همه ما زندگی را از درون یک خانواده شروع می کنیم چه این خانواده از اعضای خانواده با پیوند خونی باشد یا نه پدر و مادر ناتنی باشد و یا نه پدر و مادری کودکی را به فرزندی پذیرفته باشند.
زمانی که ما متولد میشویم خانواده بدست می آوریم و این خانواده ای که در آن متولد شده ایم هر جنبه از زندگی ما را از لحظات آغازین تا پایان زندگی، تحت تاثیر قرار می دهد.
خانواده آنچه که هستیم و آنچه که خواهیم بود را هم در جهت خوب و هم در جهت بد تحت تاثیر قرار می دهد. ما لغات خود، عاداتمان، خروجی هایمان و آیین مذهبی و اینکه چگونه دنیا را ببینیم و بینش خود نسبت به جهان را از خانواده می آموزیم.
ما همچنین یاد می گیریم چگونه عشق بورزیم و چگونه با دیگران ارتباط برقرار کنیم و اینها را از روابط اولیه در خانواده کسب می کنیم. اگر در خانواده ای سالم با ارتباطات سالم به دنیا آمده باشیم، احتمالا یاد خواهیم گرفت که چگونه ارتباطات سالم را حفظ کنیم.
اگر در خانواده ای با مشکلات خانوادگی که در برقراری ارتباط مشکلاتی دارند، متولد شده باشیم همچنین ممکن است ما هم در برقراری ارتباط با دیگران به مشکل بربخوریم. هرچند متولد شدن در یک چنین خانواده ای بد شانسی بوده باشد، اما وضعیتی نیست که نتواند تغییرش داد.
تقریبا تمام خانواده ها با چالش هایی درگیر هستند و مشکلاتی را تجربه می کنند، با این حال اغلب خانواده ها حس یکپارچگی خانواده و یا شادی را حفظ و یا بازیابی می کنند.
خانواده درمانی / مشاوره خانواده چیست؟
خانواده درمانی یا مشاوره خانواده نوعی از درمان است که برای بکارگیری برای مسائل خاصی طراحی شده که سلامت و عملکرد خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد. می تواند برای کمک به خانواده در طی یک دوره ی سخت، یک گذار حاد، یا مشکلاتی در سلامتی رفتاری یا مغزی در اعضای خانواده، بکار برده شود. خانواده درمانی، مشکلات افراد را در زمینه واحد بزرگتر خانواده می بیند.
فرض چنین درمانی، این است که مشکلات بدون درک روندهای گروه، نمی توانند به طور موفق آمیزی شناخته و حل شوند. روشی که خانواده عمل می کند، چگونگی شکل گیری مشکلاتی که مراجعان با آن روبرو می شوند را تحت تاثیر قرار می دهد و این که فرد چگونه توسط اعضای خانواده مورد تشویق قرار می گیرد یا قدرت عمل از او صلب می شود همگی متاثر از خانواده است.
خانواده درمانی می تواند تمارین و تکنیک هایی از شناخت درمانی، رفتار درمانی، فرد درمانی، یا دیگر گونه های درمان فردی را بکار گیرد. بمانند دیگر گونه های درمان، تکنیک های بکار گرفته شده کاملا مبتنی بر مسائل و مشکلاتی است که مراجع یا مراجعان با آن مواجه هستند.
مشکلات رفتاری یا احساسی در کودکان دلایل مشترکی برای مراجعه به درمانگرهای خانواده هستند. مشکلات یک کودک درخلا نیست، این مشکلات در بستر خانواده وجود دارند و احتمالا نیاز است تا در درون خانواده دیده شوند.
باید توجه شود که در خانواده درمانی، واژه خانواده الزاما به پیوندهای خونی اشاره ندارد. در این مفهوم، خانواده هر آن کسی را که یک نقش بلند مدت حمایتی در زندگی یک نفر بازی می کند را شامل می شود که ممکن است به معنی نسبت های خونی در همان خانواده نباشد.
متداولترین نوع های خانواده درمانی به شرح زیر هستند:
باونین:
این نوع از خانواده درمانی برای شرایطی که در آن افراد نمی خواهند و یا نمی توانند دیگر اعضای خانواده را در درمان درگیر کنند، مناسب است. درمان باونین، بر اساس دو مفهوم عمده است، مثلث بندی (تمایل طبیعی افراد برای برون ریزی و تخلیه احساسات و هیجانات با صحبت با فرد ثالث) و تمایز (یادگیری برای عکس العمل کمتر احساساتی در روابط خانوادگی).
ساختاری:
درمان ساختاری بر تعدیل و تقویت سیستم خانواده برای تضمین این که والدین در کنترل هستند و اینکه هر دوی والدین و فرزندان مرزهای مناسبی دارند، متمرکز است.
در این نوع از درمان، درمانگر به منظور مشاهده، یادگیری و ارتقای توانایی آنها برای کمک به تقویت ارتباط خانواده، به آنها ملحق می شود.
سیستمی:
مدل سیستمی به گونه ای اشاره دارد که در آن درمان بر ارتباطات ناهشیار و معانی ماورای رفتارهای اعضای خانواده تمرکز دارد. درمانگر در این نوع از درمانها، نقش خنثی دارد و دور استف به اعضای خانواده اجازه می دهد تا در مسائل خود به شیوه ی عمیق تر با مسائل و مشکلات به عنوان یک خانواده درگیر شوند.
استراتژیک:
این نوع از درمان خلاصه تر و مستقیم تر از دیگر انواع درمان است، که در آن درمانگر تکالیفی برای خانواده در نظر می گیرد. این تکلیف به منظور تغییر روشی است که اعضای خانواده تعامل داشته، ارزیابی کرده و ارتباط برقرار کرده و تصمیم می گیرند.
درمانگر در این نوع درمان در مقام قدرت مینشیند که به دیگر اعضای خانواده که ممکن است چنین قدرتی برای ارتباط موثر ندارند، اجازه می دهد تا به طور موثر و کارآمدی ارتباط برقرار کنند.
مشاور خانواده برای چه کاری آموزش دیده است؟
همانگونه که انواع مختلف درمان که در بالا اشاره شد، نشان می دهند، یک خانواده درمانگر ممکن است نقش های مختلفی داشته باشد. این نقش های بسیار مستلزم این است که درمانگر میزان زیادی از آموزش، تحصیلات دانشگاهی دیده باشد و آزمون شده باشد تا اطمینان حاصل گردد که این همان درمانگری است که می تواند از عهده کار به خوبی بر بیاید.
در حالی که درمانگر ها ممکن است روش های مختلف و مورد ترجیحی از تکنیک های درمانی ارائه دهند، تمام آنها حداقل سطح تجربه درمان از موارد زیر را دارا می باشند:
- مشکلات رفتاری کودکان و بزرگسالان
- غم و اندوه
- مشکلات LGBTQ
- خشونت خانگی
- ناباروری
- مشاجرات خانوادگی
- سوء مصرف مواد مخدر
به منظور درمان این موارد و دیگر مسائل و مشکلات خانوادگی، درمانگر باید:
- مشاهده کند که افراد در درون واحدها چگونه تعامل دارند
- مشکلات ارتباط را بررسی و حل کند
- اختلالات روانی درون بستر یک خانواده تشخیص داده و درمان کند
- مراجعان را طی دوره های بحران مانند طلاق یا مرگ راهنمایی کند
- الگوهای رفتاری یا ارتباطی مشکل دار را شناسایی کند
- کمک کند تا مراجعان رفتارهای مساله دار را با گزینه های سالم جایگزین کنند
- رویکردی جامع نگر (ذهنی-جسمی) برای رفاه افراد بکار گیرد
به منظور کسب مهارت های ضروری برای اجرای این عملکردها، یک درمانگر خانواده معمولا مدرک کارشناسی در مشاوره، روانشناسی، یا مددکاری اجتماعی و مدرک کارشناسی ارشد در مشاوره یا ازدواج و خانواده درمانی کسب می کند.
موضوعات خانواده درمانی
این تحصیلات و آموزش ها به درمانگر اجازه می دهد به مراجعانی که برای راهنمایی گرفتن به او مراجعه کرده اند را در گستره ای از موضوعات مختلف شامل موارد زیر کمک کند:
- تعارضات شخصی درون زوجین و یا خانواده ها
- بیماری ها، مرگ و یا بیکاری دور از انتظار
- ایجاد و یا پیش بردن یک ارتباط سالم عاطفی در هر مرحله
- مشکلات رفتاری در کودکان
- طلاق یا جدایی
- سوء مصرف مواد مخدر یا اعتیاد
- مشکلات سلامت ذهنی مانند افسردگی یا اضطراب
سوالات متداول خانواده درمانی چیست
1 - خانواده درمانی چیست؟
درمان روابط میان زن و شوهر و فرزندان و روابط آن ها با سایر افراد می باشد. هر گاه میان یک یا چند عضو خانواده مشکلی ایجاد شده و خانواده از حالت تعادل خارج شود، نیاز به خانواده درمانی دارد و دیگر مزیای آن بهبود رابطه و شکوفایی خانواده است.
2 - آیا خانواده درمانگر معجزه می کند؟
اگر منظورتان این است که درمانگر با گفتن چند جمله تمام مشکلات خانواده را حل کند حتی اگر اعضا انعطاف پذیر نباشند، خیر. خانواده درمانگر ابتدا با رویکرد تخصصی و بی طرف صحبت اعضای خانواده را گوش داده و سپس با استفاده از روش های خانواده درمانی سعی به تعادل رساندن خانواده می کند. وی برخی اوقات با آموزش و دادن تمرین به اعضا روش صحیح را آموزش می دهد و با کمک تمامی اعضای خانواده آنگاه معجزه رخ می دهد.
3 - امکان مشاوره حضوری با درمانگر خانواده می باشد؟
بله. در سایت مشاورانه می توانید راهنمایی کامل بگیرید و از مشاوره آنلاین رایگان استفاده کنید.
4 - آیا با خانواده درمانی می توان از خیانت همسر جلوگیری کرد؟
بله. پیشگیری و شناسایی دلایل آن سبب می شود تا درمانگر با ارائه راهکارهایی بتواند از وقوع آن جلوگیری کرده و صمیمیت جنسی و عاطفب را به خانواده بازگرداند.
من الان باید چکاری انجام بدم که کوچیک نشم و همسرم برخورد بدتری با من نداشته باشه چون ۱۰ روزی هست که از خونه رفته
با سلام مجدد دقت کنید که به نظر می رسد همسرشما در مسئولیت پذیری نیاز به بررسی دقیق تر دارند و نیاز است که ایشان شناخت بیشتری نسبت به خودشان و استعدادهایشان به دست آورند تا بتوانند بهتر تصمیم گیری داشته باشند. با توجه به اینکه هردوی شما مایل به ادامه رابطه می باشید بهتر است بدون حضور خانواده ها با یکدیگر صحبت کنید و بدون توهین و مقصر جلوه دادن یکدیگر و برای بررسی دقیق تر مشکلاتتان و کمک به همسرتان به صورت حضوری به روانشناس مراجعه کنید تا در این مسیر به هردوی شما در بهبود زندگی مشترک… بیشتر بخوانید
۱. خیر ، میخوام زندگیم درست بشه
۲.خیر ، اون میگه درست میکنم زندگی رو
۳. قبل از این دعوا ترک کرده بود و قرار بود سرکار بره الان ازش خبری ندارم.
۴. خیر بررسی نکردم.
۵. خیلی صحبت کردم تو آرامش میگه همه چیزو درست میکنم و جبران میکنم ولی تلاشی که باید کنه من نمیبینم.
با سلام مجدد
میخواستم بدونم الان ۱۰ روزی هست که همسر من خانه را ترک کرده یعنی مادرم بیرونش کرده الان اگه من بهش زنگ بزنم ایا من کوچیک نمیشم و باعث بشه اون دست پیش بگیره و رفتارش بدتر بشه ؟
دقت کنید دوست عزیز در هرصورت شما باید گامی در این مسیر بردارید تا بتوانید بهتر تصمیم گیری داشته باشید بهتر بود این رفتار از سمت مادر شما انجام نشود ولی در زمان فعلی نیاز است که با یکدیگر به تنهایی صحبت کنید تا بتوانید تصمیم گیری کنید . تماس شما به معنای پذیرفتن شرایط ایشان نیست بلکه به معنای این است که می خواهید از این بلاتکلفی خلاص شوید و برای زندگیتان تصمیم گیری کنید بخاطر همین نیازی به پذیرش دوباره زندگی به اجبار وجود ندارد و تصمیم گیری به بعد از صحبت های شما بستگی دارد. شما به… بیشتر بخوانید
با سلام و خسته نباشید من ۳۷ سالمه و ۵ ساله ازدواج کردم همسرم در چراغ برق کار میکرد و زمانی که ازدواج کردیم گفت در قزوین کارگاه زدم و برای زندگی به قزوین رفتیم ولی طبق برنامه ریزی که کرده بود کارش پیش نرفت و کم کم پول کم اورد و کلی قرض کرد و درنهایت با کلی بدهی مجبور شد کار جمع کنه و به تهران برگشتیم الان ۳ ساله که اومدیم تهران سال اول که اومدیم قرار شد هردومون مشغول به کار شویم من مشغول شدم و اونم به دروغ گفت سر کار میره و من بعد… بیشتر بخوانید
با سلام خدمت شما دوست عزیز دقت کنید که در اختلافات بین زوجین بهتر است خانواده ها وارد نشوند چون در این صورت بهبود رابطه سخت تر می شود . رفتارهای همسرتان ممکن است به دلیل بی پولی برای خرید مواد صورت گرفته باشد که نیاز به بررسی دقیق تر دارد . لطفا به سوالات زیر پاسخ بدهید تا با یکدیگر بیشتر صحبت کنیم ۱٫آیا شما خودتان مایل به طلاق هستید؟ ۲٫ همسرتان راضی به جدایی می باشد؟ ۳٫ در زمان فعلی همسرتان مواد مصرفی خود را ترک کرده اند و سرکار می روند؟ ۴٫ مشکلات بعد از طلاق ار… بیشتر بخوانید
سلام وقتتون بخیر. من چند وقته ک با مادرم مشکل پیدا کردم همش احساس میکنم میخواد برام تعیین تکلیف کنه . رفتو امدهامو کنترل میکنه و مدام میگه جایی نرو بمون خونه . من خیلی دارم اذیت میشم نمیتونم جایی برم اگه ام برم یا خودش میاد باهام یا مدام زنگ میزنه. چیکار کنم؟
با سلام خدمت شما دوست عزی
احساسات شما قابل درک می باشد لطفا به سوالات زیر پاسخ بدهید تا بتوانیم بهتر شما را راهنمایی کنیم.
۱٫ چند سالتان است؟
۲٫ چند مدت است رفتار مادرتان تغییر کرده است؟
۳٫ قبل از این تغییرات رفتاری سبک رفتاری مادرتان چگونه بود؟
۴٫ در این زمان اتفاق خاصی رخ داده است؟
۵ با ایشان در مورد این موضوع صحبت کرده اید؟دیدگاه ایشان چیست؟
درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
۰۲۱-۲۲۲۴۷۱۰۰
شاد باشید
من الان یک ساله با اقایی نامزدم رابطه جنسی کم داریمایشون این اواخر به من میگن که اگه میخوای رابطمون تکراری نشه سکس سه نفره داشته باشیم یعنی یه خانومی جز من هم باشه و واسه ی اینکه من شک نکنم میگه خودت این خانومو بیار و دفعه های اخر که من شاکی شدم میگند که شوخی کردم ولی باز تو رابطه های بعدی این حرفو تکرار میکنن نمیدونم گاهی وقتا فکر میکنم مریض جنسیه من باید چیکارکنم از لحاظ اخلاقی مشکل ندارن من ۲۷ سالمه و ایشون ۳۰
با سلام خدمت شما دوست عزیز بهتر است به این موضوع دقت بیشتری کنید چون این سبک درخواست نوعی انحراف جنسی محسوب می شود که نیاز است از طریق متخصص سکس تراپی به صورت جدی مورد بررسی قرار گیرد . استفاده از فانتزی جنسی همانقدر که می تواند در بهبود روابط زوجین موثر باشد و به رابطه جنسی و زوجی عمق ببخشد، در بعضی موارد هم می تواند مخرب رابطه گردد. فرهنگ، عرف، مذهب، سن و بسیاری عوامل دیگر در این زمینه تاثیر گزار می باشد . این انحرافات جنسی ممکن است به دلیل مختلفی ایجاد شود و این موضوع… بیشتر بخوانید
با سلام و ادب و احترام بنده سهیل هستم ۳۴ سالمه با خانمی ازدواج کردیم که ده سال از من بزرگتر که خودمون همدیگرو میخواستیم ازدواج کردیم فقط ی مشکل هست که خانواده من نمیدونم من ازدواج کردم میخواستم به خانوادت بگم ولی نمیدونم چطوری بگم که همه چیز به خیر و شادی بگذره
با سلام خدمت شما دوست عزیز نگرانی شما قابل درک می باشد اما بهتر بود قبل از ازدواج به عنوان یک عضو از خانواده با خانوادیتان صحبت می کردید چون در فرهنگ ما این موضوع اهمیت زیادی دارد و با توجه به اینکه این خانم ده سال از شما نیز بزرگ تر هستند ممکن است پنهان کاری شما باعث ایجاد دیدگاهای منفی در مورد ایشان و شما شود. بهتر است سعی کنید با خانوادیتان در آرامش و بدون توهین و صبوری در مقابل واکنش های آنها این موضوع را بیان کنید ممکن است در اول واکنش منفی نسبت به این… بیشتر بخوانید
سلام من ۱۶ سالمه و ترنس هستم در مقطع نهم ، استرس سال جدید تحصیلیو که به یک مدرسه دیگه میرم و آدمای جدید و کاملا متفاوت بامن هستن رو دارم . چیکار کنم ، لطفا کمکم کنید خیلی سخته ، دارم دیوونه میشم ، درکم کنید
با سلام خدمت شما مشاور عزیز خانمی هستم ۲۴ ساله ۷ سال با همسرم دوست بودم و یک سال عقد بودیم و تواین مدت هیچ خرجی برای من نمیکرد و خانوادش خیلی اذیتم میکردن و همش با خودم میگفتم چون تو عقد هستیم و خانوادش تحریکش میکنن اینجوریه و ازدواج کنیم و بریم زیریه سقف درست میشه دوسش هم دارم اما الان ۲۰ روزی میشه که عروسی کردیم و تو خونه خودمونیم و بازم هیچ خرجی نمیکنه و من شاغل هستم و از نوجوونی که پدرمو ازدرست دادم کار کردم و الانم کلی قسط دارم و ایشون میگن باید برای… بیشتر بخوانید
با سلام خدمت شما دوست عزیز احساسات شما قابل درک است اما بهتر بود قبل از ازدواج اینگونه موضوعات را چدی می گرفتید و سعی می کردید در مورد اینگونه موضوعات به توافق برسید چون اینها موضوعاتی نیستند که با ازدواج برطرف شوند بلکه حتی می توانند شدید تر نیز شودند. بهتر است سعی کنید بدون توهین و مقصر جلوه دادن ایشان و بدون صحبت از خانوادیشان که می تواند باعث شود مشکل اصلی فراموش شود و ایشان در مقابل شما جبهه بگیردند، در زمانی که فکر می کنید از نظر روحی آمادگی بیشتری دارند سعی کنید در مورد این… بیشتر بخوانید
سلام
همسرم گرم مزاج هست اما من سرد مزاجم .چیکار کنم نیازای شوهرمو برآورده کنم؟
با سلام خدمت شما دوست عزیز بهتر است در رابطه جنسی از معاشقه بیشتری استفاده کنید تا لذت این رابطه برای شما نیز افزایش یابد و در صورتی که سرد مزاجی شما به مقداری می باشد که باعث می شود در رابطه جنسیتان مشکل به وجود آید می توانید با مراجعه به دکتر و مصرف دارو البته قبل از آن انجام آزمایشات و بررسی هرمون های شما و همچنین استفاده از طب سنتی می توانید در افزایش میل جنسی خود گام بردارید البته بهتر است اول مشکلات جنسیتان توسط یک متخصص سکس تراپ مورد بررسی قرار گیرد و بعد از… بیشتر بخوانید
الهه ۲۸ساله لیسانس ۲سال عقد
شوهر بسیار خسیس و بیکار و بی مسولیت و بی فکر گیر من افتاده هر روز میگه عروسی نگیریم تو شکم مردم بریزیم.جهاز و خونمون آمادس و آقا داره تو خونمون بدون من زندگی میکنه مثل خونه مجردی..من هر هفته ۲روز میرم اونجا البته مسافت شهرمون ۵۰کیلومتر هست.اصلا ب فکر زندگیش نیست و تحت شدید حرفهای مادر و خواهرش هست.. نمیدونم چیکار کنم طلاق بگیرم یا صبر کنم.
با سلام خدمت شما دوست عزیز احساسات شما قابل درک می باشد اما توجه کنید که اگر ایشان این بی مسئولیتی را در این دو سال عقد داشته اند و شرایط خساست ایشان به دلیل بیکاری و بی پولی فعلیشان نمی باشد و همیشه رفتار ایشان به همین گونه است بهتر است اگر این خصلت های ایشان برای شما قابل تحمل نمی باشد و کنار آمدن با این ویژگی ها برای شما سخت است بهتر است قبل از تصمیم گیری به ازدواج به صورت حضوری به روانشناس مراجعه کنید تا سبک شخصیتی ایشان مورد بررسی دقیق قرار گیرد و دلایل… بیشتر بخوانید