همسر معتاد، برخورد و رفتار مناسب با زن یا شوهر معتاد

با همسر معتاد ( زن یا شوهر) چگونه باید رفتار کرد؟ اگر همسرتان معتاد است اما باز هم به همسرتان علاقه دارید و تصمیم گرفته اید که با او زندگی کنید در این صورت نکاتی را باید رعایت کنید تا از آسیب دیدن به خود و فرزندانتان پیشگیری شود و انگیزه لازم برای ترک در همسرتان به وجود آید.

اگر چه پاک شدن و تغییر فرد معتاد به انگیزه و خواست خودش ربط دارد اما در این شرایط نقش خانواده بسیار مهم می باشد و زمانی که دیگران رفتار نامناسبی داشته باشند اعتیاد فرد شدت می یابد و در صورتی که در مورد نحوه برخورد با معتاد آگاهی لازم را داشته باشید می توانید به او کمک کنید تا فرایند ترک با سهولت بیشتری پشت سرگذاشته شود.

در ادامه این مقاله توضیحاتی در مورد رفتار با همسر معتاد ارائه می دهیم و همچنین خانواده ها باید آگاهی خود را در زمینه اعتیاد و ترک آن افزایش دهند تا به فرد معتاد بتوانند کمک کنند.

چگونگی ارتباط با همسر ( زن یا شوهر) معتاد؟

برای آن که با فردی که معتاد است بتوانید به زندگی تان ادامه دهید باید اطلاعات و مهارت های لازم در این زمینه را فرا بگیرید و همچنین برای ارتباط برقرار کردن با همسرتان در هنگام اعتیاد نکات زیر را در نظر بگیرید و به آن ها توجه کنید:

  1. ارتباط با همسر معتاد، قاطع باشید اما سرزنش نکنید.

در صورتی که همسرتان معتاد است به احتمال زیاد رفتار او شما را آزار داده است و خرج کردن پول زیادی برای تهیه مواد، وقت نگذاشتن با خانواده و یا رفتار غیر طبیعی بعد از مصرف باعث می شود تا شما عصبانی شوید اما در آن هنگام نباید او را مورد سرزنش قرار دهید و به خاطر آسیب هایی که به وجود آورده تحقیرش کنید زیرا این کار باعث تخریب شخصیت همسرتان می شود.

بعد از سرزنش و تحقیر شدن همسرتان احساس گناه می کند و خشمگین می شود و در این موقعیت عصبانیت و احساس گناه را تنها با مواد می تواند جبران کند زیرا قبلا یاد گرفته که با این روش خودش را آرام کند و از این طریق به آرامش می رسد.

پس نه تنها برای ترک کردن انگیزه ای پیدا نمی کند بلکه مصرفش را بیشتر می کند بنابراین بهتر است به جای سرزنش و توهین، صادقانه و به طور قاطع به او بگویید که از رفتار ش ناراحتی می شوید و همچنین به او بگویید که مشکلش را درک می کنید و در این زمینه می توانید به او کمک کنید در این صورت به او نشان خواهید داد که با خود او مشکلی ندارید و اعتیاد همسرتان شما را اذیت می کند و برایتان ناراحت کننده است.

  1. ارتباط با همسر معتاد، کنترل و مچ گیری نکنید

شما حق دارید که نگران مصرف او باشید و در صورتی که رفت و آمد های پنهانی و مشکوکی داشته باشد نگرانی شما بیشتر می شود اما اگر شما او را کنترل کنید به او حس مچ گیری و بی اعتمادی می دهید در این صورت نه تنها کنترل کردن شما به او کمکی نمی کند بلکه باعث می شود تا پنهان کاری اش را بیشتر کند.

در این شرایط شما باید به او ابراز علاقه کنید و به او یادآوری کنید که دوستش دارید و دوست داشتن تان به اعتیاد ربطی ندارد و در صورتی که در کنار شما احساس امنیت داشته باشد بیشتر از کمک تان استفاده می کند اما زمانی که در جبهه مقابل قرار بگیرید در این صورت حرف های شما برای او اهمیتی نخواهد داشت و به حرف هایتان توجه نمی کند.

  1. ارتباط با همسر معتاد، موقع نشئگی با او صحبت نکنید

هنگامی که همسرتان نئشه است و تازه مواد مصرف کرده هرگز با او صحبت نکنید زیرا در این حالت حرف های شما هیچ تاثیری بر روی او نمی گذارد بلکه باعث می شود شما با خطراتی رو به رو شوید، بسیاری از مواد مانند مواد محرک و توهم زا فرد را در حالت غیر طبیعی قرار می دهد و باعث می شود که فرد متوجه اطرافش نباشد و در حالت هذیان و توهم به سر ببرد در این حالت شما باید از خودتان مراقبت کنید و باید صبر کنید تا همسرتان به حالت عادی برگردد و در موقعیت مناسب به صورت جدی و قاطع با او حرف بزنید و در مورد مشکلات خود به او بگویید.

  1. مراقب حمایت ناسالم خود از او باشید!

برخی مواقع از روی دلسوزی طوری با همسر معتادتان رفتار می کنید که انگار حمایتش می کنید و او با عواقب رفتار ش مواجه نخواهد شد. این که به او اجازه بدهید نتیجه ناگوار رفتارش را ببیند برای شما سخت خواهد بود اما به او کمک می کند تا برای ترک انگیزه بگیرد.

به طور مثال اگر نمی تواند هزینه مواد را خودش تامین کند و از شما پول می گیرد و شما فکر می کنید به او بدهید بهتر است از دیگران قرض بگیرد یا از طریق خلاف پول را به دست آورید در واقع شما به صورت ناسالم از او حمایت کرده اید، یا مثلا در میان اقوام و آشنایان برای آبرو داری رفتارش را می پوشانید و همین حمایت ناسالم را انجام می دهید.

( البته منظور این نمی باشد که برای همه بیماری اعتیاد را توضیح دهید و تنها کافی است مسئولیت بیماری او را قبول نکنید.) او فردی بالغ است و خودش باید مسئول رفتارش باشد و نتیجه رفتار خود را بپذیرد.

به یاد داشته باشید که او کودک نیست که شما مسئولیت رفتار او را برعهده بگیرید، در صورتی که شما این رفتار را ادامه دهید انتظارات او بالا می رود و از تصمیم گیری برای ترک پشیمان می شود  در این شرایط شما باید از روانشناس متخصص کمک بگیرید تا در حوزه اعتیاد به شما کمک کند و در این هنگام روانشناس به شما کمک می کند تا بتوانید بدون این که باعث سرخوردگی و تحقیر او شوید  همسرتان را با مسئولیت هایش آشنا کنید و برای ترک به او کمک کنید.

  1. همسر معتاد، قواعد محکم داشته باشید

همسر شما با وجود این که گرفتار بیماری اعتیاد شده است اما عضوی از خانواده می باشد و باید به قواعد خانه پایبند باشد شما باید وظایف و مسئولیتش را به او گوشزد کنید و او را مورد سرزنش و تحقیر قرار ندهید و قاطعانه نسبت به قوانینی که وضع کرده اید بایستید و از موضع خود کوتاه نیایید.

به طور مثال صرف کردن مقداری از درآمدش برای خانواده، مصرف نکردن مواد در خانه و راه ندادن دوستانش به خانه می تواند از قواعدی باشد که وجود آن جلوی آسیب خانواده را می گیرد و در صورتی که همسرتان این موارد را رعایت کند نتیجه اعتیادش را بهتر لمس خواهد کرد.

  1. او هم عضو خانواده است

با توجه به این همسرتان معتاد است اما عضوی از خانواده می باشد و با توجه به این که مسئولیت رفتار او را بر عهده نمی گیرید باید او را به عنوانی عضو خانواده بپذیرید زیرا او هم حق دارد تا مانند دیگر اعضای خانواده در خانه حضور داشته باشد در کنار سفره با شما غذا بخورد و از فضای خانه استفاده کند و برای تصمیمات خانوادگی باید نظرش را بپرسید در صورت که فرد معتاد را نادیده بگیرید و او را طرد کنید در این صورت رفتارش به ادامه اعتیاد منجر خواهد شد.

زیرا افرادی که درگیر اعتیاد هستند نسبت به طرد شدن حساسیت بسیار بالایی از خودشان نشان می دهند و به همین خاطر در مواجه شدن با رفتار شما بیش از پیش در لاک اعتیاد فرو می روند و با مواد اعتیاد آور خودشان را سرگرم دارند.

  1. از خودتان در مقابل اعتیاد همسرتان محافظت کنید

همان طور که همسر شما در برابر رفتار خودش مسئول می باشد شما هم در برابر سلامت جسمی و روانی تان مسئول هستید با وجود این که همسر معتادتان می تواند آسیب هایی را برای خانواده به همراه داشته باشد اما شما نمی توانید نقش قربانی را به خودتان بگیرید و او مسئول آسیب به خودتان بدانید و در این صورت شما باید از خودتان مراقبت کنید و در این شرایط از خودتان محافظت نمایید.

شما در این شرایط باید به نیاز های اولیه خود مانند تفریح و صمیمیت با دوستان و خانواده خود توجه کنید و آن ها را نادیده نگیرید و همچنین برای سلامتی روان خودتان به روان شناس مراجعه کنید و خودتان وقف درمان بیماری همسرتان قرار ندهید و در صورتی شما می توانید در ترک اعتیاد به همسرتان کمک کنید که خودتان روحیه سالمی داشته باشید.

اعتیاد به مواد افیونی

تا کی به ارتباط با همسر معتاد ادامه دهیم؟

این که تا کی می توانید با همسر معتادتان زندگی کنید به ظرفیت روانی خودتان بستگی دارد اما به طور کلی تا هنگامی که مصرف مواد و عوارض آن همسرتان را در شرایطی قرار نداده که به شما آسیبی وارد کند و رفتارش تا حدی قابل تحمل می باشد می توانید به ادامه ارتباط با او فکر کنید.

همسر معتاد

اگر همسرتان به دلیل مصرف کردن مواد دچار مشکلات روان شناختی شدیدی مانند پرخاشگری، افسردگی، حالات توهم و هذیان شده باشد در این صورت دیگر نمی توانید با او ارتباط موثری داشته باشید و باید در این موقعیت از اورژانس پزشکی، اورژانس اجتماعی (۱۲۳) و یا حتی پلیس کمک بگیرید.