همانطور که از نام زوج درمانی مشخص است، این شیوه به نوعی از درمان مسایل و مشکلات گفته می شود که در آن نه یک نفر بلکه دونفر به عنوان زوج درگیر هستند.

در حقیقت زوج درمانی نقطه ی مقابل درمان انفرادی است که به شیوه های مختلفی قابل اجراست.

ممکن است پس از وقوع یک مشکل، حادثه و یا دعوای زن و شوهری، یکی از آن ها به مشاور مراجعه کند و خواستار کمک شود.

زوج درمانی مشترک

در بسیاری از موارد ممکن است مشاور به این نتیجه برسد که مشکل چیزی بیشتر از یک نفر را در بر می گیرد و به همین دلیل لازم است تا زن و شوهر، به همراه هم در جلسات زوج درمانی شرکت کنند.

این حالت که زوج درمانی مشترک نامیده می شود، رایج ترین شکل زوج درمانی است.

زوج درمانی به شیوه های دیگری نیز قابل اجراست.

به عنوان مثال ممکن است وقتی شما و همسرتان با هم به نزد مشاور می روید، او از یک همکار دیگر به عنوان یار کمکی خود استفاده کند و شما شاهد جلسه ای ۴ نفره باشید.

این حالت که زوج درمانی گروهی نامیده می شود برای آن است که هر یک از شما بتوانید الگوهای تعاملی خود را در گروه به خوبی کشف کنید و برای تغییر آن ها آماده شوید.

در برخی موارد نیز ممکن است درمان زوجی به صورت ترکیبی از شیوه های گفته شده اجرا شود که بسته به رویکرد زوج درمانگر تعیین می شود.

زوج درمانی به درمان چه مشکلاتی کمک می کند؟

مشکلاتی که به شیوه ی فردی قابل حل نباشند.

به عبارت دیگر، شما مدت هاست به صورت فردی به نزد مشاور رفته اید، اما نتیجه ی مد نظر کسب نشده است چرا که پای عامل دیگری در میان است که همسرتان است.

تعارضات زناشویی

منظور از تعارض، دعوا و مشاجرات میان شما و همسرتان است.

در صورتی که این مشاجرات ادامه دارد و شما قادر به بهبود اوضاع نیستید، بهتر است از یک زوج درمانگر کمک بگیرید.

در چنین شرایطی، بالارفتن هیجانات منفی بین تان مانع از آن می شود که بتوانید بدون پیشداوری به وضعیت موجود نگاه کنید.

بنابراین مشاهده ی شرایط توسط یک نفر سوم می تواند به بهبود شرایط تان کمک ویژه ای کند.

دعوای بین زوجین

خیانت

وقوع خیانت، تجربه ای است که برای هردوی زوجین دردناک و گیج کننده است.

فرد خیانت دیده با حجم زیاید از خشم و غم روبه رو است و فردی که مرتکب خیانت شده است نیز حجم زیادی از اضطراب را تجربه می کند.

در چنین شرایطی، ممکن است افراد تصمیم به جدایی، سازش و یا مقابله به مثل بگیرند چرا که با احساسات شان در حال تصمیم گیری هستند.

بهترین اقدام می تواند مراجعه به یک زوج دمانگر متخصص در حوزه ی خیانت باشد تا بدون جهت گیری و جانبداری به بررسی مساله ی خیانت، دلایل و راهکارهای آن بپردازد.

ورود به مرحله ی جدیدی از زندگی

چرخه ی زندگی خانوادگی از مراحل مختلفی تشکیل شده است.

تولد فرزند جدید، به مدرسه رفتن بچه ها، نوجوانی، ورود به دانشگاه و ازدواج از جمله این مراحل هستند که هر کدام با چالش های مخصوص به خود همراه هستند.

ممکن است تغییرات ایجاد شده در این چرخه، باعث به هم ریختن سیستم خانواده و ایجاد مشکلاتی شود که کمک گرفتن از متخصص زوج درمانگر را ضروری تر می سازد.

به عنوان مثال وقتی فرزندتان وارد سن نوجوانی شده و رفتارهای عجیب و غریبی با شما و همسرتان دارد، می توانید از مشاور کمک بگیرید تا این دوره به خوبی سپری شود.

شناسایی سوء استفاده ی عاطفی در زوج درمانی

سوء استفده ی عاطفی، نقطه ی مقابل تعارض و دعواست.

به این معنا که در این وضعیت، یکی از زوجین دیگری را آماج توهین، ناسزا، فحاشی و یا بی توجهی قرار می دهد و طرف مقابل ساکت است و واکنشی نشان نمی دهد.

در بسیاری از موارد، زوجین نسبت به تاثیر رفتار خود بر طرف مقابل آگاه نیستند و حضور یک درمانگر زوجی می تواند به کسب بینش و تغییر رفتار آن ها کمک کند.

زوج درمانی چیست و به حل چه مشکلاتی کمک می کند؟