اضطراب می تواند سلامت جسمی و روانی را تحت تاثیر قرار دهد، تاثیرات کوتاه مدت و بلند مدت در ذهن و بدن وجود دارد. در حالی که بسیاری از افراد در مورد تاثیر اضطراب بر روی بدن آگاهی دارند، افراد کمتری از عوارض جانبی فیزیکی آگاه هستند، که می تواند شامل مسائل مربوط به گوارشی و افزایش خطر ابتلا به عفونت باشد. اضطراب همچنین می تواند عملکرد سیستم های قلبی عروقی، ادراری و تنفسی را تغییر دهد.
در این مقاله، ما در مورد رایج ترین علائم جسمی و عوارض جانبی اضطراب بحث می کنیم.
اختلال اضطراب چیست؟
نگرانی بیش از حد و عصبی بودن از ویژگی های اضطراب است. اضطراب یک گروه از اختلالات را تشریح می کند که موجب نگرانی و ترس می شوند. این احساس اضطراب با زندگی روزمره تداخل می کند و نسبت به شی یا رویداد ناخوشایند است. در بعضی موارد، افراد قادر به شناسایی یک منشا نیستند و احساس می کنند که هیچ دلیلی برای این احساس وجود ندارد.
اضطراب مداوم می تواند زندگی شخصی فرد را دچار مشکل کند. با توجه به مطالعات انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا ، اختلالات اضطرابی شایعترین بیماری روانی در ایالات متحده است و سالانه ۴۰ میلیون بزرگسال در این کشور را تحت تاثیر قرار می دهند.
در حالی که این اختلالات به درمان پاسخ می دهد، اما فقط ۳۶٫۹ درصد از افراد مبتلا به اختلال اضطراب درمان دریافت می کنند.
انواع اختلالات اضطرابی
انواع اختلالات اضطرابی عبارتند از:
- اختلال اضطراب عمومی – اضطراب بیش از حد بدون علت ظاهری که ۶ ماه یا بیشتر طول می کشد
- اضطراب اجتماعی – ترس از قضاوت یا تحقیر در شرایط اجتماعی
- اضطراب جدایی – ترس از دور بودن از خانه یا خانواده
- ترس های ساده یا خاص – ترس از یک فعالیت خاص، جسم یا وضعیت
- اختلال هیپوخاندریازیس – ترس مداوم از داشتن یک بیماری خاص یا مشکلات جدی در سلامتی
- اختلال وسواس فکری (OCD) – افکار تکراری که سبب رفتارهای خاص می شوند
- اختلال استرس پس از ضربه – اضطراب شدید پس از یک حادثه یا حوادث تروماتیک
علائم اختلالات اضطرابی
افراد می توانند طیف وسیعی از علائم جسمی و روانی را در اضطراب تجربه کنند. رایج ترین موارد عبارتند از:
- احساس عصبی بودن، تنش یا ترس
- حملات هراس در موارد شدید
- ضربان قلب سریع
- تنفس سریع
- تعریق
- خستگی
- ضعف
- سرگیجه
- دشواری در تمرکز کردن
- مشکلات خواب
- حالت تهوع
- مسائل گوارشی
- احساس سرما یا گرمای زیاد
- درد قفسه سینه
علائم تکمیلی اختلالات اضطرابی
بر اساس نظر مشاوره خانواده، برخی از اختلالات اضطرابی علائم اضافی دارند. به عنوان مثال، OCD همچنین باعث ایجاد رفتارهای اجباری و تکراری که با هدف کاهش اضطراب ناشی از افکار صورت می گیرد، همراه است و این رفتارها تا زمانی که فرد برای درمان اقدام نکند ادامه می یابد. برای مثال فردی که دچار وسواس تمیزی است، مدام در حال تمیز کردن و شستن دست ها و وسایل است.
تاثیر اضطراب بر روی بدن
فرد احساس سردرد و سرگیجه می کند، سردرد و سرگیجه از علائم بالقوه اضطراب است. اضطراب می تواند بر بدن تاثیر منفی بگذارد و اضطراب درازمدت خطر ابتلا به بیماری های مزمن را افزایش می دهد.
جامعه پزشکی معتقدند که اضطراب در ناحیه آمیگدال، ناحیه مغزی که پاسخ های عاطفی را مدیریت می کند، ایجاد می شود.
هنگامی که یک فرد دچار اضطراب و ترس می شود، مغز سیگنال هایی را به سایر قسمت های بدن می فرستد، این سیگنال ها می گویند که بدن باید برای مبارزه یا فرار آماده باشد و ببدن نیز با آزاد کردن آدرنالین و کورتیزول، که بسیاری از آن ها به عنوان هورمون استرس شناخته می شوند، به این سیگنال ها پاسخ می دهند.
در هنگام برخورد با یک فرد مهاجم یا در موقعیت های خطرناک، سیگنال فرار یا مبارزه سودمند است، اما در هنگام رفتن به مصاحبه شغلی یا ارائه یک سخنرانی این پاسخ مفید نیست.
تاثیرات اضطراب بر بدن
تاثیرات اضطراب بر بدن در زیر گفته شده است.
تغییرات تنفسی
یکی از تاثیرت اضطراب بر بدن، تغییرات تنفسی است، در طول دوره های اضطراب، تنفس فرد ممکن است سریع و کم عمق باشد که به آن هیپنرالسیون می گویند. در این زمان افراد سریع تر نفس میکشند یا احساس میکنند اکسیژن کافی دریافت نمیکنند. بعضی از افراد اینقدر سریع نفس میکشند که احساس ضعف و بیحالی میکنند.
کمبود اکسیژن می تواند علائم اضطراب را بدتر کند و منجر شود که فرد علائمی مانند آن چه در زیر گفته شده را تجربه کند.
- سرگیجه
- احساس ضعف
- مور مور
- ضعف
- پاسخ سیستم قلبی عروقی
اضطراب می تواند باعث تغییرات ضربان قلب و گردش خون در سراسر بدن شود، افزایش جریان خون، اکسیژن تازه و مواد مغذی را به عضلات به ارمغان می آورد، پس یک ضربان قلب سریع تر باعث ایجاد آمادگی برای فرار یا مبارزه در مواقع خطر می شود، اما تکرار مداوم این حالت ممکن است خطرناک باشد.
اضطراب درازمدت ممکن است برای سیستم قلبی عروقی و سلامت قلب مفید نباشد، برخی مطالعات نشان می دهد که اضطراب باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی در افراد سالم می شود.
اختلال عملکرد سیستم ایمنی
در کوتاه مدت، اضطراب پاسخ های سیستم ایمنی را افزایش می دهد. با این حال، اضطراب طولانی مدت می تواند اثر متفاوت داشته باشد. کورتیزول مانع انتشار مواد مغذی شده که موجب التهاب می شود و جنبه هایی از سیستم ایمنی بدن را که با عفونت مبارزه می کند، از بین می برد و موجب اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود.
افراد مبتلا به اختلالات اضطراب مزمن، در معرض ابتلا به بیماری های مختلف مانند آنفولانزا، بیماری های قلبی- عروقی، بیماری های گوارشی و سرطان قرار گیرند.
تغییرات در عملکرد گوارشی
یکی دیگر از تاثیر اضطراب بر روی بدن انسان، تغییرات در عملکرد گوارشی است. کورتیزول فرایندهایی که در بدن، مبارزه یا فرار را کند می کند را، متوقف می سازد. یکی از این فرآیندهای مسدود شده، هضم است.
همچنین، آدرنالین جریان خون را کاهش می دهد و ماهیچه های معده را ضعیف می کند.
به عنوان یک نتیجه، فرد مضطرب ممکن است تهوع، اسهال و احساس ناخوشایند در معده را تجربه کند. آن ها ممکن است اشتهای خود را نیز از دست بدهند.
برخی تحقیقات نشان می دهد که استرس و افسردگی به چندین بیماری گوارشی از جمله سندرم روده تحریک پذیر (IBS) مرتبط است. یک مطالعه از بیماران سرپایی در کلینیک گوارش در بمبئی نشان داد که ۳۰-۴۰ درصد از مبتلایان به IBS نیز اضطراب و افسردگی داشتند.
نتیجه آزمایش ادرار
اضطراب و استرس می تواند نیاز به ادرار کردن را افزایش دهد و این واکنش در افراد مبتلا به فتق بیشتر است، نیاز به ادرار کردن و یا از دست دادن کنترل بر ادرار ممکن است یک مبنای تکاملی داشته باشد، زیرا با یک مثانه خالی ساده تر می توان مبارزه یا فرار کرد. با این حال، ارتباط بین اضطراب و افزایش نیاز به ادرار هنوز معلوم نیست.
عوارض و اثرات طولانی مدت
علاوه بر تاثیرات کوتاه مدت اضطراب در بالا بیان شد، اضطراب می تواند اثرات بلند مدتی داشته باشد.
بی خوابی یک عوارض بالقوه اضطراب است. داشتن اضطراب می تواند منجر به اثرات منفی درازمدت شود. افراد دارای اضطراب ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
- افسردگی
- مسائل گوارشی
- بی خوابی
- درد مزمن
- مشکلات با مدرسه، کار یا اجتماعی شدن
- از دست دادن علاقه به رابطه جنسی
- اختلالات سوء مصرف مواد
- افکار خودکشی
علل تشدید کننده اضطراب
جامعه پزشکی هنوز علت اضطراب را شناسایی نکرده است، اما عوامل متعددی ممکن است به پیشرفت آن کمک کنند.
علل و عوامل تشدید کننده ممکن است به مواردی که در زیر گفته شده است مرتبط باشند:
- تجربیات زندگی
- صفات ژنتیکی
- شرایط پزشکی مانند بیماری قلبی ، دیابت یا بیماری ها و دردهای مزمن
- استفاده از دارو
- جنسیت، احتمال بروز اضطراب در زنان بیشتر از مردان است
- سوء مصرف مواد
- استرس مداوم در مورد کار، امور مالی و یا زندگی در خانه
- داشتن سایر اختلالات روانشناختی
تشخیص و درمان
برای تشخیص اضطراب، روانپزشک یا درمانگر علائم را ارزیابی می کند و هر شرایط که ممکن است موجب اضطراب شود، بررسی می کند.
اضطراب بسیار قابل درمان است و روانپزشکان معمولا ترکیبی از برخی از موارد زیر را توصیه می کنند:
- درمان دارو
- روان درمانی
- تغییر در شیوه زندگی، مثلا انجام فعالیت بدنی و مراقبه
نظر “مشاورانه“
اضطراب شایع ترین اختلال روانی در ایران است که باعث بروز علائم جسمی و روحی می شود و می تواند بسیار ناراحت کننده باشد. تاثیر اضطراب بر روی بدن انسان سبب بروز بیماری های دیگر می شود.
اضطراب درازمدت خطر بیماری های جسمی و دیگر شرایط روحی روانی مانند افسردگی را افزایش می دهد، با این حال، اضطراب می تواند به درمان بسیار خوب پاسخ دهد. اکثر افرادی که درمان دریافت می کنند، به خوبی بهبود می یابند و می توانند از کیفیت خوب زندگی لذت ببرند.
منبع : e-kanon.ir
روش کاهش اضطراب کنکور و امتحانات
کاهش اضطراب کنکور و امتحانات یکی از مشکلاتی است که بسیاری از دان…
سلام وقتتون بخیر. من ۱۵ سالمه و از بچگی اضطراب داشتمو وقتی میرفتم بیرون یا جای شلوغ حالت تهوع شدید بهم دست میداد یا حالم بهم میخورد.یه چندسالی خوب شدم ولی سه سال هست که دچار افسردگی شدمو دوماه پیش پانیک کردم الان واقعا از نظر روحی حالم خوب نیست به روانشناس هم نمیتونم مراجعه کنم باید چیکار کنم؟
اضطراب و حالت تهوع ممکن است نشانه اضطراب شدید و حتی بیماری های جسمی باشد، متاسفانه اختلالاتی که ذکر کردید جدی می باشد و درمان قطعی تنها زیر نظر روانشناس انجام می شود اما موارد زیر می تواند به بهبود روحیه شما کمک کند: با یه بزرگتر قابل اعتماد صحبت کن: ممکنه با یکی از والدین، یه معلم، یا حتی یه دوست صمیمی در مورد احساساتت صحبت کنی. اونها میتونن بهت کمک کنن تا احساساتت رو بهتر مدیریت کنی و حتی راههایی برای پیدا کردن کمک حرفهای پیدا کنن. فعالیتهای آرامشبخش مانند یوگا تغذیه و خواب کافی فاصله گرفتن از… بیشتر بخوانید
سلام وقت به خیر
وقتی میخوام کنفرانس بدم لرزش دست و پا دارم حتی بعد کنفرانس هم هنوز لرزش هست
یا وقتی توی کلاس میخوام صحبت کنم بعدش تپش قلب دارم
وقتی میخوام برم دانشگاه استرس دارم
و وقتی اتفاقی میفته مسئله ای پیش میاد استرس میگیرم سریع
باید چیکار کنم واقعا خسته شدم
از طرفی ام احساس میکنم افسردگی ام دارم
امروز
سلام و وقت بخیر. لرزش دست و پا، تپش قلب، استرس و اضطراب در موقعیتهایی که شرح دادید، میتواند ناشی از اضطراب اجتماعی باشد. اضطراب اجتماعی یک اختلال رایج است که باعث میشود فرد در موقعیتهای اجتماعی، مانند صحبت در جمع، اضطراب و ترس شدیدی را تجربه کند. راهکارهایی برای مدیریت اضطراب اجتماعی: تمرینات تنفسی عمیق مدیتیشن یوگا ۲٫ مواجهه درمانی: ۳٫ رواندرمانی: درمان شناختی رفتاری (CBT): CBT به شما کمک میکند تا افکار منفی و اضطرابآور خود را شناسایی و تغییر دهید. دارو درمانی: در برخی موارد، داروهای ضد اضطراب میتوانند به کاهش علائم اضطراب کمک کنند. بهتر است… بیشتر بخوانید
سلام من پانیک دارم و حدود دو هفته و چند روز تحت درمانم به پزشکم دسترسی ندارم برای من یه دوتا دارو داده بود لوکسیم ۲۰ با پرگابالین ۷۵ من داروم جا گذاشتم جایی بعد دیروز مجدد دارو گرفتن واسم پرگابالین خودم آبی بود رنگ قرصش این قرمز لوکسیم کلا نزاشته بود جاش دپاپکس گذاشته بعد من جفتشم باید باهم بخورم تو اینترنتم زده بود دپاپکس با داروهای صد صرع و افسردگی تداخل داره الان چیکار کنمدیه روز مجبورا خوردم الانم سرم خیلی درد میکنه
سلام تشخیص و تغییر دوز دارو تنها زیر نظر پزشک و با توجه به شرایط انجام می شود
سلام خسته نباشید. من یک برادر زاده دارم هفت ساله هست و خیلی دوسش دارم اما همیشه وقتی بهش نگاه میکنم یه چیزی تو چهرش حس میکنم که انگار قراره در آینده اونو از دست بدم حس میکنم زیاد موندنی نیست یه جورایی وقتی نگاهش میکنم دلم یه جوری میشه مثل اینکه دلم خیلی براش میسوزه اینجوری با اینکه خیلی بچه پر فعال و شیطونی هست.خیلی میترسم واقعا دیگه نمیدونم چطور این حس و این فکر رو از سرم بیرون کنم لطفا بهم کمک کنید.
احساس شما کاملاً طبیعی است. همه ما می دانیم که مرگ یک امر اجتناب ناپذیر است، و از دست دادن عزیزان یکی از سخت ترین تجرباتی است که انسان می تواند داشته باشد. اینکه شما این ترس را دارید که ممکن است برادرزاده تان را در آینده از دست بدهید، نشان می دهد که شما او را بسیار دوست دارید و نمی خواهید او را از دست بدهید. این یک احساس بسیار عمیق و پر از عشق است. با این حال، این احساس می تواند برای شما بسیار ناراحت کننده باشد. اگر این فکر دائماً در ذهن شما باشد، می… بیشتر بخوانید
سلام و خسته نباشید، بنده ۱۹ سال سن دارم و از بچگی اضطراب اجتماعی داشتم و دارم که این مسئله زندگی منو مختل کرده به روانپزشک های متعددی مراجعه کردم که برام دارو هایی مینویسن که اصلا به حالم نمیسازن. تنها دارویی که اضطرابمو کم میکنه بنزودیازپین ها هستن میتونم به صورت طولانی مصرف کنم به نظر شما مشکلی برام پیش نمیاد؟
به نظر من مصرف طولانیمدت بنزودیازپینها برای درمان اضطراب اجتماعی توصیه نمیشود. این داروها میتوانند عوارض جانبی جدی داشته باشند، از جمله: وابستگی: مصرف طولانیمدت بنزودیازپینها میتواند منجر به وابستگی جسمی و روانی شود. اگر مصرف این داروها را به طور ناگهانی قطع کنید، ممکن است دچار علائم ترک مانند بیخوابی، اضطراب، و تشنج شوید. فراموشی: بنزودیازپینها میتوانند باعث فراموشی کوتاهمدت شوند. خواب آلودگی: این داروها میتوانند باعث خواب آلودگی شدید شوند. اختلال در هماهنگی: بنزودیازپینها میتوانند باعث اختلال در هماهنگی و تعادل شوند. کاهش عملکرد شناختی: بنزودیازپینها میتوانند باعث کاهش عملکرد شناختی مانند حافظه و تمرکز شوند. در صورت… بیشتر بخوانید
سلام. وقت شما بخیر
من هر از گاهی نسبت به حرف زدن و صدای اطرافیانم خیلی حساس میشم و احساس استرس و اضطراب شدیدی رو تجربه میکنم به طوری که انگار میترسم و عصبی میشم و اگه محیط رو ترک نکنم، ممکنه پرخاشگری کنم. در چنین اوقاتی با رفتن به محیط ساکت، بعد از گذشتن یه تایم آروم میشم و اون حال بد از بین میره. میتونم بپرسم دلیل این اتفاق چیه؟ کلا زود آرامش درونم به هم میریزه.
علائمی که شما توصیف کردید، شبیه به اختلال صدابیزاری (Misophonia) است. این اختلال نوعی اختلال عصبی است که فرد مبتلا به آن با شنیدن برخی صداهای خاص دچار احساسات منفی شدیدی مانند عصبانیت، گریختن، تنفر و انزجار میشود. این صداها میتوانند آرام یا بلند باشند. علت دقیق اختلال صدابیزاری هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما عوامل مختلفی مانند ژنتیک، آسیبهای مغزی و اختلالات روانی مانند اضطراب و OCD در آن نقش دارند. در مورد شما، به نظر میرسد که حساسیت شما به صداهای اطراف، ناشی از اختلال صدابیزاری باشد. این حساسیت میتواند باعث شود که شما در محیطهای پر… بیشتر بخوانید
سلام ببخشید من ۱۹ سال سن دارم دخترم خالم رو چند روزی هست از دست دادم و از اون روز دچار اضطراب میشم و تپش قلب میگیرم و عفونت ادراری و تکرر ادرار ک داشتم بیشتر شده چکار کنم؟
سلام به شما مینا جان
ببین عزیزم قابل درک است که از دست دادن یک عزیز می تواند با فشار روحی زیادی همراه شود اما در این مسیر اگر شرایط روحی شما و شرایط جسمیتان بهم ریخته است بهتر است که برای درمان اقدام کنید.
این تپش قلب با اضطرابی که بیان می کنید ارتباط دارد پس بهتر است که به روانشناس مراجعه کنید اما در مورد تکرر ادار خب این ممکن است به دلیل شرایط عفونت باشد و نیاز است که به پزشک مراجعه کنید .
من همه ی این علائم رو دارم و تیک عصبی هم دارم و بخاطر همین باعث شده مامانم بهم شک کنه که کاری میکنم و بهم آسیب میزنه با حرفاش وقتی باهام حرف میزنن از استرس سرگیجه میگیرم و تا مرز بیهوشی میرم و نمیدونم باید چیکار کنم
سلام من از بچگی یه اقا پسری رو میشناختم دورادور که توسط یکی از دوستام با همدیگه اشنا شدیم بهم گفت دوسم داره و ابراز علاقه کرد و اصرار کرد که وارد رابطه بشیم نزدیک یک سال با هم بودیم که یهو برگشت گفت من اصلا حسی بهت ندارم به خاطر سرگرمی باهات بودم.. من اون شب برای اولین بار حمله پانیک و تجربه کردم بعدش نزدیک دو سال تلاش کردم فراموش اش کنم که باز اومد و با خانواده اش مطرح کرد قضیه رو برا خواستگاری… باز هم یک سال منو وابسته کرد و هدیه های گرون قیمت خرید… بیشتر بخوانید
سلام به شما زهرا ببین عزیزم احساساتی که به این آقا دارید قابل احترام است اما عزیزم در مسیر ازدواج بهتر است زمانی تصمیم گیری کنید که فرد مقابل در همان زمان امکان به صورت رسمی از شما خواستگاری کردن را داشته باشند. در مورد این آقا نیز در هرصورت اهمیت دارد که شما به سبک رفتاری و شخصیتی ایشان توجه بیشتری کنید چون اگر ایشان در زمان فعلی نمی توانند احساسات خود را بشناسند و یا در مسیر تعامل مشکلات را حل و برای رابطه تصمیم گیری کنند خب این سبک رفتاری و شخصیتی می تواند بعد از ازدواج… بیشتر بخوانید
سلام من نوجوان هستم و ختنه نشدم و خانوادم بزور میخواهند منو ختنه کنن و دوست ندارم ختنه بشم خیلی استرس دارم
سلام به شما امیر علی در زمان فعلی ما یک نوجوان هستید و خب در زمان فعلی می دانید ختنه شدن چیست و چرا انجام می شود و خب می توانید با کمک پدر و مادر و پزشک با دریافت مقداری بی حسی این مسیر را طی کنید.