الکتروشوک درمانی ، کاربرد و عوارض جانبی الکتروشوک درمانی

آیا تا به حال با اصطلاح الکتروشوک درمانی مواجه شده اید؟ شاید در فیلم های سینمایی دیده باشید که در بیمارستان های اعصاب و روان برای بیماران بد حال از شوک الکتریکی استفاده می کنند، معمولا این نوع درمان برای بینندگان صحنه ای وحشتناک و رعب آور را تداعی می کند و شاید خیال کنید که نوعی تنبیه و قساوت قلب می باشد که در مورد بیماران اعصاب و روان صورت می گیرد، در حالی که این یک نوع روش درمانی است که مبنای علمی خاص خودش را دارد.

اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید این مقاله که درباره کاربرد الکتروشوک درمانی، تاثیر و روش اجرای آن است را مورد مطالعه قرار دهید تا آگاهی های لازم را به دست آورید.

الکتروشوک درمانی چیست؟

الکتروشوک درمانی یا درمان با تشنج برقی نوعی درمان پزشکی می باشد که برای بهبود و رفع اختلالات روانی شدید مورد استفاده قرار می گیرد، الکتروشوک درمانی، روش درمانی است که معمولا به عنوان آخرین راه حل برای اختلالات افسردگی اساسی(عمده)، افسردگی دو قطبی یا کاتاتونیا به کار می رود و برای انجام آن از بیمار رضایت گرفته می شود و در آن صورت انجام می شود.

تاریخچه الکتروشوک درمانی

در سال ۱۹۳۴ توانستند تا یک بیماری روان پریشی را با ایجاد تشنج با استفاده از کافور محلول در روغن معالجه کنند، هم چنین دانشمندان توانستند الکتریسیته را برای ایجاد تشنج بر روی مغز حیوانات مورد استفاده قرار دهند و جریان امن و خوبی را بر روی مغز ایجاد کنند، در سال ۱۹۳۸ یک بیمار که مبتلا به روان پریشی و هذیان گویی پس از یازده جلسه درمان با شوک الکتریکی مورد معالجه قرار گرفت.

بعد از آن متخصصان تلاش کردند تا مشکلات و عوارضی که به خاطر شوک الکتریکی به وجود می آید را کاهش دهند و مشکلات مربوط به حافظه را بهبود بخشند و راهی ایمن برای استفاده از این روش پیدا کنند، اما با پیشرفت درمان های دارویی استفاده از الکتروشوک درمانی کاهش یافت و تنها در صورت ضروری از این روش درمانی استفاده می شود.

کاربرد الکتروشوک درمانی

زمانی که اختلالات روانی نسبت به سایر روش های درمانی مقاومت نشان دهد، از روش الکتروشوک درمانی استفاده می شود. معمولا این روش به عنوان گزینه آخر و زمانی که روش های دیگر درمان نتیجه ندهد مورد تجویز قرار می گیرد، الکتروشوک درمانی، معمولا برای مواردی که در زیر بیان شده است مورد استفاده قرار می گیرد.

  1. اختلال افسردگی اساسی

الکتروشوک درمانی برای بیمارانی مورد استفاده قرار می گیرد که روش های درمانی بر روی آن ها جواب نداده است و یا در وضعیت خاص و اورژانسی قرار دارند. حدود ۵۰ درصد از بیمارانی که به افسردگی اساسی دچار هستند و نسبت به روش های دیگر مقاومت نشان می دهند با این روش بهبود می یابند.

برای مثال برای درمان بیمارانی که احتمال خودکشی آن ها زیاد است و کسانی که همراه با افسردگی تجاربی مبتنی بر گسست از واقعیت یا سایکوز را دارند، از شوک الکتریکی استفاده می شود.

  1. کاتاتونیا

هنگامی که بیمار دچار نوعی اختلال در وضعیت روانی- حرکتی شده باشد و معمولا ظاهرش به صورت مومی شکل و بهت زدگی باشد به آن وضعیت کاتاتونیا گفته می شود و این مشکل معمولا در افرادی که مبتلا به اختلال اسکیزوفرنیا هستند دیده می شود.

روش الکتروشوک درمانی معمولا خط دوم در بیماران کاتاتونیک می باشد، به طوری که اگر بیمار نسبت به درمان های دارویی از خودش مقاومت نشان دهد از این روش استفاده می شود.

الکتروشوک درمانی

  1. اختلال دو قطبی

بیمارانی که به اختلال دو قطبی مبتلا هستند، علاوه بر این که در اختلال دو قطبی دوره های افسردگی را تجربه می کنند دوره های دیگری مانند خلق بالا و سرخوشی شدیدی را تجربه می کنند که به آن ها دوره مانیا می گویند، روش درمانی الکتروشوک علاوه بر درمان افسردگی برای درمان مانیای شدید و مقاوم به درمان مورد استفاده قرار می گیرد.

  1. اسکیزوفرنیا

زمانی که بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی به روش های درمانی دیگر و درمان های دارویی پاسخ نمی دهد و هذیان و توهم های بسیاری را تجربه می کند، در این حالت پزشکان ممکن است دستور انجام شوک الکتریکی را بدهند و بر اساس مطالبی که گفته شد بیمارانی که به اسکیزوفرنی با علائم کاتاتونیا مبتلا هستند معمولا تحت الکتروشوک درمانی قرار می گیرند.

واقعیت درمانی چیست؟