درمان اضطراب ، بهترین روش های درمان اضطراب خفیف تا شدید

بهترین روش برای درمان اضطراب شدید چیست؟ در دنیای امروزی استرس و اضطراب امری پیچیده و اجتناب ناپذیر می باشد و همه ما هنگام مواجه با مسائل مختلف زندگی کم و بیش با اضطراب و استرس رو به رو می شویم، اما با این وجود می توانیم راهکارها و روش هایی را یاد بگیریم که با اضطراب ها و استرس های زندگی مقابله کنیم.

در بسیاری از اوقات استرس های افراد به حدی شدید می باشد که از حد کنترل خارج می شود. در صورت گرفتار شدن به اضطراب و استرس شدید می توانید از متخصصین و روانشناسان کمک بگیرید، مشاوره به شما کمک می کند تا استرس خود را کنترل کنید و بهترین راه و روش درمانی را در میان انبوهی از روش های درمانی اتخاذ کنید.

اضطراب چیست؟

اضطراب یک حالت ذهنی می باشد که با احساساتی مانند نگرانی، ترس و دلشوره همراه است و با حالت های فیزیولوژیک مانند تپش قلب، تعریق، نفس نفس زدن، سرگیجه و غیره مشخص می شود.

اضطراب معمولا دلایل مبهم و نامشخصی دارد، علائم اضطراب شدید عملکرد روزانه را با اختلالاتی رو به رو می کند. زمانی که عامل آزار دهنده مشخص شود به آن استرس می گوییم. روش هایی که برای مقابله با استرس استفاده می شود تا حدودی مشابه با تکنیک های درمانی اضطراب می باشد.

درمان اضطراب

درمان اختلالات اضطرابی به شدت و دلایل وجود اضطراب در فرد بستگی دارد و بسیاری مواقع افراد با استفاده از راهبردهایی با اضطراب مقابله می کنند ولی بعضی اوقات شدت اضطراب به حدی زیاد است که لازم است فرد تحت درمان تخصصی قرار بگیرد و از روش های روانشناسی استفاده کند.

برای بهبود اضطراب می توان از مداخلات روان درمانی مثل درمان های تحلیلی، درمان شناختی- رفتاری و درمان های دارویی استفاده کرد.

درمان تحلیلی اضطراب شدید

در روش های تحلیلی مانند روانکاوی و درمان های پویشی، فرض را بر این قرار می دهند که اضطراب هایی که فرد تجربه می کند، ریشه در تعارضات ناخودآگاهی دارد که در زمان کودکی در او شکل گرفته است، بر اساس نظریات روانکاوی تجارب و روابط اولیه زندگی بر روی شخصیت، احساسات و روابط بعدی فرد اثر می گذارد، در واقع همه ما الگوهایی را برای زندگی داریم که نسبت به آن آگاهی نداریم و به خاطر تجارب اولیه در زمان کودکی در ما شکل گرفته است.

در روش روان تحلیلی احساسات و افکار فرد را تحلیل می کنند و با استفاده از تحلیل آن ها، ریشه مشکلات، احساسات و تعارض هایی که باعث مشکلات امروزه شده است را پیدا کرده و به تدریج آگاهی های لازم را به فرد می دهند.

فرد با بینش و آگاهی پیدا کردن نسبت به ریشه های عمیق استرس و اضطراب خود به تدریج یاد می گیرد تا مشکلات و تعارضات عمیق را حل و فصل کند و مشکلات هیجانی را بهبود بخشد.

تاثیر استرس بر بدن

درمان شناختی- رفتاری اضطراب

در روش درمانی شناختی- رفتاری فرض بر این می باشد که افکار ناکارآمد فرد بر روی احساساتی که تجربه می کند و واکنش او به موقعیت ها تاثیر می گذارد، در این روش درمانی افکار روزانه، باور های بنیادی و طرحواره های زیر بنایی ذهن فرد مورد کاوش قرار می گیرد.

درمانگر به مراجع کمک می کند تا با تغییر افکار ناکارآمد و جایگزین کردن آن ها با تفکرات منطقی هیجان ها و رفتارش را تغییر دهد و در مواجهه با شرایط و موقعیت های مختلف بهبود بخشد.

در درمان شناختی- رفتاریِ اضطراب، از روش های متنوعی برای بهبود اضطراب استفاده می شود که در زیر راهبرد هایی را بیان می کنیم.

  • نوشتن افکار روزانه
  • ثبت احساس در هر موقعیت
  • ثبت واکنش ها
  • پیدا کردن افکار منطقی تر در هر موقعیت
  • روش های تصویر سازی ذهنی
  • ثبت سلسله مراتبِ موقعیت های اضطراب زا و مقابله گام به گام با هر موقعیت

علاوه بر این ها برای کاهش تنش در هر موقعیت از راهکارهایی مانند آرام سازی عضلانی، تمرینات تنفسی و تخیل سازی استفاده می شود، به طور کلی در این روش متخصص به فرد کمک می کند تا در هر هفته با انجام دادن تمرین ها، تکالیف افکار، احساسات و افکار را بهبود بخشد و اضطراب و استرس خود را کاهش دهد.

درمان دارویی برای اضطراب شدید

احتمال دارد اضطراب فردی به قدری شدید باشد که قادر نباشد در جلسات روان درمانی شرکت کند و عملکرد روزانه او به طور کلی دچار اختلال شود، در این حالت روانشناس او را به روانپزشک ارجاع می دهد تا برای او داروهای آرام بخش تجویز کند.

این داروها بهتر است کوتاه مدت و برای افزایش آمادگی برای شرکت در جلسات درمانی مورد استفاده قرار گیرد و اگر به صورت بلند مدت استفاده شود فرد به مرور به مصرف بیشتری نیاز پیدا می کند و زمانی که فرد آن دارو ها را قطع کند با عوارضی مانند بی قراری، بی خوابی، عصبانیت و گاهی تشنج مواجه می شود.

در زیر نمونه ای از  داروهایی که آرام بخش و ضد اضطراب می باشند را بیان می کنیم.

بنزودیازپین ها: شامل دارویی مانند آلپرازولام، کلرودیازپوکساید دیازپام، لورازپام

داروهای موثر بر باز جذب سروتونین: سیتالوپرام، فلوکستین، پاروکستین، سرترالین

بتابلوکرها: پروپرانولول، متوپرولل، نادلول، پیندلول، بوسپیرون

درمان اضطراب

گروه درمانی برای اضطراب شدید

گروه درمانی شامل افرادی می شود که می خواهند به شما کمک کنند تا از تجربیات دیگران بهره ببرید و تنها نباشید، به مرور زمان متوجه می شوید که افرادی که شرایط شما را دارند، درک می کنند که چه می گویید و می توانند به شما کمک کنند. زمانی که روابط شما با دیگران تقویت شود دلایل اضطراب خود را خواهید شناخت و می توانید آن ها را برطرف کنید.