درمان شب ادراری کودکان، درمان خانگی و تخصصی
شب ادراری یکی از مشکلات رایج در بین کودکان ۴ تا ۱۰ سال می باشد که باعث شده والدین به دنبال راهی برای درمان آن باشند البته این مشکل نه تنها برای والدین بلکه برای کودک بسیار آزار دهنده و خجالت آور می باشد.
در شب ادراری کودک به دلایل مختلفی مانند مصرف مایعات زیاد، بیماری های جسمی، بیماری های عصبی، روحی و غیره در خواب ادرار می کند. درمان شب اداری با توجه به علت بروز آن متفاوت می باشد و از روش های مختلفی مانند درمان های دارویی، خانگی و گیاهی استفاده می شود، به طور مثال اگر شب ادراری به خاطر مشکلات جسمانی باشد با مصرف دارو درمان می شود و در ادامه این مقاله به بررسی کامل شب ادراری و درمان آن می پردازیم در صورتی که کودک شما با این مشکل رو به رو می باشد این مقاله را تا انتها مورد مطالعه قرار دهید و هم چنین این موضوع را در جلسه مشاوره کودک مطرح نمایید تا به راحل مناسبی برای حل این مشکل برسید.
درمان شب ادراری کودکان، یک اتفاق طبیعی
در صحبت با مشاور متخصص کودک متوجه می شوید که تا چه میزان باید به مراحل رشد کودک توجه داشته باشید، شب ادراری اتفاقی می باشد که تقریبا در روند رشد همه کودکان اثر می گذارد و شب ادراری به معنی آن است که کودک در خواب نمی تواند ادرارش را کنترل کند و یکی از مشکلات شایع در میان کودکان می باشد که تا قبل از پنج سالگی امری عادی بوده و به عنوان مشکل تلقی نمی شود.
شب ادراری در میان پسران شایع تر می باشد اما با این حال در دختران هم اتفاق می افتد و پایان شب ادراری در میان کودکان مختلف متفاوت می باشد، عواملی مانند جنسیت، رشد و بلوغ کودک و سلامت جسمی و روانی در پایان دادن به شب ادراری موثر می باشد.
پیش از درمان دلایل شب ادراری کودکان را بیابید
شب ادراری در کودکان دلایل متفاوتی دارد که در این جا به برخی از مهم ترین آن ها اشاره می کنیم، عوامل ژنتیکی از جمله ابتلای یکی از والدین به شب ادراری و بیماری های جسمی و روانی در کودک بیشترین نقش را در شب ادراری دارد.
- انسداد راه تنفس و خروپف کردن در خواب
- تکامل کند سیستم عصبی مرکزی
- مشکلات هورمونی
- عفونت های ادراری
- ظرفیت کم مثانه
- ضایعات نخاعی
- دیابت
- انواع اختلالات خواب
- مصرف بیش از حد مواد محرک مثانه مانند شکلات، چای، نوشابه
- اختلالات ساختاری مانند دریچه مجرای خلفی
- استرس ناشی از مشکلات مانند تولد فرزند جدید، ترس از تنها خوابیدن، مشکلات در مدرسه، بحران های خانوادگی، خانه جدید و غیره.
علائم همراه با شب ادراری کودکان
در صورتی که شب ادراری همراه با نشانه های دیگری باشد نشان دهنده مسائل جدیدتری است که باید حتما به پزشک مراجعه شود این نشانه های شامل موارد زیر می شوند:
- بی اختیاری ادرار در طول روز
- افزایش شدت ادرار و سوزش
- ادرار کف آلود یا صورتی رنگ
- وجود لکه های خون در ادرار و لباس زیر کودک
- بی اختیاری مدفوع
- یبوست
باید توجه داشته باشید که شب ادراری در صورتی که به عنوان یک مشکل تلقی می شود که به مدت سه هفته، حداقل هفته ای دو بار اتفاق افتد در این شرایط باید به روانشناس مراجعه کرد و با کمک متخصص عوامل زمینه ساز را از بین برد و در این صورت بهترین راهکارهای درمانی را در نظر گرفت تا به خوبی مشکل کودک حل شود.
درمان شب ادراری کودکان، انواع روش درمان
شب ادراری مشکلی است که از لحاظ روانی و اجتماعی آزار دهنده می باشد برای درمان آن باید توسط پزشک بررسی های لازم صورت گیرد و در صورتی که مشکل پنهان دیگری وجود دارد باید از روش های پزشکی و دارو درمانی استفاده شود.
دارو درمانی شب ادراری کودکان
زمانی که همراه با شب ادراری، مشکل دیگری وجود داشته باشد به طور معمول از دارو درمانی استفاده می کنند در حالت شب ادراری به تنهایی از دارو درمانی استفاده نمی شود زیرا با عوارض جانبی همراه می باشد و به همین دلیل برای شب ادراری معمول توصیه نمی شود، برخی از این داروها شامل موارد زیر می باشد:
- استات دسموپرسین
- ایمی پرایمن
- اکسی بوتینین
- هیوسسیامین
انواع روش های درمان خانگی
- عدم مصرف مایعات: کودک نباید از ساعت سه بعدازظهر به بعد مایعات زیاد، نوشابه، شکلات وکافئین مصرف کند زیرا این مواد باعث تحریک مثانه در طول شب می شود و بهتر است کودک قبل از خواب از مصرف شیر و سایر لبنیات پرهیز کند.
- آموزش دستشویی رفتن در طول شب: به کودک تان یاد بدهید که در طول شب به دستشویی برود از او بخواهید در حین خواب بیدار شود و به دستشویی برود، به جای این که به او بگویید رختخوابش را خشک نگه دارد به او دستشویی رفتن در شب را آموزش دهید.
- استفاده از سیستم تشویق: یک سیستم تشویق برای کودکتان در نظر بگیرید به طور مثال یک لیست از روز های هفته تهیه کنید و به ازای روزهایی که کودک در طول شب ادرار نکرد به او جایزه بدهید، در این حالت می توانید از انواع روش های تشویق که مناسب کودک می باشد استفاده نمایید.
- ریشه یابی مشکل: کودک تان را به خاطر شب ادراری سرزنش نکنید بلکه علت مشکل را پیدا کنید و به کودکتان بگویید خودش باید این مشکل را حل کند و شما در این مسیر به او کمک خواهید کرد.
- استفاده از زنگ هشدار: از سیستم زنگ هشدار استفاده کنید این سیستم به این صورت می باشد زمانی که رخت خواب کودک خیس شد زنگ می زند و کودک را از خواب بیدار می کند، این کار باعث می شود تا پاسخ به حس مثانه را به کودک آموزش می دهد و برای کودکان بالای ۷ سال مفید می باشد و معمولا این روش تقریبا ۱۵ هفته زمان نیاز دارد تا اثر بخشی خود را نشان دهد.
- ورزش: ورزش و تمرین کردن قدرت مثانه را افزایش می دهد و در این حالت به کودک تان آموزش دهید که عضلات شکم را منقبض کند و نفس خود را در سینه حبس نماید این کار اگر به مدت ۱۰ تا ۲۰ بار در طول روز انجام شود باعث می شود تا عضلات مثانه کودک تقویت شود و ادرار کنترل شود.
سوالات متداول درمان شب ادراری کودکان
1 - بهترین درمان خانگی شب ادراری در کودکان چیست؟
با توجه به شرایط کودکتان می توانید درمان های مختلفی را در نظر بگیرید پ، به طور مثال عدم مصرف مایعات قبل از خواب کودک، سیستم پاداش دهی و زنگ هشدار روش های مناسبی می باشد که می تواند در این خصوص به شما کمک کند، هم چنین می توانید با ورزش کردن و مصرف داروهای گیاهی تا حدودی اقداماتی را برای درمان شب ادراری برای کودک تان انجام دهید.