مشاوره وسواس به بررسی انواع مختلف آن می پردازد و اینکه فرد را تا حد درگیر کرده و در زندگی روزمره ی او را با اختلال روبرو کرده است.
افراد وسواسی معمولا از جانب دیگران با برچسب های نامناسبی نام گذاری می شوند و احساس می کنند هیچ کس قادر به درک حساسیت های شان نیست.
در این مطلب قصد داریم تا شما را با انواع مختلف وسواس و بهترین راهکارهای درمان آن آشنا کنیم.
**در حالت خاص همچون شیوع بیماری کرونا ، شستن دست ها و تمیزکردن سطوح وسواس محسوب نمی شود و اختلال به حساب نمی آید. البته تا وقتی که به خود و دیگران آسیب وارد نکند.**
مشاوره وسواس چیست و چرا به وجود می آید؟
وسواس به معنای افکار یا رفتارهای تکرار شونده و خارج از کنترل فرد است که اگر چه از وجود آن ها ناراحت است و آن ها را غیر منطقی می داند اما قادر به کنترل شان نیست.
فرد وسواسی دایما تلاش می کند تا افکار و یا رفتارهای وسواس گونه اش را ترک کند اما در این کار موفق نیست.
اختلال وسواس جزء دسته ی اختلالات اضطرابی و جبری است و معمولا دارای زمینه های خانوادگی و ارثی است.
بنابراین در صورت ابتلا به وسواس، می توانید نشانه های آن را در بستگان درجه یک مانند پدر و مادرتان نیز ببینید.
مهم ترین نشانه های اختلال وسواس
افراد وسواسی از اضطراب درونی زیادی رنج می برند.
افکار تکرار شونده در خصوص موضع نگرانی غالبا باعث ایجاد فشار می شود. در ادامه فرد تلاش می کند تا از طریق انجام رفتارهای تکراری، اضطراب را تحت کنترل در آورد و به آرامش برسد.
اگر چه وسواس فکری و عملی به شکل های مختلفی مانند وسواس پاکی و نجسی، نظافت، وسواس شست و شو … بروز می کند اما در همه ی انواع وسواس شامل افکار و رفتارهای همراه با وارسی هستیم.
به خاطر داشته باشید که چک کردن در، بستن آب، داشتن رویه ای مشخص در انجام کارها و رعایت بهداشت در همه ی حالات وسواس محسوب نمی شود.
این رفتارها در صورتی به عنوان وسواس نام گذاری می شوند که فرد قادر به کنترل آن ها نباشد و از طریق آن ها اختلالاتی در فعالیت های روزانه اش ایجاد شده باشد.
به عنوان مثال اگر پس از آمدن به خانه دست های تان را دو بار بشویید تا مبادا آلودگی منجر به بیماری تان شود، شما وسواسی نخواهید بود اما اگر ترس از ورود میکرب به بدن تان باعث شود از مهمانی، کلاس یا فعالیت ها جا بمانید، درگیر وسواس شده اید.
مهم ترین افکار وسواسی شایع در اختلال وسواس
- وسواس آلودگی
- وسواس از دست دادن کنترل
- وسواس کمال طلبی
- وسواس صدمه
- وسواس های مذهبی
- وسواس افکار جنسی ناخواسته
رفتارهای وسوای شایع
- شستن و پاک کردن
- وارسی و چک کردن
- تکرار کردن
- اعمال وسواسی ذهنی
سوالات متداول مشاوره وسواس
1 - آیا داروهای وسواس اثرات جانبی دارند؟
داروهای ضد اضطرابی که به منظور کنترل علایم وسواس تجویز می شود می تواند عوارض جانبی نیز به دنبال داشته باشد که عموما از طریق تغییر در نوع یا دوز داروی مصرفی، از بین می رود. آنچه مهم است آن است که فواید مصرف دارو برای کنترل علایم بیشتر از عوارض جانبی آن است. بنابراین وضعیت را با پزشک تان در میان بگذارید و هرگز داروها را به صورت خودسرانه کنار نگذارید. فراموش نکنید که برای برخی از بیماران وسواسی، استفاده از دارو، امری اجتناب ناپذیر است چراکه بیماری وسواس دارای منشا مغزی است و همانند سایر بیماری های جسمی نیازمند دارودرمانی است.
2 - مصرف داروهای وسواس برای چه کسانی ممنوع است؟
1. زنان باردار بسیاری اززنان باردار از داروهای وسواس بدون هیچ عارضه ای استفاده می کنند. اما اگر میزان مشل زیاد نباشد، می توان از درمان های روانشناختی استفاده کرد و مصرف دارو در دوران بارداری را زیر نظر پزشک کاهش داد. 2. سالمندان در این گروه استفاده از کلومیپرامین می تواند باعث اختلالاتی در فرایند فکر شود و لازم است از آن پرهیز شود. 3. افراد دارای بیماری قلبی که در آن ها مصرف کلومیپرامین نیازمند توضیحات تکمیلی و نظارت پزشک است.
3 - شروع وسواس از چه سنی است؟
این اختلال می تواند در هر سنی آغاز شود اما در دو رده ی سنی بیشتر ظاهر می شود. بین سنین 10 تا 12 سالگی و اواخر نوجوانی و اوایل جوانی.
4 - آیا وسواس یک مشکل مغزی است؟
بررسی های علمی نشان می دهد که اختلال وسواس ناشی از مشکلاتی در ارتباط بخش پیشین مغز و بخش های عمیق تر مغز است. کمبود سروتونین می تواند در شکل گیری وسواس نقش داشته باشد. به همین دلیل دارودرمانی و یا روش های شناختی رفتاری که منجر به افزایش سطح این هورمون می شود می تواند علایم وسواس را کم کند.
5 - برای بهبود وسواس چه کارهایی بسیار مفید است؟
بررسی ها نشان می دهد کسانی که از علایم وسواس شان خجالت می کشند و آن ها را مخفی می کنند بیش از همه در معرض عدم درمان قرار دارند. بهترین کار ان است که از علایمی که تجربه می کنید احساس شرمساری نکنید و با مشاور متخصص در حوزه ی وسواس ملاقات کنید. قطع ناگهانی داروها، کنار گذاشتن تکنیک هایی که آموخته اید و ناامیدی از درمان از جمله دیگر موانعی است که می تواند درمان تان را سخت کند. به هنگام مراجعه به روانشناس، حتما از او سوال کنید که تاکنون در درمان این اختلال تا چه حد موفق بوده است؟ و پس از اطمینان از تخصص کافی، فرایند درمان تان را تا انتها پیگیری کنید.
سلام من پشت کنکوری ام و بسیار بی انگیزه شدم و انرژی درس خوندن ندارم اصلا و ازمایش های مختلف هم دادم و بیماری ای ندارم فکر میکنم افسردگی باشه
علاوه بر اون وسواس فکری شدید هم دارم یعنی مدام توی ذهنم برای جلوگیری از آسیب دیدن خودم و خانوادم دعا میکنم،چون ترس از دست دادنشون رو دارم دائما توی ذهنم دعا میکنم اتفاقی براشون نیوفته انقدر این وسواس زیاد شده که اصلا نمیتونم روی هیچ چیزی تمرکز کنم
شرایط رفتن پیش روانشناس هم ندارم میشه کمک کنید لطفاً
سلام به شما نیلوفر جان ببین عزیزم همیشه یک بیماری جسمی وجود ندارد گاهی بیماری های روحی می تواند با علایم جسمی و مشکلات در تمرکز و عملکرد درسی و یا کاری و اجتماعی ایجاد کند . در این مسیر نیاز است که وسواس شما درمان شود چون از شما انرژی زیادی می گیرد و تمرکز زیاد برای این افکار نیاز دارید و خب این باعث می شود تمرکز شما از موضوعات مهم دیگر مثل درس خواندن کاهش یابد پس درمان مشکلات روحی اهمیت دارند در این مسیر هم برای تشخیص گذاری و درمان نیاز به مراجعه حضوری می باشد… بیشتر بخوانید
سلام من وسواس فکری عملی دارم
وفکرمیکنم کنترل رو خودم ندارم ، چیکارکنم؟
علائم وسواس فکری عملی را مطالعه کنید.
خیلی ممنون🌻