دوره بلوغ برای شما و فرزندتان می تواند یک زمان سخت باشد. فرزند نوجوان شما علاوه بر تغییر جسمانی، رشد چشمگیری در رشد روحی و اجتماعی دارد.
از نظر والیام اسمیلر، روانپزشک اختلال افسردگی در جوانان، بسیاری از داروهای ضد درد، نوسانات خلقی و سایر تغییرات رفتاری بخشی از روند طبیعی بلوغ هستند، اما محققان متوجه شده اند که در برخی موارد این ویژگی ها ممکن است نشان دهنده ارتباط بلوغ با افسردگی باشد.
افسردگی در دوره بلوغ یکی از مهم ترین انواع افسردگی می باشد.
به دلیل ویژگی ها و خصوصیاتی که در دوره بلوغ برای افراد پیش میآید این افسردگی در بعضی موارد اجتناب ناپذیر است.
تغییرات هورمونی و روحی و روانی که در افراد
تغییرات هورمونی و روحی و روانی که در افراد به وجود میآید یکی از دلایل بسیار مهم تأثیرگذار بر افسردگی دوره بلوغ می باشد.
نشانه ها و علائم بسیار گستردهای برای افسردگی دوره بلوغ وجود دارد.
افسردگی دوره بیشتر دختر اتفاق میافتد چرا که هورمون استروژن افزایش یافته و این خود یکی از دلایل مهم افسردگی دوره بلوغ در دختران است.
اما در پسران این مورد کمتر نمود پیدا می کند چرا که هورمون تستسترون سبب ایجاد افسردگی در افراد نمی شود.
اما به هر حال افزایش نیازهای جنسی و تغییر تمایلات روحی و روانی فرد میتواند در هر دو جنس تاثیرگذار بوده و سبب افسردگی دوره بلوغ شود.
در ادامه مطلب به بررسی انواع نشانه ها و علائم افسردگی دوره بلوغ در دختران و پسران می پردازیم.
نشانه های تشخیص افسردگی در دوره بلوغ
بلوغ یک زمان منحصر به فرد است که به طور طبیعی ظاهر و رفتار فرد را تغییر می دهد.
به همین دلیل، والدین، معلمان و مراقبان باید از علائم افسردگی در نوجوانان آگاهی داشته باشند، زیرا تا حدودی دشوار است که آنها را از تغییرات رفتاری طبیعی متمایز و متفاوت سازند. نوسانات خلقی، جدایی از والدین و همسویی با همسالان و تمایل به آنها، رفتارهای طبیعی بلوغ هستند.
اما رفتارهایی که موجب آسیب، اجتناب، از بین رفتن تحصیل، رفتارهای پرخطر، شکایت مداوم از ظاهر فیزیکی آنها، ارتکاب جرائم، گریه های غیر منطقی، احساس رد شدن می شود و هیچ کس آنها را درک نمی کند (تیلر، ۲۰۱۷).
از دست دادن علاقه مندی ها، تغییرات وزن، وابستگی بیش از حد به یک والد، نگرانی در مورد مرگ والدین، اختلالات خواب، خستگی نامناسب، عدم تمرکز و بی دقتی می تواند نشانه هایی از افسردگی باشد. چه وقت باید برای کمک بخواهید؟
پژوهش های بیشتری برای تعیین دقیق علت افزایش افسردگی در دوران بلوغ مورد نیاز است، اما تغییرات روحی و رفتاری کودک شما را نادیده نگیرید، زیرا شواهد و آمارها نشان می دهد که خطر افسردگی در نوجوانی افزایش می یابد.
بنابراین از هر گونه رفتار غیر قابل توجیه یا جدید در کودک خود اطمینان حاصل کنید و از یک متخصص پزشکی درخواست کمک نکنید.
دکتر “مشاوره خانواده” می تواند علل احتمالی را مورد بررسی قرار دهد و می گوید که آیا این تغییرات طبیعی و بخشی از بلوغ یا علائم افسردگی هستند یا خیر.
تشخیص و درمان به موقع افسردگی ضروری است، به ویژه برای کودکان مهم است.
یکی از علائم بسیار مهم و شایع افسردگی دوره بلوغ چه در دختران و چه در پسران افزایش پرخاشگری و عصبانیت است.
در این دوره و پس از افسردگی فرد تمایل و تحمل برقراری ارتباط و شنیدن نصیحت های دیگران را ندارد؛ سریعاً از کوره در می رود و بنابراین اقدام به پرخاشگری می کند.
بسیاری از افرادی که به مشاور مراجعه میکنند از پرخاشگری خود به عنوان یک مشکل بسیار مهم در دوره بلوغ یاد می کنند که نشانه ای از افسردگی در این دوره مهم زندگی می باشد.
یکی دیگر از نشانه های بسیار مهم برای افسردگی در دوره بلوغ خستگی و کاهش انگیزه در افراد است. افرادی که افسرده می شوند تمایلی به ادامه تحصیل و یا سایر موارد مرتبط ندارند.
نوجوانان افسرده انگیزه ای برای مطالعه در رشته و و زمینه مورد نظر خود ندارند. و بنابراین با کاهش شدید ساعات مطالعه مواجه می شوند.
یکی دیگر از نشانه های بسیار مهم افسردگی در دوره بلوغ خستگی مفرط است. افراد تمایلی به فعالیت جسمی ندارند و انجام فعالیت روزمره و ورزش در آنها به شدت کاهش پیدا میکند.
این موضوع می تواند سبب به وجود آمدن مشکلات متعاقب بعدی برای آنها باشد. یکی دیگر از علائم بسیار مهم غمگینی و عدم شادی است.
این حس سبب می شود که افراد به استفاده از موارد نامناسب برای کاهش فشار نیز افزایش شادی استفاده کنند.
تمایل به استفاده از مواد مخدر و الکل برای کاهش غم و غصه در افسردگی دوره بلوغ در بسیاری از افراد نمود پیدا میکند.
تمایل نوجوانان در دوره افسردگی به اعتیاد
نوجوانان و دختران و پسران بسیار زیادی در افسردگی دوره بلوغ به سمت اعتیاد به مواد مخدر و الکل کشیده می شوند.
خانواده ها باید در این زمینه بسیار مراقب بوده و آموزش های لازم را به فرزندان خود ارائه بدهند.
یکی دیگر از علائم بسیار مهم افسردگی دوره بلوغ رت میتوان کاهش تمایلات جنسی دانست. در واقع تغییر هورمونی سبب تغییرات جنسی در افراد میشود. بسیاری از آنها ممکن است به افزایش میل جنسی نیز دچار می شوند.
بنابراین به دلیل شرایط سنی ممکن است از روش هایی مانند خود ارضایی برای درمان این شرایط استفاده کنند.
خود ارضایی خود میتواند سبب افزایش تنش در فرد شده و بنابراین افسردگی را در افزایش می دهد. آموزش های لازم توسط والدین و خانواده ها به میزان لازم در این زمینه بسیار حیاتی است.
نوجوانان باید در این زمینه اطلاعات و دانش کافی و لازم را داشته باشند و آموزش های مربوطه را ببیند.
پیشگیری از افسردگی در دوره بلوغ
افسردگی در تمام سنین اتفاق می افتد، اما در برخی موارد ممکن است شدیدتر باشد. نوجوانی زمانی است که بسیاری از مردم افسرده هستند. برخورد با افسردگی در این سن نیاز به استراتژی های توصیف شده در این مقاله دارد.
اگر چه ما اغلب علایم افسردگی را می دانیم، افسردگی نوجوانان بسیار دشوار است. از آنجا که بسیاری از نوجوانان معمولی تحریک پذیر، عجیب و غریب و تا حدی وابسته به خود هستند. لازم است بدانید که افسردگی در نوجوانان با علائم جسمی و روانی همراه است.
البته، افسردگی برای نوجوانان نیست و ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما این در نوجوانان بیشتر است.
یکی از پنج نوجوانان از افسردگی رنج می برد. البته، متاسفانه، بیش از نیمی از نوجوانان افسرده درمان مناسب دریافت نمی کنند.
خوب، اگر افسردگی آنها درمان نشود، ممکن است عواقب بدی داشته باشد، موارد از جمله عوارض ناخواسته افسردگی در نوجوانان است.
- شکست علمی،
- مشکلات اجتماعی،
- اعتیاد به مواد مخدر،
- رفتار جنسی بالا،
- افزایش اختلالات رفتاری و فیزیکی،
- خودکشی
- غیره.
شایعترین نشانه افسردگی ناراحتی ناراحت کننده نوجوان است.
در عین حال، نوجوانان افسرده مضطرب و پر تنش هستند و از کوچکترین مشکل و خشمگین شدن عصبانی هستند.
بعضی اوقات نوجوانان افسرده ممکن است علائم جسمی داشته باشند، مثلا، اغلب از سردرد و درد شکایت دارند. گاهی اوقات ممکن است بیخوابی داشته باشید و عادت های خواب خود را تغییر دهید و گریه کنید بی دلیل.
نوجوان افسرده بسیار حساس است و نمی تواند شکست را تحمل کند، بنابراین احساس می کند که هیچ کس در مورد او فکر نمی کند و او به او کمک نمی کند.
این افسردگی او را از دوستان و دوستان خود حفظ خواهد کرد و او را از فعالیت های روزمره خود حفظ خواهد کرد.
نوجوانان افسرده اغلب کمتر صحبت می کنند و اعتمادشان را از دست می دهند، گاهی احساس گناه و بی ارزشی می کنند. از یک طرف، این افکار و رفتارها باعث می شود که او به تمرکز و تصمیم گیری دست یابد و از سوی دیگر منجر به شکست و نتیجه خجالت نوجوان می شود.
این چرخه خطرناک همچنان ادامه دارد این ممکن است حتی عادت های غذایی فرد را تغییر دهد. نوجوانان، هرچند در این زمان بیش از حد شلوغ یا ناخودآگاه، معمولا دارای اضافه وزن یا کاهش وزن هستند.
گاهی اوقات فعالیت او کاهش می یابد و حتی ممکن است برای از بین بردن این افکار مزاحم به مواد مخدر پناه ببرند. یا او فکر می کند که خودکشی می کند و کارهای خطرناک انجام می دهد.
پیشگیری از افسردگی دوره بلوغ بسیار مهم و حیاتی است
پیشگیری از افسردگی دوره بلوغ بسیار مهم و حیاتی است راهکارهای متفاوتی برای پیشگیری از این امر در دوره بلوغ وجود دارد که خانواده ها و نیز خود نوجوانان باید به آن واقف باشند.
یکی از راهکارهای مناسب برای جلوگیری از این افسردگی افزایش فعالیت جسمانی است.
انجام ورزش می تواند یک راهکار بسیار مهم و موثر برای کاهش و پیشگیری از افسردگی در این دوران باشد. شخصیت سالم خانواده ها در این زمینه بسیار موثر و مفید میباشد.
ارتباطات خانوادهها با نوجوانان باید به گونهای مناسب ادامه پیدا نماید و حس دوستی بین آنها وجود داشته باشد.
خانواده ها باید به خوبی با دوستان و کسانی که فرزندان آنها با آنها در ارتباط هستند آشنا باشند.
چرا که یکی از بسیار موارد بسیار مهمی که در این دوران اتفاق می افتد افزایش روابط نامشروع و نامناسب افراد و همچنین تمایلات آنها به گرایش به مواد مخدر و الکل می باشد.
درمان افسردگی در دوره بلوغ
درمان اختلال افسردگی میتواند چالش برانگیز باشد شناخت و درمان بیماری افسردگی باید به خوبی و به سرعت انجام گردد.
افزایش طولانی مدت و سر و کله زدن با این بیماری به مدت طولانی می تواند سبب به وجود آمدن اختلالات بسیار زیاد شود.
خیلی از افراد در این زمینه اقدام به خودکشی و تفکرات خودکشی می کند که بسیار خطرناک است.
انجام مشاوره روانشناسی نظر مشاوران مراکز مشاوره می تواند بسیار مهم و موثر باشد و از بسیاری از خطرات جلوگیری نماید.
بنابراین خانواده ها ضمن آموزش های لازم بایستی به صورت تک نفره یا گروهی برای انجام مشاوره در این زمینه اقدام نمایند.
در موارد حاد که درمان های رفتاری توسط روانشناس پاسخگو نیست استفاده از داروها و درمان های دارویی پیشنهاد می شود.
به روانپزشک مراجعه شود؟
در واقع افسردگی دوره بلوغ بیشتر با آموزشهای لازم و درمان های رفتاری میتواند درمان شود. اما اگر این افسردگی ها به مراحل حاد برسند استفاده از روان پزشک و تجویز دارو توسط میتواند مفید و موثر باشد.
در مراحل حاد باید به مشاور روانپزشک مراجعه نمود تا با استفاده از داروهای تجویزی او به درمان و کاهش علائم افسردگی دوره بلوغ اقدام نمایید. برنامه ای را تنظیم کنید تا فرزند شما در شب خوب بخوابد.
تحقیقات پزشکی دانشگاه کالج لندن نشان داده است که خواب زود هنگام و به اندازه کافی می تواند افسردگی را کم کند.
کارشناسان خواب آمریکایی می گویند که شما نیاز به هشت تا نهایتا ده ساعت خواب برای نوجوان خود دارید.
لازم است بدانید که کسانی که داروهای ضد افسردگی مصرف می کنند ممکن است بیشتر به فکر افکار خودکشی فکر کنند و بنابراین اگر نوجوان شما با توجه به توصیه پزشک نتواند ضد افسردگی را بپذیرد، اجازه ندهید او با خیال راحت دارو مصرف کند (سایت انجمن روانشناسی کالج لندن، ۲۰۱۸).
در عوض، شما باید رفتار و اخلاق خود را نظارت کنید و از نشانه های افکار خودکشی مراقبت کنید تا بتوانید با دکتر روانپزشک و روانشناس خود تماس بگیرید و او را از چند و چون اوضاع فرزندتان مطلع نمایید.
منبع : e-kanon.ir
سلام من یه دختر ۱۵ سالم.مشکل من اینه ک ب هیچ وجه از طرف خونواده حمایت نمیشم،همش دارن بهم ایراد میگیرن.کوچک ترین مسئله رو به بدترین شیوه باهاش برخورد میکنن،از اعتمادم سو استفاده میکنن،تا با یکی درد و دل میکنم همه میفهمن و راجع ب مشکلم تحقیرم میکنن و مورد تمسخر قرارم میدن،توی انتخاب رشته هم همین مشکل رو دارم،نمیزارن برم هنرستان با اینکه عاشق تئاترم.درسته مشکلاتی داره ولی وقتی تصمیم گرفتم وارد این عرصه بشم باهاش کنار اومدم!ولی اصلا درکم نمیکنن،میگن مایه ننگ میشی و خانواده ما این چیزا نباید توش باشه و از این حرفا…مدام بینمون فرق میزارن،و… بیشتر بخوانید
سلام دوست عزیز احساساتی که تجربه می کنی طبیعی است. کارهای زیر کمک می کند تا این مسائل را راحت تر پشت سر بگذاری: ۱٫به دنبال کمک حرفهای باش: اگر احساس میکنی که خودت نمیتونی با این شرایط کنار بیایی، از یک روانشناس کمک بگیر. روانشناسها میتونن بهت یاد بدن که چطور با احساساتت کنار بیای و مهارتهای ارتباطیت رو تقویت کنن. اگر نمی توانی با روانشناس حرف بزنی با مشاور مدرسه ات حرف بزن یا با اورژانس اجتماعی ۱۲۳ تماس بگیر. ۲٫ به خودت اهمیت بده: وقت بزار برای کارهایی که دوست داری، مثلا کتاب بخون، موسیقی گوش بده،… بیشتر بخوانید
من دیگه خسته شدم ۱۲ ساله ام احساس میکنم هیچ کس بهم اهمیت نمیده و دوسم نداره بابام مدام به اندامم گیر میده میگه اینو نپوش اون لباس کوتاه است و اندامت رو نشون میده اخه مگه من چند ساله ام مثل یک دختر ۲۲ ساله باهام رفتار میکنه و میخواد محجبه باشم ولی من دوست ندارم هم سن و سالام خیلی از طرف خانواده حمایت میشن ولی من نه همش از طرف خانواده فحش میخورم بابام بخاطر همین موضوع حجاب بهم کلی فحش میده شاگرد اول مدرسه هستم و امسال میرم هشتم ولی کسی بهم توجه نمیکنه شاگرد تنبل… بیشتر بخوانید
سلام اینکه خانوادهای که باید پناهگاهت باشه، باعث آزار و اذیتت بشه خیلی دردناکه. ولی یادت باشه که تو تنها نیستی و اینکه تو با این شرایط سخت، شاگرد اول مدرسه هستی نشون میده از تلاش و پشتکارت میگه. این خیلی ارزشمنده و باید به خودت افتخار کنی. اگه احتیاج به مشاوره فوری داری می تونی به صورت رایگان با اورژانس اجتماعی به شماره ۱۲۳ تماس بگیری. علاوه بر این راهکارهای زیر هم بهت کمک می کنند تا حال بهتری داشته باشی. ۱٫ وقت بیشتری رو با دوستات بگذرون ۲٫ به خودت برس: به کارهایی که ازشون لذت میبری مثل… بیشتر بخوانید
با سلام من پسرم ( ۱۶ ساله) نیاز به مشاوره تحصیلی و زندگی داره. میگه درس نمیخونم و دانشگاه هم نمیرم و کتابهای آموزش پرورش بیخود است. مدتی برای المپیاد کامپیوتر خوند ، در برنامه نویسی بسیار متبحر است. ولی بخش تیوری امتحان رو یکماه آخر نخوند و مرحله اول قبول نشد از وقتی قبول نشده ، همه چیز رو کنار گذاشته. ولی مرحله اول المپیاد ریاضی رو بدون مطالعه قبول شد. ولی براش مهم نبود. الان امتحان نهایی داره و همه چیز رو کنار گذاشته و درس نمیخونه. میگه دیگه برا المپیاد نمیخونم. کنکور هم نمیدهم. دانشگاه هم نمیرم. امتحان… بیشتر بخوانید
ه نظر میرسد پسرتان علایق و استعدادهای خاصی در زمینه برنامهنویسی و ریاضیات دارد. اما به دلیل عدم انگیزه و هدف مشخص، از این تواناییها به نحو احسن استفاده نمیکند. با تست های استعداد یابی می توانید تمام استعدادها و شغل های مناسب برای فرزندتان را تشخص دهید. به منظور مشاوره تحصیلی و نوجوان می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید. از طرفی دیگر برای بهبود انگیزه کودکتان نیز می توانید از مشاور نوجوان کمک بگیرید. راهکارهای زیر نیز به شما کمک می کند: با کمک پسرتان، به او کمک کنید تا اهداف کوتاهمدت و بلندمدتی برای… بیشتر بخوانید
سلام، من همیشه در حال مقایسه کردنم چون واقعا هیچی ندارم دیگ خسته شدم چیکار کنم
سلام دوست عزیز. میفهمم که چقدر از مقایسه کردن خودت با دیگران خسته شدی. این حس خیلی آزاردهنده است و میتواند اعتماد به نفس و عزت نفس شما را به شدت تحت تاثیر قرار بدهد. خبر خوب این است که شما تنها نیستید. خیلی از افراد درگیر این مشکل هستند و راههایی برای غلبه بر آن وجود دارد. اولین قدم این است که ریشه این مقایسهها را پیدا کنید. چرا خودتان را با دیگران مقایسه میکنید؟ چه چیزی در خودتان کم میبینید که باعث میشود به دیگران حسادت کنید؟ دومین قدم این است که به یاد داشته باشید که هر… بیشتر بخوانید
سلام وقتتون بخیر حقیقتا مقایسه کردن و حسرت خوردن داره منو میکشه دیگه نمیدونم چیکار کنم
میفهمم که حسرت و مقایسه کردن چقدر میتونه آزاردهنده باشه و زندگی رو تلخ کنه. این حسها مثل یه موریانهیِ پنهان، آرام آرام از درون ما رو میجوند و باعث میشن که از داشتههامون لذت نبریم و به جای شکرگزاری، غرق در حسرت و نارضایتی باشیم. اما خبر خوب اینه که میشه با این حسها مقابله کرد و به آرامش و رضایت درونی رسید. برای این کار چند تا راهکار میتونه مفید باشه: ۱. ریشه حسرت و مقایسه رو پیدا کن ۲٫ با خودت مهربون باش ۳٫ روی داشتههات تمرکز کن ۴٫ زندگی دیگران رو ایدهآلسازی نکن ۵٫ خودت رو… بیشتر بخوانید
سلام من قبلا هم توی سایت شما پیام گذاشته بودم اما مثل اینکه جواب داده نشده میشه لطفا یه شماره تلفن بهم بدین که فقط بهش مسیج بدم؟توی هر برنامه ای که خودتون میدونید
سلام ۱۴ سالمه و آزادی خوبی نسبت به هم سنم سالم ندارم تو ی خانواده لک زندکی میکنم و قصد خودکشی هم دارم میشه بهم کمک کنید
سلام. من میفهمم که در شرایط سختی هستید و احساس ناامیدی میکنید. اما به شما اطمینان میدهم که خودکشی راه حل نیست. در سن شما، طبیعی است که به دنبال استقلال و آزادی بیشتر باشید. اما به یاد داشته باشید که شما هنوز در حال رشد هستید و برای عبور از این دوران به کمک و حمایت خانواده خود نیاز دارید. در مورد احساسات خود با خانواده تان صحبت کنید. به آنها بگویید که چه چیزی شما را آزار میدهد و چه انتظاری از آنها دارید. همچنین میتوانید با یک مشاور یا روانشناس صحبت کنید. آنها میتوانند به شما کمک… بیشتر بخوانید
من ۱۶ سالمه و هم اندازه همسن و سالام آزادی ندارم و حتی گوشی هم ندارم و خانوادم فقط با من سخت گیر هستن و همش بهم گیر میدن
نمیدونم چطوری بگم
هر روز که مدرسه میرم ارزوی مرگ می کنم مدرسه خیلی به من اسیب میزنه
مثلا نمره درسام خوب نیست معلم یه لحن دیگه باهام حرف میزنه یعنی مشکل من چیه
بعد اون دانش اموزی که یه خورده خوبه درسش خانوم مون خیلی دوسش داره
معلمون بین بچه ها فرق میزاره😢😔
شنیدن این حرف که مدرسه برایت آزاردهنده است، ناراحت کننده است. واضح است که تو با چالش هایی در مدرسه روبرو هستی و این می تواند باعث احساسات منفی زیادی شود. اولین چیزی که باید به خاطر داشته باشی این است که تو تنها نیستی. بسیاری از دانش آموزان در مقطعی از زندگی خود با چالش های مشابهی روبرو می شوند. مهم است که با کسی که به او اعتماد داری در مورد احساسات خود صحبت کنی. این می تواند یک دوست، عضو خانواده، مشاور یا معلم باشد. صحبت کردن در مورد آنچه که می گذرانی می تواند به تو… بیشتر بخوانید
سلام. یه نوجوان ١٣ ساله هستم دوران خوبی رو نمیگذرونم و انگار انرژی و احساسی درونم حبس شده و داره خفم میکنه. هر کاری میکنم نمیتونم گریه کنم و از این بابت دچار سردرد وحشتناکی شدم و هر لحظه انگار میخوام بالا بیارم. حوصله ی هیچ جایی رو ندارم و ذهنم خیلی شلوغ و ریخت و پاشه و از دیدن وسایل اطرافم حس شلختگی بیشتری بهم دست میده نمیدونم اینا برای چیه و باید چیکارشون کنم. لطفا کمکم کنید
سلام. درک میکنم که دوران سختی رو میگذرونی. احساساتت کاملاً طبیعی هستن. وقتی که با احساسات قوی و منفی دست و پنجه نرم میکنیم، ممکنه که بدنمون واکنش نشون بده. سردرد، حالت تهوع، و بیحوصلگی همگی میتونن از علائم استرس و اضطراب باشن. اولین قدم اینه که به خودت اجازه بدی احساساتت رو تجربه کنی. گریه کردن یک راه سالم برای تخلیه احساسات هست. اگه نمیتونی گریه کنی، میتونی با یه دوست یا یکی از اعضای خانواده حرف بزنی، یا یه دفتر خاطرات بنویسی. همچنین مهمه که به خودت استراحت بدی. وقتی که احساس میکنی خسته یا کلافه هستی، بهترین… بیشتر بخوانید