علائم نگرانی نوجوانان و فشار روانی آن ها چیست؟

نوجوانان در سن نوجوانی معمولا به دلایلی از جمله افزایش مسئولیت ها در زمینه تکالیف درسی یا هویت جنسی و … دچار فشار روحی می شوند که با علائمی همراه می باشد.

بسیاری از نوجوانان دچار دلواپسی می شوند و ناامیدی و افسردگی را تجربه می کنند برای اینکه نوجوان بتواند با اضطراب و نگرانی های خود کنار بیاید و راه حل مفید و سازنده ای را برای مشکلاتش پیدا کند باید از طرف خانواده و مدرسه و جامعه مورد توجه و یاری قرار گیرد.

در ادامه مقاله علائم نگرانی نوجوانان را مورد بررسی قرار می دهیم و در مورد هر مطلب توضیح می دهیم.

علائم نگرانی نوجوانان – فقدان روابط و علایق مرتبط با سن

معمولا در نوجوانی فعالیت های فرد بیشتر می شود و دوست دارد سرگرمی ها و موضوعات جدیدی را تجربه کند و بیشتر به سمت فعالیت های جدید می رود.

البته نوجوانان از لحاظ شدت علاقه با یکدیگر تفاوت داد و وجود علاقه در این سن لازم می باشد و اگر علاقه ای وجود نداشته باشد ممکن است برای این سن نگران کننده باشد.

در این نوجوانان بیشتر دوست دارند به دیگران یاری رسانند به همین دلیل روابط پخته تری با اعضای دورتر خانواده مانند پدربزرگ و مادربزرگ تشکیل می دهند و سعی می کنند به آن ها یاری و کمک برسانند، نوجوانان با این کارها علاقه و روابط خود را گسترش می دهند.

اگر نوجوان در این سن به سمت بازی های کامپیوتری و موبایلی برود و مشغول بازی با تلویزیون و کامپیوتر شود به خاطر فشار روانی می باشد که در او به وجود آمده است و اگر عملکرد تحصیلی نوجوان خوب باشد باز هم باید مراقب سلامت روان او باشید و از او غافل نشوید.

معمولا در نوجوانان شکل گرفتن علایق متفاوت است و در بعضی از آن ها ممکن است زود و در بعضی دیرتر شکل بگیرد نکته ای که باید به آن توجه شود این است که آیا در نوجوان تغییراتی به وجود آمده است یا خیر.

اگر نوجوان هیچ تغییری نکند و نشانه ای از رشد علایق در او به وجود نیاید در این هنگام باید نگران او شوید و والدین باید از نظر عاطفی فرزندشان را مورد حمایت قرار دهند.

از نظر روانشناسی باید روابط خانوادگی کار شود و صمیمیت به وجود آید تا نوجوان بتواند ارتباط صمیمی و راحتی با دیگران داشته باشد.

رفتارهای مخاطره آمیز

نوجوان در این سن بسیار حساس است و رفتارهای مخاطره انگیز و پر خطری را از خود نشان می دهد و در سن نوجوانی خطر پذیری یکی از جنبه های نوجوانی می باشد.

نوجوان می تواند بخشی از یک الگوی خطرناک باشد و باید هر چه سریع تر به این رفتار نامطلوب فرد رسیدگی شود چون این رفتار نشان دهنده اضطراب، فشار درونی و مشکل در زمینه خویشتن داری و خود انضباطی می باشد.

غم و افسردگی

بر اساس نظر مشاوران نوجوان ممکن از با پدر و مادر خود به جروبحث بپردازد و دعوا کند و یا امتحانات خود را خراب کند در این هنگام ممکن است نوجوان دچار افسردگی شود.

افسردگی در نوجوان باعث می شود تا احساسات خود را در درون داشته باشد و خود و احساساتش را بی ارزش و بد تلقی می کند و در مورد آینده خود را ناتوان می بیند و امیدی به آینده ندارد، نوجوان دچار احساسات منفی شده و خود را متهم می داند به همین دلیل دچار غم و افسردگی می شود.

در این هنگام باید والدین غم و ناراحتی او را تشخیص دهند و با کمک مشاور و فردی متخصص احساسات غمگین و منفی او را درمان کنند.

دختر نوجوان در حال تغییر

علائم نگرانی نوجوانان – بلوغ زود رس یا رفتارهای جنسی مفرط

بسیاری از نوجوانان در همان ابتدای نوجوانی به سمت رابطه جنسی کشیده می شوند و به شکل خطرناکی به سمت رفتارهای جنسی روی می آورند.

این طور رفتارها ممکن است تمام جنبه های زندگی نوجوان را مختل کند و تحت تاثیر قرار بدهد و باعث شود او را با افراد دیگری که جنس مخالف هستند آشنا شود و با جنس مخالف در ارتباط باشد.

اگر نوجوان دنبال امنیت باشد و آن را از رابطه با فردی خاص به دست آورد و قادر نباشد تا امنیت را در جای دیگری به دست آورد و یا نتواند با احساسی که در مورد بدن خود دارد کنار بیاید و یا نتواند با والدینش کنار بیاید و با آن ها جروبحث و دعوا داشته باشد او دچار فشار روانی شده است و باید درمان شود.

علائم نگرانی نوجوان

مواد مخدر

نوجوانان ممکن است به دلایل مختلفی به مواد مخدر روی آورند مثلا برای ثبات حال روانی و احساسی خود مواد مخدر مصرف کنند و یا ممکن است کنجکاو باشند و به خاطر کنجکاوی و تجربه مواد مخدر را برای مصرف انتخاب کنند.

والدین باید مراقب نوجوان خود باشند و زمانی که این شرایط را می بینند باید هر چه سریع تر فرزندشان را درمان کنند و این نکته بسیار اهمیت دارد که برای بهبودی رابطه خود و فرزندشان تلاش کنند.

والدین باید رابطه را با فرزند خود داشته باشند که نوجوان احساس امنیت کند و بداند که به او توجه می شود و جنبه های پرورشی او برای والدینش مهم است در این صورت احساسات خود را به خوبی ابراز خواهد کرد و با والدینش احساس صمیمیت و راحتی خواهد داشت.