همه ما شاهد رفتار پرخاشگرانه در محیط اطراف مان بوده ایم. حال می خواهیم علت پرخاشگری و بی صبری را بررسی کنیم.
رفتاری که قصد آن آسیب رساندن، قربانی کردن و آزار و اذییت دیگری بوده، که به نحوی جهت تخلیه خشم صورت می گیرد.
پرخاشگری چه رفتاری است؟
پرخاشگری رفتاری است مخرب و معمولا زمانی صورت می گیرد که افراد نمی توانند از طریق روش های معمول و منطقی به هدف مورد نظر خود دست یابند.
طبق یک فرضیه، پرخاشگری زمانی رخ می دهد که فرد در رسیدن به اهداف اش با مانع مواجه شود و نتواند با مشکلات موجود سازگار گردد.
پرخاشگری می تواند به صورت جسمانی (لگد زدن، گاز گرفتن)، کلامی (توهین، ناسزا و تحقیر کردن) و نیز رابطه ای (شایعه پراکنی و قهر کردن) ابراز گردد.
همچنین هدف یا جهت پرخاشگری نیز ممکن است به جهت درون یا جهت بیرونی باشد.
در پرخاشگری با جهت درونی
خشم درونی باعث عصبانیت و احساس نارضایتی از خود می شود، در این حالت فرد ممکن است دچار خشم فروخورده و در نتیجه آن افسردگی شود.
در پرخاشگری با جهت بیرونی
فرد خشم و عصبانیت خود را روی محیط بیرونی( لگد زدن، پرتاب کردن اشیاء)، ابراز می کند.
پرخاشگری در افراد مختلف به میزان کم یا زیاد رخ می دهد که این تا حدودی تحت تاثیر ویژگی های شخصیتی، نوع تربیت، برخورد خانوادگی و همچنین آموزش و یادگیری(از طریق خانواده، رسانه های فرهنگی و…)می باشد.
آن چه که مسلم است اهمیت کنترل این رفتار آسیب رسان و مدیرت مهارت خشم و پرخاشگری می باشد.
مهم ترین نشانه های پرخاشگری
نشانه های فیزیولوژیکی پرخاشگری:
- تند شدن و شتاب نبض،
- کلفت شدن رگ های پیشانی،
- گردن و پشت دست،
- جریان خون با سرعت بالاتر و
- در نتیجه برافروخته شدن رنگ صورت و قرمز شدن چشم ها،
- عرق کردن،
- انقباض و سفت شدن عضلات،
- گشاد تر شدن سوراخ بینی،
- تنفس بریده بریده و صدا دار
از جمله نشانه های بدنی پرخاشگری است.
در حالت خشم و پرخاشگری معمولا فرد از نظر حواس بدنی دچار ضعف می شود، مثلا درست متوجه صداها نمی شود، همچنین از تشخیص خوب و بد یا مفید و مضر ناتوان می گردد.
نشانه ها و تاثیرات روانی اجتماعی پرخاشگری: اگرچه پرخاشگری در مقابل ناعدالتی و صیانت از ذات خود ضروری بوده و افرادی که فاقد این صفت هستند معمولا زیردست، فرمان بردار و مورد ظلم هستند،
اما اگر پرخاشگری شکل نابهنجار به خود گیرد یا از حالت اعتدال خارج شود، باعث زیان های روانی اجتماعی زیادی می گردد.
از جمله عوارض روانی اجتماعی پرخاشگری می توان به احساس پشیمانی، گناه و اضطراب در کنار رفتارهای مخرب اجتماعی که به روابط و سایر ابعاد زندگی فرد آسیب می رساند، اشاره نمود.
سوالات متداول علت پرخاشگری
1 - چه عواملی باعث پرخاشگری و خشونت می شود؟
به طور کلی شرایط بهداشت روان و رفتار خشونت آمیز یا پرخاشگرانه استرس پس از ضربه و دوقطبی نیز می تواند منجر به بروز خشونت افکار پرخاشگر شود. ... هرگونه شرایط زندگی که باعث ایجاد استرس شود، از جمله فقر، مشکلات روابط یا سوءاستفاده نیز می تواند در تجاوز و خشونت نقش داشته باشد.
2 - دلایل پرخاشگری در روانشناسی چیست؟
عوامل جسمی: صرع ، زوال عقل ، روان پریشی ، سوء مصرف مشروبات الکلی ، مصرف مواد مخدر و آسیب های مغزی یا ناهنجاری ها نیز می تواند بر پرخاشگری تأثیر بگذارد.
سلام مریم هستم ۲۱سالمه و مجردم دانشجو هستم من همیشه از بچگی استرسی بودم و برای هرموضوعی استرس میگرفتم وبه بخاطرهمین استرسم بیماری کولیت دچارشدم ولی الان این استرس به خشم تبدیل شده و همیشه عصبی هستم یا سر هر موضوع کوچیکی عصبی میشم و پرخاشگری میکنم و به خاطر این موضوع با خانوادم و آدمای اطرافم به مشکل خوردم و خیلی آدم حساسی هم هستم سریع ناراحت میشم پدر روابطم دچار مشکل شدم میشه لطفاً راهنماییم کنید.
سلام به شما مریم جان
ببین عزیزم شما به شرایط روحی خودت و مشکلاتی که در این مسیر با آن روبرو شده اید آگاهی و بینش دارید پس بهتر است در احترام به خودتان و احساساتی که دارید در مسیر درمان اقدام کنید و به صورت حضوری به روان درمانگر مراجعه کنید تا شرایط روحی شما بررسی شود و در جهت بهبود این مشکلات به شما کمک شود تا بتوانید با شناخت بهتر افکار و احساسات خود رد مسیر بهتری نیز به انها پاسخ بدهید .
درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
۰۲۱-۲۲۳۵۴۳۰۴
سلام وقت شما بخیر من دختر ۱۰ و نیم ساله ای دارم که نیاز به راهنمایی دارم،بیشتر مواقع بد قلقی میکنه و پرخاشگره،چه کنم؟
سلام به شما
عزیزم شما و همسرتون چند سالتونه؟
آیا فرزند دیگری هم دارید؟ اگر پاسخ بله است لطفا از نوع ارتباط دخترتون با خواهر یا برادر دیگه اش توضیح بدین.
آیا شما و همسرتون رفتارهای پرخاشگرانه توی منزل ندارید؟
بیشتر در چه زمینه هایی پرخاشگری می کنه؟ و در مواقعی که دخترتون پرخاشگری می کنه شما چه واکنشی نشون میدین؟
سلام عاطفه هستم ۲۳ ساله مجرد چهار ساله ک توی رابطه هستم عاشقانه ولی اکثرا مجازی هستش خیلی کم همو میبینیم بخاطر آداب و رسوم و فرهنگ محلی.من بشدت وابسته شدم و اون بی محلی میکنه پرخاشگری میکنم واقعا کنترل خودمو ندارم حال روحیمب رفتار اون بستگی داره اگه خوب باشه منم خوبم اگه ن بهم میریزم بشدت هم اعتماد بنفس ندارمخیلی از درون خالیم یعنی اصلا انگیزه ای ندارم مدام بغض میکنم و راحت گریم میگیره از طرفیم نمیتونم بزارمش کنار همش میگم دیگه تموم دوباره بهش پبام میدم تا جایی ک اونم ب زبون خودش میگه ایقد خودتو… ادامه دیدگاه »