همه ی ما ممکن است در مواقعی از زندگی در تصمیم گیری های مهم با تردید مواجه شویم و یا نسبت به نزدیکان و عزیزان مان احساس وابستگی بیشتری کنیم اما این نمی تواند به عنوان اختلال شناخته شود.
در برخی مواقع حساس و بحرانی زندگی، ممکن است تصمیم گیری برای اکثریت افراد سخت شود و تمایل داشته باشند تا دیگران را بیشتر در کنار خود احساس کنند .
اما اختلال شخصیت وابسته، الگوی پایداری از مشکل در تصمیم گیری و وابستگی است که از اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود و ریشه در بنیان های اساسی شخصیت فرد دارد.
شناخت این اختلال از ان جهت مهم است که ممکن است شما تصمیم به ازدواج و شروع ارتباطی پایدار با فرد مبتلا به این اختلال داشته باشید و یا در روابط کاری، تحصیلی و بین فردی تان ناگزیر از ارتباط با او باشید.
همه ی آنچه برای شناخت اختلال شخصیت وابسته نیاز دارید
اگر چه وابستگی یکی از الگوی اساسی شناخت این نوع از اختلالات است اما برای تایید تشخیص اختلال، وجود حداقل ۵ مورد از نشانه های زیر به صورت مداوم ضرورت دارد:
مشخصه ی اصلی: الگوی نافذ و فراگیر وابستگی و نیاز به مراقبت در تمام ابعاد زندگی
• اشتغال ذهنی دایم در مورد اینکه “نکنه تنها بمونم”
• مشکلات شدید در تصمیم گیری حتی تصمیمات جزیی
• عدم تحمل تنهایی و حساسیت بیش از انداره به طرد شدن
• موافقت دایمی با نظر دیگران به منظور کسب تایید آنان
• عدم داشتن مرزهای روشن و شفاف در روابط بین فردی
• پرهیز از موقعیت های مسئولیت آور
• توقع اینکه دیگران در کلیه ی مسایل به جای او تصمیم بگیرند
• اهمال در وظایف شخصی و در عین حال مداومت در انجام کارهای مربوط به دیگران
• وارد شدن سریع به اتباطات عاطفی به منظور پیشگیری از تنها ماندن
وابسته های افراطی با چه مشکلاتی مواجه اند؟
زندگی کردن به عنوان فردی که از اختلال شخصیت وابسته رنج می برد، بسیار طاقت فرسا خواهد بود.
افراد دارای این اختلال در نگرانی دایم نسبت به طرد شدن به سر می برند.
این افراد غالبا ناگفته ها و احساسات زیادی از جمله خشم و احساسات منفی را در خود نگه می دارند تا مبادا به خاطرشان مورد عدم پذیرش قرار گیرند.
همین مساله منجر به اضطراب زیادی در آن ها خواهد شد.
از آنجا که اختلال شخصیت وابستگی با صلح طلبی فراگیر و بیش از اندازه و عدم دفاع از حقوق شخصی خود همراه است، مبتلایان غالبا در روابط کاری، شغلی و عاطفی مورد سوء استفاده های مکرر قرار می گیرند چرا که قادر به دفاع از حق خود نیستند.
این افراد طعمه های بسیار خوبی برای اختلالات شخصیتی ضداجتماعی و خود شیفته اند چرا که رفتارهای توهین آمیز آن ها را برای مدت طولانی تحمل می کنند.
وابسته ها در صورت قطع ارتباط با شریک عشقی شان می توانند در دوره ی طولانی از افسردگی فرو روند و اختلالات دیگری از جمله اضطراب جدایی، بیقراری و اضطراب حاد را نیز به مشکل فعلی شان اضافه کنند.
باور به اینکه ” حقوق دیگران مهم تر حقوق من است” به صورت مداوم منجر به برتر دانستن دیگران نسبت به خود می شود و در نتیجه وابسته ها را به گزینه ی خوبی برای تحقق اهداف سایرین تبدیل می کند.
این افراد به دلیل رفتارهای چاپلوسانه و تملق آمیز، ممکن است مورد خوشایند مدیران شان باشند و تحسین شوند.
کاملا طبیعی است که نیاز افراطی به تایید و مراقبت می تواند شریک عاطفی فرد دارای اختلال را خسته و کلافه کند و رابطه ی بین فردی را به ارتباطی چسبناک و آزاردهنده تبدیل کند.
من میخام با بینش برخورد کنم ولی نمیشه.از صبح تا شب جلوی چشامه اصلا نمیتونم که تمرکزمو کمترش کنم
نیاز است افکار شما نسبت به این دوستتان مورد بررسی قرار گیرد تا بدانیم این رابطه برای شما چه معنایی دارد تا بتوانید در این زمینه به شما کمک کنیم.
در این مورد بهتر است چند جلسه شناخت درمانی دریافت کنید تا بتوانیم در این زمینه به شما کمک بیشتری کنیم.
این میزان از تمرکز می تواند معنای وابستگی بدهد که برای شما می تواند آسیب زا باشد .
درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
۰۲۱-۲۲۶۸۵۸۹۵
من یه مدته که به یکی از دوستام وابستگی شدید پیدا کردم رفتاراش خیلی واسم مهم شده خیلی زود ازش ناراحت میشم شاید رفتاراش عادی باشه ولی واسه من سخته خودشم میدونه اینو .چطور میتونم کاری کنم که رفتاراش واسم عادی شه.در ضمن هردومون پسریم و الانم هم اتاقیم
با سلام خدمت شما دوست عزیز دقت کنید که وابستگی در روابط می تواند آسیب زا باشد و باعث شود که هم تمرکز فرد به این سمت زیاد جلب شود و در دیگر نیازهای فرد تاثیر گذارد و هم اینکه چون واکنش به همه رفتارهای فرد مقابل نشان می دهید می تواند باعث شود که فرد مقابل از شما فاصله بیشتری بگیرد. بهتر است سعی کنید در کنار احترام به احساسات خود برای زندگیتان برنامه ریزی داشته باشید و به دیگر علایق خود نیز توجه داشته باشید . ۱٫ هریک از شما چند سال دارید؟ ۲٫ برای زندگی روزانه خود… بیشتر بخوانید
۲۲ ساله ایم،برنامه روزانه هم که تا ظهر سر کلاسیم بعداز ظهرم استراحت و باشگاه،رابطم با بقیه خیلی عادی و صمیمیه
دوست عزیز نیاز است با توجه به سنتان با بینش در مورد رابطه با دوستتان تصمیم گیری کنید هرچقد که شما حساسیت بیشتری نسبت به دوستتان نشان بدهید و نتوانید شرایط ایشان را درک کنید و او را برتر از خودتان بدانید ممکن است با شرایط سختی روبرو شوید .
سعی کنید که با افراد دیگر نیز ارتباط برقرار کنید تا میزان تمرکز شما بر ایشان کاهش یابد و بتوانید مسیر بهتری را با ایشان ادامه بدهید .