ممکن است شما نیز اصطلاحاتی مانند توهم و هذیان را شنیده باشید و تمایل داشته باشید تا در مورد آن ها اطلاعات بیشتری به دست آورید.
در این مطلب قصد داریم تا شما را با این دو واژه و تفاوت های آن ها بیشتر آشنا کنیم.
توهم چیست؟
توهم به عنوان یکی از اساسی ترین مشخصه های اختلالات روانی حاد است.
در این حالت فرد بوهایی را می شنود، صداهایی را می شنود، اشیایی را می بیند و چیزهایی را لمس می کند که واقعا وجود ندارند.
در حقیقت می توان گفت ادراک یک محرک حسی بدون وجود آن محرک مساوی با توهم است.
توهم انواع مختلف دیداری، شنیداری، بویایی، لامسه و چشایی دارد.
به عنوان مثال فردی که توهم دیداری را تجربه می کند ممکن است افرادی را ببیند که دیگران قادر به دیدن آن ها نیستند.
در بسیاری از این موارد تجربه ی توهم دیداری می تواند خطرناک باشد و دستوراتی از جمله آسیب زدن به دیگران و.. را به دنبال داشته باشد.
مبتلایان به اختلالاتی مانند اسکیزوفرن در اغلب موارد توهمات متعددی را تجربه می کنند اما بیماری ها و صدمات جسمی مانند سکته، صرع و برخی از انواع میگرن نیز می توانند منجر به تجربه ی توهم شوند.
در پاره ای از موارد، مصرف بیش از حد الکل، مواد مخدر و برخی گیاهان نیز می تواند توهم را به دنبال داشته باشد.
هذیان چیست؟
هذیان عبارت است از باورها و عقاید نامعقولی که فرد شدیدا به آن ها معتقد است و در خصوص آن ها کوچک ترین شکی ندارد.
هذیان نیز انواع مختلفی مانند گزند آسیب، انتساب و.. دارد.
به عنوان مثال ممکن است فردی باو داشته باشد که دیگران همواره در اندیشه ی آسیب زدن به او هستند.
همچنین باورهای خرافی نیز در زمره ی هذیان ها قرار می گیرند.
وجود هذیان نیز مانند توهم نشانه ای از وجود ختلالات روانی است و نیازمند مراجعه به روانپزشک می باشد.
درمان توهم و هذیان
به طور کلی باید بدانید که توهم و هذیان به خودی خود بیماری نیستند.
این دو در حقیقت علایم و نشانگان وجود بیماری های روانی اساسی هستند.
در اختلالاتی مانند دو قطبی، اختلال شخصیت پارانویید، مرزی و اسکیزوفرن، توهم وهذیان دیده می شود که تشخیص صحیح آن صرفا توسط روانپزشک صورت خواهد گرفت.
به منظور توقف این نشانگان و کنترل بیماری، روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.
۱٫ درمان های دارویی
در این شیوه از درمان ها به منظور کنترل علایم از داروهای ضد روانپریشی استفاده می شود که به حسب نوع بیماری ممکن است نیاز به استفاده ی مادام العمر نیز وجود داشته باشد.
در صورتی که منشا ایجاد توهم، فیزیکی باشد ممکن است از سایر روش های دارو درمانی استفاده شود.
۲٫ درمان های روانشناختی
در کنار درمان های دارویی، مداخلات روانشناختی نیز ضروری است که می تواند با استفاده از روش های شناختی رفتاری و یا سایر روش های درمانی موجود صورت گیرد.
سوالات متداول توهم
1 - توهم چیست؟
توهم به عنوان یکی از اساسی ترین نشانه های اختلالات روانی حاد می باشد. در این حالت فرد بوهایی را استنشاق می کند، صداهایی را می شنود، اشیایی (موجودات فضایی، ترسناک، خیالی و فرضی و حتی یک انسان و یا دوست خیالی) را می بیند و چیزهایی را لمس می کند که واقعا وجود ندارند. در حقیقت می توان گفت ادراک یک محرک حسی بدون
2 - هذیان چیست؟
هذیان عبارت است از باورها و عقاید نامعقولی که فرد شدیدا به آن ها معتقد است و در خصوص آن ها کوچک ترین شکی ندارد. هذیان نیز انواع مختلفی مانند گزند آسیب، انتساب و.. دارد. به عنوان مثال ممکن است ...
باسلام من ۲۰ ساله توهم میبینم از ادم فضایی.ارواح سرگردان.جن ها .سفر درزمان.سفر به دنیاهایه دیگه.وغیره….۲۵ ساله تنهازندگی میکنم.قرصم میخورم فایده نداره اگر دکترخوب معرفی کنید ممنون میشم
سلام به شما دوست عزیز
خب در این مورد نیاز است که اگر داروهای شما جواب نمی دهد با متخصص خودتان برای تغییر نوع دارو و یا دوز دارو صحبت کنید در کنار اینکه بهتر است در کنار داشتن روان پزشک روان درمانگر نیز داشته باشید.
درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
۰۲۱-۸۸۴۲۲۴۹۵
سلام . من همیشه فکر میکنم ک افکار و مغزم رو یک نفر داره کنترل میکنه . خیلی واقعا حس بدیه انگار مغزم هیچ قدرتی برای خودش نداره . یا بعضی اوقات مغزم حرف هایی رو میزنه که اصلا من بهش فکر نکرده بودم و از وجودش خبر نداشتم . و اینکه فکر میکنم افکار داخل مغزم رو یکی متوجه میشه و اونا رو میبینه . و یه مدت هست که بعضی از افراد بدون اینکه من بهشون چیزی بگم از بعضی از علایق و یا افکارم رو به زبون میارن. و بیشتر مواقع احساس میکنم یکی من رو نگاه… بیشتر بخوانید
سلام به شما دوست عزیز
در این مورد با توجه به شرایط که بیان م یکندی نیاز است که شرایط روحی شما به صورت حضوری توسط روان پزشک و روانشناس بررسی شود تا بتوانیم در طی جلسات درمان به شما کمک کنیم تا بتوانید شرایط روحی بهتری را تجربه کنید.
دقت کنید که این موارد موضوعات مهمی هستند پس بهتر است با نادیده گرفتن آنها پیش نروید و روند درمانی خود را شروع کنید.
سلام. من با یه فرد دچار اختلال هویت تجزیه ای توی رابطه ی عاشقانه هستم؛ تا قبل از اینکه بره پیش روانشناس و متوجه بشه فکر می کردم یه آدم شیاد دروغگوئه و سر همین درگیری های ذهنی دچار حمله های گاه گاه اضطرابی شدیدی شدم که فقط با دراز کشیدن و خاموش کردن چراغها و توی سکوت می تونستم آرامشم رو برای امور روزمره به دست بیارم. خیلی متغیر و غیرقابل اعتماده تا حدی که من مدت ها شک داشتم نکنه بیماری رو هم جعل کرده و حتی الان هم از صحت حرفاش مطمئن نیستم. میخواستم بدونم چجوری حقیقت… بیشتر بخوانید