همانطور که از نام زوج درمانی مشخص است، این شیوه به نوعی از درمان مسایل و مشکلات گفته می شود که در آن نه یک نفر بلکه دونفر به عنوان زوج درگیر هستند.
در حقیقت زوج درمانی نقطه ی مقابل درمان انفرادی است که به شیوه های مختلفی قابل اجراست.
ممکن است پس از وقوع یک مشکل، حادثه و یا دعوای زن و شوهری، یکی از آن ها به مشاور مراجعه کند و خواستار کمک شود.
زوج درمانی مشترک
در بسیاری از موارد ممکن است مشاور به این نتیجه برسد که مشکل چیزی بیشتر از یک نفر را در بر می گیرد و به همین دلیل لازم است تا زن و شوهر، به همراه هم در جلسات زوج درمانی شرکت کنند.
این حالت که زوج درمانی مشترک نامیده می شود، رایج ترین شکل زوج درمانی است.
زوج درمانی به شیوه های دیگری نیز قابل اجراست.
به عنوان مثال ممکن است وقتی شما و همسرتان با هم به نزد مشاور می روید، او از یک همکار دیگر به عنوان یار کمکی خود استفاده کند و شما شاهد جلسه ای ۴ نفره باشید.
این حالت که زوج درمانی گروهی نامیده می شود برای آن است که هر یک از شما بتوانید الگوهای تعاملی خود را در گروه به خوبی کشف کنید و برای تغییر آن ها آماده شوید.
در برخی موارد نیز ممکن است درمان زوجی به صورت ترکیبی از شیوه های گفته شده اجرا شود که بسته به رویکرد زوج درمانگر تعیین می شود.
زوج درمانی به درمان چه مشکلاتی کمک می کند؟
مشکلاتی که به شیوه ی فردی قابل حل نباشند.
به عبارت دیگر، شما مدت هاست به صورت فردی به نزد مشاور رفته اید، اما نتیجه ی مد نظر کسب نشده است چرا که پای عامل دیگری در میان است که همسرتان است.
تعارضات زناشویی
منظور از تعارض، دعوا و مشاجرات میان شما و همسرتان است.
در صورتی که این مشاجرات ادامه دارد و شما قادر به بهبود اوضاع نیستید، بهتر است از یک زوج درمانگر کمک بگیرید.
در چنین شرایطی، بالارفتن هیجانات منفی بین تان مانع از آن می شود که بتوانید بدون پیشداوری به وضعیت موجود نگاه کنید.
بنابراین مشاهده ی شرایط توسط یک نفر سوم می تواند به بهبود شرایط تان کمک ویژه ای کند.
خیانت
وقوع خیانت، تجربه ای است که برای هردوی زوجین دردناک و گیج کننده است.
فرد خیانت دیده با حجم زیاید از خشم و غم روبه رو است و فردی که مرتکب خیانت شده است نیز حجم زیادی از اضطراب را تجربه می کند.
در چنین شرایطی، ممکن است افراد تصمیم به جدایی، سازش و یا مقابله به مثل بگیرند چرا که با احساسات شان در حال تصمیم گیری هستند.
بهترین اقدام می تواند مراجعه به یک زوج دمانگر متخصص در حوزه ی خیانت باشد تا بدون جهت گیری و جانبداری به بررسی مساله ی خیانت، دلایل و راهکارهای آن بپردازد.
ورود به مرحله ی جدیدی از زندگی
چرخه ی زندگی خانوادگی از مراحل مختلفی تشکیل شده است.
تولد فرزند جدید، به مدرسه رفتن بچه ها، نوجوانی، ورود به دانشگاه و ازدواج از جمله این مراحل هستند که هر کدام با چالش های مخصوص به خود همراه هستند.
ممکن است تغییرات ایجاد شده در این چرخه، باعث به هم ریختن سیستم خانواده و ایجاد مشکلاتی شود که کمک گرفتن از متخصص زوج درمانگر را ضروری تر می سازد.
به عنوان مثال وقتی فرزندتان وارد سن نوجوانی شده و رفتارهای عجیب و غریبی با شما و همسرتان دارد، می توانید از مشاور کمک بگیرید تا این دوره به خوبی سپری شود.
شناسایی سوء استفاده ی عاطفی در زوج درمانی
سوء استفده ی عاطفی، نقطه ی مقابل تعارض و دعواست.
به این معنا که در این وضعیت، یکی از زوجین دیگری را آماج توهین، ناسزا، فحاشی و یا بی توجهی قرار می دهد و طرف مقابل ساکت است و واکنشی نشان نمی دهد.
در بسیاری از موارد، زوجین نسبت به تاثیر رفتار خود بر طرف مقابل آگاه نیستند و حضور یک درمانگر زوجی می تواند به کسب بینش و تغییر رفتار آن ها کمک کند.
سوالات متداول زوج درمانی
1 - چه تکنیک هایی برای زوج درمانی وجود دارد؟
۱- روش گاتمن ۲٫ روایت درمانی ۳٫ درمان زوجین با محوریت درمان عاطفی ۴٫ روانشناسی مثبت ۵٫ رابطه درمانی بر اساس تصویر ذهنی (Imago) ۶٫ تجزیه و تحلیل روش هایی که شما ارتباط برقرار می کنید ۷٫ کشف ریشه های ناخودآگاه مشکلات ۸٫ ارتقای صمیمیت جنسی برای افزایش نزدیکی ۹٫ مشاوره فردی توضیحات بیشتر سایت مشاورانه
2 - متداولترین انواع خانواده درمانی چیست؟
باونین: این نوع از خانواده درمانی برای شرایطی که در آن افراد نمی خواهند و یا نمی توانند دیگر اعضای خانواده را در درمان درگیر کنند، مناسب است. درمان باونین، بر اساس ... ساختاری: درمان ساختاری بر تعدیل و تقویت سیستم خانواده برای تضمین این که والدین در کنترل هستند و اینکه هر دوی والدین و فرزندان مرزهای مناسبی دارند، متمرکز است. سیستمی: مدل سیستمی به گونه ای اشاره دارد که در آن درمان بر ارتباطات ناهشیار و معانی ماورای رفتارهای اعضای خانواده تمرکز ... استراتژیک: این نوع از درمان خلاصه تر و مستقیم تر از دیگر انواع درمان ...
3 - آیا شما به مشاوره خانواده نیاز دارید؟
نکته کلیدی در به دست آوردن و حفظ کردن یک واحد خانواده که همواره به سمت جلو حرکت می کند، عبارت از توانمند بودن برای شناخت و مشخص کردن نیازهای اعضای انفرادی و ایجاد توازن مابین این نیازها و بهزیستی واحد خانواده می باشد. مشاوره خانواده یک حالت منحصر به فردی از درمان می باشد که می تواند در ترکیب و برآورده کردن این نیاز ها مفید باشد.
سلام. من ۳۲سال و همسرم ۳۶سال داره و ۱۱سال پیش ازدواج کردیم.سه تا بچه داریم.۱۵سال پیش با اقایی دوست شدم که برای اولین بار رابطه ی جنسی را به زور وخشونت وار عقب بامن برقرار کرد.بعد از مدتی متوجه شدم که متاهل است و قطع رابطه کردم.البته خودش میگفت که داره جدامیشه و اصرار داشت منتظر بمونم..۲سال بعد با همسرم اشنا شدم و بخاطر شخصیتش دیوانه وار عاشقش شدم و ازدواج کردیم. سال گذشته اون اقا توی فضای مجازی پیام داد و احوالپرسی کرد.و با صحبت راجع به عکس بجه های من که فرزند دوم تازه به دنیا اومده بود… بیشتر بخوانید
سلام به شما دوست عزیز قابل درک می باشد که روبرو شدن با این شرایط برای شما و همسرتان فشارهای روحی زیای را به همراه خواهد داشت اینگونه افراد با مشکلات زیادی مواجهه هستند که هرچقد شما به آنها بیشتر باج بدهید آنها رفتار نامناسب خود را بیشتر تکرا می کنند بهتر بود راهای ارتباطی هم شماره ، فضای مجازی و… را حذف می کردید تا از مزاحمت های ایشان خلاص شوید و به صورت خلاصه موضوع را با همسرتان در میان می گذاشتید تا در صورت روبرو شدن با مشکل ایشان اطلاعاتی داشته باشند . بهتر است در این… بیشتر بخوانید
سلام دوساله ازدواج کردم دوران نامزدی متوجه شدم شوهرم دهن لقه هر اتفاقی میوفته کامل بدون حتی کوچکترین سانسور به مادر و خواهرش حتی همکاراش میگه . تحمل کردم ولی دیگه نمیتونم بارها جلو خواهر و مادرش گفتم که دهن لقه و نخود توی دهنش خیس نمیخوره یه راهکار بهم بدید لطفا … صبرم تموم شده گاهی بهش میگم چرا به خانوادت میگی ، میگه چیه مگه مادر هر کسی نیست مادر و خواهر محرمن ، ولی خانواده من نباید در جریان باشن فقط به خانواده خودش اهمیت میده جونش برا مادر و خواهرش در میره به مادر و خواهرش… بیشتر بخوانید
سلام به شما دوست عزیز دوران نامزدی برای شناخت بیشتر اخلاقیات و دیدگاهای فرد مقابل می باشد تا بتوان تصمیم گیری بهتری داشت بهتر بود در همان دوران به این ویژگی توجه بیشتر می کردید و مشاوره پیش از ازدواج را دریافت می کردید تا بتوانیم با بررسی دیدگاها و سبک شخصیتی ایشان به شما در تصمیم گیری کمک کنیم. در زمان فعلی دقت کنید که اگر شما مداوم بخواهید به رفتارهای همسرتان در این مسیر تمرکز کنید و خودتان را با خواهر و مادر ایشان مقایسه کنید از نظر روحی فشار زیادی به شما وارد می شود و می… بیشتر بخوانید
خانمی ۲۴ هستم و همسرم ۴۴ ساله.ایشان در کل خوش اخلاق هستند ولی اگر چیزی برخلاف میلشون باشه به شدت عصبانی میشن و به من بددهنی میکنند و حرف بد میزنند و همچنین تا کنون دوبار مرا کتک زده.من خیلی تلاش کردم برای اینکه اخلاقش را کنار بگذارد اما بی فایده بوده.نمیخواهم جدا شوم چون واقعا عاشقش هستم اما این رفتارش مرا آزرده میکند و میرنجاند.کمکم کنید.خواهش میکنم.
سلام تورو خدا راهنماییم کنید من ۲۰ سالمه حدود یک ساله که با ی پسری دوست شدم که ۲۴ سالشه خیلی مشغله داره و مطمینم دوستم داره و منم دوستش دارم ولی بهم توجه نمیکنه بارها بهش گفتم که رابطه رو درست کنه ولی نمیخواد قبول کنه ی دوستت دارم به من نمیگه!خیلی بهش توضیح دادم همش میگه داری ی طرفه قضاوت میکنی و من دوستت دارم و…. منم دوست داشتنشو بیان نمیکنه توروخدا بگید من چیکارکنم خیلی دوستش دارم دلم نمیخواد از دستش بدم اگه هم قرار باشع از دستش بدم میخوام قبلش تلاشمو کرده باشم خودشم میدونه و… بیشتر بخوانید
سلام فاطمه جان
دقت کنید که در این مسیر نیاز است که بررسی بیشتری صورت گیرد تا بتوانیم به شما کمک کنیم .
۱٫ معیارهای شما برای انتخاب ایشان چه ویژگی هایی می باشد؟
۲٫ هدف هریک از شما از این رابطه چیست؟
۳٫ توقعات یکدیگر را می دانید ؟ رابطه شما چه میزان می باشد؟
سلام فاطمه جان
دقت کنید که در این مسیر نیاز است که بررسی بیشتری صورت گیرد تا بتوانیم به شما کمک کنیم .
۱٫ معیارهای شما برای انتخاب ایشان چه ویژگی هایی می باشد؟
۲٫ هدف هریک از شما از این رابطه چیست؟
۳٫ توقعات یکدیگر را می دانید ؟ رابطه شما چه میزان می باشد؟
۱) معیار من اخلاقش و مهربونیش بود ۲)همو دوست داریم ولی هنوز تصمیمی نگرفتیم ۳) من توقعاتمو خیلی بهش گقتم ولی اهمیت نمیده
۱)اخلاق و مهربونیش ۲)همو دوست داریم ولی فعلا تصمیم جدی نگرفتیم ۳)من توقعاتمو بیان کردم و میدونه توقعات من مادی نیست فقط معنویه فعلا خوودشم قبول داره و میخواد درستش کنه ولی بلد نیست همش با قبل مقایسش میکنم تغییر کرده میگه میترسم خیلی بهت توجه کنم دور شی و بری ولی نمیدونه با این کاراش من بدتر سرد میشم از صبح تا شب سرکاره و من اینو درک میکنم و گیر نمیدم بهش ولی شب ک میاد توقع دارم ازش که باشه حداقل بهم محبت کنه ولی ن! خیلی دلم میخواد رابطمون درست شه همو دوست داریم ولی بلد… بیشتر بخوانید
دوست عزیز دقت کنید که احساسات شما قابل احترام می باشد اما یک رابطه با داشتن هدف های مختلفی که در هن هریک از طرفین وجود دارد می تواند توقعات و رفتارهای متفاوتی را به دنبال نیز داشته باشد . ممکن است ایشان تنها یک رابطه دوستی تا همین میزان را بخواهند و سبک شخصیتی و دیدگاهایشان به گونه ای می باشد که نمی توانند به توقعات شما پاسخ بدهند و اینکه شما بخواهید این سبک رفتاری را تغییر بدهید تقریبا غیر ممکن می باشد تا زمانی که خود ایشان نخواهند و تصمیم به تغییر این مسیر و یا لزومی… بیشتر بخوانید