مدت زمان درمان بیش فعالی

مدت زمان درمان بیش فعالی چقدر می باشد؟ یکی از دغدغه های افرادی که برای بیش فعالی شان به روانپزشک مراجعه نمی کنند این است که آن ها گمان می کنند که در صورتی که دوره دارو درمانی آغاز شود تا آخر عمرشان باید دارو مصرف نمایند. یکی از اختلالات اعصاب و روان بیش فعالی می باشد که با فعالیت بیش از حد و غیر معمول فرد همراه است اما برای آن درمان های بسیاری وجود دارد.

یکی از روش های درمانی دارو درمانی می باشد که در کنار درمان های روانشناختی و رفتاری، بهترین تاثیر را بر روی فرد می تواند بگذارد و بهترین کار این است که از افراد متخصص و روانشناس کمک بخواهند تا اطلاعات لازم در مورد بیش فعالی را در اختیار شما قرار دهند، در ادامه این مقاله در مورد روش های درمانی بیش فعالی و طول مدت آن مطالبی بیان شده است.

علائم بیش فعالی

قبل از آن که به بررسی مدت زمان درمان بیش فعالی بپردازیم لازم است در مورد اختلال بیش فعالی آگاهی های لازم را به دست آوریم، بیماری بیش فعالی در کودکان و بزرگسالان به وجود می آید و یکی از نشانه های آن فعال بودن به صورت غیر معمول می باشد، ارتباط داشتن با افرادی که به بیماری بیش فعالی مبتلا می باشند دشوار است و والدین، معلمان، همکاران و کارفرمایان با سختی های بسیاری رو به رو می شوند.

کودکان و بزرگسالانی که به بیماری بیش فعالی دچار می شوند به خاطر این مسئله و نحوه واکنش مردم به اختلالاتی مانند افسردگی و اضطراب دچار می شوند.

اختلالات بیش فعالی علائم و نشانه هایی مخصوص به خودش را دارد که در زیر برخی از این علائم را بیان می کنیم:

  • فعالیت فیزیکی مداوم و زیاد
  • رفتارهای پرخاشگرانه و تحریک پذیری بالا
  • بروز رفتارهای ناگهانی و تکانه ای
  • ناراحت شدن و پریشانی با کوچک ترین مسئله
  • نداشتن تمرکز در انجام کارهایی مانند درس خواندن و یادگیری

نکته ای که باید به آن توجه شود این است که بیش فعالی قابل درمان می باشد و برای درمان آن روش های روانشناختی و دارویی زیادی ابداع شده است بنابراین می توانید به راحتی نشانه ها و علائم این بیماری را کنترل کنید و از شدت یافتن این بیماری جلوگیری نمایید. در صورتی که بتوانید این بیماری را به موقع تشخیص دهید مدت درمان آن کاهش خواهد یافت بنابراین تشخیص به موقع اهمیت بسیاری دارد.

مدت زمان درمان بیش فعالی

برای بسیاری از خانواده ها این سوال پیش می آید که فرزندشان تا کی می خواهد داروهای بیش فعالی را استفاده کند؟ ممکن است لازم نباشد کودک تان به مدت طولانی از این دارو ها استفاده کند زیرا مدت زمان استفاده از به شدت علائم و روند بهبودی آن بستگی دارد، برای این که نشانه های بیش فعالی بهبود یابد به زمان زیادی نیاز دارد اما نمی توان گفت که کودک تا کی باید از این داروها استفاده کند تا به طور کامل بهبود یابد، علاوه بر دارو باید از مداخلات روانشناختی و روان درمانی استفاده شود تا فرد نتیجه بهتری در دوره درمان خود کسب کند، افراد می توانند تحت نظر پزشک باشند و مصرف دارو و دوز مصرفی شان را به مرور زمان کاهش دهند.

مدت زمان درمان بیش فعالی با توجه به اثربخشی داروها

ارزیابی میزان اثربخشی داروها نقش بسیار مهمی در درمان بیش فعالی دارد، و افرادی مانند والدین، معلمان و خود کودک مبتلا به بیش فعالی در تعیین اثر بخشی دارو نقش بسیار مهمی دارد، زمانی که کودک مبتلا به بیش فعالی بزرگ می شود نوع دارو و دوز مصرفی آن با صلاح دید پزشک دچار تغییر می شود برای آن که پی ببرد آیا این دارو برای بیماری فرد اثر بخش می باشد یا خیر، از همان ابزار های ارزیابی استفاده می شود که در زمان تشخیص اولیه مورد استفاده قرار گرفته است، در صورتی که مصرف دارو فایده ای نداشته باشد و اثر بخشی آن کاهش یابد در این صورت باید مصرف آن دارو کم شود.

پس از آن علائم و نشانه های بدون مصرف دارو را مورد ارزیابی قرار می دهد تا پزشک در آن  خصوص اطلاعاتی را کسب کند و در صورتی که صلاح بداند نوع دارو را عوض کند و داروی دیگری را جایگزین می کند تا بهبودی بیشتری حاصل شود، بیماری بیش فعالی یک نوع اختلال عصبی می باشد که در طول زندگی ادامه پیدا می کند و براساس تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، حدود ۶۰ درصد از افرادی که در کودکی به بیش فعالی دچار می شوند در دوران نوجوانی و بزرگسالی علائم و نشانه هایی مانند بی قراری و کم توجهی را تجربه می کنند.

کاهش تدریجی دارو

تعداد زیادی از مبتلایان به بیماری بیش فعالی تا سال ها مشکلاتی مانند انزوای اجتماعی، نارسایی تحصیلی و مشکلات روانشناختی دست و پنجه نرم می کنند و به همین دلیل باید این بیماری به صورت مستمر و ادامه دار درمان شود و درمان آن پایدار باشد، در این صورت باید بین تنظیم دوز دارو و اثر بخشی دارو نظارت کاملی صورت گیرد و این دو به یکدیگر مربوط می شوند، مدت زمان درمان بیش فعالی با توجه به علائم و نشانه های هر فرد و شرایط اختلال او متفاوت می باشد.

در صورتی که علائم و نشانه های کودک بیش فعال در طول یک سال هیچ تغییری نکند و ثابت بماند در این صورت بهبودی حاصل نخواهد شد و باید دارو به تدیج کاهش یابد و زمانی که بدن فرد به طور کامل پاکسازی شد باید علائم و نشانه های او دوباره مورد بررسی قرار گیرد و روند جایگزین دارو و یا ادامه روند مصرف دارو به درستی تحت نظر پزشک انجام شود.

اختلال کمبود توجه و بیش فعالی در کودکان

زمان قطع داروهای بیش فعالی

در اغلب اوقات به صورت واضح مشخص می شود که  داروها به چه میزانی بر روی عملکرد فرد تاثیر می گذارند و آیا باید مصرف این داروها قطع شود و یا ادامه داشته باشد، آیا لازم است دارو های بیش فعالی را تا آخر عمر مورد مصرف قرار داد؟، با توجه به این موضوع که داروهای که برای درمان بیش فعالی مورد استفاده قرار می گیرند اما با عوارض جانبی همراه می باشند، آیا مصرف آن ها به صلاح فرد خواهد بود؟، آیا در دوران نوجوانی می توانید مصرف این داروها را قطع کنید؟

این ها سوالاتی است که در ارتباط با مدت زمان درمان بیش فعالی پیش می آیند و ذهن والدین را به خودشان درگیر می کنند، اما باید آن ها تحت نظر پزشک این دارو ها را قطع و یا مصرف کنند.

برای این که عوارض جانبی کاهش یابد باید نوع و دوز این دارو ها را تغییر داد زیرا تغییر دوز دارو ممکن است تاثیر بیشتری نسبت به قطع آن داشته باشد، بسیاری از والدین زمانی که مشاهده می کنند عملکرد کودک شان بهتر شده و بهبود یافته است بدون آن که با پزشک مشورت نمایند داروها را هر سال تمدید می کنند، اما آن ها باید نظر پزشک را در اولویت قرار دهند و خانواده و پزشک باید به دنبال نشانه هایی باشند تا بر اساس آن مصرف داروهایشان را قطع کنند، این نشانه ها شامل موارد زیر می باشد.

نشانه هایی برای قطع دارو و اتمام مدت زمان درمان بیش فعالی

  • کودک یا به صورت کلی فردی که به بیماری بیش فعالی مبتلا می باشد حداقل به مدت یک سال در مدتی که دارو مصرف می کند هیچ گونه علائم و نشانه ای از فعالیت زیاد مانند بی قراری و کم توجهی از خود نشان نمی دهد.
  • نیازی به افزایش دوز دارو نمی باشد علی رغم این که در طی یک سال یا دو سال گذشته وزن شخص مبتلا زیاد شده است.
  • علائم و نشانه های بیش فعالی در زمانی که فرد فراموش می کند دارو را مصرف کند بسیار اندک می باشد.

باید به این نکته توجه داشته باشید که همه کودکان در دوران رشد و بزرگ شدنشان نمی توانند داروهایشان را قطع کنند و مدت زمان استفاده از داروهای بیش فعالی می تواند بیشتر طول بکشد اگر چه علائم و نشانه های این اختلال ممکن است به مرور زمان کم شود اما از بین نمی رود و بسیاری از کودکان بسته به شدن علائم ممکن است بدون استفاده از دارو حالت ها و نشانه های خودشان را کنترل کنند، برخی دیگر در دوران دبیرستان و حتی دانشگاه به مصرف دارو نیاز دارند.

بهترین زمان برای قطع داروهای بیش فعالی

در این بخش از مقاله می خواهیم در مورد مدت زمان درمان بیش فعالی اطلاعاتی را بیان کنیم و توضیحاتی در مورد بهترین زمان برای قطع داروهای بیش فعالی بدهیم و زمانی که با دستور و تشخیص پزشک تصمیم گرفتید مصرف داروهای بیش فعالی را قطع کنید در این صورت باید زمان مناسبی را برای این کار انتخاب نمایید.

زیرا متوقف کردن داروهای بیش فعالی در آغاز سال تحصیلی جدید یا زمان هایی که کودک شرایط استرس زایی را تجربه می کند مناسب نمی باشد و احتمال دارد باعث شکست شود.

در چه شرایطی مصرف دارو را متوقف کنیم؟

سعی کنید زمان خوبی را برای قطع کردن دارو انتخاب کنید زمانی که کودک روند خوبی ندارد و یا در تعطیلات به سر می برد زمان خوبی نمی باشد زیرا خواسته هایی که مدرسه از کودک دارد مانند خواندن، رفتن به کلاس و انجام تکالیف در این زمان مورد ارزیابی قرار نمی گیرد و پزشک نمی تواند ارزیابی صحیحی بر روی کودک داشته باشد و به قطعی در مورد بهبودی علائم و نشانه ها نظرش را بیان کند.

بعد از این که دارو قطع شد کودک باید هم چنان تحت نظر پزشک باشد و بررسی های لازم بر روی او انجام شود و مشخص شود که آیا می تواند کارهایش را به درستی و باتوجه و تمرکز انجام دهد یا خیر؟

مدت زمان درمان بیش فعالی

در صورتی که نشانه ها و علائم اختلال آشکار شود به طوری که بر روی تکالیف درسی و یا تعامل با دوستان و اطرافیان تاثیر بگذارد باید دارو دوباره مورد استفاده قرار گیرد و در این شرایط حتما باید از پزشک کمک بخواهید و با او صحبت کنید، بعد از آن که دارو قطع کردید حتما بررسی های لازم را انجام دهید و مطمئن شوید که آیا فرزند شما از پس کارهایش به خوبی بر می آید یا خیر.

مشورت با پزشک متخصص کودک

اگر علائم و نشانه های بیش فعالی او آشکارتر و واضح تر شده است و بر روی تکالیف مدرسه او تاثیر می گذارد و یا رفتار او با دوستان و خانواده و دیگران دچار تغییراتی شده است پس از مصرف دارو با پزشک متخصص کودک مشورت نمایید و موضوع را مورد بررسی قرار دهید.

می توانید از معلم فرزندتان بخواهید تا پرسش نامه ارزیابی بیش فعالی را در مورد کودکتان به مدت دو هفته پر نمایند و پرسشنامه مشابه ای نیز برای والدین وجود دارد بعد از پرم کردن فرم، آن را در اختیار درمانگر قرار دهید تا در مورد مصرف مجدد دارو و یا قطع کامل آن، پزشک به طور قطعی نظرش را بیان کند.