علائم و نشانه های انواع بیماری های روانی سال ۱۴۰۰ در ایران و جهان

 شیوع بیماری های روانی

تقریبا ۲۰ درصد از جمعیت ایالات متحده آمریکا گرفتار بیماری روانی شده اند که این موارد به دو دسته تقسیم شده اند : هر گونه بیماری روانی ( AMI) و بیماری جدی روانی (SMI)

بر اساس تخمین های انجام شده از هر ۲۵ بزرگسال در ایالات متحده یک نفر گرفتار بیماری روانی جدی شده است، این بیماری باعث اختلال در یک یا چند فعالیت عمده در زندگی آن ها شده است، برخی از بیماری های روانی مانند ADHD در دوران کودکی شروع می شود برخی از بیماری های روانی مانند اسکیزوفرنی در زمان نوجوانی و بزرگسالی آشکار می شود و بسیاری از بیماری های روانی دیگر مانند اختلالات اضطرابی ممکن است در هر سنی شروع شوند. اضطراب و استرس ممکن است به خاطر تجربه استرس زا به وجود آید البته گاهی ممکن است که علائم آن بدون هیچ دلیل واضح نمایان شود.

علاوه بر این ممکن است در یک زمان بیش از یک بیماری روانی در فرد وجود داشته باشد، به عنوان مثال ممکن است فردی دچار اضطراب فراگیر شده باشد و همزمان به اختلال نارسایی قلبی دچار شود یا احتمال دارد گرفتار بی اشتهایی عصبی و افسردگی شود.

انواع بیماری های روانی

بر اساس نتایجی که در دفترچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی انجمن روانپزشکان آمریکا وجود دارد صدها بیماری روانی یا اختلال روانی وجود دارد که آن ها را به طبقات یا انواع خاصی تقسیم بندی کرده اند که این طبقه ها عبارت اند از :

اختلال رشدی عصبی

اختلال دو قطبی مرتبط با آن

اختلالات افسردگی

اختلالات اضطرابی

وسواس فکری و اختلالات مرتبط با آن

تروما و اختلالات مرتبط با استرس

اختلالات تجزیه ای

اختلالات مخرب، کنترل تکانه و رفتار

اختلالات وابسته به مواد و اعتیاد

اختلالات تغذیه و غذا خوردن

اختلالات دفع

اختلالات خوابیدن و بیدار شدن

اختلالات عملکرد جنسی

اختلالات شخصیتی

اختلالات پارافیلی

طیف اسکیزوفرنی

سایر اختلالات روانی

علائم و نشانه ها

بیماری های روانی علائم متفاوتی دارد به عنوان نمونه فردی که افسرده است ممکن است به اختلالات در خوابیدن و کاهش انرژی دچار شود و کسی که اختلال در خوردن دارد، دفع و استفراغ کند. بنابراین همه بیماری های روانی نشانه های یکسانی ندارند، این بیماری ها باعث به وجود آمدن پریشانی های قابل توجهی می شود که در توانایی های فرد اختلالاتی ایجاد می کند.

هنگامی که فرد دچار اختلالات روانی می شود علائم و نشانه های آن اختلال در عملکرد اجتماعی، شغلی یا تحصیلی او مشکلاتی را ایجاد می کند. البته دقت داشته باشید که همه افراد در سلامت روان خود پستی ها و بلندی های بسیاری را تجربه می کنند.

فرد ممکن است در زندگی تجربه های تلخی مثل از دست دادن دوست را به طور موقت تجربه کند این امر می تواند به صورت موقت سلامت روان فرد را تحت تاثیر قرار دهد اما این بدان معنی نمی باشد که از نظر روحی بیمار است.

افرادی که گرفتار بیماری های روحی می شوند به طور معمول علائم و نشانه های بیماری را برای مدت زمان معینی از دو هفته تا دو سال تجربه می کنند، برخی از افراد به بیماری خود آگاه هستند و می دانند که بیماری برای آن ها مشکلاتی را به وجود خواهد آورد به طور مثال فردی که دارای نشانه های اضطرابی می باشد می داند که نشانه های اضطراب زندگی روزمره آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. در بعضی اوقات ممکن است فردی اختلال روانی داشته باشد اما متوجه نشود که افکارش تحریف شده است.

به طور کلی، علائم رایج بیماری های روانی ممکن است مواردی از جمله موارد زیر را شامل شود :

  • از دست دادن علاقه و انگیزه به فعالیت ها
  • تغییر در خواب
  • تغییر در اشتها
  • دست کشیدن از کار
  • علائم جسمی غیر قابل توضیح مانند سردرد
  • مشکل در تمرکز
  • تغییر در خلق و خوی

بیماری های روانی دارای علائم و نشانه های مشخص و متفاوتی می باشد و این اختلالات روانی تمایل دارند تا در تفکر، خلق و خو و رفتار فرد تغییراتی را ایجاد کند، در صورتی شما احساس کردید که گرفتار یک بیماری روانی شده اید باید در مورد ترس و نگرانی های خود با مشاور و روانشناس حرف بزنید.

علل بیماری های روانی

علت دقیق بسیاری از بیماری های روانی مشخص نشده است و تصور می شود که از عوامل مختلفی به وجود آمده اند، برخی از عواملی که باعث به وجود آمدن بیماری روانی می شود و یا بر روی بیماری روانی تاثیر می گذارد عبارت است از :

ژنتیک : به نظر می رسد که بسیاری از بیماری های روانی در خانواده ها وجود داشته و ریشه دوانده است به عنوان مثال افرادی که با افراد اسکیزوفرنیک در ارتباط هستند احتمال ابتلای آن ها به این بیماری زیاد می باشد و در معرض خطر هستند.

انتقال دهنده های عصبی : در بیماری های روانی مغز نقش بسیار مهمی دارد، به طوری که تغییر در انتقال دهنده های عصبی و پیام رسان های شیمیایی در مغز می تواند عامل بسیاری از بیماری ها و اختلالات روانی باشد.

قرار گرفتن در معرض محیط قبل از تولد : اگر در هنگام بارداری مادر از مواد مخدر استفاده کرده باشد، الکل نوشیده و در معرض مواد شیمیایی مضر و سموم قرار گرفته باشد احتمال ابتلای فرد به بیماری های روانی مانند اوتیسم بیشتر می باشد.

تجارب زندگی : رویداد های استرس زا زندگی ممکن است باعث به وجود آمدن یا پیشرفت بیماری های روانی شود به عنوان نمونه اگر سرپرست و مراقبین کودک را به طور مکرر تغییر می دهید، کودک بعد ها ممکن است به اختلالات دلبستگی دچار شود.

بیماری های روانی

عوارض بیماری های روانی

بیماری های روانی عوارض مختلفی در زندگی فرد به وجود می آورد که این عوارض شایع عبارت اند از :

  • درگیری خانوادگی
  • از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که قبلا لذت بخش بودند
  • اختلال عملکرد جنسی
  • افزایش غیبت در محل کار یا مدرسه
  • کاهش عملکرد در مدرسه یا محل کار
  • فقر
  • بی خانمانی
  • مسائل حقوقی
  • مشکلات دارویی یا الکل
  • مشکلات سلامت جسمی
  • مسائل رفتاری
  • افزایش خطر خودکشی

تشخیص بیماری های روانی

متخصصان برای تشخیص بیماری های روانی از دفترچه راهنمایی تشخیصی و آماری (DSM-5) استفاده می کنند. بیماری های روانی احتمال دارد توسط پزشک یا متخصص بهداشت روان مانند روانشناس و روانپزشک تشخیص داده شود.

برای تشخیص و تعیین بیماری روانی به احتمال زیاد با فرد مصاحبه خواهد شد و متخصص تلاش می کند تا تاریخ بیماری، علائم و نشانه هایی که فرد تجربه می کند و مشکلاتی که بیماری برای آن ها ایجاد کرده است را شناسایی کند همچنین احتمال دارد تا از اعضای خانواده آن ها بخواهند تا در مصاحبه شرکت کنند و علائمی که می بینند را توصیف کنند.

متخصصین قبل از آن که اختلال روانشناختی را تشخیص دهند ممکن است برای رد مسائل جسمی، فرد را تحت معاینه بدنی و جسمی قرار دهند، به عنوان مثال مشکلات تیروئید باعث به وجود آمدن علائم افسردگی و اضطراب می شود.

متخصصین برای این که به طور دقیق به تشخیص و تعیین بیماری بپردازند از ابزارهای غربالگری و آزمایش های روانشناختی استفاده می کنند و همچنین از فرد می خواهند تا پرسش نامه هایی تکمیل کنند و تحت آزمایش روانشناسی قرار بگیرید.

درمان بیماری های روانی

بیماری های روانی متفاوت هستند و بسیاری از آن ها قابل درمان می باشد و برخی از آن ها از طریق دارو درمانی درمان می شوند و بسیاری از آن اختلالات مانند اختلالات شخصیت به روش روان درمانی و گفتگو درمانی درمان می شوند. نتیجه های به دست آمده با توجه به هر فرد می تواند متفاوت باشد.

اختلال دو قطبی

اختلال دو قطبی که قبلا به عنوان افسردگی روان شیدایی شناخته می شد باعث نوسانات خلق و خوی شدید و همچنین افسردگی شدید می شود. توجه داشته باشید که این نوسانات خلق و خو در سیکل های مختلفی اتفاق می افتد و احتمال دارد چند روز یا هفته و سال طول بکشد.

هنگامی که شدت بیماری بسیار زیاد باشد افراد ممکن است به خودکشی فکر کرده و علائم جنون را تجربه کنند احتمال دارد شخص آنقدر درگیر این بیماری شود و تحت تاثیر این بیماری قرار گیرد که نتواند واقعیت را از تخیل تشخیص دهد.

علل اختلال دو قطبی هنوز به طور کامل مشخص نیست و احتمال دارد ترکیبی از علل ژنتیکی و سایر عوامل باشد.

افسردگی

افسردگی نوعی بیماری روانی می باشد که به طور قابل ملاحظه ای شیوه احساس فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث می شود فرد گرفتار خلق و خوی مزمن، احساس غم، اندوه و فقدان شود.

افسردگی انواع مختلفی دارد و فرد را به شیوه های متفاوتی تحت تاثیر قرار می دهد بعضی از علائم افسردگی عبارت اند از:

بی نهایت غمگین بودن

خواب آشفته

فقدان علاقه و انگیزه

احساس بی ارزش بودن

نبود لذت در انجام فعالیت ها

اضطراب

تغییر در اشتها یا وزن

درد های جسمانی و تمرکز ضعیف

دلیل اصلی افسردگی مشخص نشده است اما این بیماری ممکن است ترکیبی از وقایع اخیر، فاکتور های شخصی، سابقه خانوادگی، استفاده از مواد مخدر، الکل و همچنین تغییرات درون مغز باشد.