اختلالات عصبی شناختی (Neurocognitive disorders)
عملکردهای شناختی
عملکردهای شناختی شامل پردازش افکار، توانایی حافظه وتوانایی توجه داشتن هستند.
اختلالات شناختی
اختلالات شناختی، اختلالات و بیماری های عصبی را شامل می شود که به موجب آنها آگاهی فرد نسبت به خود و جهان اطرافش مختل می شود، مشخصه ی اساسی اختلالات شناختی این است که به کارکردهای مختل موقتی یا همیشگی مغز مرتبطند.
اختلالات شناختی عصبی از طریق نقایص ایجاد شده در عملکرد شناختی ایجاد می شوند.
این اختلالات شامل شناخت معیوب، که در زمان تولد یا مراحل اولیه ی زندگی وجود دارند، نمی باشند.
این اختلالات به سبب ناهنجاری های خاصی که در رفتار افراد به وجود می آورند، بر زندگی اجتماعی و شغلی افراد تاثیر می گذارند و آن را مختل می کنند.
علت اختلالات شناختی
اختلالات شناختی ناشی از علتهایی مانند ضربه ی مغزی، بیماری یا قرار گرفتن در معرض مواد مسموم کننده می باشند.
این اختلالات اغلب در اثر عدم تعادل شیمیایی مغز و دستگاه عصبی مرکزی یا آسیب مستقیم یا غیر مستقیم به بافت مغز به وجود می آیند.
آسیب های اختلالات عصبی شناختی
اختلالات عصبی شناختی سبب ایجاد آسیب هایی در عملکردهای مختلف می شوند که در زیر آنها را توضیح می دهیم:
نقص حافظه (نقص در یادگیری و نگهداری اطلاعات جدید)
نقص در پردازش اطلاعات (آهسته شدن فرایند پردازش اطلاعات، در این صورت افراد مبتلا نیاز به زمان یا تکرار بیشتر اطلاعات جدید دارند.)
نقص در توجه و تمرکز
نقص در عملکردهای اجرایی (مهارت های حل مسئله، برنامه ریزی، رفتارهای هدفمند)
نقص در مهارت های ادراک بصری ( نقص دردرک یا بازشناسی ساده ی اشیا و حس جهت یابی در مکان)
نقص سیالی کلامی (سیالی کلامی یعنی توانایی پیدا کردن کلمات با سرعت و به آسانی، افراد مبتلا معمولا از این که کلمه <<نوک زبانشان>> است اما آن را به یاد نمی آورند ناراحتند).
نقص در هوش کلی (این افراد حس می کنند کند ذهن تر شده اند)
مود و شخصیت (این اختلالات علاوه بر ایجاد نقص در عمکردهای شناختی ممکن است در مود و شخصیت تاثیر بگذارند)
انواع اختلالات شناختی
- دلیریوم (delirium)
- اختلال عصبی شناختی خفیف (mild neurocognitive disorder)
- اختلال عصبی شناختی عمده (major neurocognitive disorder)
دلیریوم (روان آشفتگی)
مفهوم روان آشفتگی عبارت است از: منحرف شدن از خط یا هنجار در ادراک، شناخت و رفتار.
مشخصه ی اصلی دلیریوم، تیرگی و تخریب هشیاری است، که معمولا همراه با اختلال کلی اعمال شناختی ظاهر می شود (کاهش وضوح هوشیاری از محیط و کاهش توانایی تمرکز)
لرزش، حرکات موزون و سریع، ناهماهنگی حرکتی و بی اختیاری ادرار، از جمله علائم معمول است.
گفتار بی سروته، هذیانها و توهمات نیز ممکن است وجود داشته باشد.
دلیریوم شروع حاد و ناگهانی (چندساعت تا چند روز) و سیری کوتاه و نوسانی دارد، و وقتی عوامل سببی حذف شوند، با بهبود سریع همراه است.
سوالات متداول اختلالات عصبی شناختی
1 - اختلالات شناختی چه نوع اختلالاتی هستند؟
اختلالات شناختی، اختلالات و بیماری های عصبی را شامل می شود که به موجب آنها آگاهی فرد نسبت به خود و جهان اطرافش مختل می شود، مشخصه ی اساسی اختلالات شناختی این است که به کارکردهای مختل موقتی یا همیشگی مغز مرتبطند.اختلالات شناختی عصبی از طریق نقایص ایجاد شده در عملکرد شناختی ایجاد می شوند. این اختلالات شامل شناخت معیوب، که در زمان تولد یا مراحل اولیه ی زندگی وجود دارند، نمی باشند.این اختلالات به سبب ناهنجاری های خاصی که در رفتار افراد به وجود می آورند، بر زندگی اجتماعی و شغلی افراد تاثیر می گذارند و آن را مختل می کنند.
2 - علت ایجاد اختلالات شناختی چه می تواند باشد؟
اختلالات شناختی ناشی از علتهایی مانند ضربه ی مغزی، بیماری (پارکینسون، آلزایمر، عفونت HIV)، یا قرار گرفتن در معرض مواد مسموم کننده می باشند. این اختلالات اغلب در اثر عدم تعادل شیمیایی مغز و دستگاه عصبی مرکزی یا آسیب مستقیم یا غیر مستقیم به بافت مغز به وجود می آیند.
3 - اختلالات شناختی سبب ایجاد چه نقص هایی در فرد می شود؟
اختلالات شناختی سبب ایجاد نقص در عملکرد های شناختی از جمله موارد زیر می شود: • نقص در حافظه • نقص در پردازش اطلاعات • نقص در توجه و تمرکز • نقص در عملکردهای اجرایی • نقص در مهارت های ادراک بصری • نقص سیالی کلامی • نقص در هوش کلی • تغییرمود و شخصیت
4 - اختلالات عصبی شناختی به چند دسته تقسیم می شوند؟
1. دلیریوم (delirium) 2. اختلال عصبی شناختی خفیف (mild neurocognitive disorder) 3. اختلال عصبی شناختی عمده (major neurocognitive disorder)
سلام وقتتون بخیر من ی دختر ۱۸سالم که توی خانواده ای متولد شدم که پدرم دست بزن داشت و اصلا اخلاق قابل پیش بینی نداشت و ۹۰درصد مواقع عصبی بود و هرچیزی ک دوست داشت مهم نبود و میزد و خرد می کردم ومادری ک هم مشکل افسردگی داره و دائما دم از مریضی میزنه وایستگی زیادی ب خانوادش داره از زمانی ک یادم میاد ک پدر مادرم دائما باهم دعوا می کنن و هر کدوم از اعضا ی خانواده الان دیگه ب فکر اینن ک جچوری خودشون رو اروم کنن مامانم رفته سمت خیانت و پدرم هم ک اصلا… ادامه دیدگاه »
سلام به شما ساحل جان قابل درک سهت که تجربه این شرایط و محیط خانوادگی برایت با فشار روحی زیادی همراه هست اما عزیزم بهتر است زندگی پدر و مادر و مشکلاتی که دارند را به خودشان واگذار کنی . شما یک خانم بالغ محسوب می شوید بهتر است که بجای تمرکز بر رفتارهای دیگران در احترام به جایگاهایی که هریک از آنها برای شما دارند شما مسیر رشدی خودتان را دنبال کنید. علاقه به درس خواندن می تواند کمک زیادی به شما کند به صورت که با درس خواندن و قبولی در دانشگاه امکان موفقیت و شرایط داشتن یک… ادامه دیدگاه »
سلام ممنون از سایت خوبتون من بیست سالمه و سه سال پیش پدرم سکته کردن الان هم معلولیت شدید دارن شرایطم واقعا سخته پشت کنکور موندم و همه اعضای خانوادم شدیدا افسرده مضطرب و کم ظرفیت شدن. هیچ کس قبول نمیکنه دیگه بابا نیست مخصوصا مادرم. الان یکم شرایط بهتره ولی یه دوره ای شدیدا در تنش بودم خیلی درس خون بودم معدلم بالا بود ولی به خاطر پدرم ضربه روحی بدی خوردم…لرزش دست دارم اختلال حواس گرفتم نمیتونم خوب تمرکز کنم یا مثل قبلنا درس بخونم.مطالب زودتر یادم میره چندبار به ساعت نگاه میکنم تا بفهمم ساعت چنده! اصلا… ادامه دیدگاه »
سلام به شما سارا جان قابل درک هست که این شرایط برای همه اعضای خانواده با فشار روحی زیادی همراه می باشد اما عزیزم در این مسیر نیاز است که شما در کنار احساس غم و اندوهی که بخاطر شرایط پدر تجربه می کنید نیاز است که مسیر رشدی خودتان را سپری کنید اگر دائم بخواهید به گذشته فکر کنید و دائم به شرایط پر اضطراب و مشکلات تمرکز کنید خب این باعث می شود که با فشار روحی بیشتری روبرو شوید و نتوانید مسیر رشدی خودتان را طی کنید . واقعیت های بیرونی هرچند سخت و درد آور را… ادامه دیدگاه »
سلام من الان ۳ سال دچار اختلال کندن مژه هستم و واقعا رنج میبرم باعث شده منزوی بشم و افسردگی بگیرم لطفا کمکم کنین
سلام به شما دوست عزیز خب وقتی شما از اختلال کندن مو صحبت می کنید یعنی آگاهی دارید که این رفتار در قابل اختلال می باشد و نه یک الگوی رفتاری نادرست و نیاز به طی کردن روند درمانی دارد .تریکوتیلومانیا یا اختلال کندن مو یکی از انواع اختلالات روانی رایجی است که در بسیاری از بیماران بهدرستی تشخیص داده نمیشود. افراد مبتلا به وسواس کندن مو تمایلی قوی و کنترلناپذیر برای کندن موهای خود دارند. در موارد حاد، اختلال کندن موی وسواسی ممکن است باعث بروز نشانههای جسمی و روانی شدید در بیماران شود بخار همین شما در این… ادامه دیدگاه »
سلام.لطفا من مشاوره رایگان میخوام
مخم داره میترکه
سلام میتونید در همین قسمت سوال خود را ارسال کنید.
سلام.من حدود ۲۳ سال هست که دچار بیماری اضطرابی هستم.در ابتدا فقط تو مهمانی ها و سر کلاس های درس اضطراب داشتم ولی بعد شدت گرفت. الان مدتی بود که اسنترال ۱۰۰ و دوکسیپن ۲۵ استفاده میکردم و بهتر بودم ولی الان مدتی که این داروها هیچ اثری نداره.
بدنم داغ میشه…دچار خفگی و تنگی نفس میشم.بعضی مواقع هر ۱۰ دقیقه دست شویی میرم چون احساس دلپیچگی شدید میکنم.الان دکتر دوکسیپن رو قطع کرده و قرص های آلانزاپین ۲/۵ و مینوتیوریدازین۱۰ رو نوشته ولی هیچ اثری ندارن.
میشه راهنماییم کنید چکار کنم؟ دیگه واقعا دارم دیوونه میشم…..
سلام به شما
مینا جان داروی هایی که در جهت درمان اختلالات روانشناختی مصرف میشن میتونن تاثیرات سریع ولی کوتاه مدتی داشته باشن و اگر که شما به دنبال نتایج پایدار هستید نیاز هست که در کنار دارودرمانی دوره های روان درمانی را نیز طی کنید مصرف همزمان دارو به همراه روان درمانی باعث میشه که نتایج قابل قبول و البته پایدارتری رو دریافت کنید بنابراین نیاز هستش که با مراجعه به یک روانشناس روند درمانی خودتون رو ادامه بدین و همچنین در مورد داروهاتون حتما با پزشک خودتون نیز مشورت کنید.
روانشناس
۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵
سلام. ممنونم از سایت خوبتون. من ۲۱ سالمه و اخیرا با یکی از مشاوران خودتون صحبت کردم و ایشون تشخیص اضطراب شدید، افسردگی، وسواس فکری رو دادن و دارو هم کلودیازپوکساید و فلوکسیتین تجویز کردن. و البته خودشون هم گفتن که این دارو ها برام کافی نیست ولی چون به طور حضوری باشون ارتباط نداشتم برای تحویز داروی قوی تر گفتن میتونم به روانپزشک مراجعه کنم. حال عمومی من خوبه در حال حاضر بنظرم بجز اینکه… از موقعی که دارو ها رو مصرف میکنم با اینکه تاثیر خوبی هم داشتن ولی برای وسواس من بیشتر شده… الان دوباره اون افکار… ادامه دیدگاه »
سلام به شما سمانه جان ببین عزیزم مصرف دارو و تجویز آن فقط باید توسط روان پزشک صورت گیرد و حتما هم باید شرایط شما ارزیابی دقیق شود باتوجه به اینکه هنوز با مشکلات زیادی روبرو هستید نیاز است که در داروهای شما تغییراتی ایجاد شود اما اینکه ما اینجا بتوانیم این کار را کنیم خیر مقدرو نمی باشد چون افسردگی ، اضطراب و وسواس شما می تواند همه نشان از وسواس باشد و یا بیماری های همراه و… در کنار اینکه شدت و مشکلات و… نیز اهمیت دارد به صورت حضوری به روان پزشک مراجعه کنید . بهتر است… ادامه دیدگاه »
سلام دختری هستم ۱۶ ساله در کنترل عصبانیتم ناتوان هستم وقتی عصبانی میشم درونم خیلی پشیمونه ولی ری اکشنم از بیرون خیلی بده دوست دارم بزنم بشکنم اصلا نمیتونم خودمو کنترل کنم میخوام تغییر کنم لطفا کمکم کنید 🙏
روش های مدیریت استرس را بیاموزید
موفق باشید.
سلام.مادر و پدر من خیلی سر مسائل مالی باهم دعوا میکنن.همیشه دعوا میکنن….
من خیلی خسته شدم از دعواهاشون خیلی گریه میکنم.همش به خاطر خسارت های مالی باهم دعوا میکنن.چیکار کنم دیگه دعوا نکنن؟؟هزار بار باهاشون حرف زدم و اونا قول دادن که دیگه دعوا نکنن اما بازم دعوا میکنن.ممنون میشم بگید چیکار کنم که دعوا نکنن.
سبام به شما فاطمه جان قابل درک هست که این شرایط برای شما با فشار روحی زیادی همراه هست اما دقت کن که در این مسیر شما نقشی ندارید و در کنار احترام به پدر و مادر بهتر هست کا مشکلات و بحث های انها را به خودشان واگذار کنی چون در این موارد نیاز است که خود انها بتوانند با کمک روانشناس برای بهبود تعامل های خود و حل مشکلاتی که دارند اقدام کنند. شنا تنها بدون وارد شدن به مشکلات انها می توانید بیان کنید که این بحث ها برای شما چه احساساتی را به دنبال دارد تا… ادامه دیدگاه »
سلام من رضا باباخانی ۱۴ ساله از کرمانشاه هستم. من هرچی از پدر مادرم میخوام برام فراهم نمیکنم پدرم قرار بود سر ماه برام ایکس باکس بخره ولی مادرم رو مخ پدرم کار کرد و پدرم منصرف شد من الان به حدی از اونا متنفرم که بهشون فکر میکنم سرم درد میگیره
سلام به شما اقا رضا
قابل درک هست که شما زا دست انها بخاطر بدقولی ناراحت و عصبانی هستید اما بهتر است در این مسیر در کنار احترام به انها در مورد دلیل این بدقولی و احساساتی که دارید با آنها صحبت کنید و صحبت های آنها را نیز بشنوید و بعد نتیجه گیری داشته باشید .
در هرصورت تا زمانی که صحبت های آنها را نشونید نمی توانید نتیجه گیری درستی داشته باشید .
سلام
خوب شد نخریدن برات!
دوتا از پسر خاله های من(هزار مرتبه دور از جون همه)عادت به همین بازیا کردن
الان یکیشون مریضی روانی گرفته میگن دوقطبی داره
الانم اون یکی اصلا دیپلم نگرفته فقط همه روز بازی میکنه
توزندگی همه باید باهم همت داشته باشن شاید مادر بخواد بچش بره یه نونوایی یا یه پدر بخواد بچش یه بار یه آچار بندازه نشون بده عرضه داره کارای مفید انجام بده نه اینکه بشینه بازی کنه
لطفا بفهم که برای مراقبت از خودت نزاشتن طرف این چیزا بری.نگرانتن.
سلام وقت تون بخیر من۲۱ سالمه و متاهلم و یک دختر سه ساله دارم که بخاطر اقتضای سنیش خیلی شلوغی و اذیت میکنه من خیلی زود عصبانی میشم بخاطر این موضوع و سر بچه داد میزنم خیلی تلاش میکنم ولی نمیتونم خودمو آروم کنم ،خواستم راهنماییم کنید خیلی بخاطر این عصبانیت عذاب می کشم و بعد پشیمون
سلام به شما فایزه جان عصبانیت مثل بقیه ی هیجانات از جمله ترس، شادی، ناراحتی، یک هیجان طبیعی هستش که بروز اون در آدم ها کاملا طبیعی هستش و اگر شما گاهی از کارهای فرزندتون عصبانی بشید کاملا حق دارید و نیازی نیست که خودتون رو سرزنش کنید ولی نحوه ی بروز خشم و عصبانیت و در واقع کنترل هیجانی بسیار مهم هستش. از طرفی اگر که تعداد دفعاتی که عصبانی می شید خیلی زیادتر از حد معمولا هستش و به عبارتی از هرکار دخترتون عصبانی می شید و واکنش های تندی نشون می دید نشون دهنده ی این هستش… ادامه دیدگاه »
سلام ۱۷ سالمه خیلی بی جنبه و کم ظرفیتم زود عصبی میشم وقتی عصبی میشم نفسم بند میاد و صدام تغییر میکنه با هیچکسی هم نمیتونم دوستی کنم. تا یکی یه چیزی میگه نمیتونم سکوت کنم با تندی جوابشو میدم زبون درازم همه بهم میگن خیلی بداخلاقی هرچی میخوام سعی کنم خوب باشم نمیتونم آخرشم گریه ام میگیره و برای مدتی با کسی حرف نمیزنم دوست دارم اخلاقمو تغییر بدم ولی نمیتونم دیگه واقعا نمیدونم چی کار کنم لطفا کمکم کنید
سلام به شما نگار جان ببین عزیزم قابل درک هست که برخوردهای دیگران و احساساتی که بعد از فروکش کردن عصبانیت تجربه می کنی برات احساسات ناخوشایندی را حتی همراه با سرزنش ایجاد می کند اما در اینجا شما نیاز هست به این موضوع توجه کنی که سرزنش کردن خودت یا دیگران کمکی به رفع مشکلات شما و یا روابط بین فردیتان نمی کند و نیاز است که شما بتوانید با آموزش های لازم برای کنترل خسم در این مسیر پیش بروی در کنار اینکه آنچه در روان شما در زمان صحبت با دیگران تجربه می شود اهمیت زیادی دارد… ادامه دیدگاه »