اختلالات عصبی شناختی (Neurocognitive disorders)
عملکردهای شناختی
عملکردهای شناختی شامل پردازش افکار، توانایی حافظه وتوانایی توجه داشتن هستند.
اختلالات شناختی
اختلالات شناختی، اختلالات و بیماری های عصبی را شامل می شود که به موجب آنها آگاهی فرد نسبت به خود و جهان اطرافش مختل می شود، مشخصه ی اساسی اختلالات شناختی این است که به کارکردهای مختل موقتی یا همیشگی مغز مرتبطند.
اختلالات شناختی عصبی از طریق نقایص ایجاد شده در عملکرد شناختی ایجاد می شوند.
این اختلالات شامل شناخت معیوب، که در زمان تولد یا مراحل اولیه ی زندگی وجود دارند، نمی باشند.
این اختلالات به سبب ناهنجاری های خاصی که در رفتار افراد به وجود می آورند، بر زندگی اجتماعی و شغلی افراد تاثیر می گذارند و آن را مختل می کنند.
علت اختلالات شناختی
اختلالات شناختی ناشی از علتهایی مانند ضربه ی مغزی، بیماری یا قرار گرفتن در معرض مواد مسموم کننده می باشند.
این اختلالات اغلب در اثر عدم تعادل شیمیایی مغز و دستگاه عصبی مرکزی یا آسیب مستقیم یا غیر مستقیم به بافت مغز به وجود می آیند.
آسیب های اختلالات عصبی شناختی
اختلالات عصبی شناختی سبب ایجاد آسیب هایی در عملکردهای مختلف می شوند که در زیر آنها را توضیح می دهیم:
نقص حافظه (نقص در یادگیری و نگهداری اطلاعات جدید)
نقص در پردازش اطلاعات (آهسته شدن فرایند پردازش اطلاعات، در این صورت افراد مبتلا نیاز به زمان یا تکرار بیشتر اطلاعات جدید دارند.)
نقص در توجه و تمرکز
نقص در عملکردهای اجرایی (مهارت های حل مسئله، برنامه ریزی، رفتارهای هدفمند)
نقص در مهارت های ادراک بصری ( نقص دردرک یا بازشناسی ساده ی اشیا و حس جهت یابی در مکان)
نقص سیالی کلامی (سیالی کلامی یعنی توانایی پیدا کردن کلمات با سرعت و به آسانی، افراد مبتلا معمولا از این که کلمه <<نوک زبانشان>> است اما آن را به یاد نمی آورند ناراحتند).
نقص در هوش کلی (این افراد حس می کنند کند ذهن تر شده اند)
مود و شخصیت (این اختلالات علاوه بر ایجاد نقص در عمکردهای شناختی ممکن است در مود و شخصیت تاثیر بگذارند)
انواع اختلالات شناختی
- دلیریوم (delirium)
- اختلال عصبی شناختی خفیف (mild neurocognitive disorder)
- اختلال عصبی شناختی عمده (major neurocognitive disorder)
دلیریوم (روان آشفتگی)
مفهوم روان آشفتگی عبارت است از: منحرف شدن از خط یا هنجار در ادراک، شناخت و رفتار.
مشخصه ی اصلی دلیریوم، تیرگی و تخریب هشیاری است، که معمولا همراه با اختلال کلی اعمال شناختی ظاهر می شود (کاهش وضوح هوشیاری از محیط و کاهش توانایی تمرکز)
لرزش، حرکات موزون و سریع، ناهماهنگی حرکتی و بی اختیاری ادرار، از جمله علائم معمول است.
گفتار بی سروته، هذیانها و توهمات نیز ممکن است وجود داشته باشد.
دلیریوم شروع حاد و ناگهانی (چندساعت تا چند روز) و سیری کوتاه و نوسانی دارد، و وقتی عوامل سببی حذف شوند، با بهبود سریع همراه است.
سوالات متداول اختلالات عصبی شناختی
1 - اختلالات شناختی چه نوع اختلالاتی هستند؟
اختلالات شناختی، اختلالات و بیماری های عصبی را شامل می شود که به موجب آنها آگاهی فرد نسبت به خود و جهان اطرافش مختل می شود، مشخصه ی اساسی اختلالات شناختی این است که به کارکردهای مختل موقتی یا همیشگی مغز مرتبطند.اختلالات شناختی عصبی از طریق نقایص ایجاد شده در عملکرد شناختی ایجاد می شوند. این اختلالات شامل شناخت معیوب، که در زمان تولد یا مراحل اولیه ی زندگی وجود دارند، نمی باشند.این اختلالات به سبب ناهنجاری های خاصی که در رفتار افراد به وجود می آورند، بر زندگی اجتماعی و شغلی افراد تاثیر می گذارند و آن را مختل می کنند.
2 - علت ایجاد اختلالات شناختی چه می تواند باشد؟
اختلالات شناختی ناشی از علتهایی مانند ضربه ی مغزی، بیماری (پارکینسون، آلزایمر، عفونت HIV)، یا قرار گرفتن در معرض مواد مسموم کننده می باشند. این اختلالات اغلب در اثر عدم تعادل شیمیایی مغز و دستگاه عصبی مرکزی یا آسیب مستقیم یا غیر مستقیم به بافت مغز به وجود می آیند.
3 - اختلالات شناختی سبب ایجاد چه نقص هایی در فرد می شود؟
اختلالات شناختی سبب ایجاد نقص در عملکرد های شناختی از جمله موارد زیر می شود: • نقص در حافظه • نقص در پردازش اطلاعات • نقص در توجه و تمرکز • نقص در عملکردهای اجرایی • نقص در مهارت های ادراک بصری • نقص سیالی کلامی • نقص در هوش کلی • تغییرمود و شخصیت
4 - اختلالات عصبی شناختی به چند دسته تقسیم می شوند؟
1. دلیریوم (delirium) 2. اختلال عصبی شناختی خفیف (mild neurocognitive disorder) 3. اختلال عصبی شناختی عمده (major neurocognitive disorder)
سلام. ممنونم از سایت خوبتون. من ۲۱ سالمه و اخیرا با یکی از مشاوران خودتون صحبت کردم و ایشون تشخیص اضطراب شدید، افسردگی، وسواس فکری رو دادن و دارو هم کلودیازپوکساید و فلوکسیتین تجویز کردن. و البته خودشون هم گفتن که این دارو ها برام کافی نیست ولی چون به طور حضوری باشون ارتباط نداشتم برای تحویز داروی قوی تر گفتن میتونم به روانپزشک مراجعه کنم. حال عمومی من خوبه در حال حاضر بنظرم بجز اینکه… از موقعی که دارو ها رو مصرف میکنم با اینکه تاثیر خوبی هم داشتن ولی برای وسواس من بیشتر شده… الان دوباره اون افکار… ادامه دیدگاه »
سلام به شما سمانه جان ببین عزیزم مصرف دارو و تجویز آن فقط باید توسط روان پزشک صورت گیرد و حتما هم باید شرایط شما ارزیابی دقیق شود باتوجه به اینکه هنوز با مشکلات زیادی روبرو هستید نیاز است که در داروهای شما تغییراتی ایجاد شود اما اینکه ما اینجا بتوانیم این کار را کنیم خیر مقدرو نمی باشد چون افسردگی ، اضطراب و وسواس شما می تواند همه نشان از وسواس باشد و یا بیماری های همراه و… در کنار اینکه شدت و مشکلات و… نیز اهمیت دارد به صورت حضوری به روان پزشک مراجعه کنید . بهتر است… ادامه دیدگاه »
سلام دختری هستم ۱۶ ساله در کنترل عصبانیتم ناتوان هستم وقتی عصبانی میشم درونم خیلی پشیمونه ولی ری اکشنم از بیرون خیلی بده دوست دارم بزنم بشکنم اصلا نمیتونم خودمو کنترل کنم میخوام تغییر کنم لطفا کمکم کنید 🙏
روش های مدیریت استرس را بیاموزید
موفق باشید.
سلام.مادر و پدر من خیلی سر مسائل مالی باهم دعوا میکنن.همیشه دعوا میکنن….
من خیلی خسته شدم از دعواهاشون خیلی گریه میکنم.همش به خاطر خسارت های مالی باهم دعوا میکنن.چیکار کنم دیگه دعوا نکنن؟؟هزار بار باهاشون حرف زدم و اونا قول دادن که دیگه دعوا نکنن اما بازم دعوا میکنن.ممنون میشم بگید چیکار کنم که دعوا نکنن.
سبام به شما فاطمه جان قابل درک هست که این شرایط برای شما با فشار روحی زیادی همراه هست اما دقت کن که در این مسیر شما نقشی ندارید و در کنار احترام به پدر و مادر بهتر هست کا مشکلات و بحث های انها را به خودشان واگذار کنی چون در این موارد نیاز است که خود انها بتوانند با کمک روانشناس برای بهبود تعامل های خود و حل مشکلاتی که دارند اقدام کنند. شنا تنها بدون وارد شدن به مشکلات انها می توانید بیان کنید که این بحث ها برای شما چه احساساتی را به دنبال دارد تا… ادامه دیدگاه »
سلام من رضا باباخانی ۱۴ ساله از کرمانشاه هستم. من هرچی از پدر مادرم میخوام برام فراهم نمیکنم پدرم قرار بود سر ماه برام ایکس باکس بخره ولی مادرم رو مخ پدرم کار کرد و پدرم منصرف شد من الان به حدی از اونا متنفرم که بهشون فکر میکنم سرم درد میگیره
سلام به شما اقا رضا
قابل درک هست که شما زا دست انها بخاطر بدقولی ناراحت و عصبانی هستید اما بهتر است در این مسیر در کنار احترام به انها در مورد دلیل این بدقولی و احساساتی که دارید با آنها صحبت کنید و صحبت های آنها را نیز بشنوید و بعد نتیجه گیری داشته باشید .
در هرصورت تا زمانی که صحبت های آنها را نشونید نمی توانید نتیجه گیری درستی داشته باشید .
سلام وقت تون بخیر من۲۱ سالمه و متاهلم و یک دختر سه ساله دارم که بخاطر اقتضای سنیش خیلی شلوغی و اذیت میکنه من خیلی زود عصبانی میشم بخاطر این موضوع و سر بچه داد میزنم خیلی تلاش میکنم ولی نمیتونم خودمو آروم کنم ،خواستم راهنماییم کنید خیلی بخاطر این عصبانیت عذاب می کشم و بعد پشیمون
سلام به شما فایزه جان عصبانیت مثل بقیه ی هیجانات از جمله ترس، شادی، ناراحتی، یک هیجان طبیعی هستش که بروز اون در آدم ها کاملا طبیعی هستش و اگر شما گاهی از کارهای فرزندتون عصبانی بشید کاملا حق دارید و نیازی نیست که خودتون رو سرزنش کنید ولی نحوه ی بروز خشم و عصبانیت و در واقع کنترل هیجانی بسیار مهم هستش. از طرفی اگر که تعداد دفعاتی که عصبانی می شید خیلی زیادتر از حد معمولا هستش و به عبارتی از هرکار دخترتون عصبانی می شید و واکنش های تندی نشون می دید نشون دهنده ی این هستش… ادامه دیدگاه »
سلام ۱۷ سالمه خیلی بی جنبه و کم ظرفیتم زود عصبی میشم وقتی عصبی میشم نفسم بند میاد و صدام تغییر میکنه با هیچکسی هم نمیتونم دوستی کنم. تا یکی یه چیزی میگه نمیتونم سکوت کنم با تندی جوابشو میدم زبون درازم همه بهم میگن خیلی بداخلاقی هرچی میخوام سعی کنم خوب باشم نمیتونم آخرشم گریه ام میگیره و برای مدتی با کسی حرف نمیزنم دوست دارم اخلاقمو تغییر بدم ولی نمیتونم دیگه واقعا نمیدونم چی کار کنم لطفا کمکم کنید
سلام به شما نگار جان ببین عزیزم قابل درک هست که برخوردهای دیگران و احساساتی که بعد از فروکش کردن عصبانیت تجربه می کنی برات احساسات ناخوشایندی را حتی همراه با سرزنش ایجاد می کند اما در اینجا شما نیاز هست به این موضوع توجه کنی که سرزنش کردن خودت یا دیگران کمکی به رفع مشکلات شما و یا روابط بین فردیتان نمی کند و نیاز است که شما بتوانید با آموزش های لازم برای کنترل خسم در این مسیر پیش بروی در کنار اینکه آنچه در روان شما در زمان صحبت با دیگران تجربه می شود اهمیت زیادی دارد… ادامه دیدگاه »