اختلالات عصبی شناختی (Neurocognitive disorders)
عملکردهای شناختی
عملکردهای شناختی شامل پردازش افکار، توانایی حافظه وتوانایی توجه داشتن هستند.
اختلالات شناختی
اختلالات شناختی، اختلالات و بیماری های عصبی را شامل می شود که به موجب آنها آگاهی فرد نسبت به خود و جهان اطرافش مختل می شود، مشخصه ی اساسی اختلالات شناختی این است که به کارکردهای مختل موقتی یا همیشگی مغز مرتبطند.
اختلالات شناختی عصبی از طریق نقایص ایجاد شده در عملکرد شناختی ایجاد می شوند.
این اختلالات شامل شناخت معیوب، که در زمان تولد یا مراحل اولیه ی زندگی وجود دارند، نمی باشند.
این اختلالات به سبب ناهنجاری های خاصی که در رفتار افراد به وجود می آورند، بر زندگی اجتماعی و شغلی افراد تاثیر می گذارند و آن را مختل می کنند.
علت اختلالات شناختی
اختلالات شناختی ناشی از علتهایی مانند ضربه ی مغزی، بیماری یا قرار گرفتن در معرض مواد مسموم کننده می باشند.
این اختلالات اغلب در اثر عدم تعادل شیمیایی مغز و دستگاه عصبی مرکزی یا آسیب مستقیم یا غیر مستقیم به بافت مغز به وجود می آیند.
آسیب های اختلالات عصبی شناختی
اختلالات عصبی شناختی سبب ایجاد آسیب هایی در عملکردهای مختلف می شوند که در زیر آنها را توضیح می دهیم:
نقص حافظه (نقص در یادگیری و نگهداری اطلاعات جدید)
نقص در پردازش اطلاعات (آهسته شدن فرایند پردازش اطلاعات، در این صورت افراد مبتلا نیاز به زمان یا تکرار بیشتر اطلاعات جدید دارند.)
نقص در توجه و تمرکز
نقص در عملکردهای اجرایی (مهارت های حل مسئله، برنامه ریزی، رفتارهای هدفمند)
نقص در مهارت های ادراک بصری ( نقص دردرک یا بازشناسی ساده ی اشیا و حس جهت یابی در مکان)
نقص سیالی کلامی (سیالی کلامی یعنی توانایی پیدا کردن کلمات با سرعت و به آسانی، افراد مبتلا معمولا از این که کلمه <<نوک زبانشان>> است اما آن را به یاد نمی آورند ناراحتند).
نقص در هوش کلی (این افراد حس می کنند کند ذهن تر شده اند)
مود و شخصیت (این اختلالات علاوه بر ایجاد نقص در عمکردهای شناختی ممکن است در مود و شخصیت تاثیر بگذارند)
انواع اختلالات شناختی
- دلیریوم (delirium)
- اختلال عصبی شناختی خفیف (mild neurocognitive disorder)
- اختلال عصبی شناختی عمده (major neurocognitive disorder)
دلیریوم (روان آشفتگی)
مفهوم روان آشفتگی عبارت است از: منحرف شدن از خط یا هنجار در ادراک، شناخت و رفتار.
مشخصه ی اصلی دلیریوم، تیرگی و تخریب هشیاری است، که معمولا همراه با اختلال کلی اعمال شناختی ظاهر می شود (کاهش وضوح هوشیاری از محیط و کاهش توانایی تمرکز)
لرزش، حرکات موزون و سریع، ناهماهنگی حرکتی و بی اختیاری ادرار، از جمله علائم معمول است.
گفتار بی سروته، هذیانها و توهمات نیز ممکن است وجود داشته باشد.
دلیریوم شروع حاد و ناگهانی (چندساعت تا چند روز) و سیری کوتاه و نوسانی دارد، و وقتی عوامل سببی حذف شوند، با بهبود سریع همراه است.
سوالات متداول اختلالات عصبی شناختی
1 - اختلالات شناختی چه نوع اختلالاتی هستند؟
اختلالات شناختی، اختلالات و بیماری های عصبی را شامل می شود که به موجب آنها آگاهی فرد نسبت به خود و جهان اطرافش مختل می شود، مشخصه ی اساسی اختلالات شناختی این است که به کارکردهای مختل موقتی یا همیشگی مغز مرتبطند.اختلالات شناختی عصبی از طریق نقایص ایجاد شده در عملکرد شناختی ایجاد می شوند. این اختلالات شامل شناخت معیوب، که در زمان تولد یا مراحل اولیه ی زندگی وجود دارند، نمی باشند.این اختلالات به سبب ناهنجاری های خاصی که در رفتار افراد به وجود می آورند، بر زندگی اجتماعی و شغلی افراد تاثیر می گذارند و آن را مختل می کنند.
2 - علت ایجاد اختلالات شناختی چه می تواند باشد؟
اختلالات شناختی ناشی از علتهایی مانند ضربه ی مغزی، بیماری (پارکینسون، آلزایمر، عفونت HIV)، یا قرار گرفتن در معرض مواد مسموم کننده می باشند. این اختلالات اغلب در اثر عدم تعادل شیمیایی مغز و دستگاه عصبی مرکزی یا آسیب مستقیم یا غیر مستقیم به بافت مغز به وجود می آیند.
3 - اختلالات شناختی سبب ایجاد چه نقص هایی در فرد می شود؟
اختلالات شناختی سبب ایجاد نقص در عملکرد های شناختی از جمله موارد زیر می شود: • نقص در حافظه • نقص در پردازش اطلاعات • نقص در توجه و تمرکز • نقص در عملکردهای اجرایی • نقص در مهارت های ادراک بصری • نقص سیالی کلامی • نقص در هوش کلی • تغییرمود و شخصیت
4 - اختلالات عصبی شناختی به چند دسته تقسیم می شوند؟
1. دلیریوم (delirium) 2. اختلال عصبی شناختی خفیف (mild neurocognitive disorder) 3. اختلال عصبی شناختی عمده (major neurocognitive disorder)
سلام ببخشید من ۱۵ سالم است و دوستام در مدرسه به پدرم و غیره مسخره میکنند و توهین میکنند چه باید کنم؟؟
سلام. به این کار آن ها می گویند قلدری کردن و ابتدا آن ها را تهدید کنید که به والدین و مدیر مدسه می گویید و بعد می توانید موضوع را با خانواده، معاون مدرسه مطرح کنید و از آن ها حمایت بگیرید. لازم نیست همه مشکلات را خودتان حل کنید مثل وقتی که برای تصادف ماشین و یا دعوا با پلیس تماس می گیریم.
سلام
برای کنترل خشم چ اقدامی کنم من خیلی زود از کوره در میرم و بچه ام کتک میزنم اون لحظه نمیتونم خودمو کنترل کنم بعد پشیمون میشم که فایده نداره🥺
سلام. ما با دستگاه های پیشرفته می توانیم به شما کنیم. میتوانید از طریق مرکز اقدام فرمایید.
سلام من ۱۷ سالمه و دخترم
مشکل صدا بیزاری دارم از خیلی وقته دارم و صداهای خاص بشدت اذیتم میکنه مثلا وقتی یکی دماغشو میکشه و بشدت عصبانی میشم و نمیتونم خودمو کنترل کنم و از همه لحاظ بهم میریزم چیکار کنم؟
سلام. صدابیزاری یا میسوفونیا میتونه خیلی آزاردهنده و محدودکننده باشه. اما خوشبختانه راه هایی برای مدیریت و کاهش این مشکل وجود داره. گاهی اوقات صدابیزاری میتونه نشانه ای از یک مشکل زمینه ای مثل اضطراب یا اختلال وسواس فکری عملی باشه. صحبت کردن با یک روانشناس میتونه بهت کمک کنه تا ریشه این مشکل رو پیدا کنی. نکات زیر می تواند به بهبود این شرایط کمک کند: ۱٫ تکنیک های آرامش بخشی ۲٫ گوش دادن به صداهای آرامش بخش ۳٫ استفاده از هدفون ۴٫ گفتگو با اطرافیان: با خانواده و دوستانت در مورد این مشکل صحبت کن. اونها میتونن با… بیشتر بخوانید
سلام خسته نباشید ۱۷ سالمه٫راستش از دوسال قبل مشکلات من شروع شده.اونطور که همه بهم میگفتن من به شدت آدم شاد و شوخ طبعی بودم و واقعا هم خودم همین حسو داشتم عمیقأ تو درسام موفق و جدا تلاش میکردم که به رشته ای ک میخوام برسم اولین روز عید دوسال پیش یکی از دوستای صمیمی من خودکشی کرد حاله من بعد از خبر فوت اون شروع شد تو این مدت امکان نداشته که آخر هفته نرم سر مزارش چون حالم ب شدت بد میشه دستام یخ میزنه سرم شروع ب درد گرفتن میکنه به شدت عصبانی میشم نفسام سنگین… بیشتر بخوانید
با وجود اینکه میگید تمایلی به مشاوره حضوری ندارید، به شدت توصیه میکنم که برای کمک به یک متخصص سلامت روان مراجعه کنید. تمام نشانه هایی ک ذکر کردید نشانه اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) یا افسردگی هستند. مشاور در این راه به شما کمک می کند تا: ۱٫ احساسات خود را کنترل کنید. ۲٫ مراحل سوگ را پشت سر بگذارید. ۳٫ مهارت های مقابله ای را یاد بگیرید. ۴٫ عملکرد خود را در مدرسه بهبود بخشید. در این راه باید از یک مشاور یا متخصص روابط کمک بگیرید. به این منظور می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و… بیشتر بخوانید
نمیدونم مشکل من تو این صفحه یا صفحه دیگه
اما من ۱۷ سالمه
دخترم ولی اصلا رفتار دخترونه ندارم
بشدت ضد اجتماعی ام سعی کردم درست کنم اما هر دفعه که تلاش کردم بد تر شده
شروع کردم به نفرت،کردن از هرچیز از انوع گرایش ها از همیچین جوری که دوست دارم همچیز نابود کنم نفرتی خیلی خالص بجز نفرت هیچ احساس دیگه ای ندارم
تیکه های عصبی زیاد گرفتم مثل پرش چشم خوردن ناخن اینا اما زیاد نشون نمیدم تو خودم میرزم
رفتارم یکم ترسناک شده گفتم شاید کمک کنه
متاسفم که می شنوم با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنید. به نظر می رسد که شما ممکن است با برخی از مسائل جدی عاطفی دست و پنجه نرم کنید و من به شدت توصیه می کنم که از یک متخصص بهداشت روان واجد شرایط کمک بگیرید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا علت علائمتان را درک کنید و یک برنامه درمانی مناسب برای شما ایجاد کنید. می توانید با شماره ۱۲۳ اورژانس اجتماعی تماس بگیرید.
سلام من ۱۵ سالمه و یک پدر دیوانه دارم یک بار خودکشی کردم و آنقدر اعصابم داغونه که هیچکس در مدرسه نمیخواد نگاهم کنه نیاز های من رفم نمیشوند و آنقدر با من بداخلاقی شده که دیگر به همان شرایط عادت کردم و هیچ اعتماد به نفسی ندارم انگیزه ای از زندگی کردن ندارن احساس میکنم حق من رو خوردن از صبح تا شب در یک سلول زندانی هستم و مرتب از سوی پدر مورد فحش های بسیار بد قرار میگیرم من سلامت روانم را از دست دادم در این سن همه موهام ریخته . نمیخوام در این خانه زندگی… بیشتر بخوانید
سلام برای مشاوره اضطراری و رایگان با شماره ۱۲۳ تماس بگیرید و شرایط خود را توضیح دهید. اگر می توانید با اطرافیان خود در این زمینه صحبت کنید و کمک بگیرید.
جوابی نگرفتم پرسیدم
من زندگی سختی داشتم تا الان
من نمیدونم از کجا شروع کنم
سلام راستش من نمیدونم مشکلم رو دقیقا توی کدوم بخش از سایت شما در میون بذارم.ولی خب همینجا میگم… من راستش حس میکنم یه مشکلی برای مغزم به وجود اومده…میدونین،شما وقتی توی اینترنت به یه چیزی نگاه میکنین ،توی سوابق اینترنتتون ثبت میشه درسته؟؟وقتی یه نگاه به سوابق سرچ اینترنتتون بندازین متوجه میشین که چه چیزهایی رو نگاه کردین…مغز من دقیقا شده عین اون سوابق اینترنته…هر کاری میکنم حتی ساده ترین کارها، به طرز وحشتناکی توی ذهنم ثبت میشه…دقیقا عین این سوابق اینترنته…دونه به دونش…لحظه به لحظش…ساده ترین چیزا…به صورت دقیقققق…ریزترین چیزا…چند تا مثال میزنم براتون تا بتونم منظورم رو… بیشتر بخوانید
سلام دوست عزیز، با توجه به شرح حالی که از خودتان ارائه دادهاید، به نظر میرسد که شما از چند مشکل مختلف رنج میبرید که شامل موارد زیر میشود: ۱٫وسواس فکری و وسواس عملی ۲٫ نقص در توجه و تمرکز ۳٫ مشکلات در پردازش اطلاعات: شما همچنین اشاره کردید که در درک مطلب و فهم اطلاعات، به خصوص بدون صحبت کردن با خودتان، مشکل دارید. این مشکل میتواند ناشی از نقص در پردازش اطلاعات در مغز باشد. ۴٫ افسردگی ۵٫ اضطراب راه درمان: مراجعه به متخصص: درک میکنم که امکان مراجعه ندارید ولی این مشکلات بدون کمک روانشناس یا روانپزشک… بیشتر بخوانید