مشاورانه-صدا-صوتی روانشناسی

اختلال دوقطبی در کودکان نوعی اختلال خلقی است که باعث تغییرات غیرعادی در رفتار، خلق و خو و حتی سطح انرژی کودکان می‌شود. این اختلال در کودکان و نوجوانان زیر ۱۸ سال تشخیص داده می‌شود.

در ابتدا علائم دوقطبی اغلب خفیف است. این علائم ممکن است ناگهان یا به آرامی و در طول زمان ظاهر شوند. دشوار است که تشخیص دهید که این علائم مرتبط هستند و فرزند یا نوجوان شما ممکن است دوقطبی ایجاد کند.

اختلال دوقطبی در کودکان ، چگونه تشخیص تا درمان

علائم دوقطبی در کودکان

کودکان مبتلا به دوقطبی ممکن است علائم فیزیکی زیر را داشته باشند:

  • درد و ناراحتی ناخواسته، مانند سردرد یا درد معده
  • مشکلات خواب و یا خواب بیش از حد
  • تغییرات در عادات غذایی که منجر به کاهش وزن یا افزایش وزن می شود یا بر رشد طبیعی نوزاد اثر می گذارد.
  • خستگی پایدار
  • حرکات بدن به نظر می رسد دیر یا زود است.

نشانه های احساسی و روانی اختلال دوقطبی شامل موارد زیر است:

  • مشکلات در تفکر و تصمیم گیری
  • عزت نفس، خودپرستی، یا احساس دیگران نسبت به او غیرمنصفانه است.
  • احساس گناه و ناامیدی
  • به عنوان مثال، عقب نشینی از جامعه، عدم علاقه به ارتباط با دوستان
  • اضطراب، به عنوان مثال، احساس بسیار نگران یا ترس از جدایی از والدین
  • فکر مرگ و خودکشی
  • مراقب نشانه هایی از تفکر مرگ و خودکشی باشید. این علائم ممکن است با سن کودک شما تغییر کند. این علائم می تواند شامل عقب ماندگی ذهنی یا خودکشی یا پایان دادن به رابطه دوستانه باشد.

افسردگی می تواند نشانه هایی داشته باشد که شبیه علائم بیماری های دیگر یا سایر شرایط روانی و عاطفی است.

تست میزان هات بودن توان جنسی شما به چه میزان است؟

اختلال دو قطبی

بعضی از کودکان مبتلا به افسردگی برای اولین بار نیز در آینده از اختلال دوقطبی رنج می برند.

رفتار و خلق کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال دوقطبی در بین افسردگی و حملات مانیک (انرژی زیاد، اضطراب و ناامیدی) زیاد است. همچنین تفاوت بین اختلال دوقطبی و افسردگی بسیار دشوار است.

معمولا کودکان و نوجوانان در ابتدا با افسردگی تشخیص داده می شوند و با اولین اختلال دوقطبی با اولین حمله مانیکشن تشخیص داده می شوند. اگر چه افسردگی بخشی از بیماری است، اختلال دوقطبی متفاوت است، اما گزینه های درمان برای این دو بیماری متفاوت هستند.

مانند افسردگی، اختلال دوقطبی نیز در خانواده ها گسترش می یابد و به سایر اعضای خانواده منتقل می شود. بنابراین اگر سابقه خانوادگی اختلال دوقطبی دارید، مطمئن باشید که در مورد این موضوع به مشاور روانشناس سخن می گویید.

مشاوره حضوری آنلاین و تلفنی مشاورانه

علت اختلال دوقطبی 

با این حال، به نظر می رسد که مواد شیمیایی مغز در ایجاد آن نقش مهمی ایفا می کنند.

مواد شیمیایی مغز به نام انتقال دهنده های عصبی پیام های میان نورون ها را انتقال می دهند.

اعتقاد بر این است که مقادیر بسیار زیاد یا بسیار کوچک این انتقال دهنده های عصبی باعث تغییر در حالت روحی می شود. همچنین به نظر می رسد که اختلال دوقطبی دارای ریشه های ژنتیکی است، اما ژن خاصی که با این وضعیت مرتبط است هنوز کشف نشده است.

کودکان که والدینشان (یک یا هر دو) دارای اختلال دوقطبی هستند بیشتر در معرض خطر بیماری قرار دارند. علاوه بر این، سابقه خانوادگی سوء مصرف مواد یا سوء مصرف مواد نیز خطر ابتلا به اختلال دوقطبی را افزایش می دهد.

برخی محققان معتقدند که در برخی افراد توانایی رشد این بیماری به دلیل عوامل محیطی (مانند حوادث تهدید کننده زندگی، اختلالات در چرخه های زیستی یا ریتم و الگوهای فصلی) به ارث رسیده است. عوامل دیگری که ممکن است در این اختلال نقش داشته باشند عبارتند:

  • از بی خوابی مزمن،
  • درمان ضد افسردگی
  • برخی مکمل های تغذیه ای و گیاهی.
دندان درآوردن نوزاد

علائم دوقطبی در کودکان

بسیاری از علائم اختلال دوقطبی در کودکان و کودکان در بزرگسالان مشابه هستند. با این حال، برخی از علائم در کودکان ممکن است کاملا متفاوت از بزرگسالان باشد. نشانه های اختلال دوقطبی معمولا به دو دسته تقسیم می شوند: شیدایی و افسردگی.

نشانه های دوره های مانیک عبارتند از:

  • اکستازی، احساس غم انگیز یا تحریک پذیر.
  • بیمار ممکن است خوشحال باشد و حتی در مواردی که به طور معمول ناراحتی ایجاد می کند، باقی خواهد ماند.
  • برای مثال، حتی ممکن است یک کودک حتی زمانی که منتظر بازجویی در میز مدرسه باشد خوشحال باشد و خوشحال باشد.
  • در طول دوره مانعی، کودکان و نوجوانان معمولا بیشتر از بزرگسالان تحریک می شوند و رفتارهای مخربی را نشان می دهند.
  • بسیار اعتماد به نفس، بلند پروازانه یا غیر قابل اعتماد. بیمار معمولا در مورد خود احساس خوبی دارد و فکر می کند که او جهان است.
  • کودکان ممکن است احساس کنند که، به عنوان مثال، می توانند منطق حاکم را از طریق امکان پرواز و یا شکستن قوانین و مقررات شکست بخورند.
  • خواب کمتری نیاز دارد بیمار ممکن است پس از چند ساعت خواب از احساس خستگی بیدار شود.
  • کودکان ممکن است در شب بیدار بمانند، اما صبح به سختی می خوابند.
  • صحبت کردن، صحبت کردن بیش از حد معمول یا احساس نیاز به صحبت مداوم.
  • بیمار ممکن است بسیار گسسته باشد و با صدای بلند یا بسیار سریع صحبت کند.
  • احساس مسابقه با یکدیگر، حواس پرتی یا نگرانی.
  • بیمار ممکن است به راحتی بی قرار یا پریشان شود. این می تواند به سرعت افکار خود را در مورد چیز دیگری تمرکز، و در مکالمه، آن نیز به طور مداوم موضوع بحث است.

علائم و نشانه های اختلال دوقطبی در کودکان

احتمال انتقال بیماری دوقطبی به فرزند

احتمال انتقال بیماری دوقطبی به فرزند به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

  • ژنتیک: بیماری دوقطبی یک بیماری ژنتیکی است، اما عوامل محیطی نیز می‌توانند در بروز آن نقش داشته باشند. اگر یکی از والدین مبتلا به بیماری دوقطبی باشد، احتمال ابتلای فرزند به این بیماری حدود ۱۰ تا ۲۵ درصد است. اگر هر دو والدین مبتلا باشند، این احتمال به ۵۰ تا ۷۵ درصد افزایش می‌یابد.
  • سن والدین: احتمال ابتلای فرزند به بیماری دوقطبی در والدینی که در سنین پایین‌تری مبتلا می‌شوند، بیشتر است.
  • جنسیت فرزند: احتمال ابتلای پسران به بیماری دوقطبی کمی بیشتر از دختران است.

در مجموع، احتمال انتقال بیماری دوقطبی به فرزند، نسبتاً زیاد است. با این حال، این احتمال به عوامل مختلفی بستگی دارد و نمی‌توان با قطعیت گفت که آیا فرزند یک فرد مبتلا به بیماری دوقطبی، به این بیماری مبتلا خواهد شد یا خیر.

اگر یکی از والدین شما مبتلا به بیماری دوقطبی است، بهتر است با یک متخصص ژنتیک مشورت کنید تا خطر ابتلای فرزند شما به این بیماری را ارزیابی کند.

تست روانشناسي جنسيتي آیا نیاز به ازدواج دارید

وظیفه والدین در برابر کودکان دوقطبی

برای والدین که رفتارهای اختلال دوقطبی خود را برای حداقل دو هفته در کودکان خود مشاهده کرده اند، توصیه می گردد آنها را به یک روانشناس یا مشاور برای بررسی بیاورید. شروع اختلال دوقطبی یا با افسردگی یا حالت افسردگی می باشد.

تشخیص اختلال دوقطبی در کودکان می تواند دشوار و پیچیده باشد. در بسیاری از موارد، علائم این بیماری نیز در سایر اختلالات روانپزشکی وجود دارد، یا بیماری باعث اختلالات دیگر می شود. علاوه بر این، برخی از علائم ظاهرا با اختلال دو قطبی ممکن است در نتیجه یک اختلال دیگر باشند.

برای مثال کودکان در معرض سوء استفاده فیزیکی، سوء استفاده جنسی و یا خشونت خانگی ممکن است نشانه هایی از تغییر سریع داشته باشند. در این موارد، تشخیص اختلال استرس پس از ضربه ممکن است مناسب تر از تشخیص اختلال دوقطبی باشد.

کودکان مبتلا به اختلال دوقطبی معمولا مثل بزرگسالان، معیارهای تشخیصی را به طور کامل رعایت نمی کنند و تشخیص مشکل است. با این حال، وضعیت در کودکان ممکن است بسیار جدی تر و شدید تر از بزرگسالان باشد.

مشخصه اختلال دوقطبی در کودکان می تواند تغییر سریع و دائمی در حالت خلقی و وجود نشانه های مخلوط مانیا و افسردگی باشد. اختلال دوقطبی اغلب باقی می ماند یا باقی می ماند یا ناشناخته است، که مستقل از سن و جنس است.

آمار نشان می دهد که اختلال در میان گروه های تحصیل کرده و در اجتماعات پیشرفته اجتماعی و اقتصادی بالاتر است. البته دلیل آن ممکن است آگاهی بیشتر این گروه از اختلال و احتمال بیشتر پذیرش اختلالات روانی از آنها باشد.

نورفیدبک در کودکان

تست اختلال دو قطبی

قبل از تشخیص اختلال دو قطبی، یک روانپزشک باید آزمایش های پزشکی را انجام دهد تا سایر بیماری های ممکن را که ممکن است این علائم و عوارض را ایجاد کند، حذف کند.

سایر بیماری ها، از جمله عفونت های ویروسی، می توانند اثرات مشابهی با اختلال دوقطبی داشته باشند. عملکرد غده تیروئید نیز باید مورد آزمایش قرار گیرد، زیرا هیپرتیروئید می تواند نشانه های اختلال دوقطبی را بدتر کند.

استفاده از داروهای متورم شده که باعث علائم مشابه می شود نیز با آزمایش ادرار تشخیص داده می شود. تشخیص قطعی اختلال دوقطبی با یک ارزیابی سلامت روان توسط متخصص روانپزشک (معمولا یک روانپزشک کودک و نوجوان) آغاز می شود.

این ارزیابی شامل تهیه یک سابقه کامل عوارض مانند زمان شروع، مدت زمان و شدت است. همچنین باید تعیین کرد که آیا این کودک در حال حاضر این عوارض را داشته است یا خیر، و اگر آنها داشته باشند، آیا آنها درمان می شوند یا خیر، و نحوه درمان آنها چیست.

برای این منظور معمولا پرسشنامه اختلال خلقی (MDQ) مورد استفاده قرار می گیرد. این پرسشنامه مجموعه ای از سوالاتی است که از یک بیمار خواسته شده است تا تشخیص دهد آیا کودک دارای نشانه های مزمن قبلی است یا خیر.

برای تست اختلال دو قطبی می توانید با مرکز مشاوره ستاره ایرانیان تماس بگیرید تا با تست های روز دنیا تشخیص را انجام دهید.

روانپزشک معمولا سوال می کند که آیا کودک به مرگ یا خودکشی فکر کرده است یا خیر، و همچنین اینکه سایر اعضای خانواده سابقه اختلالات روانی، مصرف خودسرانه یا مصرف الکل و مواد مخدر دارند.

مشاوره حضوری آنلاین و تلفنی مشاورانه

تشخیص اختلال دوقطبی در کودکان می‌تواند دشوار باشد، زیرا علائم آن ممکن است با سایر اختلالات روانی مانند اختلال نقص توجه/بیش‌فعالی (ADHD)، مشکلات سلوک، افسردگی اساسی و اختلال طیف اوتیسم (ASD) اشتباه گرفته شود.

درمان اختلال دوقطبی در کودکان معمولاً شامل ترکیبی از دارو درمانی و درمان‌های روان‌شناختی است. داروهای ضدافسردگی، ضدروان‌پریشی و تثبیت‌کننده‌های خلقی می‌توانند به کنترل علائم اختلال دوقطبی کمک کنند. درمان‌های روان‌شناختی مانند درمان شناختی-رفتاری (CBT) نیز می‌توانند به کودکان در مدیریت علائم خود کمک کنند.

مرکز مشاوره ستاره ایرانیان با به روز ترین روش های روانشناسی به صورت تضمینی و بدون عوارض جانبی به درمان دوقطبی در کودکان می پردازد. به این منظور می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید.

اگر نگران این هستید که فرزندتان ممکن است به اختلال دوقطبی مبتلا باشد، مهم است که با یک متخصص بهداشت روان مشورت کنید. تشخیص و درمان زودهنگام می‌تواند به بهبود نتایج درازمدت برای کودکان مبتلا به اختلال دوقطبی کمک کند.