اختلال شخصیت پارانوئید (PPD)
Paranoid personality disorder
اصطلاح پارانوئید به معنی مشکوک بودن، محتاط بودن و گوش به زنگ بودن نسبت به دیگران بر اساس این عقیده است که آنها قصد آسیب رساندن دارند.
مشخصات اختلال شخصیت پارانوئید
شخصیت های پارانوئید با سوء ظن های دیرپا و عدم اعتماد به مردم، غالبا افرادی مباحثه گر، بداخلاق، متعصب و اهل مبالغه هستند.
این افراد تمایل دارند گناه و سرزنش های خود را به عوامل بیرونی نسبت دهند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید همیشه در برابر خطر یا آسیب احتمالی، حالت دفاعی دارند وهمواره دنبال تایید انتظارات خود در این باره هستند که دیگران از آنها سوء استفاده خواهند کرد که این باعث می شود حتی به دوستان و همکاران خود اصلا اعتماد نمی کنند.
آنها ممکن است همسر خود را به خیانت متهم کنند.
این افراد قادر نیستند مسئولیت اشتباهات خود را بپذیرند و در عوض، سرزنش را به دیگران فرافکنی می کنند، یعنی به جای اینکه خودشان را مقصر بدانند دیگران را عامل تمام اشتباهات می دانند و آنها را سرزنش می کنند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید، به خاطر توهین کسی، سالها کینه ی او را به دل می گیرند و اگر دیگران از آنها انتقاد کنند، آنها را متخاصم و دشمن خود می داند.
آنها همچنین آمادگی دارند که اظهار نظر بی غرضانه و وقایع جزئی را به صورتی که معنی تهدید کننده ی نهفته دارند، سوء تعبیر کنند.
آنها نسبت به افرادی که در مقام قدرت هستند، حساس اند.
این افراد ممکن است مانند بیماران اسکیزوفرنیک دچار هذیان هایی باشند ولی هذیان این افراد ساختار یافته تر و هدف دارتر از هذیان بیمار اسکیزوفرنیک است.
بر خلاف افراد مبتلا به اسکیزوفرنی که فعالیت های شناختی مغزشان آسیب می بیند، فعالیت شناختی مغز این افراد محفوظ تر می ماند و بیمار واکنش های عاطفی و اجتماعی مناسب تری را از خود نشان می دهد.
بیماران پارانوئید بسیار خود شیفته و خودمحور هستند و فقط افکار خودشان را قبول دارند نه کسی دیگر را، حتی اگر دیگران دلیل و برهان های منطقی بیاورند بازهم این افراد، آن منطق ها را قبول ندارند و دیگران را دروغگو می پندارند.
آیا ایا افراد در شغل خود موفق اند؟
گرچه افراد مبتلا به این اختلال ممکن است در برخی تکالیف یا مشاغلی که به گوش به زنگی زیاد نیاز دارند نسبتا موفق باشند، ولی زندگی هیجانی آنها منزوی و محدود است.
مقداری تفکر و رفتار پارانوئید ممکن است در برخی موقیعت ها مناسب باشد، نظیر جو سیاسی خطرناک، که در آن، افراد باید برای زنده ماندن همواره مراقب باشند، اما افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید به صورتی فکر و رفتار می کنند که به محیط آنها نامربوط است.
آنچه که اطرافیان این افراد را بسیار ناامید می کند خودداری کردن از مراجعه به درمان است، زیرا این افراد از ماهیت مشکل خود آگاه نیستند.
در صورتی که درخواست درمان کنند (که البته خیلی بعید است)، انعطاف ناپذیری و حالت دفاعی آنها به متخصص بالینی اجازه ی پیشرفت در درمان و تغییر بادوام را نمی دهند.
پژوهش درباره ی میزان طلاق افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید نشان می دهد که این اختلال در کیفیت روابط میان فردی اختلال ایجاد می کند.
با توجه به حالت دفاعی و مظنون بودن آنها، به نظر می رسد که این افراد در برقراری روابط نزدیک که به حفظ کیفیت رابطه ی صمیمانه ی بلند مدت کمک می کند، خیلی مشکل داشته باشند.
سوالات متداول اختلال شخصیت پارانوئید
1 - اصطلاح پارانوئید به چه معناست؟
اصطلاح پارانوئید به معنی مشکوک بودن، محتاط بودن و گوش به زنگ بودن نسبت به دیگران بر اساس این عقیده است که آنها قصد آسیب رساندن دارند.
2 - مشخصه ی افراد مبتلا به اختلال شخصیت چیست؟
سوء ظن ناموجه مبنی بر اینکه دیگران می خواهند آنها را استثمار کنند، به آنها آسیب برسانند، یا آنها را فریب دهند،اشتغال ذهنی به تردیدهای ناموجه درباره ی وفادار بودن یا قابل اعتماد بودن دیگران،عدم تمایل درمیان گذاشتن اسرار با دیگران از ترس اینکه آنها این اطلاعات را علیه ایشان استفاده می کنند، گرایش به برداشت منفی تحقیر آمیز یا تهدید کننده ی پنهان از اظهارات یا رویدادهای بی زبان،گرایش به دل گرفتن کینه ها، برداشت حملاتی به شخصیت یا اعتبار خود که برای دیگران آشکار نیستند، یا زود با عصبانیت واکنش نشان می دهند یا حمله ی متقابل می کنند،سوءظن های ناموجه مکرر نسبیت به وفادار بودن همسر یا شریک جنسی.
3 - علت های بوجود آمدن اختلال شخصیت چه عواملی هستند؟
ژنتیک در بوجود آمدن این اختلال نقش مهمی دارد.، همچنین بدرفتاری یا تجربه های تروماتیک دوران کودکی عوامل فرهنگی، فرضهای اشتباه فرد (آدم ها بدخواه و فریبکارند، آدمها اگر فرصت پیدا کنند به تو حمله می کنند، اگر گوش به زنگ باشی می توانی در امان بمانی).
4 - برای درمان اختلال شخصیت پارانوئید از چه شیوه های درمانی استفاده می کنند؟
درمان شناختی – رفتاری (تغییر بینش های فرد)، طرحواره درمانی (تغیر طرحواره های ناسازگار اولیه دوران کودکی)، افزایش مهارت های میان فردی، دارو درمانی (برای از بین بردن اضطراب و افسردگی این بیماران)، روان درمانی
سلام خسته نباشید من الان ۲۴ سالمه و از ۱۷ سالگی همسر مردی شدم که از من ۹ سال بزرگتره و امروز ک این مطلب رو داشتم مطالعه میکردم دیدم ک همسر من تمام این نشانه هایی که از افردا پارانویید گفتین رو داره و البته این رو هم بگم ک مادرشون مبتلا ب اسکیزوفرنی هستند و فک کنم این بتونه پیش زمینه بیماریشون باشه ما الان صاحب دو تا بچه شدیم و خب این شکاک بودن و بی اعتمادی ایشون ذره ای کم نشده دائم در حال تحقیر کردن من هست و خب خانواده ی من طوری نیستن ک… بیشتر بخوانید
سلام به شما نسیم جان ببین عزیزم در اول اینکه این مطالب نوشته شده یک دیدگاه کلی برای درک آگاهی بیشتر در مخاطب می باشد و بر مبنای آن نمی توان تشخیص گذاری کرد اما اگر همسر شما سری از رفتارها را که در زیر هم بیان می کنم به صورت مداوم داشته باشد خب بله احتمال داشتن شخصیت پارانوئید وجود دارد اما بازهم برای تشخیص گذاری نیاز به مراجعه حضوری ایشان و طی کردن روند درمان می باشد. شما از ۷سال زندگی مشترک صحبت می کنید و خب در این زمان برای شناخت سبک رفتاری و شخصیتی ایشان کافی… بیشتر بخوانید
من خیلی از پاسخگویی شما ممنونم من نمیتونم حضوری با مشاوره صحبت کنم چون شغلش داخل خانه هست و من اجازه بیرون رفتن رو ندارم و تلفنی هم نمیتونم چون همیشه خونه هست و نمیتونم تلفنی حرف بزنم از مشاوران شما کسی هست ک توانایی پیام دادن رو داشته باشند من خیلی ممنون میشم و حق الزحمه شون هر چقدر باشه پرداخت میکنم
میتونید از مشاوره در تلگرام استفاده کنید.
https://t.me/kanonmoshaveran_bot
سلام چطور میشه باید پارانوییدی ارتباط موثر برقرار کرد
بعد ۲۲سالگی به دلیل مشاهده چند تجربه وحشتناک در اطرافیان در رابطه هاشون به شدت مشکل اطمینان پیداکردم،نسبت به همه و بخصوص جنس مخالف. برای مثال یکی از ارزش های مهم برای من حفظ باکرگی پسر و دختر تا زمان ازدواج هست . وقتی طرف مقابلم می گوید تا به حال هیچ گونه رابطه جنسی نداشته من شدیدا به این موضوع شک دارم و کوچک ترین نشانه ها را به عنوان مدرک دروغ گویی ایشان در نظر می گیرم. حتی اگر بر فرض محال باور کنم که این فرد دارای چهارچوب اخلاقی بسیار مستحکمی هست و احتمال دروغ گفتن او… بیشتر بخوانید
سلام به شما عرفان جان این خیلی خوبه که شما برای خودتون اصولی دارید که نسبت به اونها پایبند هستید ولی عزیزم دقت کن که شما جدا از اعتقادات و اصولتون سعی می کنید دیگران رو قضاوت و پیشداوری کنید و نسبت به این مسئله دیدگاهی وسواسی پیدا کردین. این افکار افکار ناسالم و تحریف های شناختی هستن که باعث ازار و اذیت و نشخوار فکری شما میشن. شما میتونید طبق اصولتون رفتار کنید و فردی رو که قرار هست به عنوان همسرتون هم انتخاب کنید میتونید بر اساس معیارهای مد نظر خودتون بسنجید و با سعی و تلاش در… بیشتر بخوانید
سلام میشه بگید چطور میشه یک شخص پارانوئید رو راضی کنیم بره درمان شه متاسفانه مادر من یه شخص پارانوئد هستش و قبول نمیکنه حتی با یه مشاور مشاوره کنه چه راه حلی رو پیشنهاد میکنین که بتونم ایشون رو ببرم پزشک
سلام به شما ببینید عزیزم اختلال پارانوئید در دسته اختلالات شخصیت قرار می گیره که درمان پذیری آن بسیار سخت و دشوار است به این علت که در اختلالات شخصیت پذیرش فرد نسبت به بیماری اش بسیار پایین هستش و به همین دلیل چون فرد قبول ندارد که بیمار است برای درمان اقدام نمی کند. به همین دلیل تا زمانی که مادرتون نتونن این مسئله رو بپذیرن که نیاز به درمان دارن شما نمی تونید نسبت به درمان پذیری و مراجعشون به روانشناس امیدوار باشید، در چنین شرایطی، با توجه به اینکه وجود یک شخص پارانوئید در خانواده، شرایط رو… بیشتر بخوانید