فوبیای اجتماعی داری؟ درمان فوبیای اجتماعی چگونه است؟ این مطلب را از دست نده – مدت زمان مطالعه ۳ دقیقه
” در همه ی موقعیت های اجتماعی به شدت احساس ترس می کنم، وقتی قرار باشد سر کلاس دانشگاه کفرانسی ارائه دهم یا در یک جمع غریبه صحبت کنم،
از مدت ها قبل در خصوص این موضوع ذهنم درگیر می شود و هر چه به روز موعود ( روز ارائه کنفرانس ) نزدیک می شوم احساس ترس در وجودم چند برابر شده،
در نهایت در روز اجرا مثل لبو سرخ می شوم، و صرفا در انتظار تمام شدن آن لحظات جانکاه اضطرابم را تحمل می کنم.
از این که همیشه باید یک گوشه تنها باشم، سکوت کنم، و از نگاه های دیگران اذییت شوم احساس بدی دارم”
از اینکه دیگران متوجه لرزش دستان و ارتعاش تن صدایم می شوند و از اضطرابم آگاه شوند، احساس خجالت دارم.”
درمان فوبیای اجتماعی
جملات بالا شرح حال یک دانشجوی مبتلا به اختلال فوبیای اجتماعی بود.
آیا برای شما هم صحبت کردن یا سخنرانی در یک جمع، سخت و ترسناک است؟
بیشتر مردم از صحبت کردن در مقابل یک جمعیت غریبه و ناآشنا احساس تشویش و ناراحتی داشته و سعی در اجتناب از چنین موقعیتی دارند.
اما افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی یا فوبیای اجتماعی، نسبت به جمعیت عادی از نظر شدت و مدت اضطراب و اختلالی که در نتیجه این مسئله در زندگی روزمره شان ایجاد شده، از سایر مردم متمایز می شوند.
علت فوبیای اجتماعی چیست؟
از جمله دلایلی که روانشناسان و متخصصان به عنوان علت احتمالی فوبیای اجتماعی ذکر نموده اند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
ویژگی های شخصیتی و تجربه های دوران کودکی
مثلا کودکان کم رو و خجالتی که معمولا گوشه گیر، ساکت و منزوی هستند به احتمال بیشتری در بزرگسالی دچار فوبیای اجتماعی می شوند.
اما علاوه بر خصوصیات شخصتی فوق، چون فوبیای اجتماعی در مقایسه با سایر اختلالات اضطرابی در سن پایین تری ظاهر می شود، سبک فرزندپروری و نوع برخورد والدین در احتمال ایجاد این اختلال تاثیر بسزایی دارد.
به عنوان مثال، تحقیقات نشان داده است که کودکان مبتلا به فوبیای اجتماعی دارای والدینی با کنترل گری بسیار بالا و مهربانی کم تر هستند.
همچنین والدین این کودکان به احتمال بیشتری از خجالت زده کردن فرزندن خود جلوی دیگران به عنوان یک روش تربیتی و تنبیه استفاده می کنند.
بنابراین تجربه ی تحقیر شدن در کودکی را می توان در گذشته این افراد به نسبت جمعیت عادی بیشتر مشاهده نمود.
معمولا والدین این کودکان نمی توانند الگوی خوبی از رفتار شجاعانه و مقبول برای فرزند شان باشند و خود آن ها نیز از اضطراب رنج برده و نسبت به حفظ ظاهر جلوی دیگران بسیار حساس هستند.
بنابراین یادگیری نیز نقش مهمی در احتمال فوبیای اجتماعی دارد.
دنیای یک فرد مبتلا به فوبیای اجتماعی چه رنگی است؟
ذهنیت و دنیای درونی افراد مبتلا به فوبیای اجتماعی نقش بسزایی در ایجاد و ادامه یافتن این اختلال دارد.
معمولا این افراد در مورد رخداد های اجتماعی پیش بینی های بسیار منفی در ذهن خود دارند که باعث اجتناب آن ها از موقعیت اجتماعی می شود.
همچنین در موقعیت های اجتماعی، در تعامل ها، صحبت کردن یا سخنرانی جلوی جمع معمولا ارزیابی که از عملکرد و برخورد خود دارند بسیار منفی و ناشیانه است.
مثلا ممکن است بعد از اجرای تئاتر، سخنرانی، یا حتی رقصیدن جلوی جمع، علارغم اینکه دیگران نظر و فیدبک مثبتی در مورد عملکردشان به آن ها ارائه می دهند، باز هم از عملکرد خود ارزیابی منفی داشته باشند.
ویژگی دیگر افراد مبتلا به فوبیای اجتماعی تمرکز وتوجه زیاد از حد روی خود و ارزیابی خود است.
آن ها دائم نگران نشان دادن چهره مطلوب از خود هستند و فکر می کنند که همان قدر که آن ها از درون مضطرب هستند، در ظاهر نیز مضطرب نشان خواهند داد.
این نگرانی دائمی، عیب گیری و خود انتقادی باعث می شود که در موقعیت های اجتماعی تمرکز کمتری روی موضوع اصلی ( مثلا سخنرانی، رقصیدن و…) داشته باشند، دچار حواس پرتی شوند و در نتیجه عملکرد مطلوبی از خود به نمایش نگذراند.
سوالات متداول درمان فوبیای اجتماعی
1 - آیا فوبیای اجتماعی یک بیماری روانی است؟
اختلال اضطراب اجتماعی (که به آن هراس اجتماعی نیز گفته می شود ) یک وضعیت بهداشت روان است. این یک ترس شدید و مداوم از تماشای دیگران و داوری دیگران است. این ترس می تواند روی کار ، مدرسه و سایر فعالیت های روزانه شما تأثیر بگذارد.
2 - آیا فوبیای اجتماعی قابل درمان است؟
درمان اضطراب اجتماعی باید شامل یک گروه درمانی رفتاری فعال باشد، که در آن اعضا می توانند روی سلسله مراتب " اضطراب " خود در گروه و بعداً ، در شرایط واقعی با سایر اعضای گروه کار کنند. اضطراب اجتماعی یک وضعیت کاملاً قابل درمان است و با درمان موثر، کار و صبر برطرف می شود. روش درمانی در سایت مشاورانه بیان شده است.
3 - آیا فوبیای اجتماعی یک امر عمومی است؟
براساس بررسی ADAA در سال 2007 ، 36٪ از افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی(10 سال یا بیشتر قبل از درخواست کمک) علائمی را تجربه کرده اند. فوبیاهای خاص 19 میلیون بزرگسال، یا 8.7٪ از جمعیت ایالات متحده را تحت تأثیر قرار داده است. زنان دو برابر بیشتر از مردان مبتلا هستند. در ایران این میزان حدود 9 درصد تخمین زده شده است.
4 - علائم فوبیا اجتماعی چیست؟
علائم عاطفی اضطراب اجتماعی شامل ترس از قضاوت، ترس از اشتباه کردن یا خجالت کشیدن از خود، ترس از افرادی که به شما نگاه می کنند و بعضی اوقات ترس از موقعیت های خاص مانند سفارش در رستوران یا صحبت کردن در مقابل جمعیت است.