معمولا در بین مطالب و کتاب های مهارت های فرزند پروی از یک موضوع اساسی غافل می شوند یا به طور کامل به آن یعنی دعوای فرزندان و حل دعوای برادر و خواهر پرداخته نمی شود.
با دعوای فرزندان و دردسر های والدین چگونه رفتارکنیم؟
موضوعی که به شدت اکثر والدین ( البته به جز والدین تک فرزند ) با آن دست و پنجه نرم می کنند.
ناساز گاری ها، دعوا، حسادت و مشکلاتی که بین فرزندان خانه وجود دارد و به طبع برای خیلی از ماها آشنا است.
” معمولا خیلی خوب از پس یکی شون بر میام اما وقتی دوتا با هم باشن دیگه برام قابل تحمل نیستن ” یا ” نمی دونم که بلاخره چی میشه یا اونا همدیگرو می کشن یا من اونا رو می کشم؟! ”
جملات بالا شاید برای تان آشنا باشد، چیزی شبیه این را از زبان اطرافیان یا حتی خود شنیده باشید.
رقابت و حسادتی که بین فرزندان بر سر تصاحب یک چیز خواستی رخ می دهد،
این چیز خواستنی می تواند یک اسباب بازی زیبا یا خوراکی بیشتر، یا توجه و عشق والدین باشد، به هر حال این نوع تنش ها موضوع مهم و شایع در خانواده ها است که والدین و اطرافیان به نوعی با آن درگیرند.
در چنین شرایطی با توجه به چالش های پیش رو، وظیفه تربیتی والدین برای تربیت صحیح و برخورد مناسب، حساس تر و البته دشوار تر می شود.
والدین باید به گونه ای شرایط را مهیا کنند که فرزندان خود را حامی یکدیگر بدانند و از معاشرت، بازی و همکاری با یکدیگر لذت ببرند.
کودکان دیروز، والدین امروز
ما معمولا تصویر ذهنی ایده آل گرایانه ای از مهارت های خود داریم به طوری که ممکن است به انکار چالش های طبیعی زندگی بپردازیم.
مثلا قبل از تجربه والدگری به خود بگوییم:
بچه های من حتما با هم بسیار مهربان خواهند بود و من طوری آن ها را تربیت می کنم که همیشه پشتیبان یکدیگر باشند.
باید توجه داشته باشیم که دعوا و اختلاف فرزندان لزوما به معنای تربیت غلط یا وجود نفرت دائمی بین آن ها نیست و اما نقش شما در این راه برای بهبود روابط و فضای بهتر بین فرزندان بسیار مهم و تاثیر گذار می باشد.
شما به عنوان یک والد وقتی فرزندتان از احساس منفی و طرد شدن خود صحبت می کند به جای اینکه همواره به او ” نه ” بگویید گاهی با آغوش باز با کودک تان هم دلی کنید.
به عنوان مثال به این مکالمه توجه کنید:
کودک الف: مامان شما همیشه اونو بغل می کنید.
مادر الف: نه عزیزم این طور نیست الان که دارم برای تو هم کتاب داستان می خونم.
کودک ب: مامان شما همشیه اونو بغل می کنید.
مادر ب: می دونم عزیز دلم تو دوست نداری من همه وقتم را فقط با او بگذرانم.
کودک الف: مامان اون به من می گه احمق کله پوک!
مادر الف: اوه عزیزم عیب نداره تو محلش نذار!
کودک ب: مامان اون به من می گه احمق کله پوک!
مادر ب: کاملا می دونم که از این بابت چقدر عصبانی شدی…
سوالات متداول دعوای فرزندان
1 - من دو پسر دارم. یکیشون خیلی خوبه و یکیشون رفتار زشت داره. میترسم اینم مثل اون بچه چیکار کنم؟
سلام به شما دوست عزیز هریاز فرزندان شما می تواند شخصیت مخصوص به خودشان را داشته باشند و بسته به سبک شخصیتی و سبک تربیتی و آموزش هایی که با ان مواجهه می شوند می توانند رفتارهای متفاوتی را در زمان های یکسان داشته باشند اما برای اینکه بتوانیم رفتارهای انها را بهتر بررسی کنیم اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار بدهید تا باهم بیشتر صحبت کنیم ۱. هریک از فرزندان شما چند سال دارند؟ ۲. منظور شما از رفتار زشت چیست؟ ۳. واکنش شما نسبت به هریک از آنها در هنگام اشتباه چگونه می باشد؟
2 - من دو فرزند دارم یکیشون که کوچیکتره خیلی حسود و هر چی برای اون میخریم میخواد. چه باید کنم؟
دوست عزیز دقت کنید که کوکان کوچک تر عموما سعی می کنند مالکیت بیشتر بر اطرافیان داشته باشند و چون هنوز از نظر شناختی تفاوت زیادی بین داشته های خود و دیگران را متوجه نمی شوند عموما درخواست داشتن وسایل دیگران را نشان می دهند و در کنار این موارد دقت داشته باشید دو کودک ک یک مادر مشترک دارند عموما با توجه شما با خریدن یک وسیله و یا حتی توجه کدامی و... ممکن است واکنش کودک دیگر را به دنبال داشته باشد و این سبک رفتارها طبیعی می باشد و عموما با رفتارهای متفاوتی چون گریه، پرتاب کردن اشیا و ... ممکن است واکنش نشان بدهند. سعی کنید که کودکانتان را در بازی ها و کارهای گروهی شرکت بدهید و سعی کنید که زمان های خرید برای انها را در یک زمان مشترک قرار بدهید . از تنبیه کردن یکی انها بخاطر دیگری و یا گرفتن شی از یکی از انها که شی متعلق به آن است و دادن ان به فرزند دیگرتان خوداری کنید.
سلام من ۱۴ سالمه و خواهرم ۷ سالشه خیلی پررو هست همش منو چنگ میزنه همه دستام جای چنگش هست هی منو میزنه باهام بد رفتاری میکنه اصلا حرف منو گوش نمیده به من خیلی زیاد بی احترامی می کنه هر چی هم مامان و بابام دعواش میکنن بازم کار خودش رو میکنه.مامانم هی به خواهرم میگه اگه یک بار دیگه با من اینجوری رفتار کنه فلفل میریزم تو دهنت ولی بازم هیچ فایده ای نداره.همش ادای منو در میاره خیلی پررو هست خیلی زیاد.خواهش میکنم کمکم کنین خواهش میکنم.
سلام به شما ماهک جان ببین عزیزم هرچقدر که شما بیشتر او را بترسانید و او را تهدید کنید امکان اینکه رفتارهای خود را ادامه بدهد بیشتر می باشد او می خواهد از این طریق توجه شما را به خودش جلب کند و نیاز به توجه شما و خانواده دارد . سعی کن که مسیر خودت را طی کنی و اگر رفتاری دارد در احترام به او بیان کنید که از رفتار او ناراحت هستید و او اجازه ندارد که به سمت شما حمله کند. هرچقدر که به رفتارهای نادرست او بیشتر توجه کنی احتمال تکرار آن بیشتر هست پس… ادامه دیدگاه »
سلام من ۱۷سالمه و خانواده ام نمیزارن فالور پسر داشته باشم و وقتی تموم دوستام دارن و حتی فامیل چرا من نداشته باشم سره این موضوع خیلی ناراحتم خیلی حتی دست به آسیب رسوندن خودمم شدم خانواده ام زور میگن و حتی نظر من واسشون مهم نیست فقط نظر برادر بزرگترم مهمه ، لطفا بگویید من چی کنم
سلام به شما دوست عزیز
در این مورد اجازه بده باهم بیشتر صحبت کنیم.
۱٫ فکر می کنی داشتن فالور پسر چه معنایی و احساسی برایت دارد؟
۲٫ دلیل مخالفت خانواده را با این موضوع چگونه ارزیابی می کنی؟
۳٫چه میزان شرایط سنی که در آن قرار داری را می شناسی؟
۴٫ چگونه با خانواده در این مورد صحبت کرده اید و دلایل آنها برای مخالفت جیست؟
سلام من ۱۴ سالمه و چهار تا خواهر دارم و من از همشون کوچیک ترم و به خاطر همین باهام مثل یه غریبه رفتار می کنن و نظر من در خانواده اصلا مهم نیست حتی موضوع هایی که به من ربط داره دیگران تصمیم می گیرن و این باعث شده اعتماد به نفس من کاملا نابود بشه
سلام به شما عزیزم قابل درک هست این شرایط برای شما با فشار روحی زیادی همراه هست اما ببین عزیزم شما در تایپیک های مختلف مشکلات خودت و خانواده و تجاوز را بیان کرده اید به این دلیل من همه را در یک تایپیک جواب می دهم چون همه این موراد باهم در ارتباط می باشد زمانی که شما نتوانید احساسات و مشکلات خود را با خانواده در میان بگذاری امکان سوء استفاده و تجربه مشکلاتی چون تجاوز و اسیب های اجتماعی برای شما بیشتر می شود مخصوصا اینکه در محیط بزرگسالان کار می کنی . در این سیر نیاز… ادامه دیدگاه »
سلام
من دو پسر دارم ،پسر بزرگم از کوچیکی خیلی لجباز و نامهربون بود و الان ۱۳ سالشه .پسر کوچکم ۹ سالشه و قلبا مهربون و با گذشته .پسر بزرگم خیلی اذیتم میکنه ناسازگاره و همیشه با هم دعوا داریم در واقع نسبت به هیچ کس محبت نداره با اینکه از خاله و دایی و مادربزرگش خیلی محبت میبینه اصلا با برادرش نمیسازه و خیلی اذیتش میکنه .تازگیا پسر کوچیکم میگه مامان چرا من و به دنیا آوردی که انقد داداشم اذیتم کنه .واقعا نمیدونم چجوری مدیریت کنم شرایط و
سلام به شما دوست عزیز در این مسیر بهتر است با توجه به اینکه بیان می کنید سازگاری پایینی را در کودکتان مشاهده می کنید و روابط بین فردی او نیز با مشکل روبرو هست بهتر است بجای سرزنش کردن و یا مقایسه کردن او مخصوصا با برادرش که می تواند روابط بین انها را نیز دچاز مشکل کند سعی کنید که به صورت حضوری به روانشناس با او مراجعه داشته باشید تا بتوانیم با صحبت با خود او بررسی سن رشدی و سبک تربیتی و احساسات و افکاری که فرزندتان تجربه می کند به او کمک کنیم تا مسیر… ادامه دیدگاه »
سلام خسته نباشین دختر ۱۷ ساله ای هستم که یک خواهر بزرگ تر دارم که ۲۴ سالش هست ایشون کنکور ارشدشون هم دادن و دارند برای فوق لیسانسشان میخوانند ودر حال حاضر من کنکوری هستم و خانه مان تنها یک اتاق دارد و خواهر من اصلا منو درک نمیکنه که من کنکوری هستم و باید جای ارامش داری را برای مطالعه انتخاب کنم و این در حالی است که خودش اهل درس خواندن نیست و من بیشتر اوقات از سر دلسوزی اتاق رو به او میدهم تا درس بخواند ولی او مدام سرش تو گوشی است و درس نمیخواند من… ادامه دیدگاه »
سلام به شما نگین جان قابل درک هست که شما نیاز به شرایط ارام و محیطی مناسب برای درس خواندن داری اما عزیزم در این مسیر شما می توانی از قسمتی از اتاق برای درس خواندن استفاده کنی و قرار نیست که دلسوزی بی دلیل داشته باشی که به خودت آسیب وارد کند شما در کنار احترام به ایشان نیاز است که به شرایط خودت نیز توجه کنی و سعی کنی که با برنامه ریزی در این مسیر پیش بروی . در مورد مادرت نیز بهتر است بدون سرزنش و یا توهین و به دنبال مقصر بودن به ایشان بیان… ادامه دیدگاه »