شستن نوزاد، روش صحیح شستن و حمام کردن نوزاد

روش صحیح شستن و حمام کردن نوزاد

شستن نوزاد تازه متولد شده نکاتی دارد که باید به آن توجه کنید تا کارتان را راحت تر انجام دهید.

بدن نوزاد حساس است و جثه کوچکی دارد و همین مسئله مادر را دچار استرس می کند و اگر مادر در هنگام پاک کردن مدفوع، حمام کردن و آب کشی کودک در روشویی نکات لازم را در نظر بگیرد این کار برای او لذت بخش و آسان خواهد بود.

در این خصوص شاید مادر خودتان روش هایی را آموزش داده باشد اما بهتر است به نکاتی که در این مقاله بیان شده است نیز توجه فرمایید.

هم چنین می توانید از مشاوره کودک کمک بگیرید تا شما را در این خصوص راهنمایی کند و با مشکلات مراقبت از کودک آشنا شوید و با استفاده از راهکارهای عملی و موثر مشکلات شایع در این دوران را کاهش داده و تنش های آن را کمتر کنید.

چه موقع باید نوزاد را به اولین حمام برد؟

سعی کنید برای حمام بردن نوزادتان عجله نداشته باشید، زیرا با این کار ممکن است دمای بدن نوزاد پایین بیاید و او بیمار شود، دست کم تا ۱۲ ساعت بعد از تولد، او را به حمام نبرید.

اگر دقت کرده باشید پرستاران بعد از تولد تنها با حوله های گرم و مرطوب، نوزاد را پاک می کنند و دلیل انجام این کار مراقبت از نوزاد می باشد.

حمام کردن نوزاد چگونه باید انجام شود؟

مراحل شستن نوزاد تازه متولد شده

  1. یک اسفنج را در آب گرم خیس کنید و به آرامی نوزاد را بشویید، هیچ احتیاجی نیست که هر روز نوزاد را به حمام ببرید بلکه هفته ای ۲ یا ۳ بار کافی می باشد.
  2. از قبل حوله ای را زیر نوزاد قرار دهید تا از سرخوردن و غوطه ور شدن وسایل کودک در آب جلوگیری کنید، زمانی که حمام کودک به اتمام رسید یک حوله خشک داشته باشد تا همه چیز را تمیز نگه دارید، در این شرایط لازم است تمام نکات ایمنی نوزاد و کودک را در رابطه با حمام کردن کودک رعایت نمایید.
  3. در زمان شستن نوزاد دست خود را بر روی پیشانی کودک قرار دهید و مانع ورود هر نوع ماده خارجی به داخل چشمان نوزاد شوید.
  4. برای خشک کردن کودک یک حوله نرم و خشک به همراه داشته باشید.
  5. حوله ای که برای کودکتان تهیه می کنید سعی کنید کلاه دار باشد تا دمای سر او حفظ شود.
  6. از خیس شدن بند ناف نوزاد نترسید بند ناف به طور طبیعی در ۳ هفتگی جدا می شود و در صورتی که بند ناف خیس شد به آرامی آن را با حوله خشک کنید.
  7. حمام کردن نوزاد را می توانید در وان حمام خودتان یا در وان حمام کودک انجام دهید و می توانید وان را پر از اسفنج کنید تا کودک مشغول شود. وانی که برای شستن نوزاد استفاده می کنید به گونه ای باشد تا هم ارتفاع با خودتان باشد تا به پشت کودک آسیبی وارد نشود.

مراحل شستن نوزاد بدون بند ناف

مراحل شستن نوزاد بدون بند ناف

  1. وان شست و شوی نوزاد را تا میزان لازم از آب گرم پر کنید، دمای آب باید بین ۲۳ تا ۲۵ درجه سانتی گراد باشد.
  2. چند مشت آب تا قفسه سینه نوزاد بریزید سعی کنید آب به خود قفسه سینه نوزاد نرسد.
  3. شستن نوزاد را از سر شروع کنید و بعد پاهای او را بشویید این ترتیب باعث می شود تا ترشحات و باکتری ها وارد بدن نوزاد نشود.
  4. برای شستن پشت و باسن نوزاد او را به آرامی بچرخانید و در این موقعیت باید نوزاد روی یک دست شما قرار گیرد تا از هر اتفاقی در حین شستن جلوگیری شود.

به طور معمول پوست نوزاد با مشکلات شایع پوستی مانند خشکی و اگزما همراه می باشد به همین دلیل سعی کنید در هنگام استحمام نوزاد مراقبت های پوستی نوزاد را به درستی انجام دهید.

شستن نوزاد

شستن مدفوع نوزاد و عوض کردن پوشک  او به چه ترتیبی انجام می شود؟

  1. قبل از انجام هر کاری پوشک تمیز را در کنار دست خود قرار دهید.
  2. ابتدا پارجه که تمیز و مخصوص عوض کردن نوزاد است را در سطحی صاف پهن کنید این سطح باید صاف و بدون شیب باشد تا نوزاد به راحتی روی آن قرار گیرد و تعادلش بر هم نخورد و هم چنین از زمین خوردن نوزاد جلوگیری شود. زیرا نوزاد نمی تواند حرکاتش را کنترل کند و در این حین باید توجهی خاصی به او داشته باشید زیرا در زمان تعویض پوشک ممکن است حرکت کند.
  3. نوزاد را به پشت روی پارچه مخصوص تعویض پوشک بخوابانید.

شستن مدفوع نوزاد و عوض کردن پوشک  او به چه ترتیبی انجام می شود؟

  1. چسب های پوشک کثیف را باز کنید.
  2. اگر امکان شستن نوزاد در زیر آب وجود ندارد با استفاده از دستمال تمیز و مرطوب کودک را از قسمت جلو به عقب تمیز کنید تا هر گونه آلودگی از بدن او پاک شود. و آلودگی ها وارد بدن او نشود.
  3. تمام قسمت های ناحیه تناسلی نوزاد و چین و چروک های پوستی را به خوبی تمیز کنید و دستمال مرطوب را از جلو به عقب استفاده کنید تا آلودگی ها پشت بدن نوزاد وارد ناحیه تناسلی او نشود و سعی کنید این کار را سریع انجام دهید زیرا احتمال این که نوزاد ادرار کند زیاد است.
  4. پس از این که کودک تمیز شد و مطمئن شدید که قسمت های آلوده بدن نوزاد پاک شده است پوشک کثیف را بردارید و بلافاصله پوشک تمیز را قرار دهید و چسب ها را ببندید، پوشک کثیف را به طور کامل بسته و در کیسه نایلونی قرار دهید و در آن را ببندید.
  5. پوشک تمیز را به خوبی ببندید تا امکان نشت ادرار نوزاد از کناره های آن وجود نداشته باشد دقت کنید که چسب پوشک را خیلی سفت نبندید، زیرا به پاهای نوزاد فشار وارد می کند و آسیب می بیند و قرمز می شود و خون رسانی در مناطق پا با اشکال مواجه می شود.