در این مقاله به “استرس چیست” و مشاوره استرس می پردازیم.
انسان از ابتدای تولد با رویدادهایی مواجه می شود که برایش پیشبینی ناپذیر و غیر قابل کنترل است.
این دو ویژگی دنیای اطراف مان یعنی پیش بینی ناپذیری و کنترل ناپذیری، باعث شده که هیچ کس در دنیا از استرس مصون نباشد.
استرس چیست؟
استرس را شاید بتوان نوعی کوفتگی ذهنی، احساس فشار و تهدید دانست که باعث ناراحتی جسمی و روحی در فرد می شود و معمولا در مقابل تغییرات رخ می دهد.
اگرچه استرس در ضمیر ناخودآگاه ما تداعی گر رویدادهای منفی است اما خود استرس همواره منفی نبوده و در واقع وجود استرس برای بشر لازم است.
استرس گاهی می تواند مثبت باشد؛ این ویژگی یعنی احساس استرس بوده که در نیاکان ما هنگام مبارزه و فرار از حیوانات درنده باعث پاسخ سریع تر و واکنش به موقع می شد.
به عنوان مثال در دنیای امروز نیز هنگامی که صدای بوق یک اتوموبیل را می شنویم درصورتی که سطح لازمی از استرس در ما وجود نداشته باشد شاید واکنشی با سرعت و شدت مناسب از خود نشان ندهیم.
استرس خوشایند!
گاهی نیز یک رویداد در ابتدا باعث استرس و فشار روانی در ما می شود ولی به تدریج به تجربه ای خوشایند تبدیل می گردد.
مثلا پریدن با چتر که اولین بار تجربه ای پر استرس و سخت است در دفعات بعدی برای فرد هیجان انگیز و لذت بخش می شود.
بنابراین می توان گفت استرس به زندگی ما هیجان می دهد، باعث می شود زندگی ما از حالت سکون درآید و در مواجه با خطرات نیز کمک کننده است.
استرس با جسم ما چه می کند؟
استرس بیش از اندازه یا طولانی مدت می تواند به انواع مختلفی از بیماری های جسمانی و روانی منجر شود.
بدن در مقابل استرس با ترشح هورمون کورتیزول واکنش نشان می دهد، ترشح طولانی مدت و زیاد از حد کورتیزول برای سلامت ما عوارض جبران ناپذیری دارد.
واضح ترین عارضه آن، اختلالاتی در ریتم ضربان قلب، گرفتگی عروق قلبی ، فشار خون بالا و حتی سکته قلبی است.
وقتی تحت استرس قرار می گیریم، رگ هایی که به اندام های درونی مان خون می رسانند تنگ تر می شود؛ بنابراین خون بیشتری به عضلات تنه و دست و پا جریان می یابد.
در نتیجه قلب ما سخت تر کار می کند و این باعث افزایش فشار خون و در صورت تداوم این فرایند، بیماری های قلبی می شود.
استرس بر سیستم ایمنی تاثیر می گذارد؟
استرس باعث ضعف سیستم ایمنی می شود و نیز خطر ابتلا به بیماری های عفونی را نیز افزایش می دهد.
از دیگر قسمت های آسیب پذیر بدن در مقابل استرس می توان به سیستم گوارشی اشاره کرد.
استرس می تواند باعث شود اسید معده شما افزایش یابد و احساس سوزش و درد داشته باشید همچنین روند بیماری هایی مانند زخم معده و اثنی عشر را تشدید می کند.
همچنین وقتی تحت فشار عصبی قرار می گیرید، کبد قند خون اضافی تولید می کند تا انرژی بدن را افزایش دهد.
اگر این شرایط استمرار یابد، خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع دو افزایش می یابد.
تحقیقات جدید حاکی از تاثیر استرس روی خطر ابتلا به سرطان، چاقی و اضافه وزن می باشد.
استرس با روان ما چه می کند؟
وقتی دچار استرس می شویم نه تنها از بدن مان بلکه از ذهن مان نیز هزینه می کنیم.
به طور کلی استرس در آغاز و تشدید بسیاری از بیماری های روانی نقش عمده دارد.
استرس های دوران کودکی ، استرس در مقابل حوادث وحشتناک و غیرعادی و همچنین استرس مداوم در برابر رویدادهای کوچک تر، هر کدام به نحوی در اختلات خاصی تاثیر گذار هستند.
استرس می تواند باعث بی خوابی شبانه، فکر کردن به خودکشی و گرایش به مصرف سیگار، مواد مخدر و الکل شود.
وقتی مغز دچار استرس است، هنگامی که باید استراحت کند همچنان فعال است و این باعث می شود که فرد نتواند خواب راحت و کافی داشته باشد.
همچنین استرس بر روی عملکرد مغز بخصوص حافظه تاثیر منفی دارد.
شاید واضح ترین تاثیر استرس روی ذهن و مغز تان را هنگام مطالعه و ضعف تمرکز در جریان استرس تجربه کرده باشید.
علاوه بر تاثیر هورمون های استرس روی اشتها، از نظر روانی پاسخی که بسیاری از افراد بعد از استرس به محیط می دهند و آرامش روحی را برایشان در پی دارد، پرخوری می باشد.
از جمله اختلالات روانی که میتواند پس از تجربه شدید استرس رخ دهد اختلال استرس پس از سانحه یا همان PTSD می باشد.
که معمولا پس از تجربه یک رویداد غیرعادی و پرتنش مثلا تجربه زلزله، سوء استفاده جنسی و… رخ می دهد.
جالب است بدانید که یکی از اثرات استرس و فشار روانی، بخصوص استرس طولانی مدت، خشم، نا امیدی و افسردگی است.
سوالات متداول مشاوره استرس
1 - چه انتظاری نسبت به فرآیند مشاوره استرس دارید?
هر شخصی که برای مشاوره کاهش استرس مراجعه می کند، یک سری انتظارات متفاوتی دارد. به نظرم شما از من انتظار دارید تا به شما کمک کنم در سریع ترین زمان ممکن به اهداف مثبت تان دست پیدا کنید. برخی از افراد دوست دارند یک سری تکالیفی انجام بدهند، برخی دیگر از درمانجوها دوست دارند که حرف بزنند و من به صحبت های آنها گوش بدهم، و همچنین سایر افراد سطح بالایی از تعاملات را دارند. به نظرتان، بهترین روش برای شما چه روشی می باشد؟ آیا من را به عنوان مربی ارتباطات و روابط خودتان در نظر دارید؟ چه انتظاری نسبت به فرآیند مشاوره اضطراب دارید؟ به نظرتان برای دستیابی به اهداف مدنظرتان، به چند جلسه نیاز خواهد بود؟ ممکن است که شما به چه نحوی اهداف دستیابی شده خودتان را خراب کنید؟ آیا به خاطر مشکل خودتان، یک فردی را سرزنش می کنید؟ آیا شما برای ادامه مسیر خودتان، از مشاوره خوب استفاده می کنید؟ شما به چه نحوی درک خواهید کرد که ما به اهدافمان دست پیدا کرده ایم؟
2 - مشاوره اضطراب چیست؟
متاسفانه، اجتناب از مشاوره اضطراب و استرس می تواند منجر به ایجاد اضطراب شدیدتر شود. یک روش درمانی که به عنوان روش درمان شناختی – رفتاری[۱] (CBT) نامیده می شود، در درمان اختلال های اضطرابی کارایی بالایی دارد. روان شناسان با استفاده از CBT به درمانجوها کمک می کنند تا نحوه شناسایی و مدیریت عواملی را یاد بگیرند که منجر به ایجاد اضطراب در آنها می شود. ۱۰ سوال مقدماتی که معمولا درمانگران می پرسند ادامه سایت مشاورانه
سلام من زهرا هستم موقع امتحان ودرس استرس زیادی وارد بدن میشه برای همین به یک قسمت از بدنم آسیب می رسونم تا آروم بشم
۱۰ سالم هست
سلام به شما زهرا جان ببین عزیزم این میزان از اضطراب و در کنار خودزنی هایی که شما دارید مورد مهمی می باشد و اهمیت دارد که در مورد آن با پدر و مادر صحبت کنید و زودتر برای درمان اقدام کنید.
این موردی نیست که با نادیده گرفتن بتوانید پیش بروید چون به مرور مشکلات بیشتری برای شما ایجاد می کند.
سلام من زهرا هستم ۱۰سالم هست من موقع امتحان و درس به طور شدیدی استرس وارد بدنم میشه برای همین برای این که آروم بشم به یک قسمت از بدنم آسیب می زنم و همیشه بدون دلیل استرس می گیرم
سلام به شما زهرا جان ببین عزیزم این میزان از اضطراب و در کنار خودزنی هایی که شما دارید مورد مهمی می باشد و اهمیت دارد که در مورد آن با پدر و مادر صحبت کنید و زودتر برای درمان اقدام کنید.
این موردی نیست که با نادیده گرفتن بتوانید پیش بروید چون به مرور مشکلات بیشتری برای شما ایجاد می کند.
سلام خسته نباشید..من یک نوجوان هستم و خب مثل بقیه نوجوان ها درگیر یکسری احساسات شدم؛قضیه از اونجایی شروع شد که من به یکی از همکلاسی هام حس پیدا کردم و بهش گفتم و اونم قبول کرد؛و من بعد یه مدت هی استرس اینو داشتم که نکنه ترکم کنه و…تا اینکه سه ماه پیش همین کارو کرد و رفت با یکی دیگه؛این خیلی مسئله مهمی برام نبود؛مشکل من اینه که تا هرکی یکم باهام صمیمی میشه انگار وابستش میشم و اگه بهش حسادت کنم یهو معده دردم شروع میشه و دستام میلرزه؛راستش این مهم نیست که با یکی دیگن؛مشکل من… بیشتر بخوانید
سلام به شما مریم جان
ببین عزیرم این اضطراب در کنار علایم جسمی و حتی ترس از دست دادن همگی باهم معنا پیدا می کند و خب به مرور در کنار تاثیر بر شرایط روحی خودتان می تواند روابط شما را نیزتحت تاثیر قرار بدهد .
بهتر است قبل از تصمیم به ارتباط مجدد این مسائل به کمک روانشناس بررسی و حل شود در شرایط روحی بهتر می توانید روابط بهتری را تجربه کنید.
اخه من حس میکنم زیادی احساسات و جدی میگیرم؛راستش دیگه دوست ندارم با کسی بیشتر از یک دوست باشم؛یعنی کلا نمیتونم اعتماد کنم؛ولی بازم با اون طرفی که یکم باهام صمیمی میشه بیشتر از یه دوست رفتار میکنیم؛حس میکنم در کل دوری از دوستان و اجتماع برام بهتره
ببین مریم همه این موارد باهم ارتباط دارد و نیاز است شما در ضرایط بهتری بتوانید مسیر رشدی خود را دنبال کتید چون برای رشد نیازبه تامل می باشد.
سلام من ۲۵سالمه جدیدم خیلی استرس دارم هر موقع بیرون میرم میترسم از اینکه یاالان درگیری ایجاد میشه تصادفی میشه یا بایکی بحثم میشه تا حدی که میبینم جایی شلوغه نمیرم میترسم برم دعوایی چیزی رخ بده این خیلی داره بهم صدمه میزنه نمیتونم بیرون برم ممنون میشم کمک کنین چیکار کنم..
سلام به شما اقا میثم اضطراب یک هیجان سازنده می باشد تا در موقعیت های آسیب زا به انسان کمک کند تا بتواند با آسیب کمتری از مشکلات رد شود اما زمانی که سطح اضطراب بالا می رود ممکن است در موقعیت هایی که اصلا آسیب زا نیست و یا احتمال ضعیفی از مشکلات وجود دارد در سطح بسیار بالایی تجربه شود در این حالت دیگر بیماری وجود دارد و می تواند عملکرد انسان را به میزان زیادی تحت تاثیر قرار بدهد پس با توجه به توضیحات شما آنچه مشخص می باشد یک سطح از اضطراب بیمار است که نیاز… بیشتر بخوانید
سلام من هیجده سالمه از بچگی هیچ هدف یا آرزویی نداشتم همیشه بخاطرش خجالت میکشیدم وقتی ازم میپرسیدن میخوای آینده چکاره بشی فکر میکردم دیگه تا هیجده سالگی یه جواب پیدا میکنم ولی الان اصلا نمیدونم باید چیکار کنم شاید فکر کنید از بی خیالیمه ولی واقعا آدم حساسی هستم به شدت استرسی میشم انقدری که حتی نمیتونم حرف بزنم گاهی وقت ها به این فکر میکنم اصلا همچین آدم بی هدفی لیاقت زندگی کردن داره یا فقط داره اکسیژن حروم میکنه هیچ حس خاصی نسبت به خودم ندارم نه بدم میاد نه دوست دارم از اونجا ک هیچ هدفی… بیشتر بخوانید
سلام به شما دوست عزیز
ببینید این میزان از سرزنش کردن خودتان کمکی به شما نمی کند جزاینکه باعث می شود فشار روحی بیشتری را تجربه کنید درکنار اینکه خب با افزایش اضطراب عملکرد شما کاهش می یابد.
برای اینکه بتوانی آینده مشخص تری داشته باشید در اول نیاز است که شرایط روحی بهتری را تجربه کنید و در کنار آن با شناخت بهتر استعداد و علایقی که دارید برای مسیر زندگی خود تصمیم گیری کنید.
با کمک پدر و مادر شرایط مراجعه به روانشناس را برای خودتان ایجاد کنید تا بتوانیم به شما در این مسیر کمک کنیم.
چرا جواب پیام من نیست؟!
سلام شما می توانید در همین قسمت سوال خود را ارسال کنید و با داشتن لینک جواب را در زیر سوال دریافت کنید.
سلام خسته نباشید من مامان و بابام نمیدونم چرا این روژا خیلی دعوا میکنن به طوری همو میزنن فحشای بدی میدن و بعضی از چیزا رو مثل بسقاب میشکنن من امروز اومدم جلو دعواشونو بگیرم ( بدنم دچار لرزش شده و ادست و پام میلرزید) بدتر شد لطفا بهم کمک کنیم چطوریدیگه اهمیت ندم خسته شدم انقدر وضع همینه من فقط ۱۵ سالمه و حق من این نیست :)
سلام به شما الهام جان
ببین عزیزم درک می کنم که این شرایط برای شما با فشار روحی زیادی همراه شده است اما عزیز در این مورد بهتر است شما به اتاق خودتان بروید و در زمانی که شرایط روحی بهتری دارند به هردوی آنها بیان کنید که این شرایط برای شما با چه احساساتی همراه شده است و بقیه مسیر تصمیم گیری را بر عهده خود آنها قرار بدهید.
من بارها باهاشون صحبت کردم ولی اهمیتی به نظر من نمیدن میترسم اگه بذم اتاقم بلایی سر خودشون بیارن :)
ببین عزیزم در هرصورت بودن شما نیز کمکی به آنها نمی کند پس بهتر است برای اینکه آسیب به خودتان کمتر شود به اتاقتان بروید تا زمانی که آنهانخواند اشتباه بودن این مسیر رفتاریرا بپذیرند نمی توان به آنها کمکی کرد. بهتر است به مادر و پدر بیان کنید برای مشکلاتی که دارند به زوج درمانگر مراجعه کنندو شما خودتان نیز به روانشناس مراجعه کنید هم برای بهبود شرایط روحیتان و هم برای اینکه می توان امیدوار بود روانشناس بتواند با پدر و مادر شما صحبت کند
خیلی ممنون از کمکتون :) 💗
سلام
تازگیا متوجه شدم که از جمع متنفرم
از حرف زدن وارتباط با غریبه ها میترسم
از طرفی دوست دارم با بقیه ارتباط برقرار کنم
همش مراقبم یه وقت کاری نکنم یا اشتباهی نکنم که بقیه تو ذهنشون مسخره ام کنن
زود خجالت میکشم
از صحبت تو جمع هم میترسم
سلام به شما دوست عزیز
این علایم می تواند نشان از اضطراب اجتماعی باشد اما در هرصورت با هرتشخیص گذاری اهمیت دارد که شما برای درمان اقدم کنید تا بتوانیم به شما کمک شود تا بتوانید در شرایط روحی بهتر بتوانید به نیازهای خودتان پاسخ بدهید.
درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
۰۲۱-۸۸۴۲۲۴۹۵
استرس از درس
استرس از عقب موندن
علاقه مندی به درس
دوست دارم برم آلمان ولی زبان انگلیسی خیلی ضعیفه
۱۴ سالمه
سلام به شما آقا آرشام
در اولین گاماهمیت دارد که این میزان از مشکلات اضطرابی شما با کمک روانشناس درمان شوذ پس بهتر است با پدر و مادر برای ایجاد شرایط مراجعه خودتان صحبت کنید.
با بهبود شرایط روحی عملکرد شما در مسائل یادگیری هم بهتر می شود و می توانید لرای کسب مهارت هایی چون یادگیری زبان اقدام کنید.
سلام من خیلی نگرانم نسبت به ایندم و اتفاقاتی که قراره بیوفته در اینده. همش میترسم قراره یه اتفاق بد برام بیوفته که آبروم بره یا اینکه دوستام بهم خیانت کردن و رازمو به بقیه گفتن، البته من یه دوستی داشتم رازمو به دوستش گفت حالا همش ترس دارم که اون فرد بره همجا قصه منو بگه و آبروم بره، الان نزدیک یه ماهه که خیلی نگرانم، حتی گاهی اوقات پای راستم از استرس زیاد بی حس میشه یا اینکه میزنم زیر گریه و میگم میخام برگردم به گذشته یعنی یجورایی زندگی دیگه واسم معنی نداره و افسرده شدم، ممنون… بیشتر بخوانید
سلام به شما مریم جان ببین عزیزم این میزان از اضطراب می تواند عملکرد شما را از نظر جسمی و رشدی تحت تاثیر قرار بدهید به همین دلیل درمان اضطراب برای شما اهمیت زیادی دارد پس بهتر است به روانشناس مراجعه کنید و روند درمان را شروع کنید با بهبود شرایط روحی شما می توانید در مورد مشکل ایجاد شده نیز تصمیم گیری بهتری داشته باشید در هرصورت با فکر کردن بیش از اندازه چیزی تغییر نمی کند اما شما با شرایط روحی بهتر می توانید در مورد این مسائل تصمیم گیری کنید و شناخت بهتری از خودتان در دید… بیشتر بخوانید
استرس و افسردگی
سلام به شما ثنا جان اطلاعات بیشتری در مورد علایمی که دارید و شرایط سنی و مدت زمانی که با این مشکلات درگیر هستید در اختیار ما قرار بدهید تا باهم بیشتر صحبت کنیم.