در این مقاله به “استرس چیست” و مشاوره استرس می پردازیم.
انسان از ابتدای تولد با رویدادهایی مواجه می شود که برایش پیشبینی ناپذیر و غیر قابل کنترل است.
این دو ویژگی دنیای اطراف مان یعنی پیش بینی ناپذیری و کنترل ناپذیری، باعث شده که هیچ کس در دنیا از استرس مصون نباشد.
استرس چیست؟
استرس را شاید بتوان نوعی کوفتگی ذهنی، احساس فشار و تهدید دانست که باعث ناراحتی جسمی و روحی در فرد می شود و معمولا در مقابل تغییرات رخ می دهد.
اگرچه استرس در ضمیر ناخودآگاه ما تداعی گر رویدادهای منفی است اما خود استرس همواره منفی نبوده و در واقع وجود استرس برای بشر لازم است.
استرس گاهی می تواند مثبت باشد؛ این ویژگی یعنی احساس استرس بوده که در نیاکان ما هنگام مبارزه و فرار از حیوانات درنده باعث پاسخ سریع تر و واکنش به موقع می شد.
به عنوان مثال در دنیای امروز نیز هنگامی که صدای بوق یک اتوموبیل را می شنویم درصورتی که سطح لازمی از استرس در ما وجود نداشته باشد شاید واکنشی با سرعت و شدت مناسب از خود نشان ندهیم.
استرس خوشایند!
گاهی نیز یک رویداد در ابتدا باعث استرس و فشار روانی در ما می شود ولی به تدریج به تجربه ای خوشایند تبدیل می گردد.
مثلا پریدن با چتر که اولین بار تجربه ای پر استرس و سخت است در دفعات بعدی برای فرد هیجان انگیز و لذت بخش می شود.
بنابراین می توان گفت استرس به زندگی ما هیجان می دهد، باعث می شود زندگی ما از حالت سکون درآید و در مواجه با خطرات نیز کمک کننده است.
استرس با جسم ما چه می کند؟
استرس بیش از اندازه یا طولانی مدت می تواند به انواع مختلفی از بیماری های جسمانی و روانی منجر شود.
بدن در مقابل استرس با ترشح هورمون کورتیزول واکنش نشان می دهد، ترشح طولانی مدت و زیاد از حد کورتیزول برای سلامت ما عوارض جبران ناپذیری دارد.
واضح ترین عارضه آن، اختلالاتی در ریتم ضربان قلب، گرفتگی عروق قلبی ، فشار خون بالا و حتی سکته قلبی است.
وقتی تحت استرس قرار می گیریم، رگ هایی که به اندام های درونی مان خون می رسانند تنگ تر می شود؛ بنابراین خون بیشتری به عضلات تنه و دست و پا جریان می یابد.
در نتیجه قلب ما سخت تر کار می کند و این باعث افزایش فشار خون و در صورت تداوم این فرایند، بیماری های قلبی می شود.
استرس بر سیستم ایمنی تاثیر می گذارد؟
استرس باعث ضعف سیستم ایمنی می شود و نیز خطر ابتلا به بیماری های عفونی را نیز افزایش می دهد.
از دیگر قسمت های آسیب پذیر بدن در مقابل استرس می توان به سیستم گوارشی اشاره کرد.
استرس می تواند باعث شود اسید معده شما افزایش یابد و احساس سوزش و درد داشته باشید همچنین روند بیماری هایی مانند زخم معده و اثنی عشر را تشدید می کند.
همچنین وقتی تحت فشار عصبی قرار می گیرید، کبد قند خون اضافی تولید می کند تا انرژی بدن را افزایش دهد.
اگر این شرایط استمرار یابد، خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع دو افزایش می یابد.
تحقیقات جدید حاکی از تاثیر استرس روی خطر ابتلا به سرطان، چاقی و اضافه وزن می باشد.
استرس با روان ما چه می کند؟
وقتی دچار استرس می شویم نه تنها از بدن مان بلکه از ذهن مان نیز هزینه می کنیم.
به طور کلی استرس در آغاز و تشدید بسیاری از بیماری های روانی نقش عمده دارد.
استرس های دوران کودکی ، استرس در مقابل حوادث وحشتناک و غیرعادی و همچنین استرس مداوم در برابر رویدادهای کوچک تر، هر کدام به نحوی در اختلات خاصی تاثیر گذار هستند.
استرس می تواند باعث بی خوابی شبانه، فکر کردن به خودکشی و گرایش به مصرف سیگار، مواد مخدر و الکل شود.
وقتی مغز دچار استرس است، هنگامی که باید استراحت کند همچنان فعال است و این باعث می شود که فرد نتواند خواب راحت و کافی داشته باشد.
همچنین استرس بر روی عملکرد مغز بخصوص حافظه تاثیر منفی دارد.
شاید واضح ترین تاثیر استرس روی ذهن و مغز تان را هنگام مطالعه و ضعف تمرکز در جریان استرس تجربه کرده باشید.
علاوه بر تاثیر هورمون های استرس روی اشتها، از نظر روانی پاسخی که بسیاری از افراد بعد از استرس به محیط می دهند و آرامش روحی را برایشان در پی دارد، پرخوری می باشد.
از جمله اختلالات روانی که میتواند پس از تجربه شدید استرس رخ دهد اختلال استرس پس از سانحه یا همان PTSD می باشد.
که معمولا پس از تجربه یک رویداد غیرعادی و پرتنش مثلا تجربه زلزله، سوء استفاده جنسی و… رخ می دهد.
جالب است بدانید که یکی از اثرات استرس و فشار روانی، بخصوص استرس طولانی مدت، خشم، نا امیدی و افسردگی است.
سوالات متداول مشاوره استرس
1 - چه انتظاری نسبت به فرآیند مشاوره استرس دارید?
هر شخصی که برای مشاوره کاهش استرس مراجعه می کند، یک سری انتظارات متفاوتی دارد. به نظرم شما از من انتظار دارید تا به شما کمک کنم در سریع ترین زمان ممکن به اهداف مثبت تان دست پیدا کنید. برخی از افراد دوست دارند یک سری تکالیفی انجام بدهند، برخی دیگر از درمانجوها دوست دارند که حرف بزنند و من به صحبت های آنها گوش بدهم، و همچنین سایر افراد سطح بالایی از تعاملات را دارند. به نظرتان، بهترین روش برای شما چه روشی می باشد؟ آیا من را به عنوان مربی ارتباطات و روابط خودتان در نظر دارید؟ چه انتظاری نسبت به فرآیند مشاوره اضطراب دارید؟ به نظرتان برای دستیابی به اهداف مدنظرتان، به چند جلسه نیاز خواهد بود؟ ممکن است که شما به چه نحوی اهداف دستیابی شده خودتان را خراب کنید؟ آیا به خاطر مشکل خودتان، یک فردی را سرزنش می کنید؟ آیا شما برای ادامه مسیر خودتان، از مشاوره خوب استفاده می کنید؟ شما به چه نحوی درک خواهید کرد که ما به اهدافمان دست پیدا کرده ایم؟
2 - مشاوره اضطراب چیست؟
متاسفانه، اجتناب از مشاوره اضطراب و استرس می تواند منجر به ایجاد اضطراب شدیدتر شود. یک روش درمانی که به عنوان روش درمان شناختی – رفتاری[۱] (CBT) نامیده می شود، در درمان اختلال های اضطرابی کارایی بالایی دارد. روان شناسان با استفاده از CBT به درمانجوها کمک می کنند تا نحوه شناسایی و مدیریت عواملی را یاد بگیرند که منجر به ایجاد اضطراب در آنها می شود. ۱۰ سوال مقدماتی که معمولا درمانگران می پرسند ادامه سایت مشاورانه
من یه دختر جوان هستم. وقتی در موقعیتی قرار میگیرم بعد از انجام شدن اون کار شروع میکنم به فاجعه سازی و کلی برای انجام دوباره اون کار استرس میگیرم در صورتی که اگه یکم تمرکز کنم ممکنه اون اتفاق نیوفته. مثلا من از رانندگی برگشتم(تازه یاد گرفتم) و بعد به این فکر میکنم اگه موقع رانندگی یکی میومد جلوی ماشین و من حواسم نبود و زود ماشینو نگه نداشتم چی. چه بلایی سر شخص میاد و همینطور میگذره و من چندین دقیقه رو بهش اختصاص میدم و این موضوع خیلی منو اذیت میکنه. راهکار شما برای درمانش چی هست؟
سلام به شما زهرا جان ببین عزیزم اگر این افکار مکرر تکرار می شود و شما در زمان های مختلف آن را تجربه می کنید خب از یک اضطراب معمول که کمک کند شما در شرایط بهتر و با دقت بیشتری گام بردارید بیشتر می شود و خب احتمالا به این دلیل که این افکار می تواند به آسیب به خودتان و یا دیگری نیز بینجامد شما اضطراب بیشتری را تجربه می کنید. این موارد به احتمال زیاد نشان از وسواس فکری و خطاهای شناختی دارد و خب اهمیت زیادی دارد که با کمک روان درمانگر در این مسیر پیش… ادامه دیدگاه »
سلام من برای زبانم خیلی استرس میگیرم از خودم توقع دارم همیشه عالی باشم و از شکست میترسم پیش خودم میگم اگه نشه چی اگه کم بشم اگه…
واقعا دارم اذیت میشم.
خانوادم ازم انتظاری ندارن.
همیشه هم بهترین نمره هارو اودم و از بقیه سر تر بودم اما از روزی نمره ی کمی بیارم میترسم.
سلام به شما دوست عزیز خب یکی از مواردی که میتواند در داشتن اضطراب نقش داشته باشد کمالرایی می باشد این شرایط باعث می شود که شما همیشه توقع بهترین را داشته باشید و هیچ کمبودی و یا کاهش عملکردی را از خودتان نپذیرید خب این باعث فشار روحی زیادی می شود چون در هرصورت احتمال خطا و اشتباه و حتی اینکه شما نیز گاهی به دلیل شرایط جسمی، روحی و… با کاشه عملکرد مواجهه شوید وجود دارد و خب اگر بخواهید این احتمالات را از زندگیتان حذف کنید خب این اضطراب زیادی را ایجاد می کند چون دائم نیاز… ادامه دیدگاه »
سلام وقت بخیر من ۱۷ سالمه تو امتحانانات مدرسه استرس واضطراب دچار میشم بعضی وقت ها استرسم زیاد میشه کم حوصله میشم و بعضی وقت ها. تو جمع از حرف دیگران زود تند میشم و کم حوصله میشم راه های کنترل ودرمانش چیه ممنون از شما
سلام به شما دوست عزیز در این مورد در اول نیاز است که افکار و احساساتی که شما در این شرایط مختلف تجربه می کنید مورد بررسی قرار گیرد در این حالت خب می توانیم به شما کمک کنیم تا با شناخت بهتر این افکار و احساسات به شکل بهتری به آنها پاسخ بدهید . در هرصورت حتما این شرایط برای شما معنایی دارد که گاه با اضطرای و گاهی نیز احتمالا به شکل تند حرف زدن و یا بی حوصلگی تجربه می شود و خب بیان هر نظری نیاز به بررسی شرایط شما دارد در این مسیر بهتر است… ادامه دیدگاه »
سلام وقتتون بخیر
بنده یه مصاحبه حساس شغلی دارم و موقع که ازم سوالی میشه انقدر استرسم بالا میره که تمام چیزای که میدونم یادم میره و بعضی موقع ها تو صحبت عادی هم کلمات فراموش میکنم میخواستم ببینم چطور میتونم و با چ تمرینی میشه کنترلش کرد. تشکر از سایت خوبتون
سلام به شما دوست عزیز
خب میزان اضطراب شما می تواند تاثیر زیادی بر عملکرد شما و استفاده از اطلاعات خودتان داشته باشد و خب در این مورد در اول نیاز است که بررسی کنیم که این شرایط برای شما چه احساسات و افکاری به دنبال دارد که بتوانیم در این مسیر به شما کمک کنیم .
در این مسیر شاید ریلکستیشن بتواند به مقداری آارمش بیشتر شما کمک کند اما این درمان محسوب نمی شود.
سلام خسته نباشید من استرس مریضی دارم اگه خودم یا بچم ی علائم کوچیک نشون بدیم که ممکن حساسیت باشه یا ی علائم گذری من استرس میگیرم به طوری که تنگی نفس میگیرم و شب اصلا نمیتونم بخوابم حالت تهوع دارم و کلافه
سلام به شما پریسا جان با توجه به میزان اضطراب شما نیاز است که برای درمان به روانشناس مراجعه کنید چون این سطح از اضطراب باعث می شود که هم عملکرد خودتان و هم عملکرد فرزندتان تحت تاثیر قرار بگیرد. در این مسیر دقت کنید که بدون درمان این باعث می شود که این افکار و احساسات در شرایط دیگر نیز تجربه شود . این تنگی نفسی هم که تجربه می کنید به دلیل اضطراب بالای شما می باشد که خب احتمالا به دلیل افکار وسواسی این میزان اضطراب تجربه می شود با بهبود شرایط روحی متوجه می شوید که… ادامه دیدگاه »
سلام وقتتون بخیر،من ۱۶سالمه نزدیک دوساله بخاطرزندونی کردن خانوادم تواتاق نمیتونم توجامعه دربیام دیروزرفته بودیم خونه فامیل مامانم چون خیلی پولدارن میترسیدم به وسایلشون آسیب بزنم منم خیلی خیلی دست پاچلفتیم بهم گفت دربالکن ببندگلدونشم ازین ساده ولی گرون بودندیدمش افتادشکست ازدیروزهمش میگم ای کاش نمیرفتم خواهش میکنم بگیدچیکارکنم هی اعصاب خورده میگم ازاتاق نبایدبیرون برم میترسم
سلام به شما دوست عزیز ببین عزیزم اینکه پدر و مادر شما را در اتاق زندانی کرده اند یا اینکه خود شما بخاطر ترس از اشتباه کردن نمیخواهید از اتاقتان خارج شوید خب تفاوت زیادی دارد . در هر صورت اهمیت زیادی دارد که شما بتوانید شرایط سنیتان را درک کنید و در کنار توجه به اولویت هایی مانند درس خواندن که در سن شما اهمیت زیادی دارد بتوانید تا جای که فرهنگ و هنجارهای خانوادگی شما اجازه میدهد با دوستان و فامیل ارتباط داشته باشید در این حالت شما میتوانید ارتباطات خودتان را بسازید . در هرصورت احتمال این… ادامه دیدگاه »
سلام ، مشکلی که دارم در مورد شوهر و برادرم هست ، نگرانم که ارتباط خوبی که دارن خراب بشه ، هر دو کاسب هستند و از نظر مالی در وضعیت خوبی هستند، برادرم مقدار زیادی پول میخواد که باهاش کار کنه و سود ماهانه بده به صورت مشارکت ، شوهرم داره ولی نمیده ، میترسه برای پس گرفتن پول با برادرم دچار مشکل بشه ، من بین این دو نفر گیر کردم و نگران زندگیم و آرامش خودم و خانوادم هستم
سلام به شما مریم جان
ببین عزیزم در این مورد همسر شما و برادتان هردو افراد بالغی هستند و خب می توانند در این مورد تصمیم گیری کنند . در این مورد بهتر است که وارد مسائلی که مربوط به این مورد می باشد وارد نشوید و اگر نظر شما را می خواهند می توانید در این مورد بیان کنید که این موضوعی بین شماها می باشد در کنار اینکه خب می توانند برای محکم کاری از چک و… استفاده کنند .
در هرصورت همسر شما در مورد این مسئله می توانند خودشان تصمیم گیری کنند.
سلام امیر هستم
نمرات نوبت اول رو ۱۱.۱۲.۱۴.۱۵.۱۶.۱۸.۷گرفتم
خیلی منو نگران کرده اگه نوبت دوم خوب ندم چی میشه تجدیدم یا همینا میمونن؟
تجدید میشم یا نه؟ اینا کمتر میشن یا نه؟🥺لطفا جواب بدید
سلام به شما
خب تجدید زمانی رخ میدهد که شما نمره زیر ۱۰ بگیرید اما این نمرات بالای دهدمی باشد پس شما درسی را تجدید نمی شوید.
سلام وقتتون بخیر
بنده یک دانش اموز کنکوری هستم که ۳۰روز دیگ باید کنکوربدم ازنظری علمی وضعیت اوکیه ولی از نظر روحی اضطراب استرس تصورشم حالمو بد میکنه .من باید چیکارکنم که استرسم کمتر بشه چون من استرس بگیر خودم میدونم حتی نمیتونم مداد دستم بگیرم چه برسه به حل سوالات کنکور برای همین ازتون کمک میخواستم که چیکارکنم استرس اضطرابم کمتر بشه ؟یه سوال دیگ که قرصی چیزی هست که بتونه تو این ۱ماه کمکم کنه میزارن استرسم بیاد پایین تا بیشتر بخونم یا تو روز کنکور بدون استرس حاضر بشم؟
خسته نباشی
سلام به شما اقا امیر
خب بله درست هست اضطراب زیاد می تواند عملکرد شما را تحت تثیر قرار بدهد و در این مورد بهتر که است این اضطراب در همین زمان درمان شود .
برای مصرف دارو بهتر است به روان پزشک مراجعه کنید تا متناسب با شرایط شما برایتان دارو تجویز شود . بهتر است از مصرف دارو بدون تجویز پزشک خوداری کنید.
سلام وقتبخیر
من راهکار درمان در رابطه با درمان اظطراب و ترس از دست دادن میخوام
سلام به شما حوریه جان ببین عزیزم این ترس و اضطرابی که شما بیان می کنید نیاز به بررسی دقیق دارد در کنار اینکه درمان کردن ان نیز بهتر است در طی جلسات روان درمانی و با کمک متخصص اجرا شود و خب مشکلی نیست که با چند راحل بتوان آن را برای همیشه از بین برد چون می تواند ریشه در دوران کودکی و باورهای بنیادین شما داشته باشد. آنچه قابل مشاهده می باشد بی اعتماد به مسیر زندگی و دنیای روانی شما هست یعنی زمانی که فرد دائم با افکار از دست دادن شی و عزیزان و هرچیزی… ادامه دیدگاه »
سلام من واقعا استرسیم و عجیبه انقدر دیر فهمیدم بعد از سه سال به خودم اومدم دیدم هر روز دارم به طور ناخودآگاه موهامو میکنم و بدخلقی میکنم چقدرررر به خاطر استرس وقتمو از دست دادم موقعی که درس می خونم هی حواسم پرت اینور اونور میشه و توی سرم سناریو های مختلف میچینم از اینکه چقدررر قراره بدبخت بشم …وای چکار کردم با زندگیم!تازه اینکه خوبه بعضی وقتا حس خفگی و سنگینی روی قفسه سینم دارم انگار که قراره همین الان بمیرم کلن هم یه بغض یاکریم توی گلومه…دیگه این آدم اون آدم سابق نمیشه چقدر عوض شدم اون… ادامه دیدگاه »
سلام به شما نازنین جان ببین نازنین جان خب اگر شما زمان زیادی را به دلیل اضطراب و عدم اگاهی به آن از دست داده اید خب در زمان فعلی که به آن اگاه هستید بهتر است بجای سرزنش کردن خودتان بخاطر زمان از دست داده سعی کنید از زمان های که دارید استفاده کنید چون این سرزنش کردن هیچ کمکی به شما نمی کند و گذشته نیز تمام شده است در کنار اینکه خب این یک انتخاب برای شما نبوده است و نشان از فشار روحی شما می باشد. اضطراب در حالت های شدید می تواند باعث کاهش عملکرد… ادامه دیدگاه »
سلام استرس امتحانات وق بولی در کنکور رو دارم. سال دیگه کنکور دارم و اصن نمیدونم چجوری این همه مدت گذشت و خیلی کم خوندم ، استرس دارم به خاطر این استرس نمیتونم کاری انجام بدم ، معدم دچار مشکل شده و هر وقت استرسم زیاد میشه یا آروغ میکشم(ببخشید) یا اسید معده بالا میارم. من حس بی ارزش بودن دارن و هعی با اطرافیانم مقایسه میشم ، حس میکنم درس تنها چیزی بود ک میتونستم توش خوب باشم ولی میبینم استرس اصلا نمیزاره کاری کنم :) حتی میترسم اخراج شم از مدرسه ، لیاقت این همه خرج و محبت… ادامه دیدگاه »
سلام به شما دوست عزیز ببین عزیمز این سطح از اضطراب میتواند برای شما با کاهش عملکرد درسی همراه شود و در کنار آن یک سری علایم جسمی را نیز تجربه کنید در این مسیر خب برای کنکور شما نیاز به شرایط روحی بهتری دارید تا بتوانید تمرکز بیشتری در مسیر درسی داشته باشید. چون اضطراب می تواند انرژی روانی زیادی را از شما بگیرد بهتر است در همین زمان از پدر و مادر بخواهید که در کنار برنامه های درسی و کلاس و کتاب برای شما شرایط مراجعه به روانشناس را ایجاد کنند چون در کنار امکانات درسی شرایط… ادامه دیدگاه »
سلام من دستام خیلی میلرزه موقهی که عکس بگیرم
یا چیزی رو نگه دارم کاملا معلومه
چکار باید کرد
و توی حرف زدنم استرس دارم
سلام به شما هدیه جان ببین عزیزم لرزش دست می تواند از کمبود ویتامین های بدن و یا مشکلاتی در عصب دست که همه جسمی هستند تا شرایط روحی شما را در بر بگیرد و این موضوعی نیست که بتوان در مورد آن تنها یک نظریه کلی بیان کرد اما در هرصورت اگر این لرزش دست به اندازه ای می باشد که مکرر تکرار می شود خب بهتر است در اول پزشک و در کنار آن روانشناس شرایط شما را بررسی کنند. اینکه بیان می کنید در حرف زدن هم استرس دارید خب می تواند ارتباط با همین لرزش دست… ادامه دیدگاه »