امروزه خدمات مشاوره شغلی بسیار گسترده شده است و افراد می توانند در حیطه های مختلف، از مشاوران مجرب کمک بگیرند.
مشاوره ی شغلی نیز یکی از حیطه های نسبتا جدید و کارآمد است که در دنیای پیچیده ی امروز، انتخاب شغل را آسان تر کرده است.
همانطور که می دانید، مشاغل امروزه نسبت به سال های قبل بسیار گستده تر و متنوع تر هستند و رسیدن به موفقیت شغلی در عرصه ی رقابتی حال حاضر، به مراتب سخت تر از گذشته است.
از طرفی هر یک از ما سال های زیادی از عمرمان را در حال کار کردن هستیم و برخورداری از رضایت شغلی چیزی است که می تواند کیفیت زندگی مان را تا حد زیادی ارتقا دهد.
حتما شما نیز جمله ی معروف ” کار می کنیم که زندگی کنیم، زندگی نمی کنیم که کار کنیم” را بارها و بارها شنیده اید.
بنابراین با ادامه ی مطلب همراه باشید تا شما را با مشاوره شغلی و جزییات آن بیشتر آشنا کنیم.
در چه مواقعی نیاز به مشاوره شغلی داریم؟
اگر از جمله افرادی هستید که به تازگی فارغ التحصیل شده اید و نمی دانید چگونه می توانید کاری مناسب با شرایط تان دست و پا کنید، مشاوره ی شغلی می تواند برای تان کارساز باشد.
ممکن است از جمله افرادی باشید که دانشجو یا دانش آموز هستید و قصد دارید تا شخصیت شغلی تان را بهتر بشناسید.
در این موارد نیز مشاور شغلی می تواند به شما کمک کند تا شناخت بیشتری نسبت به خودتان کسب کنید و با دید بازتری نسبت به انتخاب شغل تان اقدام کنید.
گروه دیگری از افراد که مشاوره شغلی می تواند برای شان بسیار مفید باشد افرادی هستند که از کار فعلی شان ناراضی اند و یا قصد تغیر شغل شان را دارند.
کاملا واضح است که افرادی که مدت هاست بیکار مانده اند و در هیچ مصاحبه ی شغلی پذیرفته نشده اند نیز از نیازمندان مشاوره شغلی محسوب می شوند.
مشاور شغلی چگونه به شما کمک می کند؟
باورهای متفاوتی در مورد مشاور شغلی خوب وجود دارد.
عده ای از افراد در هنگام مراجعه به مراکز مشاوره ی شغلی به دنبال آن هستند که مشاور از آن ها تست های روانشناختی متنوعی به عمل آورد و برای شان توضیح دهد که شغل مناسب شان چیست.
بسیاری از دانش آموزان و دانشجویان نیز چنین باورهایی در مورد مشاوره ی شغلی دارند.
اما برای کسانی که مدتی را در بازار کار گذرانده اند و با فراز و فرودهای یافتن شغل مناسب آشنا هستند، انتظارات کمی متفاوت است.
این افراد می دانند که صرف آگاهی از علایق برای پیدا کردن شغل مناسب، کافی نیست و لازم است تا توانمندی ها و واقعیت های خود و محیط را نیز در نظر بگیرند.
واقعیت آن است که نظر این گروه تا حدی صحیح تر است.
مشاور شغلی خوب کیست؟
در حقیقت مشاور شغلی خوب کسی است که به شما کمک می کند تا شرایط زندگی تان، محدودیت ها و ظرفیت های محیط و توانمندی های تان را باهم ترکیب کنید و تصمیم گیری شغلی مناسبی داشته باشید.
کاملا واضح است که انجام چنین مشاوره ای از طریق تست ها مقدور نخواهد بود و نیاز به یک مصاحبه ی روانشناختی عمیق وجود دارد.
سوالات متداول مشاوره شغلی
1 - اضطراب چه بر سرتان می آورد؟
تپش قلب، بی قراری، سردرد، سرگیجه، گرفتگی عضلانی، احساس تنش در بدن، دردهای شکمی دردهای مزمن بدنی تنگی نفس علایم هشدار دهنده ای هستند که خبر از وقوع اضطراب می دهند.
2 - چه شغلی مناسب است؟
برای شناسایی شغل مناسب باید به نکات زیر توجه کنید: 1- انجام تست های روانشناسی و شناخت شخیت خود 2-بررسی بستر جامعه و فرصت های پیشرو 3- پشتکار و کسب مهارت های مورد نیاز 4- بررسی قوانین و مقررات و جوانب کار 5-شناسایی و یافتن سرمایه گذاران 6-ارائه یک مدل اولیه از کار به منظور جذب سرمایه 7- محاسبه و برنامه ریزی هزینه ها و عایدی و سود ...
3 - آیا یک کارمند می تواند خود اشتغال شود و کسب جدید راه اندازی کند؟
بستگی به شخصیت فرد دارد. مشاور بر اساس آموزش شخصیت می تواند به فرد بگوید که توان این کار را دارد یا نه. زیاد به شغل فعلی فرد بستگی ندارد.
4 - انواع مشاوره شغلی و بهترین زمان برای این مشاوره چه موقع است؟
مشاوره شغلی می تواند به صورت حضوری، آنلاین و تلفنی انجام پذیرد. البته در هر دو مورد لزوم صلاحیت، تخصص و داشتن مجوز برای این کار ضروری می باشد. همان طور که می دانید بهترین روش دریافت مشاوره (شغلی، خانوادگی، تحصیلی)، مشاوره حضوری می باشد. اما در صورتی که امکان مشاوره حضوری برای شما وجود نداشته باشد از روش های غیر حضوری نیز می توانید استفاده ببرید. در مشاوره های آنلاین از نرم افزار های خاصی استفاده می شود تا از فرد مورد نظر اطلاعات لازم را کسب و نتایج را با او در میان بگذارند. درخصوص زمان لازم برای مشاوره می توان گفت بهترین زمان، همان دوران تحصیلی و دبیرستان می باشد. قبل از انتخاب رشته تحصیلی با توجه به هم راستا بودن تحصیلات با شغل، لازم است استعداد فرد شناسایی شود همچنین مشاوران و مسئولان مدارس با فراهم نمودن اردوها و امکان بازدید از مشاغل مختلف می توانند قدم های اولیه مشاوره و راهنمایی برای دانش آموزان را به خوبی بردارند.