مشاوره وسواس
“باید برگردم! شاید در را قفل نکرده باشم، نه باید برگردم و مطمئن شوم، اجاق گاز را خاموش کردم؟ تو مطمئنی ؟
نه باید خیالم راحت شود و دوباره چک کنم.
بله خاموش کردی عزیزم! من خودم دیدم، مطمئن باش همه چیز درست است، تا دیرمان نشده بیا سوار شو..”
جملات بالا یک بخش معمول و تکراری از شرح حال فرد مبتلا به وسواس است که علارغم اینکه می داند همه چیز تحت نظارت بوده و خوب پیش می رود،
طبق یک اجبار درونی برای کم کردن از میزان استرس خود شروع به چک کردن می کند.
مشاوره وسواس و درمان آن
وسواس واژه ای آشناست که در زبان روزمره، ممکن است برای مواردی به کار گرفته شود که صرفا نشانه ی حساسیت فرد به موضوعی مثل تمیزی و نظافت را شامل می شود.
اگرچه بعضی ها از وسواس به گونه ای با افتخار صحبت می کنند که حاکی از یک ویژگی مطرح و به نوعی برتری آن هاست، اما در واقع وسواس یک اختلال روانی است که باعث رنج و ناراحتی فرد مبتلا به آن و همچنین خانواده و نزدیکان وی می شود.
بنابراین اگر شما هم حمام کردن تان دو ساعت طول می کشد و یا به علت ترس از آلودگی از دست زدن به اشیای نا آشنا اجتناب می کنید، خبر بد این است که این ویژگی ها نه تنها ویژگی مثبتی نیست بلکه نشانه ی اختلال وسواس است.
و اما خبر خوب این است که امروزه با روش های درمانی مطرح دنیا می توان تا حد زیادی با موفقیت این اختلال را درمان نمود.
وسواس چیست؟
اختلال وسواس فکری عملی در واقع نوعی اضطراب و افکار ناخوانده و مزاحم است که بیرون راندن آن ها از ذهن نیز سخت می باشد.
در مقابل این افکار ناخواسته، فرد به انجام یک سری رفتار و تشرفات عملی می پردازد تا به نوعی آن افکار را خنثی نماید.
به عنوان مثال، فردی که از وسواس فکری مربوط به مذهب رنج می برد، افکار ناخوانده ای در حوزه ی شرک و توهین به مقدسات به ذهنش هجوم می آورند، در مقابل این افکار وسواسی به انجام اعمالی می پردازد که شاید اصلا ربطی به موضوع مذهب نداشته باشد.
به عنوان مثال ممکن است بیست بار از پله های آپارتمان بالا و پایین برود، و یا اعمال و تشرفات مرتبط با مذهب انجام دهد مثلا ذکر خاصی را صد بار تکرار کند.
نکته جالب این است که فرد مبتلا به وسواس می داند که اعمالش از نظر منطقی کارایی ندارد اما همچنان به انجام آن مبادرت می ورزد.
در واقع فرد حال بدی را که با هجوم فکر وسواسی تجربه می کند را با انجام این اعمال عجیب و غیر منطقی کاهش می دهد و به مرور زمان این عادت قوی تر می شود.
افراد مبتلا به وسواس در زندگی روزمره، کار و مراودات اجتماعی شان نیز به مشکل بر می خورند.
نزدیکان و خانواده مبتلایان به وسواس نیز به دلیل مقررات خاصی که این افراد در خانه وضع نموده اند در عذاب هستند.
این موضوع بخصوص در مورد افراد مبتلا به وسواس شست و شو و تقارن صدق می کند.
سوالات متداول مشاوره وسواس
1 - وسواس چیست?
وسواس: افکار، تصاویر و یا هر رفتار ناخواسته، مزاحم و تحریک کننده احساسات شدید را شامل می شود. مشاوره وسواس: رفتارهایی است که فرد برای خلاص شدن از وسواس و یا کاهش اضطراب خود به آن نیاز دارد. وسواس سبب ازار و اذیت اطرافیان می شود.
2 - وسواس و وسواس فکری چیست؟
به آن (OCD) گفته می شود و شامل وسواس و اجبارهای مداوم و ناخواسته است. متلایان به OCD، معمولاً اقدامات اجباری را انجام می دهند که به منظور کمک به برطرف کردن افکار و کاهش پریشانی است. اما این معمولاً فقط به صورت کوتاه مدت باعث كاهش وسواس می شود و نیاز به درمان بلند مدت است.
3 - آیا وسواس قابل درمان است؟
بله. خوشبختانه انواع وسواس فکری و عملی قابل درمان است. و روش های مختلف روانشناسی، دارویی و غیردارویی همچون تی در سی اس می تواند سبب بهبود و درمان فرد شود. ادامه مشاورانه...
4 - آیا وسواس با افزایش سن بیشتر می شود؟
برخی افراد در کودکی و برخی در بزرگسالی دچار وسواس می شوند. بسته به شدت آن و عوامل محیطی و ژنتیکی می تواند در طول زمان شدیدتر شود. از سویی فرد به مرور به این رفتار عادت کرده و به خود و دیگران آسیب بزند. از سوی دیگر هر چه سن بیشتر شود فرد کمتر می تواند برای تغییر خود و شرایط تلاش کند و برایش سخت تر می شود.
سلام و عرض ادب
پسر من که ۱۵ سالشه به شدت دچار وسواس نظم و تقارنه . کتابهاش رو با نظم عجیبی می چینه و حتی یک میلی هم نباید جابجا بشه. این موضوع در مورد تمام وسایل خونه هم صدق میکنه مثلا وسایل روی میز آشپزخونه، یا حتی دمپایی های توالت وحتی کلماتی که روی دفترهای تکالیفش می نویسه. اگر چیزی از نظم دربیاد پرخاشگر میشه و دعوا میکنه. خیلی رفتارش برای ما آزاردهنده شده و خودش هم بنده خدا اذیت میشه . لطفا منو راهنمایی کنید . با تشکر
سلام به شما نرگس جان دقت کنید که وسواس با اضطراب زیادی برای فرد همراه می باشد که افکار ناخوشایندی را در ذهنش گاهی به صورت هشیار و گاهی ناهشیار ایجاد می کند و این باعث می شود که یک سری اعمال تکراری و با دقت بیشتری را انجام بدهد که برای او با فشار روحی زیادی همراه می باشد به همین دلیل ممکن است ممکن است اگر خلاف ذهنیت او شرایط پیش برود او فشار روحی زیادی را تجربه کند و شما پرخاش و عصبانیت بیشتری را تجربه کنید . بهتر است در همین سنین او را برای درمان… ادامه دیدگاه »
سلام پسرم شدیدا” وسواس شستن دست و صورت و همچنین حمام کردن و نشستن در داخل دستشویی
سلام به شما آقا امیر وسواس می تواند به صورت فکری و یا عملی و یا هردو باهم نمایان شود و وسواس های شستن می تواند یکی از مدل وسواس های موجود باشد . وسواس داشتن رفتار و یا افکار تکرارری و مکرری هستند که فرد برای کاهش اضطراب انجام می دهد در صورتی که تمایلی به انجام آن به صورت هشیارانه ندارد اما برای کاهش اضطرابی که دارد سعی می کند از طریق این رفتارها این اضطراب را کاهش بدهد . در این مسیر دقت کنید که وسواس می تواند تغییر کند یعنی شما بعد از مدتی وسواس شستن… ادامه دیدگاه »