اختلالات خوردن (Eating disorder)
اختلالات خوردن الگوهای آشفته ی غذا خوردن را شامل می شود.
در این اختلال، افراد معمولا اندازه ی بدن خود را بیش از حد براورد می کنند (آشفتگی در تصویر بدن)، به همین دلیل از الگوهایی برای غذا خوردن تبعیت می کنند که سبب مختل شدن زندگیشان می شود.
عزت نفس این افراد به شدت وابسته به اهمیت وزن و شکل بدنشان است.
این افراد عادات غذایی غیر طبیعی و مختل شده ای دارند.
علائم موجود در اختلالات خوردن
از جمله علائم موجود در این اختلال می تواند اجتناب از غذا خوردن و یا پرخوری شدید باشد که افراد بر حسب داشتن هر کدام از نشانه ها در طبقه ی خاصی از اختلالات خوردن قرار می گیرند.
افراد مبتلا به این اختلال از روش های خاصی برای دفع کردن غذا استفاده می کنند که همین عوامل نیز می تواند آسیب رسان باشد و علاوه بر اینکه زندگی فرد را مختل می کند، در نهایت می تواند به مرگ فرد منجر شود.
دو نوع اساسی اختلالات خوردن، بی اشتهایی روانی و پراشتهایی روانی است.
این دو اختلال، اگرچه بصورت مجزا از هم طبقه بندی شده اند، اما ویژگی های مشترک از جمله سن آغاز، شیوع بیشتر در جنس مونث و از همه مهم تر یک ترس شدید از چاقی در هر دو اختلال وجود دارد.
بی اشتهایی عصبی (anorexia nervosa)
بر خلاف نام گذاری غلط این اختلال، افراد مبتلا به این اختلال بسیار به خوردن علاقه دارند و اشتهای آنها عادی است ولی از خوردن امتناع می کنند.
سه نشانه ی اشکار در این اختلال:
خوردن به شدت محدود که سبب می شود فرد وزن بسیار کم داشته باشد
ترس شدید و غیر واقع بینانه از چاق شدن یا افزایش وزن
خود پنداره ی آشفته در مورد شکل یا وزن بدن
این افراد، مصرف غذای خود را محدود می کنند، دلمشغول چاق شدن می شوند و احساس می کنند که چاق هستند، با اینکه ممکن است به طور جدی لاغر باشند.
بسیاری از افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی، معیارهای عالی برای رفتار و عملکرد خود دارند.
این افراد از لحاظ هیجانی فرو خورده هستند و از روابط صمیمی خارج از خانواده خودداری می کنند.
دو خرده تیپ اختلال بی اشتهایی عصبی
- محدود کننده
- پاکسازی کننده
محدود کننده: این افراد از خوردن امتناع می کنند و برای کاستن از وزن خود به رفتارهایی مانند سوء استفاده از قرصهای رژیمی و ورزش کردن اجباری می پردازند.
پاکسازی کننده (تیپ پرخور / تخلیه کننده): اغلب اوقات از خوردن امتناع می کنند و زمانی هم که چیزی میخورند، اقدام به عمل های جبرانی نظیر استفراغ عمدی، می کنند.
شیوع اختلال بی اشتهایی عصبی در دخترها، ۱۰تا ۲۰برابر بیشتر از پسرهاست.
این اختلال در سن بلوغ و ازدواج بیشتر است.
سن شروع این اختلال، ۱۴ تا ۱۸ سالگی است.
اختلال پرخوری عصبی (bulimia nervosa)
افراد مبتلا به این اختلال، به پرخوری می پردازند که در طول آن، مقدار بیش از اندازه ی غذا، ظرف مدت زمان کوتاه (مثلا ۲ ساعت) می خورند.
آنها در مدت این دوره ها احساس فقدان کنترل می کنند که باعث می شود احساس کنند نمی توانند خوردن را متوقف کرده یا مقدار غذایی را که میخورند، تنظیم کنند.
آنها برای اینکه از افزایش وزن اجتناب کنند، بعدا به پاکسازی می پردازند که در طول آن از طریق روش هایی مانند استفراغ عمدی، سوء مصرف ملین، مدرات یا داروهای دیگر و روزه گرفتن یا ورزش مفرط کالری های اضافی را جبران می کنند.
این اختلال لزوما با چاقی همراه نیست و اکثر افراد مبتلا دارای وزن نرمال هستند.
در این بیماران احساس شرم، پریشانی، درماندگی و احساس عدم کنترل و افسردگی (دلتنگی پس از پرخوری) بسیار شایع است.
پیامدهای جسمانی اختلال پرخوری عصبی
افراد مبتلا به اختلال پرخوری عصبی دچار مشکلات جسمانی متعدد می شوند که جدی ترین آنها در رابطه با پاکسازی روی می دهد.
برای مثال، شربت ipecac (دارویی که افراد برای استفراغ استفاده می کنند)، در صورتی که به طور منظم و به مقدار زیاد مصرف شود، عواقب مسموم کننده ی جدی دارد.
افرادی که به طور مکرر استفراغ می کنند، دچار پوسیدگی دندان نیز می شوند، زیرا مواد استفراغ آور بسیار اسیدی هستند.
قرص های رژیمی که افراد مبتلا به پرخوری عصبی مصرف می کنند نیز می تواند عواقب مسموم کننده داشته باشند.
سوالات متداول اختلالات خوردن
1 - افراد مبتلا اختلالات خوردن چه ویژگی هایی دارند؟
در این اختلال، افراد معمولا اندازه ی بدن خود را بیش از حد براورد می کنند (آشفتگی در تصویر بدن)، به همین دلیل از الگوهایی برای غذا خوردن تبعیت می کنند که سبب مختل شدن زندگیشان می شود. عزت نفس این افراد به شدت وابسته به اهمیت وزن و شکل بدنشان است. این افراد عادات غذایی غیر طبیعی و مختل شده ای دارند.
2 - اختلالات خوردن در بزرگسالان به چند دسته تقسیم می شوند؟
دو نوع اساسی اختلال خوردن، بی اشتهایی روانی و پراشتهایی روانی است. این دو اختلال، اگرچه بصورت مجزا از هم طبقه بندی شده اند، اما ویژگی های مشترک از جمله سن آغاز، شیوع بیشتر در جنس مونث و از همه مهم تر یک ترس شدید از چاقی در هر دو اختلال وجود دارد. اختلال پرخوری نیز نوع خفیف تر اختلال پرخوری عصبی است. که در این اختلال نیز مانند اختلال پرخوری عصبی افراد بر روی رفتار خوردن خود کنترلی ندارند ولی این افراد مانند افراد منتلا به پرخوری عصبی تلاشی برای لاغر شدن نمی کنند.
3 - اختلالات خوردن در کودکان چند نوع هستند؟
اختلال هرزه خواری (زاغ گونگی یا پیکا): کودکان مبتلا به این اختلال، مواد غیر قابل خوردن مانند رنگ، مو، نخ، مدفوع حیوانات و کاغذ، خاک و شن را می خورند اختلال اجتناب / محدودیت غذا: کودک به عنوان گزینشی خوردن (سخت گیری یا بدغذایی) یا عادات غذایی محدود کننده به شدت آسیب می بیند (کاهش وزن و ناتوانی در افزایش وزن). اختلال نشخوار: در اختلال نشخوار، طفل یا کودک غذا را بعد از بلعیدن آن، بالا می آورد و دوباره می جود.
سلام من از ۱۰ سالگی مقداری اضافه وزن داشتم و خب هی رژیم میگرفتم ول میکردم و الان یه مدت طولانی ای هست که من هر وقت میخوام غذا بخورمانقد عذاب وجدان میگیرم که حتی گریه هممبکنم و ازونور بعضی وقتا یکهو غذا میخورم و بازم مثلا میبینی چند روز اصلا غذا نمیخورم بعد دوباره غذا میخورم و این حس بد بعد ار غذا خوردن من رو خیلی اذیت میکنه قبلا فقط برای میان وعده ها بود ولی الان برای همه چیز هست و منبرای ابنکه گشنمنشه همش آب میخورم جدا ازینها منمشکوک که داشتن مشکلات استرس و افسردگی همهستم… بیشتر بخوانید
سلام به شما سیما جان ببین عزیزم در اول که بهتر است رژیم تحت نظر متخصص انجام شود تا شما کاهش وزن اصولی داشته باشید . در این شرایط بدنی شما احساس گرسنگی زیادی نمی کند که ناگهان غیر قابل کنترل باشد و شما حجم زیادی از غذا را مصرف کنید و خب آرام آرام با یک برنامه ریزی می توانید در این مسیر نتیجه گیری بهتری داشته باشید. اما چند موضوع مهم وجود دارد . در اول اینکه خب تغییر هم درد دارد و هم نیاز است که بهای تغییر پرداخت شود یعنی اگر شما می خواهید اندام بهتری… بیشتر بخوانید
سلام من ۱۶ سالمه و انورکسیا دارم نزدیک یک سال شده ولی بنظرم خیلی شدید شده و خیلی هم از عواقبش میترسم کمکم کنید
سلام به شما عزیزم در اول اینکه ایا شما انورکسیا داردی یا خیر را ما در انیجا نمی توانیم تشخیص گذاری کنیم اما اگر این علایم بیش از ۶ ماه برای شما ادامه داشته است یعنی بی اشتهایی و رژیم های سخت خب نیاز است که شما برای درمان به صورت حضوری به روانشناس مراجعه کنید. این افراد حتی در صورت لاغری نیز مدام استرس چاق شدن دارند و علیرغم اینکه وزن آنها از حالت طبیعی متناسب با قد و آناتومی بدنشان کمتر است باز هم گمان میکنند که اضافه وزن دارند و برای لاغر شدن به اقداماتی همچون نخوردن… بیشتر بخوانید
سلام وقت بخیر من ۱۷سالمه و از بچگی کم اشتها و لاغرم تو بچگیم لوزه داشتم و مامان بابام میگفتن شاید بعد از عمل درست بشه ولی هیچ تغیری نکردم و کلا نسبت به غذا میل و کشش خاصی ندارم و تو تحمل گرسنگی خیلی دووم میارم و شاید یک بشقاب غذا بخورم و اینکه ازدواج کردم و قبل از عقدم میگفتن بعدا درست میشه ولی تغیری نکردم و در مواقعی که استرس دارم یا ناراحتم از روی لجبازی بخصوص در مواقع تاراحتی هیچی نمیخورم و تو خانوادهی پدریم ژن چاقی هست ولی من لاغرم البته بابام تا یه سنی… بیشتر بخوانید
سلام مجدد به شما مریم جان ببین عزیزم درگیری هایی که با نامزدت داری و یا مشکلات خوابی که تجربه می کنی و حتی بی اشتهایی که تجربه می کنی همه می تواند نشان از شرایط روحی شما داشته باشد در هرصورت این مشکلات با نامزدت برایت درگیری فکری زیادی ایجاد می کند و بر روند اشتها و ارتباطات و اضطراب و خواب شما تاثیر دارد . اگر مشکل جسمی در مورد این لاغری و بی اشتهایی وجود نداشته باشند مانند تیروئید نیاز است که حتما شرایط روحی شما مورد بررسی قرار گیرد و نمی توان یک تجویز کلی برای… بیشتر بخوانید
ممنونم که جوابگو هستید
سلام من ۱۸ سالمه خیلی غذا میخورم بیش از حد
مثلا چند بار ناهار میخورم چند بار صبحانه و چند بار شام
موقع ناراحتی که هیچ کدام از خانواده غذا از گلوشون پایین میره من ۵ وعده غذا میخورم از همه خانواده حساس تر و احساسی تر هستم
واقعا قابل کنترل نیست
کمکم کنید خیلی دارم اذیت میشم🙏
سلام به شما نرگس عزیز چنین علائمی نشان دهنده اختلال پرخوری عصبی هستش. پرخوری عصبی می تونه ناشی از یک اختلال دیگه مثل اختلال افسردگی یا اضطراب باشه یا اینکه می تونه ریشه ژنتیکی داشته باشه، کاهش عزت نفس و اعتماد بنفس، افکار تحریف شده، مشکلات هیجانی و شخصیتی نیز در بروز اختلال پرخوری عصبی دخیل هستند. برای درمان اختلال پرخوری عصبی درمان های روانشناختی مثل CBT و درمان گروهی می تونه بسیار موثر باشه بنابراین بهترین راه درمان این هستش که شما با مراجعه به روانشناس بیماریتون رو کنترل کنید. اما برای اینکه خودتون هم بتونید به بهبود خودتون… بیشتر بخوانید
خیلی جالب بودش ممنون
سلام