روانشناسی بالینی
روانشناسی و مشاوره از واژه های آشنا در عصر جدید است.
علارغم آگاهی مردم نسبت به رشته روانشناسی، گاه روانشناسی مساوی با روانشناسی بالینی در نظر گرفته می شود.
روانشناسی
روانشناسی به صورت کلی علم بررسی رفتار و فرایندهای روانی است که شامل گرایش هایی به شرح زیر است:
- روانشناسی بالینی
- روانشناسی بالینی کودک و نوجوان
- روانشناسی عمومی
- روانشناسی خانواده
- روانشناسی سلامت
- روانشناسی تربیتی
- روانشناسی صنعتی و سازمانی
- روانشناسی شناختی
- روانشناسی و آموزش کودکان استثنائی
- روانسنجی ( سنجش و اندازه گیری )
- روانشناسی اسلامی
روانشناسی بالینی به چه معناست؟
بنابراین روانشناسی بالینی تنها یکی از شاخه ی روانشناسی و البته پرطرفدارترین رشته از زیرمجموعه روانشناسی است که به تشخیص و درمان نابهنجاری ها و اختلالات روانی می پردازد.
شاید تصور خیلی ها نسبت به روانشناسی بالینی تصور یک درمانگر مرموز و مبهم با یک پیپ و بیمار روی کاناپه باشد؛
تصوری که از رمان ها یا فیلم های سینمایی در ذهن مان شکل گرفته است.
اما روانشناسی بالینی دقیقا به چه معناست و یک درمانگر بالینی در کلینیک خود چه می کند و چه مهارت ها و وظایفی دارد؟
در کلینیک یک روانشناس بالینی چه می گذرد ( مهارت های یک روانشناس بالینی )
خیلی از ماها به ویژه افرادی که تا کنون تجربه درمان نزد یک روان شناس را نداشته اند تصویر مبهمی از اتاق درمان در ذهن خود ایجاد نموده اند که در ادامه برای روشن تر شدن ابهامات ذهن تان به این موضوع می پردازیم.
در یک تقسیم بندی کلی می توان مهارت ها و حیطه های تخصصی یک روانشناس بالینی را به شرح زیر تقسیم نمود:
-
ارزیابی یا سنجش
ممکن است خیلی ها با شنیدن اسم روانشناس تصور کنند که او فردی غیرعادی یا دارای توانایی های فوق الغاده است.
سوالاتی مانند “شخصیت من چه جوریه؟” برای یک روانشناس جملاتی آشناست.
اما لازم به ذکر است که روانشناسی به عنوان یک علم همانند سایر علوم دارای ابزار و فنون بوده و برای سنجش شخصیت، استعداد، هوش و اختلالات از ابزار تخصصی ویژه خود استفاده می کند.
پرسشنامه، مصاحبه، و مشاهده سه ابزار اصلی و آچار فرانسه یک روانشناس برای بررسی و سنجش مشکلات، ویژگی ها و استعداد مراجعان است.
-
تشخیص
روانشناس بالینی به عنوان رشته ای از روانشناسی که با نابهنجاری ها و اختلالات سروکار دارد نیازمند مهارت تشخیص گذاری صحیح است.
روانشناسی بالینی برای تشخیص گذاری اختلالات از ملاک ها و چهارچوب خاصی که انجمن روانشناسان آمریکا تدوین نموده اند پیروی می کند.
-
درمان
روانشناس بالینی برای درمان هر اختلال، ( اضطراب، افسردگی، وسواس، اسکیزوفرنی، مشکلات جنسی،و…) از نظریه های و نتایج تحقیقات علمی پژوهشگران استفاده می کند.
درمان هر بیمار بسته به نوع اختلال، شدت نابهنجاری و مدل درمانی انتخاب شده، طول می کشد.
درمان همچنین می تواند به صورت درمان فردی، گروه درمانی، خانواده درمانی و زوج درمانی باشد.
سوالات متداول روانشناسی بالینی
1 - چگونه می توان از کمک تخصصی روانشناس بالینی کمک گرفت؟
شما می توانید جهت دریافت کمک های تخصصی روانشناسی بالینی بر اساس نوع مشکل خود به یکی از مراکز روانشناسی در شهر خود مراجه کنید. علاوه بر این جلسات مشاوره و درمان روانشناسی به صورت غیر حضوری و از تریق تماس تلفنی و اینترنتی نیز امکان پذیر است. که از این میان مرکز روانشناسی مشاورانه با کادر ویژه درمانی خود آماده ارائه خدمات تخصصی روانشاسی در حوزه های مختلف ( درمان اختلالات، درمان مشکلات خانوادگی و مشکلات کودک و نوجوان ) است.
2 - انواع گرایش بالینی چیست؟
روانشناسی بالینی به عنوان یک حوزه تخصص در زمینه درک و درمان نابهنجاری های روانی خود به چند دسته تقسیم می شود: روانشناسی بالینی روانشناسی بالینی کودک و نوجوان: حیطه ای تحصصی از روانشناسی بالینی که اختصصاصا به درمان مشکلات و نابهنجاری های کودک و نوجوان ( بیش فعالی، اوتیسم، شب ادراری، مشکلات خواب، اضطراب جدایی، استرس و..) می پردازد. روانشنناسی خانواده: روانشناسی خانواده به به حل و فصل مشکلات و اختلافات خانوادگی از جمله تعارض والدین با یکدیگر، تعارض والدین با فرزندان، چالش های تربیتی فرزندان، مشکلات ارتباطی و... اعضا با یکدیگر می پردازد.
3 - آینده شغلی رشته روانشناسی بالینی یا بازار کار آن چگونه است؟
روانشناس بالینی پس از تحصیل در این رشته و گذارندن دوره های کارورزی، و با دریافت مجوز از سازمان نظام روانشناسی قادر به فعالیت در زمینه های زیر می باشد: کلینیک تخصصی روانشناسی و ارائه خدمات درمانی ( به صورت فردی، گروهی، زوج درمانی یا خانواده درمانی). بیمارستان های روانی کلینیک ترک اعتیاد کارشناس مهد کودک یا سرای سالمندان مدرس موسسات آموزش عالی یا دانشگاه ها انجام پروژه های تحقیقی کارشناس بهزیستی روانشناس و مشاور زندان کارشناس نیروی انتظامی
4 - روانشناسی بالینی و مهارت های ویژه یک روانشناس بالینی چیست؟
روانشناسی بالینی یکی از شاخه های پرطرفدار رشته روانشناسی است که به تشخیص و درمان اختلالات و نابهنجاری های روانی می پردازد. سنجش، تشخیص و درمان اختلالات روانی از جمله مهارت های تخصصی روانشناسی بالینی است که نیازمند آموزش تخصصی، کسب تجربه و گذراندن دوره های کارورزی در حیطه مورد نظر است.
5 - از کجا بفهمم می توانم در رشته روانشناسی بالینی موفق شوم؟
روانشناسی بالینی همانند رشته پزشکی شغل مورد علاقه خیلی ها است. اما قبل از تمرکز به بحث درامد یا موضوعاتی مانند پرستیژ شغلی یا تصور پوشیدن لباس سفید درمانگری، بهتر است نگاهی به ویژگی ها و خصوصیات شخصتی لازم برای موفقیت در این رشته بیاندازیم. روانشناسی به عنوان علمی که با مسائل پیچیده روحی و عاطفی مردم درگیر است نیازمند علاقه به انسان ها و حل مسائل شان است. یک روانشناس باید بتوان فارغ از دغدغه مسائل مالی، بدون قضاوت و با هم دلی بالا به مشکلات بیمارش گوش دهد و با دلسوزی و تعهد به دنبال راه حل مشکلات او باشد. بنابراین علاوه بر تخصص علمی و حرفه ای، ویژگی های شخصیتی نظر : اجتماعی و معاشرتی بودن صبر و حوصله بالا دقت نظر در تحلیل رفتار دیگران لذت بردن از تعامل با انسان ها و علاقه مندی به کمک به آن ها، در موفقیت تان به عنوان یک روانشناس بالینی کمک کننده است.