اختلالات روان پریشی (سایکوز)
اختلال روان پریشی جزء بیماری های های شدید است و مغز را تحت تاثیر قرار می دهد و عملکرد مغز را مختل می کند.
نشانه های اختلال روان پریشی در همه به صورت یکسان نیست و از فردی به فرد دیگر متفاوت است ولی ویژگی اصلی اختلال روان پریشی قطع ارتباط با واقیعت است.
فرد مبتلا به اختلال روان پریشی نمی تواند با واقیعت تماس برقرار کند وممکن است چیزهایی را ببیند یا صداهایی را بشنود که دیگران آن ها را تجربه نمی کنند.
فردی که به اختلال روان پریشی مبتلا است معمولا این عقیده را دارد که دیگران آن ها را درک نمی کنند.
این اختلالات باعث می شوند که افراد فاقد توانایی لازم برای فکر کردن باشند و همچنین در قضاوت صحیح، دادن پاسخ های هیجانی مناسب، برقراری ارتباط موثر و رفتار کردن به صورت مناسب مشکل داشته باشند.
به همین دلیل این افراد در رفع کردن نیازهای روزانه ی خودشان ناتوان هستند و همچنین عملکرد شغلی و اجتماعی و تحصیلی این افراد نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
در صورت درمان نشدن احتمال عوارض این اختلال بسیار بیشتر است.
در وضعیت حاد احتمال آسیب زدن به خود یا یگران نیز وجود دارد.
این افراد چون متوهم هستند و افکاری در تضاد با واقیعت دارند، تمایل به جمع گریزی پیدا می کنند و انگیزه هایشان در زندگی محدود و اندک می شود.
ویژگی های عمده اختلالات روان پریشی
- توهم (هالوسینیشن)
- هذیان ( ایلوژن)
توهم
افرادی که دارای نشانه های سایکوز یا روان پریشی هستند معمولا در حواس پنج گانه ی خود نابهنجاری هایی را تجربه می کنند، مثلا چیز هایی را تصور می کنند که وجود خارجی ندارند.
توهم ها (هالوسینیشن ها) ممکن است در همه ی حواس روی دهند ولی رایج ترین آن ها توهم شنیداری است که در ۷۰ درصد افراد سایکوز یا روان پریش مشاهده می شود.
توهم های شنیداری معمولا به صورت صداهای بیرونی هستند که به فرد دستور می دهند کاری را انجام دهد، دو یا چند صدا هستند که با هم حرف می زنند، یا فرد صدای یک نفر را می شنود که در حال حرف زدن درباره ی افکار اوست.
بعد از توهم های شنیداری، توهم های دیداری رایجترین هستند.
توهم های دیداری ممکن است حالت عام داشته باشند، مثلا فرد، رنگ ها، شکل ها یا انسان هایی را ببیند که وجود خارجی ندارند، یا ممکن است خاص باشند.
یعنی فرد، یک انسان خاص و مشخص را ببیند که حضور دارد (مثلا، همسر یا پدر)، در حالی که او کیلومترها دورتر است یا فوت کرده است.
انواع دیگر توهم
- توهم حسی یا جسمی (احساس خارش یا سوزش در بدن)
- توهم چشایی ( غیر عادی حس کردن طعم غذا)
- توهم بویایی (چیزی در حال سوختن نیست ولی فرد گزارش بوی سوختگی می دهد).
هذیان (دیلوژن)
هذیان ها عبارتند از باورهای راسخ اما غلط که معمولا بصورت سوء تفسیر ادراک های ذهنی یا تجربه ها جلوه می کنند.
حدود ۷۵ درصد کسانی که به علت اختلالات سایکوز بستری می شوند، هذیان (دیلوژن) دارند.
بعضی از هذیان ها آشکارا عجیب به نظر می رسند (مثلا، فرد فکر میکند که همه ی اعضای داخلی بدنش را بیرون آورده اند و اعضای یک نفر دیگر را به جای آنها گذاشته اند).
بعضی دیگر عجیب به نظر نمی رسند (مثلا، این باور که فرد فکر می کند دائما تحت نظارت پلیس است).
صرف نظر از میزان عجیب غریب بودن دیلوژن، افراد مبتلا به آن، برای تایید دیلوژن خود، همیشه می توانند منطق و دلایلی ارائه دهند، هرچند خود باور آشکارا عجیب به نظر می رسد.
انواع هذیان
- هذیان تعقیب و آزار: فرد فکر می کند دیگران در تعقیب آن هستند وجاسوسی اش را می کنند و او در خطر است.
- هذیان عظمت و خود بزرگ بینی: فرد فکر می کند فردی مشهور یا قدرتمند است (مثلا رئیس جمهور، پیامبر).
- هذیان کنترل: فرد فکر می کند افکار، احساسات و اعمالش تحت کنترل نیروهای خارجی است (مثلا موجودات فضایی یا فوق طبیعی).
- هذیان به خود گرفتن: فرد فکر می کند رویدادهای خارجی مستقل و بی طرف، مشخصا به آن اشاره دارد (مثلا فکر می کنند گویندگان رادیو و تلویزیون درباره ی آن حرف می زنند).
- هذیان کاپگراس: فرد فکر می کند یکی از آشنایانش با یک نفر دیگر و مشابه او تعویض شده و این فرد، خود او نیست.
- هذیان کاتراد: فرد فکر می کند که مرده است.
- هذیان پخش افکار: فرد فکر می کند افکارش پخش می شود و دیگران می توانند آنها را بشنوند.
- هذیان درج افکار: فرد قویا باور دارد دیگران یا نیروهای غیبی افکاری را در سر او می کارند.
- هذیان برداشت افکار: فرد فکر می کند که یک قدرت یا یک فرد خارجی افکار او را از ذهنش بیرون می کشد.
- هذیان نیست انگاری: فرد فکر می کند جنبه ای از دنیا یا خود او دیگر وجود ندارد، مثلا فکر کند دنیا وجود خارجی ندارد یا ممکن است فکر کند دست ندارد، قلب ندارد.
- هذیان جسمی یا سوماتیک: فرد فکر می کند بدنش بوی بد می دهد یا یک بیماری وحشتناک دارد.
- هذیان فقر: بر خلاف شواهد (حساب بانکی پر از پول)، فرد کاملا معتقد است که فقیر است.
- هذیان گناه کاری: فرد مطمئن است که یک گناه بزرگ یا یک اشتباه وحشتناک مرتکب شده است.
سوالات متداول اختلالات روان پریشی
1 - اختلالات روان پریشی چه نشانه هایی دارد؟
ویژگی اصلی اختلالات روان پریش قطع ارتباط با واقیعت است و دو نشانه ی عمده ی آن توهم و هذیان است. در این اختلال فرد نمی تواند با واقیعت ارتباط برقرار کند و عملکردش مختل می شود. همچنین این افراد نشانه هایی از جمله گفتار و رفتار آشفته، از دست دادن بینش، عدم بروز هیجان مناسب و عدم قضاوت صحیح را از خود نشان می دهند.
2 - ویژگی هذیان و توهم چیست؟
در توهم فرد محرکهای حسی را تجربه می کند که در واقه وجود ندارد، مثلا چیزهایی را می بیند یا صداهایی را می شنود که دیگران قادر به تجربه ی آ ها و دیدن و شنیدن آن ها نیستند. به همین دلیل افراد روان پریش معمولا فکر می کنند که دیگرن ان ها را درک نمی کنند. هذیان نیز باور های فکری راسخ اما غلط را شامل می شود. افراد باورهایی دارد که دیگران می دانند آن باورها اشتباه است مثلا فرد فکر می کند دیگران مدام در حا تعقیب و گریز او هستند یا فرد فکر می کند پیامبر است و هذیان خود بزرگ بینی دارد.
3 - چه عواملی سبب ایجاد اختلالات روان پریشی می شود؟
رشد اين اختلال ممكن است ارثي باشد. همچنين عوامل محيطي ممكن است نقشي در تكامل آن بازي كنند که شامل: استرس، سوءاستفادهی دارويي، و تغييرات عمدهی زندگي ميشوند. علاوه بر اين، افراد مبتلا به اختلالهاي روانپریشی خاص ممكن است در شيمي خاصي از مغزعدم تعادل داشته باشند. آنها ممكن است خيلي حساس شده باشند يا مقدار زيادي مادهی شيميايي، كه دوپامين نام دارد، توليد كنند. مصرف الکل نیز می تواند موثر باشد.
4 - درمان اختلالات روان پریشی چگونه است؟
درمان این اختلالات حتما باید تحت نظر متخصص باشد، و ترکیب دارو درمانی و روان درمانی می تواند درمان موثری باشد. بعضی از بیماران نیاز به بستری نیز پیدا می کنند. خوشبختانه اختلالات روان پریشی در بسیاری موارد به درمان به خوبی پاسخ می دهند و اگر گاهی هم به طور کامل نتوانیم بیمار را درمان کنیم می توانیم با تشخیص زود هنگام روند بیماری را متوقف کنیم و از پیشروی آن جلوگیری کنیم.
سلام خسته نباشین من یکم تو زندگیم با اطرافیانم مشکل دارم میخواستم ببینم میتونین کمکم کنین من الان حدودا بیست و دو سالمه تا حالا به مشاوره ای جز مشاور تحصیلی مراجعه نکردم من پرخاشگری دارم و گاها نمیتونم خودمو کنترل کنم خود آزاری نمیکنم چون از درد متنفرم(میگرنم دارم) اما بیشتر دگر آزاری دارم من قبل از کنکور روز های خیلی بدی داشتم و دوسال پشت کنکور بودم برا قبولی از رشته دندانپزشکی اون موقع ها وضع مالی خوبی نداشتیم من اوایل سال خیلی خوب درس میخوندم و جلو میرفتم اما اواخر سال کانلا سست میشدم و درس خوندن… بیشتر بخوانید
سلام. شما حتما باید به صورت حضوری مشاوره دریافت کنید چون نیاز به درمان دارید و بصورت چت امکان پذیر نیست
سلام خسته نباشید. من هم از مشکلات روان پریشی و هم فوبیا رنج میبرم. یعنی از داشتنشون مطمئن نیستم ولی خب تست های زیادی دادم و نتایج این شکلی داشتن. اما واقعا زندگی خیلی برام سخت شده چون احساس میکنم هیچ وجود خارجی ای ندارم و بدرد هیچی نمیخورم. تقریبا هیشکی حرفایی که میزنمو درک نمیکنه و تمایلی به شنیدن افکارم نداره و این بیشتر از همه اذیتم میکنه. از بچگی فوبیای تاریکی داشتم و الان هم ترسم بیشتر شده و هم مدام چه تو تاریکی چه تو روشنی سروصدا میشنوم و یکیو تو اتاقم میبینم حتی صدای پای اینکه… بیشتر بخوانید
سلام به شما دوست عزیز در این مورد با توجه به مشکلاتی که شما در روابط اجتماعی و عملکرد و همچنین شرایط روحیتان تجربه می کنید نیاز به مراجعه به روان درمانگر و طی کردن روند درمانی می باشد همانطور که مشاهده می کنید تنها طی شدن زمان به بهبود این مشکلات کمکی نمی کند و نیاز است که شما مسیر درمانی را تجربه کنید . تشخیص گذاری تنها بر مبنای تست امکان پذیر نیست و نیاز است ه مصاحبه بالینی نیز در کنار تست گرفته شود تا بتوان تشخیص گذاری دقیقی داشت در کنار تشخیص گذاری نیاز به طی… بیشتر بخوانید
من وقتی خون و اعضای بدن یه جورایی می ترسم و بدم میاد و نمیتونم تحمل کنم برای درمان این قضیه باید چیکار کنم لطفا راهنمایی کنید
سلام به شما شیوا جان
اگر ترس های شما به میزانی باشد که بر عملکرد شما تاثیر گذاشته باشد نیاز است که شما برای بررسی فوبیای خود به صورت حضوری به روان درمانگر مراجعه داشته باشید تا در این مسیر در طی درمان به شما کمک کنیم تا بتوانید این ترس های خود و افکار و احساساتی که دارید را بهتر بشناسید و در مسیر درمانی پیش روید .
سلام من فکر میکنم دچار اختلال چند شخصیتی و اختلال دو قطبی هستم این شک از اینجایی شروع شد من بعضی اوقات اعتماد به نفس خوب یا بالایی دارم ولی بعضی اوقات اعتماد به نفس کمی نوسنات اخلاقی من به حدی زیاد شده که دوستهام برای هرکدوم از اخلاق های من اسم جدا میذارن من بعضی وقتا حرفامو یادم میره من بعضی اوقات خیلی خیلی خیلی آدم خونسرد و اهل مطالعه ام اما بعضی اوقات خیلی زیاد اجتماعی من هفده سالمه و پیش چند روانشناس رفتم بهم گفتند که راجب این که من مبتلا به این بیماری های روانی باشم… بیشتر بخوانید
سلام به شما یکتا جان براساس این کلیات نمی توان در مورد داشتن هریک از اختلالت در شما نظری را بیان کرد و نیاز است که با شما مصاحبه بالینی صورت گیرد تا بتوانیم در این مسیر نظری را بیان کنیم در کنار اینکه مشکلات و روابط اجتماعی و عملکرد درسی نیز از اهمیت برخودار می باشد و با ترکیب بعد رفتاری با این موارد می توان نتیجه گیری بهتری داشت و بعد از تشخیص گذاری دقیق تر طی کردن روند درمانی اهمیت دارد نمی توان بیان کرد که صد در صد یک فرد تنها یک اختلال و یا مشکل… بیشتر بخوانید
سلام بنده ۴۷ سال سن دارم چند سالی هستش دچار تناقضات شدید شده ام مثلا احساس میکنم هر گرفتاری سر انسان میاد به خاطر گناهانی هستش که انجام میده و به عبارتی خدا منو تنبیه میکنه این طرفکر از زمانی در من ایجاد شد که تو یکی از سخنان الهه قمشه ای شنیدم که میگفت هر گرفتاری که به سر انسان میاد به خاطر اینه که خدا باهاش قهره و از طرفی دکتر هلا کویی میگه خدا هیچ دخالتی در امورات انسان نداشته و نحواهد داشت خب وقتی من این دو حرف رو از دو تحصیل کرده میشنوم دچار تناقض… بیشتر بخوانید
سلام به شما دوست عزیز در این مسیر افراد مختلف می توانند دیدگاها و نظرات مختلفی را نسبت به شرایط محیطی و افراد داشته باشند در کنار اینکه هیچ یک از این دو عزیز دامنه اختیارات انسانی را منع نکرده اند و در این مسیر نیاز است که شما بر اساس ددگاهای مختلف و بررسی هریک از انها در مورد دیدگاه فکری خودتان تصمیم گیری کنید . اما دقت داشته باشید که این میزان از تمرکز بر این موضوعات که با اضطراب و از دست دادن دامنه اختیارات شما می تواند همراه باشد دیگر یک بررسی تفکرات محسوب نمی شود… بیشتر بخوانید