وسواس فکری
” گاهی ذهنم بر روی افکاری ناخواسته و مزاحم گیر می کرد. فکرهایی که من با تمام وجود آن ها را پس می زدم و از داشتن چنین افکاری احساس شرم و دلهره داشتم.
افکار سمجی که مثل یک خوره به وجودم حمله می برد و از بیان کردنش با دیگران واهمه داشتم.
مثلا این فکر که امروز با چاقو به همسرم آسیب می رسانم، یا افکاری که برخلاف اعتقادات مذهبی ام بودند..
فکر می کردم دیوانه شده ام اما وقتی به روانشناس مراجعه کردم فهمیدم من درگیر وسواس فکری ام ”
اختلال وسواس فکری
وسواس فکری در حقیقت بخشی از اختلال وسواس فکری اجباری است که همه ما آن را با عنوان وسواس تمیزی می شناسیم.
البته موضوع وسواس صرفا به افکار مربوط به تمیزی محدود نمی شود و می تواند حول محور مسائل مختلفی بگذرد، از جمله:
- افکار مربوط به کثیفی، نجاست و میکروب
- افکاری حول محور نظم و ترتیب و تقارن
- شک کردن ( بستن درها، بستن شیر گاز و…)
- افکار یا تصاویر ناخواسته و زننده ای از صحنه های جنسی ( تجاوز و..)
- افکار، تصاویر ذهنی و ترس از آسیب زدن به خود یا دیگران
بخش دیگر وسواس فکری یعنی اجبارها شامل رفتارهایی است که فرد در مقابل با چنین افکاری انجام می دهد تا از شدت اضطراب خود بکاهد.
چک کردن مرتب درها، در فرد مبتلا به وسواس چکینگ، شستن مکرر لباس ها با تشریفات پیچیده در فرد مبتلا به وسواس تمیزی و یا گفتن ذکرهایی خاص جهت جبران افکار مزاحم مذهبی، نمونه هایی از اعمال اجباری است.
خصوصیات شخصیتی افرادی که دچار وسواس فکری می شوند
شاید برایتان سوال باشد که چرا بعضی ها دچار چنین افکار و رفتارهای عجیب و ناخواسته ای می شوند و چه ویژگی هایی در رمزگشایی این اختلال قابل تامل است؟
فارغ از سبب شناسی اختلال وسواس فکری و نقش محیط یا وراثت در ایجاد چنین مسئله ای، می تواند به برخی خصوصیات شخصیتی که باعث آسیب پذیری نسبت به این اختلال می گردد اشاره نمود:
-
اضطراب زیاد
مبتلایان به وسواس معمولا افرادی هستند که به شدت مقابل اضطراب حساس بوده در تحلیل اتفاقات بیش از حد گوش به زنگ خطرات هستند.
این افراد معمولا درمورد سلامت و آینده خود، اطرافیان گوش به زنگ اتفاقات منفی هستند:
” همیشه بدترین حالت ممکن از یه اتفاق به ذهنم هجوم میاره، مثلا وقتی حامله بودم همش فکر می کردم سر زایمان می میرم یا بچه م ناقص به دنیا میاد حالا هم که پسرم بزرگ شده همش فکر می کنم تو راه مدرسه یا میدزدنش یا یه ماشین بهش میزنه”
-
عدم تحمل ابهام و بلاتکلیفی
افراد مبتلا به وسواس فکری معمولا تحمل ابهام و عدم قطعیت را نداشته و تمایل زیادی به پیش بینی اتفاقات آینده دارند.
به عنوان مثال تلاش زیاد یک فرد وسواسی جهت چک کردن بسته بودن شیر آب خود حاکی از نیاز زیاد او به قطعیت یابی دارد.
-
مسئولیت پذیری زیاد مقابل افکار
بیش از حد مهم دانستن افکار، و حتی برابر دانستن افکار منفی با انجام آن، از ویژگی های افراد مبتلا به وسواس فکری است.
پیشنهاد مشاور: درمان وسواس احتکار در بزرگسالان و کودکان چیست؟
-
فاجعه انگاری اتفاقات محیط
بزرگ دانستن خطرات محیطی و بزرگ جلوه دادن تهدیدهای احتمالی از دیگر خصوصیاتی افرادی است که در مقابل وسواس فکری آسیب پذیرند.
سوالات متداول وسواس فکری
1 - مبارزه کردن با افکار وسواسی چگونه باعث تشدید و تقویت افکار مزاحم می شود؟
افراد مبتلا به وسواس فکری معمولا به روش های مختلفی سعی می کنند از شر افکار ناخواسته ای که به ذهن شان هجوم می آورد فرار کنند. درحالی که براساس اثر ریباند، سرکوب کردن افکار منفی درست مانند پرتاب کردن یک شی به دیوار و برگشت قوی تر آن به سمت خودمان است. بنابراین سرکوب کردن افکار منفی، انجام دادن رفتارهای اجباری و جبرانی معمولا باعث تشدید افکار وسواسی می گردد و در مقابل پذیرش این افکار از قدرت یافتن آن می کاهد.
2 - آیا وسواس فکری قابل درمان است؟
روش های درمانی مختلفی برای درمان وسواس فکری وجود دارد که بسته به شدت وسواس و ویژگی های شخصیتی بیمار، به کار می رود. شناخت درمانی، درمان با رویکرد روان کاوانه، رفتاردرمانی و نیز درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد از جمله رویکردهای درمانی است که متخصصین و درمانگران مرکز روانشناسی مشاورانه، در درمان وسواس فکری به کار می برند.
3 - علت وسواس فکری چیست؟
نظریه های مختلف تبیین های مختلفی از علل زیربنایی وسواس را مطرح نموده اند. ژنتیک، استرس و تجارب محیطی ناخوشایند به ویژه در کودکی و نوجوانی از جمله نظریه های مطرح در تبیین علت وسواس فکری است. وسواس همچنین می تواند تحت تاثیر یادگیری ها و محیط تربیتی سخت گیرانه ای که در آن تاکید ویژه ای به کنترل افکار و تنبیه و تقبیح افکار منفی می شود، شکل گیرد.
4 - وسواس فکری تا چه حد شاید است؟
وسواس فکری در گروه اختلالات شایع روانی به حساب می آید که تقریبا در هر سنی ممکن است رخ دهد. در واقع چهارمین اختلال شایع در روانشناسی اختلال وسواس فکری اجباری است که به اختصار به آن OCD می گویند. وسواس تقریبا به طور یکسان هر دو جنس را درگیر می کند. اگرچه وسواس تمیزی بیشتر در زن ها و افکار وسواسی پرخاشگری یا جنسی بیشتر در مرد ها دیده می شود، اما به طور کلی می توان گفت وسواس فکری تقریبا هر دو جنس را به یک میزان درگیر می کند.
من وسواس فکری دارم بعدمیخواستم بدونم برای همیشه درمان میشه؟؟
سلام به شما آقا عارف در این مورد نیاز است که میزان وسواس شما مورد بررسی قرار گیرد چون پاسخ به این سوال شما نیاز به بررسی دقیق شرایط روحی شما و میزان وسواسی که شما تجربه می کنید دارد . تا میزان بسیار زیادی حتی در سطح های بسیار شدید وسواس قابل درمان می باشد. در مسیر درمان بهتر است اول به روانشناس مراجعه کنید بعد از مصاحبه بالینی طرح درمان برای شما ریخته می شودگاهی در وسواس ممکن است که میزانی دارو درمانی هم نیاز باشد تا مقداری سطح عملکرد شما بهبود پیدا کند و روان درمانی بتواند… بیشتر بخوانید
سلام.نزدیک به یکساله صداهایی میشنوم که مخاطباش که چند نفر هستند میشناسم.صداهایی درحدآهسته صحبت کردن.عکس العمل هایی از همون افراد میبینم که منطبق با همون صدااست.میخواستم بپرسم آیا چیزی هست که حتی تسلط بر افکارم داشته باشن.که فکرم هم بازگو کنن.ممنون میشم اگه هست منم با اطلاع کنید.
سلام به شما آقا بهزاد
اگر شما صداهایی می شنوید که در آن زمان فردی وجود ندارد یعنی توهم شنیداری دارید نیاز است که حتما به صورت حضوری برای بررسی به روانشناس و روان پزشک مراجعه داشته باشید تا بتوانیم با انجام مصاحبه بالینی و بررسی دقیق شرایط شما کمک کنیم تا بتوانید در شرایط بهتری مسیر رشدی خود را ادامه بدهید و اگر مشکلی وجود دارد در همین سطح حل شود.
سلام خسته نباشین
من ۱۶ سال دارم،،عادت کردم همه چیز رو چندین بار چک میکنم که درنهایت از دست خودم عصبانی میشم….
معلمم چندتا برگه فرستادن تا تصحیح کنم هر برگه رو ۵ بار چک کردم تا اشتباه نشه ….هیچ اشتباهی هم نبود اما باز چک میکردم…وقتی ی پیامی رو ب ی نفر میفرستم چندین بار چک میکنم ک اشتباه نشه…
زمان امتحان هم بیش از حد سوالات رو چک میکنم حین همین چک کردنا استرس میگیرم…
ممنون میشم راهنمایی کنین
سلام به شما فاطمه جان ببین عزیزم این علایمی که بیان می کنی می تواند نشان از وسواس داشته باشد در این مسیر نیاز است که شما به صورت حضوری برای طی کردن روند درمانی به روانشناس مراجعه حضوری داشته باشید . افکار وسواسی مداوم تکرار می شود و این باعث می شود که عملکرد فرد کاهش یابد و فشار روحی زیادی را تجربه کند . دقت کنید که وسواس نیاز به درمان دارد البته این در صورتی می باشد که شما در موراد دیگر جز تصیح کردن این برگه ها نیز این تمایل به تکرار و چک کردن را… بیشتر بخوانید
متشکرم از پاسختون
من در موارد دیگری از جمله تمیز کردن و… وسواس ندارم فقط در رابطه با درس و تصحیح کردن برگه و مواردی از این قبیل…
در هرصورت نیاز هست که دقیقا افکاری که دارید را بررسیم کنیم تا بتوانیم در این مسیر نظر دقیقی را بیان کنیم .
در این مسیر یک دوره مشاوره حضوری یا نهایتا تلفنی می تواند برای ارزیابی و درمان کمک کننده باشد.