گرایش به سیگار، مهم ترین عوامل و دلایل گرایش به سیگار
دلایل گرایش به سیگار چه چیزهایی می باشند؟ امروز مصرف سیگار به دلیل ارزان بودن و راحت و در دسترس بودن همه گیر شده است و بسیار گسترش یافته است، از این جهت بسیار اهمیت دارد تا علل گرایش به اعتیاد و راه هایی پیشگیری از آن در جامعه را بیابید زیرا شناخت این مسائل از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد، بسیاری از افراد وجود دارند با توجه به این که از سیگار آسیب می بینند اما باز هم مصرف آن را ادامه می دهند.
علت این مسئله به خاطر این می باشد که ریشه های روانی و علل اصلی گرایش به سیگار در این افراد به درستی کشف نمی شود و در صورتی که به خوبی علت گرایش به سیگار را کشف کنید خواهید توانست گامی اساسی و صحیح در جهت ترک درست و موفق سیگار داشته باشید.
دلایل گرایش به مصرف سیگار
افرادی که به سیگار گرایش پیدا می کنند به خاطر عوامل متعددی مانند عوامل اجتماعی، خانوادگی، فشار دوستان و همسالان، عوامل فردی و شخصیتی و غیره می باشد،که همه این عوامل ارتباط چند جانبه ای با همدیگر دارند و در ادامه این مقاله هر کدام از این موارد را مورد بررسی قرار می دهیم.
-
عوامل خانوادگی
خانواده در شکل گیری مواردی از جمله شخصیت، ایجاد اعتماد به نفس، احساس ایمنی و سبک های رفتاری نقش بسیاری مهمی دارد و در صورتی که والدین و خانواده به خوبی فرد را مورد حمایت و توجه قرار دهد و حساسیت های لازم را داشته باشد در این صورت فرد سازگاری بهتری با محیط، قدرت مقابله با مشکلات و افزایش مهارت های اجتماعی خواهد داشت هم چنین رفتارهای ناسالم و پر خطر فرد کاهش می یابد.
در این حالت خانواده می تواند به فرد احساس امنیت بدهد و پشتیبان او باشد و یا برعکس می تواند باعث ناسازگاری و اختلالات روانی مانند افسردگی در او شود و مشکلاتی را برای او ایجاد کند.
هر چند والدین بیشتر جوان را نادیده بگیرند و به او توجه نداشته باشند در این حالت در برابر محیط و اجتماع آسیب پذیر تر خواهد شد و جوانان در چنین خانواده هایی دچار افسردگی، اضطراب و مشکلاتی در روابط شان می شوند، همچنین آن ها شکست هایی تحصیلی – اجتماعی را تجربه خواهند کرد و اعتماد به نفس شان را از دست می دهند، در این شرایط افراد بیشتر به سمت موادی مانند الکل، سیگار یا ماده مخدر، گل و غیره می روند و برای رهایی از مشکلات و آرامش شان از این مواد استفاده می کنند.
علاوه بر موارد گفته شده والدین از موثرترین الگوهای رفتاری برای فرزندشان می باشند و در صورتی که هر دو یا یکی از والدین سیگاری باشند احتمال سیگاری شدن در کودک افزایش می یابد.
-
عوامل فردی
یکی از عوامل مهم و تعیین کننده که باعث می شود افراد به سمت سیگار کشیده شوند ویژگی های فردی و شخصیتی می باشد، عوامل شخصیتی بسیاری مانند تنوع طلبی، هیجان طلبی زیاد، ویژگی های اضطرابی و تمایل به انجام رفتارهای مخاطره آمیز در روی آوردن به سیگار نقش بسیار تاثیر گذار می باشند ، همچنین در دوران نوجوانی و جوانی کنجکاوی ها و گرایش به هیجان و تجربیات جدید عاملی برای آغاز مصرف سیگار و ادامه مصرف آن به حساب می آید.
بسیاری از افراد نمی توانند هیجانات منفی خود را کنترل کنند و برای آن که از فشارها و مشکلات عصبی دور شوند به سمت مصرف سیگار می روند، فردی که سیگار می کشد در لحظه به آرامش می رسد و به دلیل همین آرامش لحظه ای سعی می کند در طول روز مصرف سیگار را بیشتر کند.
-
گرایش به سیگار، فشار دوستان
بسیاری از افراد از دوران نوجوانی مصرف سیگار را آغاز می کنند و برخی از نوجوانان به دلیل این که با دوستان و همسالان خود سازگار شوند به سمت مصرف سیگار می روند و در برابر تقاضا و خواسته ی آن ها تسلیم می شوند، زیرا در این دوره از سن بسیار اهمیت دارد که مورد پذیرش دوستان و هم سالان قرار گیرند.
این موارد زمانی شدت می یابد که فرد هویتش را از طریق ارتباط با گروه دوستان به دست آورد، در این حالت احتمال قبول کردن درخواست همسالان برای مصرف سیگار بسیار بیش تر می باشد، در صورتی که والدین رفتار صحیحی با فرزندشان در دوره نوجوانی داشته باشند احتمال گرایش آن ها به سمت دوستان کاهش می یابد.
-
عوامل اجتماعی و رسانه ها
یکی از عواملی که باعث می شود مصرف سیگار افزایش یابد به خاطر جذابیت های اجتماعی و در دسترس بودن آن در بازار می باشد و بعضی از عوامل بر روی افراد تاثیر می گذارند و باعث می شوند تا به سمت سیگار کشیده شوند و این عوامل به صورت غیر مستقیم بر روی فرد تاثیر می گذارد و این عوامل عبارت اند از:
- شکل های متنوع سیگار
- رنگ های سیگار
- طعم ها
- پاکت های متنوع و جذاب
- نمایش صحنه های جذاب فیلم ها و هنرپیشه های معروف و محبوب جوانان و مصرف سیگار توسط آن ها
- عدم وجود وسایل و تبلیغات لازم برای آگاهی جوانان از خطرات و مضرات سیگار
- شکست های اجتماعی و تحصیلی
-
کمبود اطلاعات و باورهای غلط در مورد مصرف سیگار
با توجه به این که متخصصان سلامت در مورد مضرات سیگار اطلاع رسانی می کنند اما بسیاری از مردم از عوارض دقیق آن اطلاعی ندارند، در صورتی که افراد در مورد مرگ و میر سالانه ناشی از مصرف سیگار و تعداد مبتلایان به سرطان ریه، سینه و پوست و غیره آگاهی داشته باشند می تواند در پیشگیری از مصرف سیگار مفید باشد .
در صورت نبود آگاهی و اطلاعات باورهای غلطی در مورد سیگار و تنباکو در فرد ایجاد می شود و بر طبق آن عوارض مصرف را جدی نمی گیرند و فکر می کنند مبتلا شدن به بیماری های جدی مانند سرطان از موارد نادر به حساب می آید و برای پیشگیری از عوارض منفی سیگار و کنار گذاشتن آن بهتر است از فردی متخصص کمک بگیرید تا در این خصوص به شما مشاوره بدهد و راهکارهای لازم را در اختیارتان قرار دهد.
چگونه با پسرم در مورد اینکه سیگار نکشد صحبت کنم
سلام به شما زهره جان در این مورد در ورت تمایل اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار بدهید تا باهم بیشتر صحبت کنیم.
۱٫ فرزند شما چند سال دارد؟
۲٫ روابط بین شما و فرزندتان چگونه هست؟
۳٫ رفتارهای پر ریسک و یا ناهنجار دیگری را در او مشاهده کرده اید؟
۴٫ عملکرد کاری و یا درس او چگونه هست؟