اختلالات شخصیت (Personality disorder)
شخصیت چیست؟
شخصیت عبارت است از مجموعه ی افکار، هیجانات و رفتارهایی که شیوه ی انطباق ما با دنیا را نشان می دهند.
شخصیت یعنی سبک زندگی هر فرد.
هر فرد، سبک خود یعنی شخصیت خاص خود را دارد که از او انسانی واحد و منحصر به فرد می سازد.
پس انسانها از نظر شخصیت از هم متفاوتند و هر فرد دارای نوعی شخصیت است.
شخصیت یعنی عنصر ثابت رفتار فرد که موجب تمایز او از دیگران می شود.
ثابت بودن شخصیت انسانها سبب می شود که رفتارها و عملکردهای آنها، قابل پیش بینی باشد.
صفت شخصیت الگوی بادوام درک کردن محیط و دیگران، برقرار کردن رابطه با آنها و فکر کردن به آنهاست، الگویی که در قالب ساخت روانی فرد تثبیت شده است.
شخصیت عبارت است از یک اصطلاح که می گوید فرد چگونه با انواع رویدادهای زندگی مقابله می کند، با آنها سازگار می شود و واکنش نشان می دهد.
رویدادهای زندگی عبارتند از چالش ها، شکست ها، فرصت ها، موفقیت ها و سرخوردگی ها.
شخصیت چیزی است که آن را در درون تجربه می کنیم و از بیرون به دیگران نشان می دهیم.
عوامل تشکیل دهنده اختلالات شخصیت
- وراثت
- محیط
عوامل زیستی شخصیت
جنس
الف) اعمال حسی – حرکتی، ب) اعمال ذهنی، ج) عواطف، نگرش ها و رغبتها
سن
یعنی شخصیت هر فرد، با افزایش سن او، تغییر می کند. این تغییر بیشتر تحت تاثیر بلوغ جنسی هست.
عوامل عصبی – غددی
یکی از علل اصلی تفاوتهای جنسی، تفاوت در ترشح غدد درون ریز است، غدد درون ریز در تعیین شخصیت، نقش بسیار قطعی دارند.
ترشح زیاد غده ی تیروئید باعث تحریک خیلی زیاد می شود و برعکس.
عوامل اجتماعی اختلالات شخصیت
تعلیم و تربیت
عبارت است از مجموعه اقداماتی که گروه اجتماعی اتخاذ می کنند تا کودک با برخی موقیعت ها روبرو شود و به کمک یادگیری شخصیت او شکل گیرد.
نقش اولین سالهای زندگی
اولین سالهای زندگی در رشد و شکل گیری شخصیت اثر بنیادی دارد.
در این دوران، چون ساختارهای عصبی از انعطاف پذیری بالایی برخوردارند، یادگیری ها، هم به سرعت انجام می گیرند و هم پایدارترند.
ماهیت اختلالات شخصیت
چه موقعی یک صفت شخصیت اختلال می شود؟
آنچه ممکن است شیوه ی مخصوص پاسخدهی باشد، می تواند به صورت الگوی ثابتی درآید که توانایی عمل کردن رضایت بخش فرد را مختل کند.
شاید شما از آن تیپ افرادی باشید که دوست دارند اتاق آنها، به شیوه ی خاصی باشد، اگر فردی کتاب های شما را جابجا کند یا ترتیب لباس های شما روی جالباسی را تغییر دهد، قدری ناخشنود می شوید.
در چه نقطه ای، ناخشنودی شما از تغییر در ترتیب اموالتان، به قدری مشکل ساز می شود که از اندکی بهانه گیری و سخت گیری، به داشتن اختلال شخصیتی که خیلی خشک و انعطاف ناپذیر است گرایش پیدا می کنید؟
اختلالات شخصیت
اختلالات شخصیت رفتارهای پایا، غیر انطباقی و انعطاف ناپذیر در رابطه با محیط هستند.
اختلال شخصیت عبارت است از الگوهای پایدار و گوناگون رفتار ناانطباقی که شامل روش های ناپخته و نامناسب مدارا با فشار روانی یا حل مسائل می باشند.
اختلال شخصیت عبارت است از الگوی ناسازگارانه و بادوام تجربه درونی و رفتار که به زمان نوجوانی یا جوانی بر می گردد و حداقل در دو زمینه ی زیر آشکار می شود:
- شناخت
- هیجان پذیری
- عملکرد میان فردی
- کنترل تکانه
این الگوی انعطاف ناپذیر مشهود است و موجب پریشانی یا اختلال می شود.
سوالات متداول اختلالات شخصیت
1 - تعریف شخصیت چیست؟
شخصیت عبارت است از مجموعه ی افکار، هیجانات و رفتارهایی که شیوه ی انطباق ما با دنیا را نشان می دهند. شخصیت یعنی سبک زندگی هر فرد. شخصیت یعنی عنصر ثابت رفتار فرد که موجب تمایز او از دیگران می شود. ثابت بودن شخصیت انسانها سبب می شود که رفتاره و عملکردهای آنها، قابل پیش بینی باشد. صفت شخصیت الگوی بادوام درک کردن محیط و دیگران، برقرار کردن رابطه با آنها و فکر کردن به آنهاست، الگویی که در قالب ساخت روانی فرد تثبیت شده است.
2 - اختلال شخصیت چیست؟
اختلالات شخصیت رفتارهای پایا، غیر انطباقی و انعطاف ناپذیر در رابطه با محیط هستند اختلال شخصیت عبارت است از الگوی ناسازگارانه و بادوام تجربه درونی و رفتار که به زمان نوجوانی یا جوانی بر می گردد و حداقل در دو زمینه ی زیر آشکار می شود: 5. شناخت 6. هیجان پذیری 7. عملکرد میان فردی 8. کنترل تکانه این الگوی انعطاف ناپذیر مشهود است و موجب پریشانی یا اختلال می شود.
3 - اختلالات شخصیت به چند دسته تقسیم می شوند؟
اختلالات شخصیت در 11 اختلال جای می گیرند که این 11 اختلال در سه گروه بر اساس ویژگی های مشترک، دسته بندی می شوند: گروه الف: اختلالات شخصیت پارانوئید، اسکیزویید و اسکیزوتایپی (ویژگی های مشترک: رفتارهای عجیب و غریب و نامتعارف، انها تنمایل دارند از دیگران دوری کنند و از این حالت در رنج هستند). گروه ب: اختلال شخصیت ضد اجتماعی، مرزی، نمایشی و خود شیفته (ویژگی های مشترک: نگرش ها و رفتارهای بیش از حد نمایشی، هیجانی، آشفته و غیر قابل پیش بینی). گروه ج: اختلال شخصیت اجتنابی، وابسته، وسواسی (ویژگی های مشترک: رفتارهای مضطرب و بیمناک).
سلام من ی مدته رفتارم باهمه عوض شده دلم نمیخاد باکسی حرف بزنم صدای کسی رو نمیخام بشنوم صدای های بلند رو عصابمه آزار دهندس برام تا حدی ک گاهی پنبه میزارم تو گوشم تو طول روزبا خانوادم حرف نمیزنم احساس ی غریبه رو نسبت بهشون دارمباهاشون دعوا میکنم پرخاش میکنم اصلا رفتارامو نمیتونم کنترل کنم چن وقته ک فقط با خودم حرف میزنم میشنوم باز تایید میکنم باز دوباره حرف میرنم گاهی ک باخودم حرف میزنم انقد غرق فک کردن میشم ک چند ساعت میگذره بعد چند یاعت ب خودم میام گاهی شبا خابم نمیبره باز باخودم حرف میرنم… ادامه دیدگاه »
سلام به شما ببین ویدای عزیز کاملا برای من قابل درک هستش که شما در حال حاضر در حال طی کردن شرایط سختی هستی و البته فکر می کنم که خانواده شما هم با دیدن ناراحتی و حال بد شما احساس بدی دارن و دوست دارن که برای بهتر شدن حال شما تلاششون رو بکنن. البته که بستری شدن در بیمارستان برای هیچکش خوشایند نیست و می تونه دوران سختی باشه چون شما مدتی از خونه و محل اصلی زندگی خودت دور هستی و در محیطی درمانی خاصی قرار می گیری ولی عزیزم همین که شما نسبت به مشکل خودت… ادامه دیدگاه »
سلام وقتتون بخیر
من تا حدودی دهن بین هستم به این صورت که افرادی که برام اهمیت دارند میتونند روی نظرمن تاثیر بگذارند.بعضی مواقع بخاطر حرف بقییه جا زدم یا علاقم رو به چیزی از دست دادم. البته نسبت به همه کس اینطور نیستم فقط بعضی ها.
میخواستم بدونم چطور دهن بین نباشم و مطمئن باشم به خودم و منتظر تایید دیگران نباشم؟
سلام به شما سمیرا جان یکی از دلایلی که فرد سعی می کنه مدام به نظر دیگران اهمیت بده و از اونها الهام بگیره اعتماد به نفس و عزت نفس پایین هستش. در واقع زمانی که شما به خودباوری نرسیده بشین و عزت نفس کافی نداشته باشید نمی تونید روی دانشته ها و اطلاعات خودتون تمرکز کنید و به همین دلیل مدام به نظرات و حرف های دیکران اهمیت بها میدین. بنابراین برای مقابله با این شرایط نیاز هست که شما روی عزت نفستون کار کنید که اگر بتونید به صورت حضوری به روانشناس مراجعه کنید و آموزش های لازم… ادامه دیدگاه »
سلام دوستی داریم ک از لحاظ رفتاری فردی سالمه و مشکل خیلی خاصی نداره فقط کمی افسردگی داره ک براش دکتر رفته دارو هم مصرف میکنه به تازگی متوجه یکسری موضوعات شدیم ک تمام حرف های این فرد به ما و تمام اطرافیان حرف هایی غیر واقعی اند و ایشون مدام درحال تعریف خاطره ها ، لحظات و اتفاقاتی خیالی با افراد گوناگون ب بقیه اند . میدونم ک دروغ گفتن مشکل زیاد خاصی نیست ولی خب ایشون از لحاظ روانی تحت فشار نیست و این حرف هارو کاملن مشتاقانه و داوطلبانه میزنه و همشون هم دارای جزعیات زیادی هستند… ادامه دیدگاه »
سلام به شما سارا جان نگرانی شما برای دوستتان قابل احترام هست اما عزیزم دقت کنید که این خیالپردازی ها بی ارتباط با موضوع افسردگی و شاید هم عزت نفس ایشان نمی باشد در این مسیر قرار نیست که شما کاری را انجام بدهید و یا با بازگو کردن اینکه می دانید او دروغ می گوید به او کمک کنید . شماها به عنوان دوستان او می توانید با پذیرش خود واقعی او در این مسیر کمک کنید تا بتواند به خود واقعیش اعتماد بیشتری کند. در کنار اینکه بدون تشخیص گذاری و یا زدن برچسبی به دوستتان می توانید… ادامه دیدگاه »
سلام چرا جواب من رو نمیدین
سلام جواب شما در زیر سوالتان در صفحه اول همین لینک ارسال شده است . سلام به شما دوست عزیز در این مورد نیاز است که این تغییر چهره و افکار و احساساتی که در این روابط تجربه می کنید مورد ارزیابی قرار گیرد تا بتوانیم در این مورد نظری را بیان کنیم در هرصورت این اختلال خاصی این مشکل محسوب نمی شود اما اگر در روابط خود با مشکل مواجهه می شوید نیاز به بررسی حضوری این مشکل می باشد چون بیان هر نظری یک حدس می باشد . در این مسیر بهتر است یک دوره مشاوره حضوری یا… ادامه دیدگاه »
سلام من خانمی سی ساله هستم حدودا از یکی دوسال پیش دچار یه اختلال ناخواسته درون خودم شدم و چیزی که بیشتر عذابم میده زمانیه که وقتی با کسی ارتباط برقرار میکنم به صورت کاملا ناخواسته و غیر ارادی تغییری در چهره ی خودم حس میکنم که دیگران هم متوجه این تغییر میشن واز نظر من برداشت طرف مقابلم از این تغییر در صورت و چشمان و حتی لبخند من میتونه این باشه که حسادت میکنم و یا از اون طرف بدم میاد در صورتیکه واقعا چنین چیزی نیست و این تغییر رو بیشتر زمانی حس میکنم که با کسانیکه… ادامه دیدگاه »
سلام به شما دوست عزیز
در این مورد نیاز است که این تغییر چهره و افکار و احساساتی که در این روابط تجربه می کنید مورد ارزیابی قرار گیرد تا بتوانیم در این مورد نظری را بیان کنیم در هرصورت این اختلال خاصی این مشکل محسوب نمی شود اما اگر در روابط خود با مشکل مواجهه می شوید نیاز به بررسی حضوری این مشکل می باشد چون بیان هر نظری یک حدس می باشد .
در این مسیر بهتر است یک دوره مشاوره حضوری یا تلفنی را تجربه کتید چون نیاز به تعامل مستقیم می باشد .
من پیام دادمنمیدونم چرا ثبت نشد
پاسخ شما در همین لینک همراه با سوالتان ثبت شده است اگر در صفحه اول سوال خودتان را مشاهده نمی کنید صفحات را ورق بزنید در صفحات دیگر قرار دارد.