اختلالات شخصیت (Personality disorder)
شخصیت چیست؟
شخصیت عبارت است از مجموعه ی افکار، هیجانات و رفتارهایی که شیوه ی انطباق ما با دنیا را نشان می دهند.
شخصیت یعنی سبک زندگی هر فرد.
هر فرد، سبک خود یعنی شخصیت خاص خود را دارد که از او انسانی واحد و منحصر به فرد می سازد.
پس انسانها از نظر شخصیت از هم متفاوتند و هر فرد دارای نوعی شخصیت است.
شخصیت یعنی عنصر ثابت رفتار فرد که موجب تمایز او از دیگران می شود.
ثابت بودن شخصیت انسانها سبب می شود که رفتارها و عملکردهای آنها، قابل پیش بینی باشد.
صفت شخصیت الگوی بادوام درک کردن محیط و دیگران، برقرار کردن رابطه با آنها و فکر کردن به آنهاست، الگویی که در قالب ساخت روانی فرد تثبیت شده است.
شخصیت عبارت است از یک اصطلاح که می گوید فرد چگونه با انواع رویدادهای زندگی مقابله می کند، با آنها سازگار می شود و واکنش نشان می دهد.
رویدادهای زندگی عبارتند از چالش ها، شکست ها، فرصت ها، موفقیت ها و سرخوردگی ها.
شخصیت چیزی است که آن را در درون تجربه می کنیم و از بیرون به دیگران نشان می دهیم.
عوامل تشکیل دهنده اختلالات شخصیت
- وراثت
- محیط
عوامل زیستی شخصیت
جنس
الف) اعمال حسی – حرکتی، ب) اعمال ذهنی، ج) عواطف، نگرش ها و رغبتها
سن
یعنی شخصیت هر فرد، با افزایش سن او، تغییر می کند. این تغییر بیشتر تحت تاثیر بلوغ جنسی هست.
عوامل عصبی – غددی
یکی از علل اصلی تفاوتهای جنسی، تفاوت در ترشح غدد درون ریز است، غدد درون ریز در تعیین شخصیت، نقش بسیار قطعی دارند.
ترشح زیاد غده ی تیروئید باعث تحریک خیلی زیاد می شود و برعکس.
عوامل اجتماعی اختلالات شخصیت
تعلیم و تربیت
عبارت است از مجموعه اقداماتی که گروه اجتماعی اتخاذ می کنند تا کودک با برخی موقیعت ها روبرو شود و به کمک یادگیری شخصیت او شکل گیرد.
نقش اولین سالهای زندگی
اولین سالهای زندگی در رشد و شکل گیری شخصیت اثر بنیادی دارد.
در این دوران، چون ساختارهای عصبی از انعطاف پذیری بالایی برخوردارند، یادگیری ها، هم به سرعت انجام می گیرند و هم پایدارترند.
ماهیت اختلالات شخصیت
چه موقعی یک صفت شخصیت اختلال می شود؟
آنچه ممکن است شیوه ی مخصوص پاسخدهی باشد، می تواند به صورت الگوی ثابتی درآید که توانایی عمل کردن رضایت بخش فرد را مختل کند.
شاید شما از آن تیپ افرادی باشید که دوست دارند اتاق آنها، به شیوه ی خاصی باشد، اگر فردی کتاب های شما را جابجا کند یا ترتیب لباس های شما روی جالباسی را تغییر دهد، قدری ناخشنود می شوید.
در چه نقطه ای، ناخشنودی شما از تغییر در ترتیب اموالتان، به قدری مشکل ساز می شود که از اندکی بهانه گیری و سخت گیری، به داشتن اختلال شخصیتی که خیلی خشک و انعطاف ناپذیر است گرایش پیدا می کنید؟
اختلالات شخصیت
اختلالات شخصیت رفتارهای پایا، غیر انطباقی و انعطاف ناپذیر در رابطه با محیط هستند.
اختلال شخصیت عبارت است از الگوهای پایدار و گوناگون رفتار ناانطباقی که شامل روش های ناپخته و نامناسب مدارا با فشار روانی یا حل مسائل می باشند.
اختلال شخصیت عبارت است از الگوی ناسازگارانه و بادوام تجربه درونی و رفتار که به زمان نوجوانی یا جوانی بر می گردد و حداقل در دو زمینه ی زیر آشکار می شود:
- شناخت
- هیجان پذیری
- عملکرد میان فردی
- کنترل تکانه
این الگوی انعطاف ناپذیر مشهود است و موجب پریشانی یا اختلال می شود.
سوالات متداول اختلالات شخصیت
1 - تعریف شخصیت چیست؟
شخصیت عبارت است از مجموعه ی افکار، هیجانات و رفتارهایی که شیوه ی انطباق ما با دنیا را نشان می دهند. شخصیت یعنی سبک زندگی هر فرد. شخصیت یعنی عنصر ثابت رفتار فرد که موجب تمایز او از دیگران می شود. ثابت بودن شخصیت انسانها سبب می شود که رفتاره و عملکردهای آنها، قابل پیش بینی باشد. صفت شخصیت الگوی بادوام درک کردن محیط و دیگران، برقرار کردن رابطه با آنها و فکر کردن به آنهاست، الگویی که در قالب ساخت روانی فرد تثبیت شده است.
2 - اختلال شخصیت چیست؟
اختلالات شخصیت رفتارهای پایا، غیر انطباقی و انعطاف ناپذیر در رابطه با محیط هستند اختلال شخصیت عبارت است از الگوی ناسازگارانه و بادوام تجربه درونی و رفتار که به زمان نوجوانی یا جوانی بر می گردد و حداقل در دو زمینه ی زیر آشکار می شود: 5. شناخت 6. هیجان پذیری 7. عملکرد میان فردی 8. کنترل تکانه این الگوی انعطاف ناپذیر مشهود است و موجب پریشانی یا اختلال می شود.
3 - اختلالات شخصیت به چند دسته تقسیم می شوند؟
اختلالات شخصیت در 11 اختلال جای می گیرند که این 11 اختلال در سه گروه بر اساس ویژگی های مشترک، دسته بندی می شوند: گروه الف: اختلالات شخصیت پارانوئید، اسکیزویید و اسکیزوتایپی (ویژگی های مشترک: رفتارهای عجیب و غریب و نامتعارف، انها تنمایل دارند از دیگران دوری کنند و از این حالت در رنج هستند). گروه ب: اختلال شخصیت ضد اجتماعی، مرزی، نمایشی و خود شیفته (ویژگی های مشترک: نگرش ها و رفتارهای بیش از حد نمایشی، هیجانی، آشفته و غیر قابل پیش بینی). گروه ج: اختلال شخصیت اجتنابی، وابسته، وسواسی (ویژگی های مشترک: رفتارهای مضطرب و بیمناک).
سلام
میشه لطفا توضیح بدین که با افرادی که نمیتونن احساسات خودشون رو ابراز کنن چجوری باید رفتار کنم…
یعنی چجوری باید باهاش ارتباط بگیرم و بتونم بهش نزدیک بسم
سلام به شما روناک جان بعد شخصیتی افراد متفاوت می باشد و خب در مسیرهای ارتباطی نیاز است که جدا از اینکه بخواهیم بعد شخصیتی این افراد را انالیز کنیم و یا برای کمک و درمان آنها کاری کنیم به این موضوع توجه کنید که با فردی با این بعد شخصیتی و رفتاری می توانید ارتباط داشته باشید و این ارتباط به این سبک برای خود شما مورد پذیرش می باشد؟ در این حالت می توانید با شناخت بهتر خودتان در این مسیر گام بردارید. اما خب اینکه شما بتوانید در مسیرهای ارتباط احساسات خود را بشناسید و انها را… ادامه دیدگاه »
سلام خسته نباشید
من ۱۷ سالمه یه مدت هستش که نسبت به همه بی اعتماد شدم و نسبت به همه منفی فکر میکنم
نمی تونم با کسی درباره مشکلاتم صحبت کنم یعنی حس میکنم کسی نیست که درکم کنه . احساساتمو اصلا نمی تونم کنترل کنم . با جنس مخالفم اصلا خوب نیستم و ازشون میترسم. به همه چیز خیلی فکر میکنم مخصوصا گذشته که اتفاقات بدی برام افتاده . از محبت کردن خوشم نمیاد و از توی جمع بودن اما به شدت آدم وابسطه ایم
خیلی دارم اذیت میشم و فکرای خطر ناکی می کنم
ممنون میشم کمکم کنید
سلام وقتتون بخیر .من ۱۹ سالم هستش.یه مدت هست که دچار یه سری مشکلات شدم یکی از اونها شکاکی هست.خیلی زیاد به همه شکاک شدم.ب هرچیزی و هر کسی بد بین هستم و حس می کنم همه ی ادم ها ادم های بدی هستن و دارن سر من و کلاه میزارن .حتی نزدیک ترین افراد زندگیم .یکی دیگه از مشکلاتم این هستش که راجب هر چیز کوچیک و بی اهمیتی خیلی تو فکر میرم و بهش فکر میکنم و باعث اذیت شدنم میشه.و خیلی زیاد وسواس شدم حتی توی کوچک ترین مسیله ای حس میکنم اشتباه کردم و می خوام… ادامه دیدگاه »
سلام به شما ملیکا جان
ببین عزیزم با توجه به دیدگاهای که در مورد خودتان و اطرافیان برای شما تجربه می شود نیاز است که شما برای تشخیص و طی کردن روند درمان به روانشناس مراجعه کنید چون این افکار و احساسات میتوانید شرایط ارتباط و مسیر زندگی شما را تحت تاثیر قرار بدهد.
نیاز است که بعد شخصیتی و رفتاری شما به صورت دقیق بررسی شود تا بتوانیم در این مورد نظری بیان کنیم.
سلام خسته نباشید.چهارساله که خودم نیستم و بیشتر درونگرا شدم اهمیتی به ادما نمیدم حتی وقتی با من صحبت میکنن دلم نمیخواد به حرفاشون گوش بدم و میخوام هرچه زودتر تمومش کنن ادم عجیبی ام از نظر اطرافیانم ..شبیه هیچکی نیستم و تقریبا باورم شده که یه مشکلی دارم ترجیح میدم تو ذهن خودم باشم .. ابراز علاقه هام دروغ نیست اما از ته دل هم نیست یه حالت بی تفاوتی دارم مهم نیست بقیه باشن کنارم یا نه واقعا . پرخاشگر هستم خیلی سر چیزای کوچیک اما وقتایی که واقعا دیگه باید اذیت بشم بی تفاوتم چیزایی که برا… ادامه دیدگاه »
سلام به شما دوست عزیز این بی تفاوتی ، در کنار تمایل به مرگ، مسیر های ارتباطی که با دیگران دارید، نداشتن عزت نفس و تنفر از خود و… همه این موارد بیان شده نشان می دهد که شرایط روحی شما بهم ریخته می باشد و درون گرا بودن ارتباطی با این مسیر ارتباطی ندارد . فردی که درون گرا می باشد به میزان لازم و سالم میتواند ارتباط برقرار کند و در مسیر رشدی خودش با این مشکلات مواجهه نمی باشد و تنها تمایل به کارهای فرد و یا تنهایی بیشتری به صورت کلی دارد . اما زمانی که… ادامه دیدگاه »
خیلی خیالم راحت شد از اینکه اختلال شخصیتی نیست درمورد خلق و خوی افسرده م هم پدر و مادرم در جریانن فقط باید بهشون بگم احتمال افسردگی هست و برم درمان و شروع کنم
واقعا سخته ولی میشه یکاریش کرد
ممنون از پاسخگویی و سایت خوبتون🤍
ممکن است صحبت های اولیه سخت باشد اما در هرصورت پدر و مادر هم میخواهند که شما شرایط روحی بهتری را تجربه کنید و خب در این مسیر میتوانید با تعامل باهم نتیجه گیری بهتری داشته باشید بهتر است از هرگونه تشخیص گذاری و برچسب زدن به خودت خوداری کنی و این تشخیص گذاری ها را به عهده درمانگرت بگذاری تا بتواند به کمک آنها به روند درمان و ایجاد طرح درمان به شما کمک کند.
سلام ببخشید من به تازگی با پسری اشنا شدم و قصد ازدواج داریم و تازه فهمیدم ک ایشون گرایش به یسری رفتارها راجب برده بودن داره لطفا منو راهنمایی کنید ک جوری این موضوع مطرح کنم یا چ برخوردی باهاش نشون بدم ایا ممکنه بعدها در ازدواجمون این موضوع مشکل ساز بشه
سلام به شما الی جان ببین عزیزم این دوران آشنایی برای شناخت بهتر شما نسبت به فرد مقابلتان می باشد پس بهتر است که به شناخت هایی که می رسید بی توجه به آن عبور نکنید چون این مشکلات مواردی نیستند که با ازدواج کردن رفع شوند پس شناخت در این زمان از اهمیت زیادی برخودار می باشد. گرایش به برده بودن نشان از یک سری انحرافات جنسی و گرایشات جنسی بیمار گونه دارد و خب این موضوع را بهتر است در همین زمان تحت نظر متخصص در مشاوره پیش از ازدواج بررسی کنید دقت کنید که این مشکلات اگر… ادامه دیدگاه »
سلام
سلام به شما آزاده جان شما میتوانید در مورد مشکل خودتان و شرایط سنی و علایمی که دارید در همین قسمت سوال خود را با این جزئیات بیان کنید و با داشتن لینک جواب را در زیر سوالتان دریافت کنید.
سلام.من یه چن وقته راجب خودم خیلی فکرای اذیت کننده میکنم و این چن روز هم حالم خیلی بد بود و همش خودم رو اذیت میکردم. راجب خودم ی احساساتی و فکرهایی اینکه هیچ احساسی ندارمو هیچی تو وجودم نیست. دیروز هم درگیر بودم و این حس ها رو داشتم و هی حالم بدتر و بدتر میشد جوری ک واقعا نمیدونم چیکار دارم میکنم و اصلا کجای این دنیام و چرا من اینقدر خودم رو اذیت میکنم و ی چیزی رو پیش خودم از دست دادم. کلا هویت اصلی ام رو و خودم رو گم میکنم با این کارا و… ادامه دیدگاه »
سلام به شما دوست عزیز شما از افکار و احساساتی صحبت می کنید که برای شما با فشار روحی زیادی همراه شده است اما زمانی که بیان می کنید که خودم خودم را اذیت می کنم خب این حالت میتواند بسیار هشیارانه تر از این باشد که شما افکار و احساساتی داشته باشید که ناخواسته شما را انتخاب کند. یعنی شما به عمد با وجود اینکه میدانید و میتوانید مسیر دیگری را بروید و یا افکار دیگری داشته باشید این موارد را انتخاب می کنید آنچه از این موارد مشخص است این است که این شرایط برای روان شما هم… ادامه دیدگاه »
سلاموقتتون بخیر….من یه پسربچه ۴ونیم ساله دارم که از بچه گی موهاش کوتاه نشده…به نظر شماباید سریعا موهاش رو کوتاه کنم یا نه؟چون میگن بعدها دچار اختلال شخصیتی میشه….ممنون میشم راهنماییم کنید…سپاس
سلام به شما فاطمه جان
این موضوع به تنهایی نمی تواند باعث ایجاد اختلال شخصیت در یک فرد شود اما سوالی که در اینجا مطرح می باشد این است که او که در این مورد اطلاعی ندارد و خب چون تجربه ای هم ندارد در زمان فعلی ممکن است که نسبت به این کار واکنش نشان بدهد اما دلیلی که شما برای کوتاه نکردن موهای او دارید چیست و کوتاه کردن موهای او در روان شما چه معنایی دارد؟
همچنین اینکه آیا جنسیت فرزندتان برای شما مورد پذیرش می باشد؟
سلام من یه دخترم که تازه ۱۸سالم شده میدونین چیه احساس میکنم دچار دوگانگی شخصیتی شدم ،و این حسم تقریبا از دوسال پیش شروع شد که این نظرو دادم قبلا منظورم تا سن ۱۵،۱۶سالگی یه دختر آروم و ساکت و خیلی از خود متشکر و مغرور اما ترس از برقراری ارتباط واین باعث شده بود خیلی از تو جمع بودن خوشم نیاد حتی تو جمع خانوادم و همیشه از کاری که میکردم نمیدونم خوشحال بودم یا نه یا صرفا به خاطر اینکه بقیه گفته بود انجامش میدادم و اینکه یادمه قبلا بچه که بود یه دوستی داشتم که بیشتر اوقات… ادامه دیدگاه »
سلام به شما زینب جان ببین عزیزم میزانی تغییرات در دوران نوجوانی یک امر طبیعی می باشد و اصلا قرار نیست انسان همیشه یک سری علایق و نیازها و حتی احساسات را داشته باشد چون در مسیر رشدی این تغییرات نیز یک امر طبیعی در نظر گرفته می شوند. اما درگیری مداوم در مورد این مسائل که شما بیان می کنید دائم خودتان را در حال بحث بین دو فرد با دیدگاه و علایق مختلف حس می کنید خب در این مورد بهتر است در کنار تغییرات خلقی که تجربه می کنید به صورت دقیق روانشناس نیز این موراد را… ادامه دیدگاه »
خیلی ممنون چشم
سلام من از بچگی دوست داشتم پسر باشم و اخلاقام پسرونه بود و بیشتر با پسرا دوست بودم و به کارای پسرونه تمایل داشتم و پسرونه تیپ میزدم و با بقیه همسنای خودم فرق داشتم و تا یه مدتی میخواستم پسر باشم که الن ۱۵ سالمه وچند وقته درگیری ذهنی دارم گیجم نمیدونم و این خیلی دردناکه نمیدونم پسرم یا دختر نان باینرم یا ترنس و میخوام بدونم نمیدونم چجوری بفهمم و کامل گیجم میتونید کمکم کنید لطفا
سلام به شما دوست عزیز
در این مورد نیاز است که افکار، احساسات و مسیر زندگی شما توسط روان درمانگر بررسی شود تا بتوانیم به شما کمک کنیم در مسیر رشدی خود بهتر گام بردارید.
تجربیات دوران کودکی می تواند در باورهای شما نسبت به خودتان تاثیر زیادی داشته باشد پس بهتر است که در همین دوران نوجوانی که زمان تشکیل هویت می باشد بتوانی در این مسیر بهتر گام برداری.
سلام وقت بخیر… من ۲۵ساله هستم ونزدیک ۵سال از ازدواجم میگذره … هنوز فرزنددار نشدم و این شده چالش زندگی من..به صورتی که دیدن خانم های بارداز اذیتم میکنه …بادیدن رابطه ی نوزاد و مادر توی فامیل و اطراف دلم فرو میریزه…. و مدتی هست همش کارم توی خونه فکرکردن به این مسئله و گریه کردنه… ازاین حالم خسته شدم و ازاینده می ترسم و نگرانم که همسرمو ازدست بدم و اون نخواد دیگه بامن ازدواج کنه …. احساس میکنم خودمو گم کردم و توی این افکار غرق شدم … دیگه سال نو تولد سالگرذ ازذواج برام رنگی نداره ..دلم… ادامه دیدگاه »
سلام به شما دوست عزیز قابل درک هست که این شرایط برای شما با فشار روحی زیادی همراه شده است اما عزیزم داشتن فرزند یکی از مراحل زندگی هر فرد و زوجی را شامل می شود و اگر شما بخواهید همه زندگیتان را تحت تاثیر این رخداد قرار بدهید خب ممکن است هم در شرایط روحی هریک از شما دو نفر و هم بر زندگی مشترکتان تاثی زیادی داشته باشد. در این مسیر بهتر است با کمک متخصص زنان احتمال مشکلاتی در مسیر بارداری را بررسی کنید و اگر مشکلی وجود دارد با کمک همسرتان برای رفع آن گام بردارید… ادامه دیدگاه »
سلام.وقت بخیر.بنده پسر ۱۷ساله هستم.مشکل من تقریبا از تابستان ۱۴۰۰شروع شد با توجه به اینکه سال کنکور من هست و استرس و…شهریور همین امسال با مرگ پدر بزرگم مواجه شدم که ضربه ی بسیار روحی سنگین و ناراحت کننده ای به من وارد کرد.از اون تا ریخ به بعد مشکلات عجیبی برام پیش اومد از افکار بد و منفی و بعد ترس از مرگ شروع شد و هم اکنون گاها به حدی این موضوع فراتر رفته که افراد خونوادم و اشنایان و… و حتی خودم برام غریبه میشن یک حس بسیار بد و غیر قابل تصور به طوری که نسبت… ادامه دیدگاه »
سلام به شما آقا علی قابل درک هست که از دست دادن فردی که برای شما عزیز بوده است با فشار روحی زیادی همراه می باشد اما با توجه به شرایط روحی و افکار و احساساتی که شما تجربه می کنید خب این نشان میدهد که ممکن است شما هم مسیر سوگواری را هنوز تمام نکرده باشید و هم اینکه احتمال وسواس نیز برای شما وجود دارد اما در هرصورت برای تشخیص گذاری و در کنار آن طی کردن روند درمان نیاز به مراجعه حضوری شما به روانشناس می باشد چون تنها تشخیص گذاری بدون درمان کمکی به شما نمی… ادامه دیدگاه »