اختلالات شخصیت (Personality disorder)
شخصیت چیست؟
شخصیت عبارت است از مجموعه ی افکار، هیجانات و رفتارهایی که شیوه ی انطباق ما با دنیا را نشان می دهند.
شخصیت یعنی سبک زندگی هر فرد.
هر فرد، سبک خود یعنی شخصیت خاص خود را دارد که از او انسانی واحد و منحصر به فرد می سازد.
پس انسانها از نظر شخصیت از هم متفاوتند و هر فرد دارای نوعی شخصیت است.
شخصیت یعنی عنصر ثابت رفتار فرد که موجب تمایز او از دیگران می شود.
ثابت بودن شخصیت انسانها سبب می شود که رفتارها و عملکردهای آنها، قابل پیش بینی باشد.
صفت شخصیت الگوی بادوام درک کردن محیط و دیگران، برقرار کردن رابطه با آنها و فکر کردن به آنهاست، الگویی که در قالب ساخت روانی فرد تثبیت شده است.
شخصیت عبارت است از یک اصطلاح که می گوید فرد چگونه با انواع رویدادهای زندگی مقابله می کند، با آنها سازگار می شود و واکنش نشان می دهد.
رویدادهای زندگی عبارتند از چالش ها، شکست ها، فرصت ها، موفقیت ها و سرخوردگی ها.
شخصیت چیزی است که آن را در درون تجربه می کنیم و از بیرون به دیگران نشان می دهیم.
عوامل تشکیل دهنده اختلالات شخصیت
- وراثت
- محیط
عوامل زیستی شخصیت
جنس
الف) اعمال حسی – حرکتی، ب) اعمال ذهنی، ج) عواطف، نگرش ها و رغبتها
سن
یعنی شخصیت هر فرد، با افزایش سن او، تغییر می کند. این تغییر بیشتر تحت تاثیر بلوغ جنسی هست.
عوامل عصبی – غددی
یکی از علل اصلی تفاوتهای جنسی، تفاوت در ترشح غدد درون ریز است، غدد درون ریز در تعیین شخصیت، نقش بسیار قطعی دارند.
ترشح زیاد غده ی تیروئید باعث تحریک خیلی زیاد می شود و برعکس.
عوامل اجتماعی اختلالات شخصیت
تعلیم و تربیت
عبارت است از مجموعه اقداماتی که گروه اجتماعی اتخاذ می کنند تا کودک با برخی موقیعت ها روبرو شود و به کمک یادگیری شخصیت او شکل گیرد.
نقش اولین سالهای زندگی
اولین سالهای زندگی در رشد و شکل گیری شخصیت اثر بنیادی دارد.
در این دوران، چون ساختارهای عصبی از انعطاف پذیری بالایی برخوردارند، یادگیری ها، هم به سرعت انجام می گیرند و هم پایدارترند.
ماهیت اختلالات شخصیت
چه موقعی یک صفت شخصیت اختلال می شود؟
آنچه ممکن است شیوه ی مخصوص پاسخدهی باشد، می تواند به صورت الگوی ثابتی درآید که توانایی عمل کردن رضایت بخش فرد را مختل کند.
شاید شما از آن تیپ افرادی باشید که دوست دارند اتاق آنها، به شیوه ی خاصی باشد، اگر فردی کتاب های شما را جابجا کند یا ترتیب لباس های شما روی جالباسی را تغییر دهد، قدری ناخشنود می شوید.
در چه نقطه ای، ناخشنودی شما از تغییر در ترتیب اموالتان، به قدری مشکل ساز می شود که از اندکی بهانه گیری و سخت گیری، به داشتن اختلال شخصیتی که خیلی خشک و انعطاف ناپذیر است گرایش پیدا می کنید؟
اختلالات شخصیت
اختلالات شخصیت رفتارهای پایا، غیر انطباقی و انعطاف ناپذیر در رابطه با محیط هستند.
اختلال شخصیت عبارت است از الگوهای پایدار و گوناگون رفتار ناانطباقی که شامل روش های ناپخته و نامناسب مدارا با فشار روانی یا حل مسائل می باشند.
اختلال شخصیت عبارت است از الگوی ناسازگارانه و بادوام تجربه درونی و رفتار که به زمان نوجوانی یا جوانی بر می گردد و حداقل در دو زمینه ی زیر آشکار می شود:
- شناخت
- هیجان پذیری
- عملکرد میان فردی
- کنترل تکانه
این الگوی انعطاف ناپذیر مشهود است و موجب پریشانی یا اختلال می شود.
سوالات متداول اختلالات شخصیت
1 - تعریف شخصیت چیست؟
شخصیت عبارت است از مجموعه ی افکار، هیجانات و رفتارهایی که شیوه ی انطباق ما با دنیا را نشان می دهند. شخصیت یعنی سبک زندگی هر فرد. شخصیت یعنی عنصر ثابت رفتار فرد که موجب تمایز او از دیگران می شود. ثابت بودن شخصیت انسانها سبب می شود که رفتاره و عملکردهای آنها، قابل پیش بینی باشد. صفت شخصیت الگوی بادوام درک کردن محیط و دیگران، برقرار کردن رابطه با آنها و فکر کردن به آنهاست، الگویی که در قالب ساخت روانی فرد تثبیت شده است.
2 - اختلال شخصیت چیست؟
اختلالات شخصیت رفتارهای پایا، غیر انطباقی و انعطاف ناپذیر در رابطه با محیط هستند اختلال شخصیت عبارت است از الگوی ناسازگارانه و بادوام تجربه درونی و رفتار که به زمان نوجوانی یا جوانی بر می گردد و حداقل در دو زمینه ی زیر آشکار می شود: 5. شناخت 6. هیجان پذیری 7. عملکرد میان فردی 8. کنترل تکانه این الگوی انعطاف ناپذیر مشهود است و موجب پریشانی یا اختلال می شود.
3 - اختلالات شخصیت به چند دسته تقسیم می شوند؟
اختلالات شخصیت در 11 اختلال جای می گیرند که این 11 اختلال در سه گروه بر اساس ویژگی های مشترک، دسته بندی می شوند: گروه الف: اختلالات شخصیت پارانوئید، اسکیزویید و اسکیزوتایپی (ویژگی های مشترک: رفتارهای عجیب و غریب و نامتعارف، انها تنمایل دارند از دیگران دوری کنند و از این حالت در رنج هستند). گروه ب: اختلال شخصیت ضد اجتماعی، مرزی، نمایشی و خود شیفته (ویژگی های مشترک: نگرش ها و رفتارهای بیش از حد نمایشی، هیجانی، آشفته و غیر قابل پیش بینی). گروه ج: اختلال شخصیت اجتنابی، وابسته، وسواسی (ویژگی های مشترک: رفتارهای مضطرب و بیمناک).
سلام خسته نباشید…من اختلال شخصیتی دارم ۱۸سالمه من تا همین یه ماه پیش متوجه شدم که بعضی رفتارام اصلا دست خودم نیست ینی بعد این که دعوایی یا بحثی میکنم کلا پشیمون میشم ب حدی که خودمو هی سرزنش میکنم ..بعد مدتی حدودا دوهفته بعد همش صداهای عجیبی میشنیدم نمیتونسم افکارمو کنترل کنم همش یکی تو سرم بود انگار و هی بهم میگفت ترسو ضعیف ب حدی اذیتم میکرد که رفتم به دوستم گفتم اونم متاسفانه نمیدونس چرا اینجوری شدم..یه شب دعوام شد با دوستم یادمه ازش خدافظی کردم گفتم نمیخوام حرف بزنم کلی هم ناراحت شدم و عصبی چون… بیشتر بخوانید
سلامو بله اختلال شخصیت است. دوران کودکی سختی داشته اید؟ آیا ردر خانواده مادر و پدر افرادی هستند که دارو روانپزشکی یا اعصایب مصرف کنند؟ فقط باید دقیقتر بررسی شود. حتما به روان پزشک مرکز مراجعه کنید تا اسیب بیشتری به شما و دیگران وارد نشده است.
بله دوران کودکی سختی داشتم و تا همین الان شرایط سختی رو سپری میکنم اما از این حالم واقعا خسته و اذیتم…خانواده ام نه دارو مصرف نمیکنند..متاسفانه نمیتونم به روان پزشک مراجعه کنم خانواده من بفکر سلامت جسمی من هستند و کاری به روخ و روانم ندارن…میشه خودم تنهایی باهاش غلبه کنم؟ و بتونم شخصیت های دیگه رو کنترل کنم؟ نمیخوام در زندگیم بیشتر مشکل پیش بیاد یا به دیگران اسیب بزنم..و یا حتی سرکلاسا که حضور داشته باشم شخصیت دیگرم بیدار بشه و بعدا چیزی یادم نیاد لطفا کمکم کنید چجوری تنهایی و بدون رفتن به روان پزشک کنترلش… بیشتر بخوانید
سلام. نه از طریق چت قابل درمان است و نه خودتان می توانید آن را درمان کنید. حتما باید به روانپزشک مراجعه کرده و سپس چندین جلسه مشاوره بگذرانید در این حال می توانید به مرور کنترل شرایط را به دست گرفته و زندگی خود نجات دهید. ۰۲۱۲۲۲۴۷۱۰۰
من اختلال شخصیت مرزی دارم حالم اصلا خوب نیست نیاز به کمک دارم
سلام از کجا به این نتیجه رسیدید که این اختلال را دارید؟ایا دارو مصرف میکنید ؟ برای کنترل اختلال اقدام کرده اید یا خیر؟
سلام . ۳۶ سالمه و دوبار ازدواج ناموفق داشتم و اصن تو درسام موفق نبودم و همه اش به زور معلم گرفتن تموم کردم.تازه پارسال بعد ده سااال مشاور رفتن و اینا تشخیص adhd دادن و دارم دارو مصرف میکنم. اول ریتالین گرفتم ولی پیدا نشد رفتیم رو ویاس ۳۰. ولی یه مدت اولش خوبه هر دارویی که میگیرم ولی بعدش انگار تاثیر خاصی نداره. البته الان خیلی آروم شدم و رفتارای تکانشی ام خییلی به صفر نزدیک شده.بالاخزه میتونم بخوابم راحت. و تونستم روی کارم تمرکز کنم. ولی اصن باز حوصله ندارم. قرص افسردگی آلوینتا ۷۵ام دوتا میخورم. پرانول… بیشتر بخوانید
سلام داروها به شما کمک میکند تا درمان پذیری بیشتری داشته باشید و در این زمان مشکلات و چالشهای این اختلال را از طریق روانشناس برطرف کنید مصرف دائمی داروها به مرور زمان سبب کاهش اثربخشی آنها میشود نیاز است حتماً برای بهبود سبک زندگی و حل مشکلات خود به روانشناسان مرکز مراجعه فرمایید
مراکز برتر مشاوره
۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲
۰۲۱۲۲۲۴۷۱۰۰
۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵
سلام جدیدا یه وضعیت خلقی برام پیش اومده که برام یه کمی نگران کننده اس حقیقتش احساس میکنم به تازگی خیلی نسبت به موضوعات همه چیز بی حس شدم افسرده یا غمگین نیستم دبیرستانی ام روابط دوستی اوکی دارم با خانواده ام هم روابط خوبی دارم و مشکلی ندارم به خودمم حس بدی ندارم و اتفاقا هدفای زیادی دارم و برای رسیدن بهشون مصمم هستم البته جدیدا بخاطر داشتن برنامه امتحانی شلوغ کمی اضطراب داشتم ولی الان اوکیم نمیدونم این بی حسی توی چی ریشه داره فقد دلم میخواد احساسات شادی و نشاطم رو کاملا تجربه کنم یا حتی عصبانیت… بیشتر بخوانید
سلام، به نظر میرسد که شما در وضعیتی هستید که احساسات شما کمی کاهش یافته است و ممکن است این وضعیت برای شما نگران کننده باشد. این ممکن است به دلیل تنشهای روزانه، شلوغی و فشار کاری، نوع غذا، خواب و استراحت کافی باشد. این همچنین میتواند علت دیگری داشته باشد که شما نمیدانید. برای برطرف کردن این مشکل، شما میتوانید با یک مشاور یا روانشناس صحبت کنید تا به شما کمک کنند تا مشکل خود را بهبود ببخشید. همچنین، تمریناتی مانند مدیتیشن و ورزش نیز میتوانند به شما کمک کنند تا بهار بشوید. همچنین مهم است که تغذیه سالم،… بیشتر بخوانید
سلام خسته نباشید من همیشه مورد تمسخر دیگران قرار میگیرم و این موضوع رو دوست ندارم ممنون میشم کمکم کنید
سلام به شما آقا مهدی اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار بدهید تا باهم بیشتر صحبت کنیم.
۱. شما چند سال دارید؟
۲. منظور شما از تمسخر چیست؟
۳. ذر مقابل تمسخر دیگران شما چه واکنشی دارید؟
۴. خودتان را با چه ویژگی هائ می توانید به ما معرفی کنید.
۱۸ سالمه
کلا تو جمع رفیقای من باهم شوخی زیاد میکنن ولی یه وقتایی بیش از حده یه موقع هایی هم این شرایط واسه من پیش میاد و دوست ندارم این روند رو
خیلی واکنش های مختلفی نشون دادم شاید اون لحظه به ظاهر خوب پیشرفته ولی تغییری ندیدم هم یه وقتایی خندیدم، ادامه دادم تا جایی، عصبی شدم، جوابشونو دادم، بی اهمیت شدم ، ولی بازخورد خوبی ندیدم
با دوستانتان در مورد مشکلی که با شوخیهای آنها دارید صحبت کنید. این امر ممکن است برای شما سخت باشد، اما ممکن است با گفتن اینکه این شوخیها برای شما ناخوشایند هستند، دوستانتان با شما متفاهمتر شوند و به شما احترام بیشتری بگذارند.
میتوانید با دوستانتان در مورد شوخیهایی که برای شما قابل قبول هستند و نوع شوخیهایی که نمیتوانید تحمل کنید، صحبت کنید. این امر ممکن است به دوستانتان کمک کند تا بهتر بفهمند کدام شوخیها برای شما قابل قبول است و کدامها نیست.
درمسیر می توانید با متخصصین کانون مشاوران ایران، مشاوره تلفنی/تخصصی داشته باشید
۰۲۱-۲۲۲۴۷۱۰۰
شاد باشید
سلام من ۱۲ سالمه دیشب سحری خوردم و بدون اینکه یادم بیاد که روزه م و اصلا نمیدونستم خود ارض.ایی کردم و الان نمیدونم چیکار کنم و چند نفر هم گفتن که باید ۶۰ روزه بگیری ولی من نمیتونم و موقعیتشو ندارم میتونین راهنمایی کنید و بگین که چیکار کنم؟
سلام به شما دوست عزیز در این مورد با دفتر مرجع تقلید خود تماس بگیرید در این مورد ما اطلاعات لازم را نداریم.