اختلالات شخصیت (Personality disorder)
شخصیت چیست؟
شخصیت عبارت است از مجموعه ی افکار، هیجانات و رفتارهایی که شیوه ی انطباق ما با دنیا را نشان می دهند.
شخصیت یعنی سبک زندگی هر فرد.
هر فرد، سبک خود یعنی شخصیت خاص خود را دارد که از او انسانی واحد و منحصر به فرد می سازد.
پس انسانها از نظر شخصیت از هم متفاوتند و هر فرد دارای نوعی شخصیت است.
شخصیت یعنی عنصر ثابت رفتار فرد که موجب تمایز او از دیگران می شود.
ثابت بودن شخصیت انسانها سبب می شود که رفتارها و عملکردهای آنها، قابل پیش بینی باشد.
صفت شخصیت الگوی بادوام درک کردن محیط و دیگران، برقرار کردن رابطه با آنها و فکر کردن به آنهاست، الگویی که در قالب ساخت روانی فرد تثبیت شده است.
شخصیت عبارت است از یک اصطلاح که می گوید فرد چگونه با انواع رویدادهای زندگی مقابله می کند، با آنها سازگار می شود و واکنش نشان می دهد.
رویدادهای زندگی عبارتند از چالش ها، شکست ها، فرصت ها، موفقیت ها و سرخوردگی ها.
شخصیت چیزی است که آن را در درون تجربه می کنیم و از بیرون به دیگران نشان می دهیم.
عوامل تشکیل دهنده اختلالات شخصیت
- وراثت
- محیط
عوامل زیستی شخصیت
جنس
الف) اعمال حسی – حرکتی، ب) اعمال ذهنی، ج) عواطف، نگرش ها و رغبتها
سن
یعنی شخصیت هر فرد، با افزایش سن او، تغییر می کند. این تغییر بیشتر تحت تاثیر بلوغ جنسی هست.
عوامل عصبی – غددی
یکی از علل اصلی تفاوتهای جنسی، تفاوت در ترشح غدد درون ریز است، غدد درون ریز در تعیین شخصیت، نقش بسیار قطعی دارند.
ترشح زیاد غده ی تیروئید باعث تحریک خیلی زیاد می شود و برعکس.
عوامل اجتماعی اختلالات شخصیت
تعلیم و تربیت
عبارت است از مجموعه اقداماتی که گروه اجتماعی اتخاذ می کنند تا کودک با برخی موقیعت ها روبرو شود و به کمک یادگیری شخصیت او شکل گیرد.
نقش اولین سالهای زندگی
اولین سالهای زندگی در رشد و شکل گیری شخصیت اثر بنیادی دارد.
در این دوران، چون ساختارهای عصبی از انعطاف پذیری بالایی برخوردارند، یادگیری ها، هم به سرعت انجام می گیرند و هم پایدارترند.
ماهیت اختلالات شخصیت
چه موقعی یک صفت شخصیت اختلال می شود؟
آنچه ممکن است شیوه ی مخصوص پاسخدهی باشد، می تواند به صورت الگوی ثابتی درآید که توانایی عمل کردن رضایت بخش فرد را مختل کند.
شاید شما از آن تیپ افرادی باشید که دوست دارند اتاق آنها، به شیوه ی خاصی باشد، اگر فردی کتاب های شما را جابجا کند یا ترتیب لباس های شما روی جالباسی را تغییر دهد، قدری ناخشنود می شوید.
در چه نقطه ای، ناخشنودی شما از تغییر در ترتیب اموالتان، به قدری مشکل ساز می شود که از اندکی بهانه گیری و سخت گیری، به داشتن اختلال شخصیتی که خیلی خشک و انعطاف ناپذیر است گرایش پیدا می کنید؟
اختلالات شخصیت
اختلالات شخصیت رفتارهای پایا، غیر انطباقی و انعطاف ناپذیر در رابطه با محیط هستند.
اختلال شخصیت عبارت است از الگوهای پایدار و گوناگون رفتار ناانطباقی که شامل روش های ناپخته و نامناسب مدارا با فشار روانی یا حل مسائل می باشند.
اختلال شخصیت عبارت است از الگوی ناسازگارانه و بادوام تجربه درونی و رفتار که به زمان نوجوانی یا جوانی بر می گردد و حداقل در دو زمینه ی زیر آشکار می شود:
- شناخت
- هیجان پذیری
- عملکرد میان فردی
- کنترل تکانه
این الگوی انعطاف ناپذیر مشهود است و موجب پریشانی یا اختلال می شود.
سوالات متداول اختلالات شخصیت
1 - تعریف شخصیت چیست؟
شخصیت عبارت است از مجموعه ی افکار، هیجانات و رفتارهایی که شیوه ی انطباق ما با دنیا را نشان می دهند. شخصیت یعنی سبک زندگی هر فرد. شخصیت یعنی عنصر ثابت رفتار فرد که موجب تمایز او از دیگران می شود. ثابت بودن شخصیت انسانها سبب می شود که رفتاره و عملکردهای آنها، قابل پیش بینی باشد. صفت شخصیت الگوی بادوام درک کردن محیط و دیگران، برقرار کردن رابطه با آنها و فکر کردن به آنهاست، الگویی که در قالب ساخت روانی فرد تثبیت شده است.
2 - اختلال شخصیت چیست؟
اختلالات شخصیت رفتارهای پایا، غیر انطباقی و انعطاف ناپذیر در رابطه با محیط هستند اختلال شخصیت عبارت است از الگوی ناسازگارانه و بادوام تجربه درونی و رفتار که به زمان نوجوانی یا جوانی بر می گردد و حداقل در دو زمینه ی زیر آشکار می شود: 5. شناخت 6. هیجان پذیری 7. عملکرد میان فردی 8. کنترل تکانه این الگوی انعطاف ناپذیر مشهود است و موجب پریشانی یا اختلال می شود.
3 - اختلالات شخصیت به چند دسته تقسیم می شوند؟
اختلالات شخصیت در 11 اختلال جای می گیرند که این 11 اختلال در سه گروه بر اساس ویژگی های مشترک، دسته بندی می شوند: گروه الف: اختلالات شخصیت پارانوئید، اسکیزویید و اسکیزوتایپی (ویژگی های مشترک: رفتارهای عجیب و غریب و نامتعارف، انها تنمایل دارند از دیگران دوری کنند و از این حالت در رنج هستند). گروه ب: اختلال شخصیت ضد اجتماعی، مرزی، نمایشی و خود شیفته (ویژگی های مشترک: نگرش ها و رفتارهای بیش از حد نمایشی، هیجانی، آشفته و غیر قابل پیش بینی). گروه ج: اختلال شخصیت اجتنابی، وابسته، وسواسی (ویژگی های مشترک: رفتارهای مضطرب و بیمناک).
سلام من از بچگی توی ی خانواده پر تنش پر از بحث و پرخاش بزرگ شدم مادری ک عصبیع و پدری ک ب شدت تنبل من بعد از تموم شدن مدرسه ام رفتم سرکار حدود ۳ سال کار کردم دلم میخواد برای زندگی خودم تلاش کنم ولی نمیدونم چجوری الان ی ترم هست ک دانشگاه میرم ولی الان میبینم ک با دانشگاه رفتن خرج خودمو نمیتونم بدم و همینطور ک گفتم چون پدرم تنبل و سرکار نمیره حتی خرج خونه هم ب زحمت و بیشتر با تلاش مادرم بوده الان نمیدونم باید چیکار کنم دانشگاه برم چجوری خرج خودم دربیارم… بیشتر بخوانید
سلام آیا علاقه زیادی به رشته تحصیلیات داری؟ آیا فکر میکنی ادامه تحصیل در بلندمدت به تو کمک خواهد کرد؟
آیا شغلی که داری برایت رضایتبخش است؟ آیا امکان افزایش درآمد در آن شغل وجود دارد؟
اهداف کوتاهمدت و بلندمدت خود را مشخص کن. مثلاً در کوتاهمدت میتوانی هدف بگذاری که در یک ماه آینده چقدر درآمد داشته باشی و در بلندمدت میتوانی هدف بگذاری که در چند سال آینده چه شغلی داشته باشی. در کنار تحصیل به دنبال کار نیمهوقت باش. حتی کارهای کوچک مانند تدریس خصوصی، کمک به دوستان، یا کارهای آنلاین میتوانند به تو کمک کنند.
سلام شبتون بخیر من ی دختر ۲۴ هستم که از حدود ۸ سال پیش که پدر مادرم از هم جدا شدن دچار حالت های روانی شدید شدم کودکیم دچار سو استفاده جنسی قرار گرفتم شاهد خیانت مادرم و طرد شدگی از سمت مادرم بارها و بارها خودکشی ناموفق و بارها و بارها آسیب جسمی به خود نمیتونم تکلیفمو روشن کنم که قراره ی آدم رو چجوری ببینم در عرض ۱ دقیقه بی ثبات میشم و از حالت دوستی و صمیمیت به نفرت و خشم میرسم نمیتونم با افکارم تنها باشم حتما باید یک نفر تو زندگیم باشه از نظر عاطفی حتی… بیشتر بخوانید
سلام، اول از همه میخوام بگم که خیلی شجاعی که تصمیم گرفتی در مورد این همه سختی که کشیدی صحبت کنی. اینکه تو این شرایط سخت دنبال کمک هستی نشون میده که آدم قویای هستی. نکات زیر بهت کمک میکنه تا احساس بهتری داشته باشی: سوءاستفاده جنسی، طلاق والدین، خیانت، طرد شدن و… همه اینها تروماهایی هستند که تاثیرات عمیقی روی روان آدم میگذارند و دلیل اعتیاد و روابط نادرست می توانند باشند. با توجه به شرایطی که داری توصیه اصلی من اینه که حتما پیش مشاور بری. اگه نمیتونی از اورژانس اجتماعی ۱۲۳ کمک بگیر. ورزش و فعالیت جسمانی… بیشتر بخوانید
ممنونم بابت وقتی که گذاشتید … پُر نَفَس باشید 🌹❤️
سلام
من دخترم ۱۷سالمه و چون توی زندگیم دیسیپلین ندارم نمیتونم هیچ کدوم از هدفامو برای مدت طولانی دنبال کنم همین باعث شده توی هرچیزی ک پا میزارم شکست بخورم و افسرده بشم
الان ب حدی رسیده ک دیگ حالم از خودم بهم میخوره
دوست ندارم این جریان ادامه پیدا کنه باید چیکار کنم؟
ممنون از پاسخ گویی تون
سلام. خیلی خوبه که به این موضوع مهم پی بردی و میخوای تغییر کنی. اینکه در ۱۷ سالگی به دنبال راه حل باشی نشون میده چقدر آدم آگاه و مسئولیت پذیری هستی.
چه کارهایی میتونی انجام بدی؟
۱٫ هدف های کوچکتر و واقع بینانه تعیین کن
۲٫ برنامه ریزی دقیق داشته باش
۳٫ عادات خوب رو جایگزین عادات بد کن
۴٫ از دیگران کمک بگیر: از دوستات، خانواده یا یک مشاور کمک بگیر. صحبت کردن با دیگران میتونه بهت کمک کنه تا دیدگاه های جدیدی رو تجربه کنی و احساس تنهایی نکنی.
۵٫ به خودت پاداش بده
سلام دکتر من تازه وارد دوران جوانی شدم و اوضاع روانیم هر روز بدتر میشه،به طور قطع سه تا اختلال شخصیتی رو دارم و نشانه های یکی دیگهشونم دارم،توانایی درمان دارم؟
سلام. به شما خوشآمد میگویم. اینکه در این سن به فکر سلامت روان خود هستید، بسیار ارزشمند است.
بله، شما به طور قطع میتوانید درمان شوید. اختلالات شخصیتی قابل درمان هستند، هرچند ممکن است زمان و تلاش بیشتری نسبت به سایر مشکلات روانپزشکی نیاز داشته باشند. اولین قدم برای درمان، مراجعه به یک متخصص سلامت روان مانند روانپزشک یا روانشناس است. متخصص با انجام مصاحبه و تستهای روانشناسی، نوع و شدت اختلالات شما را تشخیص میدهد. به این منظور می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید.
سلام وقت بخیر دختری ۲۴ ساله هستم من در خانواده ای زندگی می کنم که از اول وابستم کردن.حق انتخاب ندارم.طرز پوششم و حتی کارمم پدرومادرم تعیین کردن. الان یکم سعی کردم تصمیم خودم باشه و اینکه باعث شد گوشه گیر باشم اجتماعی بار نیام یه آدمی که فقط تنهاییو دوس داره
چند تا راهکار بهت میگم که میتونه بهت کمک کنه: با یه مشاور یا روانشناس صحبت کن. یه مشاور میتونه بهت کمک کنه که اعتماد به نفست رو بالا ببری و یاد بگیری که چطور برای خودت تصمیم بگیری. به این منظور می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید. با آدمهای جدید آشنا شو. میتونی توی کلاسهای مختلف شرکت کنی، یا به گروههای مختلف توی شبکههای اجتماعی بپیوندی. سعی کن علایق و سرگرمیهای خودت رو پیدا کنی. این کار میتونه بهت کمک کنه که از تنهایی لذت ببری و اعتماد به نفست رو بالا ببری. به خودت… بیشتر بخوانید
با سلام
من یک عادت قدیمی دارم و اونم اینه که با خودت صحبت میکنم و بلند اما نه در جمع در خلوت.
راستش خیلی وقت چیز هایی تصور میکنم و خودم رو در جمع های تصور میکنم که در اونها هستم و این یک عادته و حتی ساعت ها درگیرش میشم ، ولی تاثیری هم روم ندارها بگم که با طرف خیالی درگیر میشم نه یا اینکه بهم لطمه اینا بزنه فقط خیلی زمانم رو میگیره نمیتونم صحبت نکنم چیکار کنم ترک بشه ، خیلی ممنون میشم جواب بدید
سلام دوست عزیز، صحبت کردن با خود در خلوت و تصور کردن موقعیتهای مختلف، امری طبیعی و تا حدی رایج است. اما اگر این عادت به حدی برسد که زمان زیادی از شما را بگیرد و در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند، نیاز به بررسی و مدیریت دارد. در اینجا چند راهکار برای ترک این عادت ارائه میشود: ۱٫ ریشه عادت را پیدا کنید: اولین قدم برای ترک هر عادتی، شناخت ریشه آن است. چه چیزی باعث میشود که شما به طور مداوم با خود صحبت کنید و در خیال خود در موقعیتهای مختلف قرار بگیرید؟ آیا این کار… بیشتر بخوانید
سلام مجدد خوندم بسیار مفید بود بکار میگیرم تمام تلاشمو میکنم که دیگه ادامه ندم البته دکتر یکم کمبود اعتماد به نفس دارم ولی افسرده اینا نیستم و اینکه خیلی تلاش کردم ترک کنم ولی خب سخت میشه ترک کرد نزدیک ۱۹ سالمه و فکر کنم از ۱۲ سالگی کم و بیش درگیرش بودم تلاش زیادی هم کردم که یهو از یه زمان به بعد یهو قطعش کنم ولی نمیشه و خیلی سخت میشه ، بازم خیلی ممنون که وقت گذاشتید خدا خیرتون بده
با سلام ؛من از اول زندگی با مردی بدبین مواجه شدم که مدام با اجتماعی بودن من مخالفت می کرد در حالیکه من نمی توانستم اجتماعی نباشم
مردی خسیس که به خرج کردن زیاد تن نمی دهد و این خسیسه رفته رفته بیشتر شده و چندین سال هست کت بازنشسته شده و مدام با اداره رفتن من مخالف هست و همواره لجاجت بت حدی رسیده که برای خانواده خرج نمی کند و خریدها و همه مخارج زندگی اعم از خوراک ،پوشاک ،تحصیل و …از وظایف من می داند
سلام. با توجه به شرح حال شما، میتوان درک کرد که زندگی با یک فرد بدبین و خسیس تا چه حد میتواند دشوار و طاقتفرسا باشد. در ادامه به چند راهکار برای مدیریت این شرایط اشاره میکنم: ۱٫ گفتگوی صریح و شفاف: در یک زمان مناسب و با لحنی آرام و بدون سرزنش، با همسرتان در مورد نگرانیها و احساسات خود صحبت کنید. به او بگویید که رفتارهای او چه تأثیری بر شما و زندگیتان میگذارد. برای مثال، میتوانید بگویید: “من از اینکه مدام با فعالیتهای اجتماعی من مخالفت میکنی، احساس میکنم که آزادی و استقلال من را محدود میکنی.”… بیشتر بخوانید
سلام اسمم مهدی هست ۲۰ سالمه و دوسالی هست که دچار مشکلات روانی زیادی شدم و خانواده ام توجه و اعتقادی به این موضوع ندارند و خودم هستم و خودم و هزینه روانشناس هم ندارم برخی از اختلالاتم:
وسواس
کمال گرایی افراطی
خستگی شدید و ۲۴ ساعته
فوبیای اجتماع (ترس از اجتماع)
استرس و اضطراب شدید
خشم و عصبانیت شدید و سوزش در ناحیه قفس سینه
دوقطبی بودن
اختلال شخصیت مرزی (وابسته)
درونگرایی
سرخوردگی و عدم اعتماد به نفس
درد در ناحیه پیشانی و صورت و پشت چشم ها
عدم تمرکز و سرگردانی
سلام وقتتون بخیر من اسمم مهدی هست ۲۰ سالمه و دوسالی هست که مشکلات روانی درمن تشدید و بعضا به وجود اومده و زندگیم به کلی مختل شده خانواده هم نه اعتقادی به این موضوعات دارند و نه درکی ازشون منم و خودم و هزینه روانشناس هم ندارم بعضی از مشکلاتم که توی ذهنم بود: وسواس کمال گرایی افراطی خستگی شدید و ۲۴ ساعته فوبیای اجتماع (ترس از اجتماع) استرس و اضطراب شدید خشم و عصبانیت شدید و سوزش در ناحیه قفس سینه دوقطبی بودن اختلال شخصیت مرزی (وابسته) درونگرایی سرخوردگی و عدم اعتماد به نفس درد در ناحیه پیشانی… بیشتر بخوانید
سلام مهدی عزیز، اول از همه باید بهت بگم که خیلی شجاعت به خرج دادی که این مشکلات رو با من در میون گذاشتی. من میدونم که این مشکلات میتونه زندگی رو خیلی سخت کنه، به خصوص وقتی که کسی رو برای حرف زدن و کمک پیدا نکنی. از علائمی که گفتی، به نظر میاد که ممکنه با چند تا اختلال روانی دست و پنجه نرم کنی. البته که برای تشخیص قطعی باید با یک متخصص روانپزشک یا روانشناس مشورت کنی، اما میتونم چند تا احتمال رو بهت بگم: اختلال وسواس فکری-عملی (OCD): این اختلال با فکرها و رفتارهای تکراری… بیشتر بخوانید
سلام من یه بار وضعیت خودمو نوشتم الآن نیست پیامم