اختلال خواب
هر انسان یک سوم زندگی خود را در خواب است. وﻗﺘـﻲ اﻓﺮاد در ﺣﺎل ﺧﻮاب هستند، ﻣﻐﺰشان ﻓﻌﺎل اﺳـﺖ و ﻓﻌـﺎﻟﻴت مغز ﺑﺮای ﻫﻤﻪ ﻛﺎرﻛﺮدﻫﺎی ﺑﺪن لازم است.
خواب و خوب خوابیدن یک نیاز مهم و بسیار ضروری در زندگی است که سبب سلامت جسمی و روحی فرد می شود.
البته رابطه ی خواب خوب و سلامت جسمی و روحی یک رابطه ی دو سویه است.
یعنی همانطور که خواب کافی و مناسب سبب سلامت جسمی و روحی می شود، سلامت و یا مشکلات جسمی یا روحی نیز در کیفیت خواب تاثیر گذار است.
از جمله فواید خواب
- تقویت حافظه
- بهبود یادگیری
- رشد شناختی (افزایش تمرکز)
- سلامت روانی (کاهش استرس)
- بهبود عملکرد سیستم ایمنی و رشد
- ترمیم جسمانی (ثابت نگه داشتن وزن بدن)
پیامدهای اختلال خواب
- ضعف حافظه
- بی حوصلگی
- کاهش کیفیت کارو…
از جمله تاثیرات مشکلات روحی بر کیفیت خواب نیز وجود اختلالات اضطرابی و افسردگی است که سبب اختلال در خواب می شوند.
برخی از مشکلات جسمی از قبیل آسم، پرکاری یا کم کاری تیروئید، بیماریهای نورولوژیک همچون پارکینسون و آلزایمر، آرتروز و ضربان قلب هم در بروز اختلالات خواب تأثیر دارند.
وقتی فردی خواب طبیعی نداشته باشد می گوییم دچار اختلال خواب شده است.
اختلال خواب یکی از مشکلاتی است که معمولا افراد کم وبیش با آن مواجه هستند اما می توانیم با شناخت نشانه ها و علت های اختلال خواب تا حد زیادی آن را برطرف کنیم.
لازم است این را نیز بدانیم که توجه به این نشانه ها زمانی مهم است که مدت زمان قابل ملاحظه ای وجود داشته باشند و به دفعات نسبتا زیادی روی دهند و باعث شوند که فرد دچار ناراحتی و آشفتگی شود.
اختلالات خواب به دو دسته ی کلی بد خوابی ها (دیس سومنیا) و کژ خوابی ها (پاراسومنیا) تقسیم می شوند.
افراد مبتلا به دیس سومنیا کمتراز حد لازم، بیشتراز حد لازم و یا در زمان نامناسب میخوابند اما خود خواب آنها نرمال است.
در پاراسومنیا کمیت و کیفیت و زمان بندی خواب اساسا نرمال است.
اما در طول خود خواب یا در طول زمان هایی که فرد در حال به خواب رفتن یا بیدار شدن است رویدادهای غیر عادی حرکتی و شناختی رخ می دهد، مانند: کابوس و سندرم پاهای بی قرار.
انواع بدخوابی ها (دیس سومنیا)
اختلال بی خوابی (اینسومنیا)
از جمله نشانه های اختلال بی خوابی مشکل در آغاز و شروع خواب است.
یعنی فرد به سختی به خواب می رود و زمانی هم که به خواب می رود در حفظ خواب مشکل دارد و مدام در طول خواب بیدار می شود.
بیدار شدن صبح زود و مشکل در به خواب رفتن دوباره نیز از جمله نشانه های بی خوابی است.
اختلال پرخوابی (هایپرسومانیا)
فرد در طول روز چندین بار می خوابد یا چرت میزند و خواب اصلی فرد هرروز بیش از۹ ساعت طول میکشد اما خستگی اورا رفع نمی کند و بعد از بیدار شدن از خواب سرحال و هوشیار نیست.
به طور کلی خواب آلودگی وی باعث اختلال در عملکرد شغلی و اجتماعی فرد شده است.
حمله خواب (نارکولپسی)
به هجوم آوردن خواب حمله ی خواب می گویند.
این هجوم چنان شدید است که شخص در هر موقیعتی مانند راه رفتن، حرف زدن، رانندگی یا تدریس نمی تواند مقاومت کند و کنترل ماهیچه ها را از دست می دهد و به خواب می رود.
حمله ی خواب ممکن است چندبار در روز تکرار شود و از چند ثانیه تا ۳۰ دقیقه طول بکشد.
توهم ، خشکی زدگی (کاهش یا از دست دادن حرکت عضلانی) و فلج خواب (ناتوانی در حرف زدن و حرکت کردن و حتی نفس کشیدن) از جمله نشانه های همراه با حمله خواب است.
سوالات متداول اختلال خواب
1 - علت اصلی اختلال خواب چیست؟
مشکلات روحی و جسمی می تواند از علت های اصلی بی خوابی باشد. یکی از مهمترین مشکلات روحی که سبب بی خوابی می شود افسردگی است که یکی از نشانه های اصلی فرد افسرده مشکل در به خواب رفتن و یا خواب زیاد است. مشکلات جسمی از جمله کم کاری و پرکاری تیروئید و نیز افزایش ضربان قلب، آرتروز، آلزایمر و آسم نیز می توانند منجربه اختلال خواب شوند.
2 - فواید خواب مناسب چیست؟
خواب معرف زیست شناختی ترین و روانشناختی ترین حالت کنش طبیعی انسانی تلقی می شود. از جمله فواید خواب افزایش تمرکزو یادگیری، رشد شناختی و بهبود عملکرد سیستم ایمنی و رشد و تنظیم وزن بدن است و بالطبع اگر ما خواب مناسبی نداشته باشیم دچار مشکلاتی از جمله ضعف تمرکز و نقص سیستم ایمنی و همچنین افزایش وزن می شویم.
3 - آیا بی خوابی و مشکلات خواب یک اختلال روانی است؟
مشکلات خواب از جمله مسائلی است که خیلی از افراد با آن سرو کار دارند ودر بیشتر موارد با یک برنامه ریزی اصولی و صحیح به آسانی قابل حل خواهد بود ولی زمانی که مشکلات خواب در زندگی فرد و روابط شغلی و اجتماعی وی تاثیر سو داشته باشد و آن ها را مختل کند و به مدت قابل ملاحظه و به میزان زیادی وجود داشته باشد و دچار آشفتگی و ناراحتی های قابل ملاحظه ای شود می توانیم بگوییم که یک اختلال روانی است که نیاز به بررسی بیشتر از طریق متخصص دارد. 4) انواع اختلال خواب چیست؟ • بی خوابی • پرخوابی • حمله ی خواب • مشکل در ریتم شبانه روزی • وقفه تنفسی در خواب • راه رفتن درخواب • کابوس های شبانه • وحشت زدگی در خواب • سنروم پای بی قرار در هنگام استراحت
سلام خسته نباشید
ببخشید من چند وقته همش شب ها از خواب بیدار میشم و واقعا سخته من بالای دو ساعت نمیتونمدرست بخوابم هرچقدم کع خسته باشتم بین خواب چندین بار میپرم و متوجه شدم توی چند بارش از شدت تکون دادن یکی از پاهام بود
و جدا ازون منوقتی بخوامم بخوابم تقریبا یک ساعت انقد زیاد فکر میکنم که گریه ام میگیره و حتی به پانیک اتک هم ختممیشه و خیلی برام اذیت کنندست برای اینکه بدون گریه و فکر زیاد بخوابم مجبورم انقد خودمو خسته کنم که بدون فکر خوابم ببره
ممنون میشماگر راهنماییم کنید
سلام به شما سحر جان ببین عزیزم خب شرایط روحی شما و تجربیاتی که در طول روز و در زمان خواب دارید از نظر احساسی و رفتاری می تواند تاثیر زیادی بر فرایند خواب شما داشته باشد در این مسیر با توجه به توضیحاتی که در مورد بهم ریختگی خوابتان و همچنین شرایط روحی خود بیان می کنید که گریه زیادی دارید و و احساس خستگی می کنید و همچنین افکار بهم ریخته ای که تجربه می کنید و… همه نشان میدهد که شما از نظر روحی دچار بهم ریختگی هستید و نیاز است که شرایط روحی شما مورد بررسی… ادامه دیدگاه »
سلام ببخشید یه سوال دارم. من در طول روز خیلی خواب آلود و گیج و منگ هستم و گاهی یهو شدید خواب الود میشم و باید حتما دراز بکشم و چشامو ببندم. دست و پامم سرد میشه. در گذشته روابط جنسی طولانی مدت زیادی داشتم. الان هم وقتی رابطه جنسی دارم فرداش این علائم بدتر میشه. آیا این مشکل مربوط به اعصابه یا باید به اورولوژ مراجعه کنم؟
سلام به شما اقا سعید
این موصوع میتواند نشان از ضعف بدنی شما باشد بهتر است در اول به پزشک مراجعه کنید و بخواهید برای شما چکاب کامل بنویسند البته بهتر است علایم خود را نیز بیان کنید چون احتمال کاهش آهن، و یا ویتامین ها در شما وجود دارد.
اگر مشکل پزشکی وجود نداشت خب بهتر است شرایط روحی شما نیز بررسی شود.
سلام من ۱۶ سالمه مشکل من اینه که تو بیداری حس میکنم خواب میبینم یعنی تمام اتفاقاتی که تو واقعیت میفته انگار همش خوابه و چون میدونم واقعیه استرس میگیرم نکنه کار اشتباهی کنم. چند ساله این مشکلو دارم و برای هر کسی که توضیح میدم متوجه نمیشه منظورم چیه. قبلا نهایتا تا دو سه روز این حالت و داشتم الان خیلی بیشتر شده جوری که الان دو سه ماهه این حالتو دارم و کم کم حس میکنم وجود خارجی ندارم چه من چه هر چیز دیگه. تو نت هم خیلی گشتم ولی در این رابطه مطلبی پیدا نکردم. توروخدا… ادامه دیدگاه »
سلام به شما نگار جان ببین زعزیزم قبل از اینکه شما بخواهید برچسبی بر مبنای اینکه افسرده هستید، توهم دارید و یا هذیان می بینید و یا حتی خیالپردازی افراطی دارید و …. نیاز است بررسی شود که این شرایط برای روان شما چه کارایی دارد و شرایط روحی شما و عملکرد شما در دیگر زمان ها چگونه می باشد تا بتوان در این مورد به شما کمک کرد تا بتوانید در کنار واقعیت های دنیای بیرون هرچند تلخ و دردناک حرکت کنید و مسیر زندگی خودتان را بسازید. تا زمانی که فکر کنید این دنیا به شکل خواب هست… ادامه دیدگاه »
سلام .من اختلال خواب دارم .به این صورت که توی خواب همه خاطراتی رو مرورمیکنم که توی گذشته فراموش کردم .بعضی وقتاهذیان هم به این خاطرات گذشته اضافه میشه .گاهی انگار کسی بهم تجاوزغیبی میکنه ! بنظرشمابایدچکارکنم؟
سلام به شما پریسا جان ببین عزیزم این موراد نشان از درگیری فکری شما و شرایط روحیتان میتواند داشته باشد و چون ممکن است در بیداری فکر کردن به این مسائل برای شما با فشار روحی و یا اضطراب زیادی همراه باشد در خواب آنها را تجربه می کنید اما خب در این مورد زمانی می توان نظری داد که دوره های روان درمانی شما طی شود. بهتر است در این مسیر برای بررسی شرایط روحی و مشکلاتی که در مسیر خوابیدن دارید به روان درمانگر مراجعه کنید تا بتوانیم در طی جلسات به شما کمک کنیم شرایط بهتری را… ادامه دیدگاه »
سلام من ۱۷ سالمه یه مدته که شبا اصلا نمیتونم راحت بخوابم به محض اینکه سرمو میزارم رو بالشت آنقدر ذهنم شلوغ میشه که بعضی وقتا از شدت کلافگی گریم میگیره همش بی اختیار فکرای مختلف تو سرممیچرخه نمیزاره بخوابم تا ۵ و ۶ صبح خوابم نمیبره از اونور خوابم که برد یهو تا ساعت ۵ بعد از ظهر خوابم نمیتونم بیدار شم همش خستم حالم بده انرژی انجام هیچ کاری رو ندارم حتی یه مدت به تجویز دکتر کلونازپام میخوردم ولی اونم تاثیری نداره گیج خوابم میکنه ولی افکار مزاحمم نمیزارن بخوابم واقعا دارم دیوونه میشم خواهش میکنم راهنماییم… ادامه دیدگاه »
سلام به شما ملیکا جان ببین غزیزم هم این سوال و هم سوالی که در لینک دیگری ارسال کرده ای همه باهم ارتباظ دارد و در یک تشخیص گذاری اولیه شما ممکن است با افسردگی همراه با وسواس و یا نشخوارهای فکری روبرو باشید و خب موضوع مهمی که وجود دارد این است که شما در کنار دارو درمانی دوره های روان درمانی را نیز با روانشناس تجربه کنید چون نیاز است که افکار و احساسات شما در طی جلسات بررسی شود . حتی اگر داروها نیز هیچ کمکی به شما نکرده اند بهتر است باز به روان پزشک خود… ادامه دیدگاه »