مشاوره اضطراب چیست؟
متاسفانه، اجتناب از مشاوره اضطراب و استرس می تواند منجر به ایجاد اضطراب شدیدتر شود. یک روش درمانی که به عنوان روش درمان شناختی – رفتاری[۱] (CBT) نامیده می شود، در درمان اختلال های اضطرابی کارایی بالایی دارد.
روان شناسان با استفاده از CBT به درمانجوها کمک می کنند تا نحوه شناسایی و مدیریت عواملی را یاد بگیرند که منجر به ایجاد اضطراب در آنها می شود.
۱۰ سوال مقدماتی که معمولا درمانگران می پرسند
یکی از پرسش های درمانجوها، عبارت از سوالاتی می باشد که یک مشاور، مددکار اجتماعی یا روان شناس در اولین جلسه از آنها می پرسد. پاسخ این سوال راحت می باشد:
شما باید سوالات ساده و گسترش دهنده ذهن و سایر سوالات را انتظار داشته باشید.
یک “برنامه تغییر” (که در اغلب مواقع به عنوان “اهداف درمانی” شناخته می شود) بعد از آن ایجاد می شود تا شما را در رفع مشکلاتی راهنمایی کند که در حال حاضر منجر به اذیت شدن شما می شوند.
در زیر ۱۰ مورد از رایج ترین سوالاتی بیان شده است که یک روان پزشک از شما می پرسد تا یک تغییر مثبتی را در طول فرآیند مشاوره ایجاد کند.
۱-چه چیزی باعث شده است که به اینجا بیایید؟
“به نظر می رسد که شما شناخت خوبی نسبت به خودتان دارید و یک سری تفکراتی را در رابطه با مواردی دارید که در اینجا می خواهید بحث کنید. افرادی که به اینجا مراجعه می کنند، شجاعت زیادی دارند، حتی شاید یک مقدار عصبی باشند.
در صورتی که شما موردی را به یاد نیاورید، من یک سری سوالاتی را خواهم پرسید و در رابطه با مواردی که شما می گویید، یک سری نکاتی را یادداشت خواهم کرد تا بتوانم آن را در حافظه خودم نگه دارم.
البته هر زمان که خواستید می توانید حرف های من را قطع کنید و حرف خودتان را بگویید، یا می توانید مکالمه را به هر سمتی که خودتان می خواهید، هدایت کنید. از نظر شما، چه چیزی باعث شده است که به اینجا بیایید؟”
[۱] Cognitive – Behavioral Therapy
۲-آیا قبلا به یک مشاور مراجعه کرده اید؟
به نظر می رسد که شما با اعتماد به نفس هستید و در شرایط راحتی قرار دارید و می خواهید که در مورد چالش های موجود در زندگی تان صحبت کنید.
این سوالات در مشاوره اضطراب بسیار مهم است.
آیا تا به حال به یک مشاور مراجعه کرده اید؟
در صورت مراجعه کردن، شما قبلا چند جلسه به مشاوره مراجعه کرده اید و مشکلات موجود چه مواردی بوده اند؟
آیا به نتایج مد نظرتان دست پیدا کرده اید، و آیا نتایج به دست آمده پایدار بوده اند؟
مهم ترین نکته ای که از گفته های مشاور یا روانشناس یا مددکار اجتماعی تان به یاد دارید، چه موردی می باشد؟
کدام یک از آنها درست بوده است، یا کدام یک از آنها به نتایج مد نظر شما منجر نشده است؟
۳-از دیدگاه شما، مشکل موجود چیست؟
هر شخصی یک دیدگاه متفاوتی نسبت به مشکل و شخص یا عاملی دارد که راه حل مشکل می باشد.
هدف از مشاوره استرس و اضطراب عبارت از ایجاد یک سری تغییرات مثبت در سریع ترین زمان ممکن و بدون هیچ نوع شتاب زدگی می باشد.
- شما چه دیدی نسبت به مشکل دارید یا شما چه تعریفی از مشکل دارید؟
- کدام یکی از افراد مشکل زای موجود در زندگی شما منجر به ایجاد مشکلاتتان شده اند؟
- شما در طول کار، چه نوع تعاملی با سایر افراد دارید؟
- شخصیت خودتان را به چه نحوی تعریف می کنید؟
- سه مورد از مهمترین دستاوردهای شما چه مواردی بوده اند؟
- چه شخص یا چه چیزی مهمترین مورد در زندگی شما می باشد؟
- از دیدگاه شما، مشکلتان چیست؟
۴-معمولا این مشکل منجر به ایجاد چه نوع احساسی در شما می شود؟
همه ما یک سری مشکلات یا چالش هایی داریم که باید با آنها مواجه شویم.
آیا شما یک فرد خوش بین یا یک فرد بدبینی هستید؟ زمانی که یک مشکلی به صورت پیشبینی نشده ظاهر می شود، چه احساسی پیدا می کنید؟
هر چند که هیچ یک از احساسات موجود درست یا اشتباه و خوب یا بد نمی باشند، ولی هر مشکلی منجر به ایجاد یک نوع احساسی در ما می شود.
بنابراین، این مشکل معمولا منجر به ایجاد چه نوع احساسی در شما می شود؟
آیا شما احساس ناراحتی، عصبانیت، ناامیدی، در جاماندگی می کنید یا یک احساس دیگری دارید؟
۵-در مشاوره اضطراب چه چیزی منجر به بهتر شدن مشکل می شود؟
- شما چند وقت به چند وقت این مشکل را تجربه می کنید؟
- به نظر شما چه چیزی منجر به وخیم تر شدن مشکل می شود؟
- آیا شما قبلا این مشکل را نداشته اید یا متوجه شده اید که مشکل به خودی خود از بین می رود؟
- آیا شما یک سری ابزارهای خاص را امتحان کرده اید، کتاب هایی خوانده اید یا یک سری مسیر هایی را برای عبور از این شرایط امتحان کرده اید که کارایی مناسبی در حل این مشکل داشته اند؟
- آیا این مشکل بر روی عزت نفس شما یا احساس گناه شما تاثیر گذاشته است؟
سوالات متداول مشاوره اضطراب
1 - چه مقدار طول می کشد تا روان درمانی در مشاوره اضطراب تاثیر خودش را بگذارد؟
سوالی که در این مرحله از درمان مطرح می شود، عبارت از این است که یک روش درمان برای تاثیر گذاشتن، معمولا به چقدر وقت نیاز دارد؟ تحقیقات اخیر نشانگر این مورد می باشد که به منظور بهبود یافتن 50 درصد از بیماران، به طور متوسط به 15 تا 20 جلسه نیاز وجود دارد؛ این نتیجه گیری در نتیجه سنجش های علائم خود گزارش شده به دست آمده است.
2 - آیا درمان واقعا موثر می باشد؟
اکثر افراد، انتظارات متفاوتی در حین انتخاب یک روش درمان دارند. واقعیت مربوط به درمان عبارت از این است که در واقعیت کاربرد دارد. مطالعات علمی بدون هیچ نوع تناقضی نشان داده اند که اقدامات رفتاری و عاطفی در درمان اضطراب، افسردگی، و مشکلات سلامت روان، همانند OCD، حداقل به اندازه تجویز دارویی یا بهتر از آن، کارایی دارند.
3 - من چه انتظاری را می توانم از اولین جلسه مشاوره خودم داشته باشم
از اولین جلسه مشاوره تان می توانید موارد زیر را انتظار داشته باشید • چرا شما به درمان مراجعه کرده اید. یک مشکل خاصی که باعث شده است شما به مشاوره مراجعه کنید. ... • سابقه شخصی و موقعیت فعلی شما. درمانگر یک سری سوالاتی را در مورد زندگی تان خواهد پرسید. ... • علائم فعلی موجود در شما چیست؟ • محیط آرام باشد. • صریح و صادق باشید. • آماده باشید. • سوالات ذهنی خود را بپرسید. • نسبت به احساسات خودتان صریح و صادق باشید.
سلام خسته نباشید من تو نیروانتظامی ثبت نام کردم و الان از شدت ترس و استرس پشیمانم
با سلام من ۳۹ سالمه مغازه دارم ۱۰روز پیش با همسایه روبروییم دعوام شد بعد از بحث و جدل مسئله حل شد و عذرخواهی کردیم. من یه آدم درونگرا و ساکتم و زیاد از مغازهام بیرون نمیام ولی در مقابل اون خیلی برونگراست مدام جلو مغازه من رژه میره و تیکه میپرونه و با بقیه همکارام پچ پچ میکنه و رو اعصاب من راه میده تون صداشم بلنده منم دلم نمیخواد تو محیط کار درگیر بشم. اینجوری بگم با دیدنش خیلی حالم بد میشه صداش فقط بهم استرس میده و خیلی حالمو بد میکنه چکار کنم که از این جو… بیشتر بخوانید
سلام. درک میکنم که این شرایط برای شما بسیار ناخوشایند است. دعوا با همسایه میتواند استرسزا و آزاردهنده باشد، به خصوص اگر این دعوا حل نشده باقی بماند. رفتار همسایه شما نیز باعث شده است که شما احساس ناراحتی و استرس کنید. این شرایط میتواند بر کیفیت کار شما نیز تأثیر منفی بگذارد. در اینجا چند پیشنهاد برای شما دارم: با همسایه خود صحبت کنید. اگر احساس میکنید که میتوانید با همسایه خود به صورت دوستانه صحبت کنید، سعی کنید مشکل را حل کنید. به او بگویید که رفتارش باعث ناراحتی شما شده است و از او بخواهید که این… بیشتر بخوانید
سلام نرگسم ۱۴ از جمع فراری ام وقتی میرم تو جمع همش استرس دارم یه چیو خراب کنم شاید مسخره باشه ولی درست نمیتونم تو خیابون راه برم کلا همش حس میکنم قراره یه چی خراب شه از بچگی اینجوری بودم نمدونم چیکار کنم خسته شدم
سلام شما فوبیای اجتماعی دارید برای درمان با دکتر دادخواه وقت بگیرید ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲
عاشق شدم چهار بار خیانت کرده اما بازم دوستش دارم حالم بده راهکار بدید
سلام آیا شما شخصیت وابسته ای دارید؟ از چه طریقی با ایشان آشنا شده اید؟چند سال دارید؟
سلام من ۱۷ سالمه. تقریبا نزدیک دو سال میشه که خونه نشین و شدم و تمایل به جایی رفتن ندارم و خونه رو ترجیح میدم به هرجایی در صورتی که قبلا یک لحظه لحظه خونه بند نمیشدم نمیدونم چرا انگار میترسم از اینکه از خونه و پدر مادرم دور بشم اگه با اونا جایی برم باز تحملش برام راحت تره اما تنها اصلا نمیتونم هرجایی غیر از خونه برام شدیدا اضطراب اوره و اینم بگم امسال سال آخر مدرسمه و من واقعا تحمل اون محیطو ندارم و از هر فرصتی استفاده میکنم نرم مدرسه به غیر از خونه هرجای دیگه… بیشتر بخوانید
سلام به شما ملیکا جان ببین عزیزم اینکه شما این میزان از اضطراب را دارید که حتی بر روند مدرسه رفتن و انتخاب های شما تاثیر دارد خب دیگر نمی توان آن را یک اضطراب معمولی و یا یک تمایل در نظر گرفت چون این اضطراب و محدود کردن خودتان به خانه می تواند به مرور با آسیب های بیشتری برای شما همراه شود از مشکلات در مدرسه و افت تحصیلی تا قبول نشدن در دانشگاه و یا نرفتن به دانشگاه و در کنار آن نتوانستند به انتخاب شغل و حتی ازدواج و همراهی با فرزندتان و همسرتان و… همانطور… بیشتر بخوانید
استرس واضطراب بیش از حد
سلام لطفا اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار بدهید تا باهم بیشتر صحبت کنیم.
۱٫ شما چند سال دارید؟
۲٫ چد مدت هست که احساس اضطراب می کنید؟
۳٫ در چه زمان هایی احساس بهتری نسبت به مسائل دارید یعی اضطراب کمتری را تجربه می کنید؟
۴٫ تا به حال به روانشناس مراجعه کرده اید؟
۵٫ ای اضطراب تاثیری بر عملکرد شما داشته است؟
سلام من یه خانم ۳۹ ساله هستم از بچگی پدر مادرم دعواهای شدید داشتن و همیشه باعث ترس ما بچه ها میشدن….الان خودم یک مادرم به شدت از حرف زدن با همسرم فرار میکنم چون از دعوا میترسم از طرفی شوهرمم اصلا شنونده خوبی نیست و سریع قهر میکنه کلا حرف زدنمون همیشه به بدخلقی ایشون ختم میشه و منم که نمیخوام بچه م اسیب ببینه ترجیح میدم سکوت کنم و مشکلاتو بیان نکنم ….چند وقتیه پر ازاسترس و اضطرابم با کوچیکترین بحث با همسرم استرس به سراغم میاد به شدت حالم بد میشه تپش قلب میگیرم و تا مدتها… بیشتر بخوانید
سلام به شما دوست عزیز قابل درک هست که تجربه زندگی خانوادگی برای شما با فشار روحی زیادی همراه بوده است که باعث شده شما در زمان فعلی بخواهید در جایگاه مادر مراقبت بیشتری ا فرزندانتان داشته باشید تا نکند که شرایط مشابه شما را تجربه کنند اما در هرصورت در این مسیر اگر شما مشکلاتی که بین شما و همسرتان وجود دارد را نیز نادیده بگیرید خب این می تواند باعث شود که به خودتان آسیب وارد کنید. موضوع مهمی که وجود دارد این است که شما و همسرتان بدانید فرزندان شما نقشی در مشکلات شماها ندارند و قرار… بیشتر بخوانید
سلام من ۲۱سالمه چند وقتی هست دچار تپش قلب شدم و قلبم حتی وقتی هیچ استرسی ندارم تند میزنه جوری که کسانی که منو اونموقع میبینن میگن چرا آنقدر استرس داری در صورتی که من استرس ندارم فقط تپش قلبم بالاست و دلیلشم نمیتونم رفتم دکتر همون اوایل یه قرص بهم دادن وقتی میخورم کمی بهتر میشم ولی درمان نمیشم و اصلا حالم رو به بهبودی نمیره کلا این تپش قلب داره همه زندگیمو تحت تاثیر قرار میده تو دانشگاه ارائه نمیدم چون مطمئنم انقد تپش قلبم بالا میاره که نمیشه هیچ چیز رو کنترل کرد و شاید بقیه فک… بیشتر بخوانید
سلام به شما آقا رضا
این علایمی که بیان می کنید نشانه های جسمی اضطراب بالا می باشد در این مورد بهتر است که به روانشناس مراجعه کنید چون افکار و احساسات شما تاثیر زیادی بر عملکرد جسمی و شرایط روحی شما خواهد داشت پس بهتر است با نادیده گرفتن انها پیش نروید و در کنار مصرف داروی که برای شما تجویز شده دوره های روان درمانی را نیز تجربه کنید.
سلام من یک دختر ۱۶ ساله رشته تجربی هستم خیلی دلم گرفته من همیشه ۲۰ بودم و نمونه دولتی درس میخوندم و الان هم میخونم اما الان دو تا نمره ۱۷ ، یک ۱۸ و یک ۱۹ دارم و میترسم اصلا معدلم به ۱۹ نرسه خیلی ناراحتم خیلییییی میدونم بالای ۱۹نشم خودم که هیچ مامانمم خیلی عصبانی میشه اصلا روح و روانم بهم ریخته همش ناراحتم دلم میخواد گریه کنم😭به شدت هم استرسی هستم نمیتونم خودمو کنترل کنم🥺💔
سلام به شما زهرا جان درک میکنم که این شرایط ناراحت و نگرانت کرده اما عزیزم بهتر است بجای سرزنش کردن خودت بررسی کنی که دلیل این افت نمره ای که داشته ای چیست در این حالت میتوانی برای ادامه مسیر خودت نتیجه گیری بهتری داشته باشی و در ترم بعد این نمرات را جبران کنی تا معدل کل شما به ۱۹ نزدیک شود. استرس شما میتواند تاثیر زیادی بر زندگی شما و عملکرد درسیتان داشته باشد پس بهتر است که این مورد به کمک روانشناس بررسی دقیق شود تا بتوانیم در این مسیر به شما کمک کنیم با درمان… بیشتر بخوانید
سلام وقتتون بخیر
بنده مشکل اضطرابی دارم
از بچگی ب صورت خفیف بود اما این اواخر با توجه ب ی سری شرایط و اتفاقات ک برام افتاد حاد شد
حالا بنده یک جلسه به روانشناس مراجعه کردم
نمیدونم چطور باید اعتماد کنم
اصلا همین قضیه هم مضطربم میکنه
چکار باید بکنم
باید روانشناسم رو تغییر بدم یا باید ادامه بدم!؟
ممنون میشم اگر سوالمو جواب بدید
سلام به شما آقا علی با توجه به اینکه شما بیان می کنید این اضطراب از بچگی با شما همراه می باشد خب بهتر است که روند درمانی را طی کنید چون این میزان اضطراب می تواند با شت های مختلف بسته به موقعیت های مختلف تجربه شود و این موضوعی نیست که با نادیده گرفتن درمان شود. بهتر است سعی کنید که به خودتان و درمانگر برای ایجاد ارتباط درمانی زمان بیشتری بدهید اگر بعد از چند جلسه بازهم این ارتباط درمانی شکل نگرفت خب می توانید در مورد ادامه و یا ترک این مسیر درمانی و شروع درمان… بیشتر بخوانید