اختلال بیش فعالی و کم توجهی (ADHD)، شرایطی است که با عدم توجه، بیش فعالی و تکانشگری مشخص می شود. روش درمانی دارویی و غیر دارویی نوین (نوروفیدبکو لورتا) وجود دارد.
بیش فعالی بیشتر در جوانان تشخیص داده می شود. تخمین زده می شود ۹٪ کودکان بین سن ۳ تا ۱۷ ساله مبتلا به بیش فعالی هستند.
در حالی که بیش فعالی معمولا در دوران کودکی تشخیص داده می شود، نه تنها کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد که برآورد شده ۴٪ از بزرگسالان نیز، بیش فعالی دارند.
اکثر افراد مبتلا به بیش فعالی با درمان، می توانند در مدرسه، کار و زندگی موفق باشند. محققان از ابزارهای جدیدی مانند تصویربرداری مغز استفاده می کنند تا شرایط بهتری را بدست آورند و روش های موثرتری برای درمان و پیشگیری از بیش فعالی پیدا کنند.
بیش فعالی چیست و علائم آن
در حالی که برخی رفتارهای مرتبط با بیش فعالی طبیعی هستند، فرد مبتلا به بیش فعالی مشکل کنترل این رفتارها را دارد و آنها را بیشتر از ۶ ماه نشان می دهد.
در ادامه فرق بی توجهی و اختلال بیش فعالی با هم مقایسه شده است.
چند دقیقه صحیت دکتر دادخواه با والدین عزیز:
والدین گرامی بیش فعالی یک اختلال است که روی زندگی روزمره و توجه و تمرکز کودک تاثیر می گذارد و با انجام درمان و دوره مشاوره، کودک شما توانمندهای بسیاری برای موفقیت کسب می کند. از بیش فعالی کودک خود نگران نباشید، نگرانی اصلی عدم درک اختلال کودک و عدم درمان به موقع او است.
نشانه های بی توجهی
نشانه های بی توجهی عبارتند از:
- پرش از فعالیتی به فعالیت دیگر.
- عدم تمرکز یا عدم تکمیل کردن یک کار یا فعالیت.
- گم کردن چیزهایی مانند تجهیزات مدرسه یا اسباب بازی ها.
- عدم گوش دادن یا توجه کردن به صحبت کردن.
- فریاد زدن یا سرگردان بودن همراه با فقدان انگیزه.
- پردازش اطلاعات در فرد، دشوار است.
- ناتوانی برای پیروی از دستورالعمل ها
علائم بیش فعالی
علائم بیش فعالی عبارتند از:
- فریاد زدن و تکان دادن خود، مشکل داشتن در یک جا به طور ثابت نشستن.
- صحبت کردن بدون توقف
- لمس کردن یا بازی کردن با همه چیز
- دشواری در انجام دادن فعالیت ها به صورت آرام.
- علائم تکانشی عبارتند از:
- بی تابی.
- بدون توجه به عواقب کارها، دست به فعالیت زدن.
- ناتوانی در نشستن در صف و یا نوبت.
- قطع کردن صحبت دیگران.
درمان بیش فعالی به روش نوین بدون دارو
آیا می دانید می توانید با روش های نوین و بدون دارو به درمان بیش فعالی بپردازید؟
درمان نوروفیدبک یک نوع درمانی بسیار ملایم و بدون درد است که برای درمان ADHD استفاده می شود. توسط کاردرمانگران، روانشناسان یا روان درمانگران انجام می شود و نه تنها با علائم مبارزه می کند، بلکه با علل اختلال نیز مبارزه می کند(منبع).
بر خلاف داروهای روان پزشکی، این درمان را می توان از سنین کودکی پیش دبستانی تا بزرگسالان مورد استفاده قرار داد (منبع).
بسیاری از کودکان ۶ تا ۹ ساله پس از شکایت از تمرکز ضعیف و تکانشگری که معیارهای تشخیص بیش فعالی را برآورده می کرد، از داروهای محرک روانی استفاده کرد. با وجود بهبود قابل توجه در عملکرد تحصیلی، والدین و معلمان پس از شروع دارو متوجه کاهش اشتها و کاهش وزن شدند.
علاوه بر این، زمانی که تحت تأثیر دارو نبود، بی توجهی و تکانشگری دوباره برگشت و باعث شرمساری بیشماری برای او و خانواده اش شد. والدین او اکنون در حال بررسی نوروفیدبک هستند. یک مداخله غیردارویی و غیر تهاجمی که نتایج امیدوارکنندهای را در مدیریت علائم اختلال بیش فعالی در طولانی مدت و بدون عوارض جانبی نشان داده است (منبع).
دکتر یاسر دادخواه
دکترای اعصاب و روان شناختی(IRICSS (Institute for Cognitive Science Studies
دکترای تخصصی حرفه ای روانشناسی از مرکز ارتقاء و تعیین سطح دانشگاه تهران (Tehran University)
عضو رسمی سازمان جهانی مغز و اعصاب (IBRO (International Brain Research Organization
عضو رسمی سازمان جهانی اعصاب و روان (SFN (Society for Neuroscience
عضو رسمی انجمن علوم اعصاب ایران (Iranian Neuroscience Society) inss
هیئت مدیره مرکز مشاوره ستاره ایرانیان(Setareh Iranian Counseling Center)MMSI
مصاحبه ها:
مصاحبه چگونه از چالش شکست عشقی عبور کنیم ، خیرگزاری آسام
مصاحبه خبری "چرا تهرانیها خودکشی میکنند؟" کاماپرس
مصاحبه سوالات قبل از ازدواج (خبرگزاری ایسنا)
مصاحبه ۱۱ نشانه اختلال اضطرابی از نظر روانشناسی (سایت خبربان)
مصاحبه تاثیر کرونا بر تعارضات خانوادگی (خبر فارسی)
مصاحبه آیا شخصیت شما، سرنوشت شما است؟ (قطره نیوز)
رزرو وقت: ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲
دکتر کمال آزمدیان
فارغ التحصیل رشته پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ۱۳۷۲
دکترای حرفهای پزشکی - متخصص اعصاب و روان از دانشگاه جندی شاپور اهواز ۱۳۷۹
دوره ویژه ترک اعتیاد
دوره درمان با آگونیست (MMT)
عضو انجمن روانپزشکان ایران
۲۵سال سابقه پژوهشی، آموزشی و درمانی در حوزه روان پزشکی
روانپزشک برتر مرکز مشاوره ستاره ایرانیان
مدیر گروه روانپزشکی بیمارستان عرفان نیایش
مدیر گروه روانپزشکی بیمارستان سوم شعبان
رزرو وقت ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ و ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲
سوالات متداول اختلال بیش فعالی
1 - کودک بیش فعال چه رفتاری دارد؟
بیش فعال ها معمولاً همیشه در حال فعالیت هستند، به راحتی حواسشان پرت می شود، تکانشی هستند، ناتوانی در تمرکز دارند، پرخاشگری زیادی دارند در حالی که رفتارهای بی قراری یا حرکت مداوم. سرگردانی. زیاد حرف زدن و غیره معمولی است. لذا تا معاینه مشاور، به کودک برچسب بیش فعالی نزنید.
2 - آیا بیش فعالی و نقص توجه (ADHD) نوعی اوتیسم است؟
خیر ولی اختلال طیف اوتیسم و ADHD از چند جهت با هم مرتبط هستند. ADHD در طیف اوتیسم نیست، اما برخی از علائم مشابه را دارند و داشتن یکی از این شرایط شانس ابتلا به دیگری را افزایش می دهد. شامل ارتباط چشمی، مشکلات زبانی، مهارت های اجتماعی، توجه، رفتار، خلق و خو، مهارت های تحصیلی، مهارت های اجتماعی، مهارت های بازی و مهارت های حرکتی است. یک ارزیابی عصب روانشناختی و یا ارزیابی توسط یک مشاور الزامی است.
3 - افراد مبتلا به بیش فعالی و نقص توجه باهوش نیستند؟
کاملاً نادرست است. در واقع، ضریب هوشی پایین به طور خاص به ADHD مربوط نمی شود. افراد مبتلا به ADHD اغلب به دلیل عملکرد متفاوت آنها نسبت به بقیه افراد، خنگ تصور میشوند اما حقیقت این است که بسیاری از این افراد بسیار باهوش و خلاق هستند. حتی خلاق تر از همتایان غیر ADHD خود. آنها همچنین در مدیریت بحران بهتر هستند و متفکران شهودی تری هستند.
4 - کودکان ADHD بیش از حد رشد می کنند
این تا حدی درست است. کودکانی که مبتلا به ADHD هستند زودتر وارد دوران بزرگسالی می شوند، اما تحقیقات نشان می دهد که حدود 29 درصد از این کودکان، علائم بیش فعالی را در بزرگسالی بروز می دهند. بیش از 80 درصد از بزرگسالانی که علائم ADHD را نشان می دهند، حداقل یک اختلال روانپزشکی دیگر مانند اضطراب، افسردگی یا سوء مصرف مواد نیز دارند.
5 - ADHD ناشی از خوردن بیش از حد قند است؟
جواب منفی. هیچ تحقیقی برای حمایت از این نظریه وجود ندارد . بچهها معمولاً وقتی مقادیر زیادی شکر میخورند دچار پریشانی میشوند، اما این واقعاً یک اتفاق است. چند ساعت بعد بچه ها به حالت عادی برمی گردند و معمولاً آماده خوابیدن هستند.
6 - ADHD به دلیل تربیت بد است؟
ADHD وضعیتی است که بر نحوه رفتار کودک تأثیر می گذارد. اگرچه علت دقیق آن ناشناخته است، اعتقاد بر این است که ADHD توسط عوامل متعددی از جمله مشکلات در دوران بارداری، ژنتیک و قرار گرفتن در معرض سموم خاص ایجاد می شود. نحوه تربیت کودک باعث توسعه اختلال ADHD نمی شود، اما تقریباً همیشه بخشی از راه حل است. برخی از تکنیک های فرزندپروری می تواند به بهبود علائم کودک کمک کند و این اختلال را قابل کنترل تر کند.
7 - کودکان مبتلا به ADHD محکوم به شکست هستند؟
این حقیقت ندارد. امیلی دیکنسون، رابرت فراست، بیل گیتس، آبراهام لینکلن و الویس پریسلی همگی علائم ADHD را نشان می دهند. کودکان مبتلا به ADHD می توانند بزرگ شوند و به اندازه دیگران موفق باشند. عوامل مؤثر در موفقیت یک کودک مبتلا به ADHD بیشتر به نحوه واکنش والدین و معلمان آنها مربوط می شود. اگر آنها زمان بگذارند تا بفهمند چه اتفاقی در حال رخ دادن است و به کودک کمک کنند تا راه هایی برای مدیریت بیماری خود بیابد و در عین حال از فرآیند یادگیری استقبال کند، شانس موفقیت را تا حد زیادی افزایش می دهند.
سلام
پسر من ۱۷سالشه وپیش فعالی داره قرص ریتالین مصرف میکنه بخاطر کمبود ریتالین یا نبودش مجبوری مصرف نمیکنه ولی رفتارش عین بچه ها بازی گوش و تمرکز نداره ودرس نمیخونه و کمی پرخاشگری میکنه میشه خواهش کنم راهنمائی کنید که چیکار کنم
سلام پیشنهاد ما به شما راهکارهای جایگزین است. درمان های نوین جهانی بدون دارو و بدون عوارض جانبی به کودک شما کمک می کند تا تمرکز خود را افزایش و به مرور پرخاشگری را از بین می برد. به این منظور می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید.
سلام خسته نباشید پسرم ۷ساله است وبخاطر تمرکزپایین درحد ننوشتن مشق وبیش فعالی خفیف یک هفته است داروی ریسپریدون واستراموکس مصرف میکنه ولی ازروزی که مصرف میکنه بیحال وخواب آلووسستی بدن داره میتونم داروهاروقطع کنم ودیگه بهش ندم
سلام به هیچ عنوان داروها را بدون مصرف پزشک قطع نکنید. ولی راه های دیگری نیز برای درمان بیش فعالی فرزند شما وجود دارد که بدون هیچ عوارض جانبی انجام می شود.
مرکز ستاره ایرانیان با بهترین و جدید ترین درمان های روز دنیا به فرزند شما کمک می کند تا به بهترین شکل برنامه درمانی لازم را دریافت کند و برای همیشه از شر بیش فعالی نجات پیدا کند. به این منظور می توانید با شماره های ۰۲۱۲۲۳۵۴۲۸۲ و ۰۲۱۸۸۴۲۲۴۹۵ تماس بگیرید.
س
من به تازگی با بعضی از علائم بیش فاپعالی آشنا شدم فکر مبکنم شاید پسرم هم بیش فعال باسه ولی مطمئن نیستم
اگر نگران این هستید که فرزندتان ممکن است بیش فعال باشد، اولین قدم این است که با پزشک او صحبت کنید. پزشک می تواند علائم فرزندتان را ارزیابی کند و تشخیص دهد که آیا او بیش فعال است یا خیر. علائم بیش فعالی در کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد: بی توجهی: مشکل در تمرکز، گوش دادن، یا پیروی از دستورالعمل ها بیش فعالی: مشکل در نشستن آرام، کنترل تکانه ها، یا آرام ماندن تکانشگری: صحبت کردن بدون فکر، قطع کردن مکالمات دیگران، یا انجام کارهای خطرناک بدون فکر اگر فرزندتان هر یک از این علائم را نشان می… بیشتر بخوانید
سلام من از کودکی برام بیش فعالی تشخیص داده شده و ریتالین و متیل فندیت و…مصرف میکردم.۲ سال پیش ازم نقشه مغزی گرفتن همراه با مشاوره و ازمون از خودم و خانواده.و در اخر گفتن که بیش فعال نیستی. من به صحت این موضوع خیلی شک دارم چون فکر میکنم از روی نقشه مغزی نمیشه بصورت قطعی نظر داد و علائم بیش فعالی رو تو خودم میبینم. تنها فرقی که نسبت به گذشته کردم اینه که قبلا روزی بیشتر از ۵ ساعت نمیخوابیدم والان خیلی از روزا ۱۲ ساعت و حتی بیشتر میخوابم و این پر خوابی و خواب الودگی… بیشتر بخوانید
سلامسلام. در پاسخ به سوال شما، نقشه مغزی میتواند یک ابزار تشخیصی مفید برای ADHD باشد، اما نمیتواند به تنهایی تشخیص قطعی را ارائه دهد. عوامل دیگری مانند علائم بالینی، سابقه خانوادگی و عملکرد تحصیلی و شغلی نیز باید در نظر گرفته شوند. از آنجایی که شما همچنان علائم ADHD را در خود مشاهده میکنید، توصیه میشود که با مشورت کنید. این متخصص میتواند با بررسی دقیقتر وضعیت شما، تشخیص دقیقتری ارائه دهد. در مورد پر خوابی شما، ممکن است این مشکل به دلیل اختلالات دیگری مانند افسردگی یا اختلالات خواب باشد. بنابراین، بررسی این احتمالات نیز ضروری است. بنده… بیشتر بخوانید
سلام من خودم شاگرد یازدهم هستم از بچگی بیشتر نشانه ها رو دارم و الان هم اصلا نمیتونم یه جا تو کلاس بشینم و حتی نمیتونم به درس گوش بدم به تخته حواسم رو جمع میکنم ولی مثل اینکه اصلا گوش نمیدم .چیکار میتونم بکنم؟
سلام متاسفانه بچه هایی که قدیم مشکل توجه و تمرکز داشتند را خنگ یا بی استعداد میدهند اما خوشبختانه امروز مرکز ما با داشتن متخصصین و دستگاه های جدید میتواند مشکل شما را حل کرده و یادگیری شما را درمان کند این روش ها بدون عوارض بوده و اثر بخش بالایی دارد
سلام،کودک۵ساله دارم،پسر،بخاطردیرحرف زدن وبیتوجهی به حرفها،انگاری کلمات وحرفهانمیفهمه،البته توجه به چیزهایی که خودش میخاددارد.وبعضی ازکلمات رامیگه،باکودکان همسن خودش بازی نمیکنه واگرهم بکنه میره سروقت بازی خودش که دوست داره اما ذوق زده میشه ازاینکه بچه به خونه اومده،برای درمان پیش روانپزشک کودک بردیم.داروی مصرفی اش شربت امگا۳،شربت ویال ب۱۲وقرص رسپیریدون ۱،آنهم نصف هرشب،ولی اززمان مصرف داروها بمدت۳۵روز که دچاریبوست شده وباداروهای ملین درمانش میکنیم.دسترسی به دکترش هم فعلانداریم.چون مسافرت،خواهشا چه بایدکرد.لطفاراهنمایی فرمایید.
سلام به شما دوست عزیز کودک شما نیاز به درمان به کمک روانشناس و رفتار درمانگر و حتی گفتار درمانگر در کنارمصرف دارو دارند و این مورد با اهمیتی می باشد که بهتر است بعد از سفر حتما به آن رسیدگی کنید در مورد مشکل یبوست بهتر است با طب پزشک او تماس بگیرید و درخواست مشاوره تلفنی کنید در غیر این صورت اولین پزشک در دسترس را به صورت آنلاین انتخاب کنید تا شرایط کودکتان و داروهای مصرفی او و حتی شریط آب وهواییو غذا و…. را بررسی کنند و در این مورد به شما و فرزندتان کمک شود.… بیشتر بخوانید
سلام
من یه خواهر ۸ ساله دارم که خوشبختانه از احساساتش باهام حرف میزنه. تازگیا خیلی حس میکنه کسی دوسش نداره و حس میکنه بقیه ی بچه ها ، چه بچه های فامیل چه دوستاش داخل مدرسه ، عزیزترن پیش همه و بقیه خیلی اونارو دوست دارن و اونو دوست ندارن
و حتی میگه من و پدر مادرم دوسش نداریم و بهش توجه نمیکنیم با اینکه میکنیم…
نمیدونم چیکار باید کنم ممنون میشم کمک کنید
سلام به شما مهسا جان
نگرانی شما برای خواهرتان قابل احترام می باشد امادر کنار یک رابطه در احترام با او و اینکه اجازه بدهید در مورد مسائل خودش تصمیم گیری داشته باشد اگر این افکار و احساسات را بیش از دو هفته تجربه می کند بهتراست که برایش شرایط مراجعه به روانشناس را ایجاد کنیدچون ممکن بهتر است در همین شرایط سنی این مسئله بررسی و رفع شود.
در این مسیر متخصصین ستاره ایرانیان می توانند با بهترین گروه درمانی به شما کمک کنند.
۰۲۱۲۲۲۴۷۱۰۰
سلام می خاستم با هاتون حرف بزنم
سلام به شما آقا آرسام می توانید در همین قسمت با ما تعامل داشته باشید و سوال خود را مطرح کنید و با داشتن لینک جواب را در زیر سوال دریافت کنید.
دخترمن تمرکزنداره
سلام به شما زهرا جان ببین عزیزم این عدم تمرکز حتما دلیلی دارد و خب در این مسیر بهتر است که شرایط مراجعه به روانشناس را برای او ایجاد کنید تا شرایطتش ارزیابی شود و اگر مشکلی وجود دارد در همین زمان برای درمان آن اقدام شود. به مرور اگر این مشکل حل نشود در کنار افت عملکرد درسی و انجام کارهای دیگر اعتماد به نفس او نیز کاهش می یابد در کنار اینکه شما و دیگر اعضای خانواده نیز ممکن است تحت تاثیر این مشکل با فشار روحی بیشتری همراه شوید. اینکه شما می دانید دخترتان مشکلی دارد خب… بیشتر بخوانید