ازدواج با فرد دوقطبی
اختلال دو قطبی چیست؟
اختلال دو قطبی در زمره ی اختلالات خلقی است که از نشانه های بارز آن نوسانات خلقی شدید بین افسردگی و شیدایی است.
یعنی فرد ممکن است برای مدتی احساس سرخوشی شدید و نیاز کم به خواب و استراحت کند و در این دوره ها رفتار های تکانشی و پرخطر داشته باشد.
ولی این دوره ها ماندگار نیستند و ممکن است فرد بعد از طی کردن دوره های سرخوشی، به یکباره دچار حالت های افسردگی و غم شدید شود و حتی افکار خودکشی و مرگ داشته باشد.
اختلال دو قطبی بسیار متاثر از ژنتیک افراد است و ریسک ابتلا به دو قطبی در کسی که سابقه ی خانوادگی دارد بین ۵ تا ۱۰ درصد است.
آیا ازدواج با فرد دوقطبی امکان پذیر است یا خیر؟
دقت کنید که زمانی که در مورد اختلال صحبت می کنیم اولین چیزی که مد نظر است این است که آن اختلال موجب نقص شدید در عملکرد اجتماعی، شغلی و اقتصادی فرد شده باشد.
در مورد تصمیم گیری برای ازدواج با یک فرد دو قطبی، توجه به شدت اختلال در فرد بسیار مهم است.
بسیاری از افراد مبتلا به اختلال دو قطبی هستند که با وجود دارا بودن اختلال، نقص عملکردی شدیدی ندارند و این اختلال با وجود تاثیراتی که بر زندگی فرد گذاشته، شدید نیست و می توان نسبت به آن امیدوار بود.
بنابراین ازدواج با فرد دو قطبی خفیف یا متوسط در صورتی که فرد روند درمانی خود را شروع کرده باشد و تحت راهنمایی و حمایت متخصص و روانشناس باشد و فرد اطلاعات کافی از ازدواج با فرد دو قطبی داشته باشد بلا مانع است.
ولی این امر بدیهی است که هرچه شدت اختلال شدید تر باشد و عملکرد فرد دچار نقص شدیدتری شده باشد، بهتر است تا زمان بهبود نسبی، از ازدواج با آن فرد خودداری شود.
اگر فرد مبتلا به اختلال دو قطبی به طور کامل شرایط خود را بپذیرد و تحت درمان قرار بگیرد می تواند در کنار همسرش بر روی مشکلات کار کند و زندگی مشترک خود را بسازد.
بسیاری از افراد با اختلال دو قطبی در کنار همسری حمایت کننده زندگی خوبی دارند، شرط تجربه ی زندگی خوب، آگاهی و اطلاعات کافی و لازم همسر، از اختلال دو قطبی است.
بنابراین نیاز است که با یکسری از رفتارهایی که ممکن است در زندگی مشترک از فرد دو قطبی سر بزند آگاه شویم:
علائم هشدار دهنده ی دوره ی شیدایی
- بهبود ناگهانی در خلق وخو (پس از یک دوره ی افسردگی)
- حس خوش بینی غیر واقعی
- افزایش انرژی و پرحرفی
- خرج کردن پول به صورت بی پروا یا غیر مسئولانه
فعال شدن دوره ی شیدایی می تواند دوره ی بسیار حساسی برای شما و همسر مبتلا به اختلال دو قطبی تان باشد.
در این شرایط بسیار مهم است که شما بتوانید رفتارهای همسرتان را کنترل و مدیریت کنید.
چه کارهایی می توانیم در شرایط شیدایی همسرمان انجام دهیم؟
- سعی کنید با پزشک همسرتان تماس بگیرید یا اینکه به او مراجعه کنید و با او صحبت کنید.
- سعی کنید تا از پرو بال دادن به ایده های غیر واقعی همسرتان خودداری کنید و به این ایده ها توجهی نکنید زیرا در اینصورت احتمال انجام رفتارهای پرخطر را از سمت او افزایش می دهید.
- سعی کنید تا حد امکان رفتارهای همسرتان را کنترل کنید و کارت بانکی و پول رو از دسترس او خارج کنید و تا حد امکان بر رفتارهای او در طول روز کنترل نامحسوس داشته باشید.
- از بحث کردن با او خودداری کنید و رفتارهایش را به شخصیتش نسبت ندهید و سعی کنید او را درک کنید.
- سعی کنید او را به ورزش کردن و پیاده روی طولانی برای تخلیه ی انرژی اش تشویق کنید.
فرد مبتلا به اختلال دو قطبی، ممکن است دوره های افسردگی را هم تجربه کند.
اگرچه ممکن است بعضی از آنها تجربه های دوره های افسردگی را نداشته باشند ولی معمولا اغلب این افراد، تجربه ی حالت های افسردگی را هم دارند که نیاز است با بعضی از حالت های آنها در این دوران تجربه ی افسردگی آشنا شویم:
- خلق بسیار پایین و غمگین
- گفتار و رفتار خشونت آمیز یا تهدید کننده
- اقدام به حرف زدن در مورد خودکشی و مرگ
در دوران افسردگی نیاز است که اقدامات زیر را انجام دهید:
- در ابتدا سعی کنید بدون قضاوت به کارهای او فکر کنید و با او حرف بزنید.
- برای انجام کارهای روزانه که او با آنها مشکل دارد داوطلب شوید.
- سعی کنید به خوبی و فعالانه به حرف های او گوش دهید.
- بررفتارهای مثبت او تمرکز بیشتری داشته باشید تا بتواند در بهبود حالش به او کمک کنید.
- او را به انجام پیاده روی و ورزش هایی با تایم کوتاه تشویق کنید.
- اگر قصد خودکشی داشت بلافاصله با اورژنس تماس بگیرید و وسایل خطرناک مثل چاقو، دارو و … را از او دور کنید و سعی کنید با او جرو بحث نکنید و به حرفهایش گوش دهید و او را آرام کنید.
آیا علائم بیماری در یک فرد دو قطبی الگو و سیر منظمی دارد؟
علائم بیماری از هیچ الگوی منظمی پیروی نمی کند.
در برخی از بیماران علائم بیماری تنها یک یا دو بار در سال مشاهده می شوند.
دسته ی دیگری از بیماران، بیش از ۱۰ دوره از چرخه های شیدایی / افسردگی را تجربه می کنند، به همین دلیل است که می گوییم نوع و شدت اختلال برای تصمیم گیری صحیح در مورد ازدواج با بیمار دو قطبی اهمیت زیادی دارد.
اگرچه فرد مبتلا به اختلال دو قطبی به صورت خود بخودی دچار نوسانات خلقی می شود.
ولی وجود یکسری محرک ها بی تاثیر نیست و می تواند موجب شروع دوره های افسردگی یا شیدایی شود که نیاز است با آنها آشنا شویم و تا حد امکان سعی کنیم از آنها پیشگیری کنیم:
- فقدان خواب کافی
- دعوا با عزیزان
- تغییر فصل
- بارداری و تغییرات هورمونی
- از دست رفتن یکی از عزیزان
سلام من ۱۷ سالمه و در حال حاضر شرایط بدی رو دارم چون به اصرار پدر و مادرم قراره با پسرعموم ازدواج کنم من هم اصلا تمایلی به این ازدواج ندارم بیشتر وقت تلاش میکنم که یه جوری به همش بزنم ولی وقتی میبینم نمیتونم منصرف میشم. بعدش چند وقت اون احساس بد میره و به جاش میگم شاید زندگی خوبی بسازم و کای تو ذهنم برنامه ریزی میکنم ولی بعد چند وقت دوباره همش خراب میشه و از پسر عموم و حتی خانوادم بیزار میشم و دوباره اصرار بر به هم زدن نامزدیمون الان پنج ماهه که نامزدیم و… بیشتر بخوانید
سلام به شما سارینا جان قابل درک هست که شما در این مسیر نگرانی های زیادی دارید اما در کنار احترام به پدر و مادر نیاز است که شما به احساسات و دیدگاهای خودت نیز توجه داشته باشی و فبل از عقد و یا وارد پروسه ازدواج شدن حتما به صورت حضوری به روانشناس مراجعه داشته باشید در صورت امکان با پسرعمویتان تا بتوانیم با بررسی شرایط هردوی شما در این مسیر کمک کنیم تا بتوانید براساس شناخت خود و فرد مقابل تصمیم گیری بهتری داشته باشید . در هرصورت برای ازدواج نیاز است که شما گرایش اولیه را به… بیشتر بخوانید