مشاوره اعتماد به نفس
چرا مشاوره اعتماد به نفس اهمیت دارد؟
اعتماد به نفس یک مفهوم مهم و البته تاثیر گذار در زندگی هر فرد است که می تواند موفقیت یا عدم موفقیت افراد را تا حدود بسیار زیادی پیش بینی کند.
هستند افرادی که سرشار از هوش یا IQ هستند ولی به سبب عدم اعتماد به نفسشان هیچگاه نتوانسته اند توانایی هایشان را آنطور که باید در معرض نمایش بگذارند چون به توانایی های خود ایمان نداشته اند و احساس خودکم بینی داشته اند.
عدم اعتماد به نفس می تواند برای فرد بسیار آزاردهنده باشد ولی متاسفانه افراد بسیاری ممکن است تا آخر عمر با کمبود اعتماد به نفس زندگی شان را سپری می کنند و هیچگاه به خودباوری لازم نرسند. بنابراین پرداختن به این مبحث بسیار مهم است و به همین دلیل ما در این مقاله با عنوان مشاوره اعتماد به نفس قصد داریم اطلاعات لازم در مورد اعتماد به نفس و راه های تقویت آن را به شما ارائه دهیم.
تعریف اعتماد به نفس
اعتماد به نفس نوعی نگرش است که به فرد اجازه می دهد دیدگاه واقعی و مثبتی نسبت به خود داشته باشد و سبب می شود فرد به تواناییهای خود اعتماد کند و احساس کنترل بر روی زندگی داشته باشد.
جستجوی اعتماد به نفس واقعی
اگر افراد فقط در مورد کارهایی که می توانند خوب انجام دهند اعتماد به نفس داشته باشند در واقع خودشان را محدود کرده اند و فقط در موارد معدودی اعتماد به نفس دارند در صورتی که اعتماد به نفس واقعی احساسی است که سبب می شود فرد در زمینه های مختلف نسبت به توانایی های خودش ایمان داشته باشد و برای رسیدن به خواسته اش تلاش کند.
اعتماد به نفس واقعی ربطی به رویدادهای ظاهری ندارد بلکه باور به توانایی های درونی است که فرد را قادر به انجام کار و فعالیتی خاص می کند. به عنوان مثال فردی ممکن است در ذهن خود چنین تصور کند که اگر فلان ماشین یا شغل را داشته باشم مطمئنا شرایطم بهتر خواهد بود و اعتماد به نفس بالاتری خواهم داشت ولی گاها این اتفاق می افتد که فرد با دستیابی به این شرایط و امکانات، باز هم به خودباوری و اعتماد به نفس لازم دست پیدا نمی کند، به همین دلیل است که فرد باید از درون خود به دنبال اعتماد به نفس باشد نه از بیرون.
اگر حس اعتماد به نفس را فقط محدود به دستاوردهای خود در زندگی کنیم خود را برای عدم اعتماد به نفس آماده کرده ایم. ما نمی توانیم بازتاب جهان را به اهداف و رویاهایمان کنترل کنیم، تنها چیزی که توان کنترل آن را داریم و باید به آن اعتماد داشته باشیم تعهد و اعتمادمان به توانایی خود برای انجام هر امر ضروری در جهت رسیدن به آرزوهای خود است .
اگر اعتماد به خود را برپایه وجود خود بنا کنیم هیچ کس و هیچ شرایطی نمی تواند آن را از ما بگیرد. احساس اعتماد به نفس ما از اراده و تصمیم خودمان سرچشمه می گیرد.
اعتماد به نفس چگونه در فرد شکل می گیرد؟
- شکل گیری اعتماد به نفس وابستگی زیادی به تجربه های دوران کودکی فرد، یعنی نوع رفتار والدین، با کودک دارد.
اگر والدین با کودک رفتارهایی انتقاد گرانه داشته باشند و مدام او را طرد کنند و یا او را به این باور برسانند که مدام شکست می خورد یا به عبارتی بچه بی عرضه ای است کودک در آینده دچار کمبود اعتماد به نفس می شود.
- عوامل و شرایط محیطی و تجربه های ناخوشایند نیز طی گذر زمان می توانند با ایجاد افکار بیهوده و ناکارامد در ذهن فرد سبب کاهش اعتماد به نفس در فرد شوند (نگرش منفی نسبت به خود = کمبود اعتماد به نفس). ولی باید بدانیم همانطور که یاد گرفته ایم درباره خودمان فکرهای منفی بکنیم، پس توانایی تغییر این افکار را هم خواهیم داشت و می توانیم نگرش مثبتی نسبت به تواناییهای خودمان داشته باشیم).
مشاوره اعتماد به نفس و نشانه های کمبود آن
- به تعویق انداختن مداوم کارها
- توجه بیش از حد به نظرات موافق و مخالف بدون اینکه تصمیمی گرفته شده باشد و تغییر دائمی تصمیم تا جایی که شور و شوق انجام کار از بین برود.
- اجتناب از موضوعات پیچیده و توجه به امور بی ارزش
- اجتناب از در خواست کمک از دیگران
- سردرگمی در احساسات و نادیده گرفتن و مخفی کردن این سردرگمی
- عدم بروز صادقانه احساسات به دیگران و تفاوت در ظاهر و درون
- منزوی بودن و زندگی کردن در دنیای شخصی با مرزهای محدود
- راضی نگه داشتن دیگران و معتاد بودن به تایید دیگران
- داشتن دیدگاه نقادانه به قضایا و تفکرات منفی و حمله به دیگران
اگر دارای چنین نشانه های رفتاری یا احساسی در خود هستید به احتمال قریب به یقین شما دچار کمبود اعتماد به نفس هستید ولی با همه این ها شما نباید از خود ناامید شوید و باید بدانید که نیاز است برای تقویت اعتماد به نفس خود تلاش کنید. مشاوره اعتماد به نفس به شما کمک می کند این مهارت ها را در خود تقویت کنید و به خود باوری برسید.
البته دقت کنید که این مقاله بیشتر جنبه تئوری دارد و اگر به دنبال تغییر اساسی و ریشه ای در خود هستید نیاز است که از درمان های تخصصی توسط یک فرد متخصص بهره ببرید.
چگونه از تضعیف خود دست برداریم و به خواسته ها و آرزوهای خود اطمینان کنیم؟
زمانی که دست از تلاش برای دست یابی به آرزوهای خود برمی داریم زمانی است که خللی در اعتماد به نفس ما ایجاد شده است.
نیاز است که این را بدانیم که حتی در صورت اشتباه و شکست نباید دست از تلاش برداریم.
گاهی نیاز است که قبل از رسیدن به موفقیت شکست را تجربه کنیم. گاهی افراد به دلیل ترس از شکست تلاش را به تعویق می اندازند اما بدانید که هرچه تلاش برای تحقق رویاهایمان را به تعویق بیندازیم اعتماد به نفس کمتری خواهیم داشت.
پیامد دیگر به تعویق انداختن آرزوها این است که باعث می شود خودمان را مشروط دوست داشته باشیم یعنی اگر فلان شرایط خاص ایجاد شود آن موقع احساس من به خود مطلوب خواهد بود در غیر اینصورت من آدم دوست داشتنی نیستم.
پس نیاز است که تلاش کنید تفکر “همین حالا نسبت به خودم احساس خوبی دارم زیرا…” را جایگزین تفکر “احساس خوبی به خود خواهم داشت اگر…” کنید .
چرا ترک عادت خود کم بینی و کاهش اعتماد به نفس دشوار است؟
معمولا افراد به دلیل اینکه در شرایط فعلی خود احساس امنیت می کنند و از شرایط جدید ترس دارند ترجیح می دهند به همان شیوه قبل زندگی کنند، این طبیعت بشر است که از انجام کاری که در آن تخصص دارد لذت ببرد حال این تخصص می تواند خودکم بینی یا هرچیز دیگری باشد.
پس سعی کنید با آگاهی از این مسئله از لاک خود بیرون بیایید و برای بهبود اعتماد به نفستان تلاش کنید.
این طبیعی است که تجربه شرایط جدید برای شما دشوار باشد و از شکست بترسید ولی این را بدانید که ترس های شما، شما را محدود می کند. هیچ گاه منتظر این نباشید که ترس هایتان کامل از بین برود و سپس برای رسیدن به خواسته ها و تمایلاتتان تلاش کنید، پس بهتر این است که با آگاهی از ترستان شروع به فعالیت و تلاش کنید و برای شروع، سعی کنید از هدف های کوچک شروع کنید و بعد به سمت هدف های بزرگ حرکت کنید و قدم های بلند بردارید.
وقتی حتی اولین قدم برای رسیدن به خواسته ها و هدف های خود را برمی دارید احساستان نسبت به توانایی هایتان تغییر می کند و حس توانستن به مرور زمان به برداشتن هر قدم جایگزین می شود و این کار باعث ایجاد حس مثبت و جلب اعتمادتان نسبت به خودتان می شود.
آیا با اختلال بد شکل انگاری بدن آشنایی دارید؟
مشاوره اعتماد به نفس
سپردن کودک به دیگران، به چه کسی غیر از والدین کودک را بسپاریم؟
سیاه چاه اعتماد – آیا اعتماد کردن می تواند خطرناک باشد؟
آیا تا به حال اعتماد مناسبی در رابطه تان داشته اید؟
۴ دلیل برای نبود اعتماد در زندگی شما
خودت را نوازش کن. راهکارهای طلایی رشد عزت نفس و بهبود روابط