خواباندن نوزاد، روش های کمکی برای والدین
یکی از بزرگ ترین دغدغه های والدین خواباندن نوزاد می باشد، در واقع زمانی که نوزادی متولد می شود تغییرات بسیار زیادی در زندگی پدر و مادر ایجاد می شود یکی از این تغییرات بی نظمی در ساعات خواب و استراحت والدین می باشد.
خواب نوزادان ساعت مشخصی ندارد و در بسیاری از مواقع نوزادان بدون علت خاصی از خواب بیدار می شوند و بعضی اوقات ممکن است گرسنه باشند و در طول شب بار ها بیدار شوند، در این شرایط والدین باید اصول خواباندن نوزاد را بدانند و در این زمینه آگاهی لازم را داشته باشد تا خود و نوزادشان خواب راحت تری را تجربه کنند.
در ادامه این مقاله به بررسی راه هایی برای خواباندن نوزاد می پردازیم و در صورتی که نوزادان بی خوابی و یا بدخوابی های مداومی داشته باشند می توانید با دریافت مشاوره کودک علت آن را بیابید و آن مسئله را درمان کنید.
راه های صحیح خواباندن نوزاد
نوزادان فرق بین شب و روز را تشخیص نمی دهند و به همین دلیل در طول شبانه روز به صورت مکرر و پراکنده به خواب می روند و زمانی که نوزاد بزرگ تر می شود چرخه خواب او نظم بهتری پیدا می کند و در این مدت برای این که کودک خواب بهتر و عمیق تری داشته باشد بهتر است روش های صحیح خواباندن نوزاد را بدانید در ادامه مقاله این راه ها را بیان می کنیم.
خواباندن نوزاد، استفاده از نور مناسب
نور زیاد به طور ناخودآگاه روز و بیدار شدن را برای انسان تداعی می کند و این ریشه در سیستم بیولوژیکی انسان دارد و هم چنین نور کم و تاریکی باعث ترشح ملاتونین در بدن می شود و به این ترتیب فرد راحت تر به خواب می رود و خواب عمیق تر و با کیفیت تری را تجربه می کند و نوزاد هم به همین ترتیب با نور کم راحت تر می تواند به خواب برود و باید در هنگام خواب به نور مناسب توجه داشته باشید تا چرخه خواب نوزاد هر چه زودتر تنظیم شود و به راحتی به خواب برود.
اگر نوزاد در طول شب بیدار می شود چراغ را روشن نکنید زیرا با روشن شدن چراغ به طور کامل نوزاد بیدار می شود شما باید در همان تاریکی او را آرام کنید تا دوباره به خواب برود.
نکته مهم : نوزاد را در تاریکی محض قرار ندهید و یک چراغ خواب کوچک با نور کم در اتاق بگذارید.
قرار دادن نوزاد در تخت خواب هنگام خواب آلودگی
نوزاد را زمانی که خواب آلود است در تخت خوابش قرار دهید و بگذارید تا خودش برای خوابیدن تلاش کند در این صورت نوزاد در خوابیدن مستقل تر خواهد بود و یاد می گیرد که خودش به خواب برود. این کار برای مادرانی که خودشان به نوزاد شیر می دهند در ابتدا احتمال دارد سخت باشد ولی با زمان بندی صحیح می توانید این کار را انجام دهید تا در آینده نوزاد راحت تر به خواب برود.
خواباندن نوزاد، با کمی مکث پیش نوزاد بروید
در بسیاری از مواقع نوزاد بعد از مدت کوتاهی از خواب بیدار می شود و خودش دوباره به خواب می رود و به راحتی می خوابد اگر در زمان بیدار شدن کودک شما سریع به پیش نوزاد بروید او یاد می گیرد که تعداد دفعات بیشتری از خواب بیدار شود، این مکث باید به اندازه ای باشد که صدای گریه کودک بلند نشده باشد.
خودداری از ارتباط چشمی
زمانی که ارتباط چشمی با نوزاد برقرار می کنید او از ارتباط چشمی را به منظور توجه و بازی کردن استفاده می کند و هر چه تعامل بین نوزاد و والدین در این زمان بیشتر باشد او انگیزه بیشتری پیدا می کند تا از خواب بیدار شود، پس بهتر است زمانی که کودک از خواب بیدار می شود با او ارتباط چشمی برقرار نکنید تا دوباره به خواب برود.
عوض نکردن پوشک
لازم نیست هر وقت که نوزاد از خواب بیدار می شود پوشکش را عوض کنید زیرا عوض کردن پوشک زمان می برد و باعث می شود تا کودک هوشیاری کامل را به دست آورد در نتیجه باید تلاش زیادی بکنید تا نوزاد را به خواب ببرید، در صورتی در هنگام خواب اقدام به عوض کردن پوشک نوزاد کنید که نوزاد مدفوع کرده باشد.
شیر دادن به نوزاد در حین خواب
شب که می خواهید به خواب بروید برای پیشگیری از بیدار شدن نوزاد و گرسنه شدن او، نوزاد را به آرامی در آغوش بگیرید و به او شیر بدهید، این کار باعث می شود تا نوزاد کم تر از خواب بپرد و بیدار شود.
خواباندن نوزاد، دور کردن اسباب بازی های سرگرم کننده
برای خواباندن کودک لازم است هر چیزی حواس کودک را پرت می کند و باعث سرگرم شدن و هیجان زدگی اش می شود را از او دور کنید، اشتباه رایجی که والدین انجام می دهند اسباب بازی های موزیکال و جذاب را هنگام خواب در دسترس نوزاد قرار می دهند این موضوع باعث می شود تا فرزند هشیار تر شود و از میزان خواب آلودگی او کاسته شود.
کمک گرفتن از حس لامسه
برای نوزادی که متولد می شود حس لامسه یکی از قوی ترین ابزاری است که می تواند با دنیای بیرون خود ارتباط برقرار کند او از طریق نوازش شدن و آغوش کشیدن احساس آرامش می کند و به این صورت تنش ها و اضطراب های محیطی را از خود دور می کند، به همین دلیل اگر فرزند شما بی قرار می کند و سخت به خواب می رود از نوازش کردن او غافل نشوید.
سعی کنید نوزاد را به آرامی در آغوش بگیرید و از جادوی نیروی لامسه برای ایجاد آرامش هر چه بیشتر در او کمک بگیرید و او را به آرامی بخوابانید.
سوالات متداول خواباندن نوزاد
1 - نشانه های خواب آلودگی در نوزاد کدام اند؟
نوزادان هنگامی که خواب آلود می شوند در بسیار اوقات بی قراری می کنند و گریه می کنند و چشم های خود را می مالند و یا گوش های خود را می کشند.
2 - چه چیزی باعث مرگ ناگهانی نوزاد در خواب می شود؟
این مسئله بیشتر به خاطر مشکلات تنفسی در طول شب به وجود می آید و مواردی مانند گرم بودن بیش از اندازه اتاق کودک، قرار داشتن پتو روی صورت و پوشاندن لباس های ضخیم بر تن او باعث می شود تا مرگ ناگهانی نوزاد در خواب به وجود آید.
3 - آیا نوزادان برای خوابیدن به یک فضای بسیار آرام نیاز دارند؟
خیر کودک در درون رحم به شنیدن صداهای متفاوت عادت دارد و به همین دلیل سعی کنید میزان صداهای اطراف را تا حد معمول نگه دارید و لازم نیست بیش از حد آرام باشید یا روی نوک پا راه بروید.